[Re:] [fatpingvin:] Thinkpad X230 mint asztali gép, mi van a bővítőkártyákkal? - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


cinemazealot
(addikt)
Blog

"folyt. köv?"

Jöhet! :K


Oldman2
(veterán)
Blog

Grat!
:C


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

6 éve X230 az asztali gépem is, most kapott egy eredeti 9 cellás akkut is. Egy külső VGA az egyetlen, amit illesztenék hozzá.

[ Szerkesztve ]


dugo_
(veterán)

Király! :K


fatpingvin
(őstag)
Blog

Köszönöm a biztatást :) akinek esetleg hasonló céljai vannak, és inkább pénzzel fizetne mint az idejével és a forrsztópáka koptatásával, annak ajánlom figyelmébe az ebayen fellelhető ExpressCard-PCIe adaptereket. "expresscard pcie adapter" néven viszonylag hamar lehet találni olyan 34mm-es kártyákat, amik kifelé egy teljes értékű PCIe x1 slotként lógnak ki a gépből, csak a 12V-os tápot kell neki kívülről adni.


Victoryus
(addikt)
Blog

Megéri egy 3.generációs géppel szenvedni, Intel gma4000-rel? Soha többé... De utáltam anno.
Maga a berhelés az érdekes, de fő gépnek egy ilyet nem tudok elképzelni. A saját korában is lassú volt, igaz akkor még hdd volt benne.

[ Szerkesztve ]


cinemazealot
(addikt)
Blog

Ha nem fűtene, nem lenne zajos a ventije, az aksija nem lenne pár perces és tudnék még RAM-ot szuszakolni bele, szerintem még mindig használnám a 2007-es Core 2 Duo T7200-zal szerelt MSI MegaBook S262-met. :D Pedig a RAM max. 2GB és a képernyője is alaposan besárgult, mégis a billentyűkiosztása, a magnézium ötvözet háza olyan jól sikerült, amiért még mindig simán vállalnám nyilvánosság előtt.


Tim82
(nagyúr)
Blog

HDD-vel minden gép lassú. Az én saját X230i-m (még csak nem is i5-ös, hanem i3-as) meg kábé száguld 16 GB RAM-mal, 500 GB-os SSD-vel meg Linux Minttel. De felteszem, hogy Windows 10-zel vagy 11-gyel se lenne gond, két, szintén 3. generációs Core i-s desktop gépen a 11 is teljesen rendben van (megint csak legalább 16 GB RAM és rendszermeghajtónak SSD).


dabadab
(titán)
Blog

Nekem nagyon sok éven át volt a dolgozós gépem egy X230 (i7 volt benne, de a gyakorlatban nem volt sok különbség az i5-höz képest), az asszony saját gépe még most is az (újjonan kapta), teljesen használható.
Oké, az SSD meg a 16 GB RAM mind a kettőben default volt, a GPU-val kapcsolatban meg kb. annyi az összes elvárás, hogy adjon képet.


fatpingvin
(őstag)
Blog

szenvedni? szenvedni semmilyen műszaki cikkel nem éri meg :)

ha a kérdésed arra vonatkozott, hogy megéri-e egy ilyen korú géppel foglalkozni, arra a válaszom a saját felhasználási területemre vetítve határozottan igen. ez a legújabb Thinkpad széria ami még követi az oldschool dizájnt, illetve a harmadik generációs Intel procik a legutolsók, amikben még nincsen egy kazalnyi olyan felesleges megkötés ami akadályozná a cikk elején is említett low-level módosításokat.

ami a fő gép témát illeti: nálam jelenleg most ez a fő gép. igencsak fontos szempont hogy a két külső monitorral együtt is negyedannyit fogyaszt mint az asztalim, amire én a gépemet használom az idő kb 90%-ában, arra egy még ennél is jóval régebbi gép is tökéletesen megfelel. A dokkoló egy zseniális találmány, most nem kell szórakoznom a laptop és az asztali közötti szinkronizálással, ugyanis ugyanaz a gép a kettő...

soroljam még? :) amúgy tervben van cserélni a processzorát egy 4c8t i7-esre, de azt majd ha már lesz megint stabil bevételem, ugyanis ahhoz venni fogok egy pót alaplapot és azon állok neki BGA procit cserélni.

egyébként ha figyelmesen elolvastad, szerintem a wifi kártya cseréjénél válhatott teljesen nyilvánvalóvá, hogy nekem nem feltétlenül elsődleges szempont hogy mérve mi mennyit tud. elvégre a wifi kártya, amit beletettem, harmdakkora tempót tud mint az eredeti és nem tud 5GHz-es sávban üzemelni.

[ Szerkesztve ]


dabadab
(titán)
Blog

Azt a wifikártyás dolgot nem is értettem, de lehet, hogy csak túl gyakorlatias/földhözragadt a világszemléletem :)


fatpingvin
(őstag)
Blog

a Centrino 6300 csak egy gyári firmware blobbal működik, a QCA9565-t pedig full-feature kezelni tudja a teljesen nyílt forráskódú, mainline ath9k driver is, bármifajta firmware blob nélkül.

majd ha abba a helyzetbe kerülök, hogy valami miatt égető szükségem lesz a gyorsabb/modernebb wifi lehetőségre, annyira hogy ezért kompromisszumot kötök a megbízhatósággal... akkor majd veszek egy AX200-as wifi kártyát egy mPCIe-m.2 adapterrel :)

[ Szerkesztve ]


dabadab
(titán)
Blog

Megbízhatósággal?

Nem tudom, nekem soha semmi problémám nem volt a 6300-zal.


fatpingvin
(őstag)
Blog

a megbízhatóságot nem arra értettem, hogy crash nélkül üzemel-e. az egy technikai kérdés és a minőség (hiányának) egyik indikátora. ilyen fronton az intel cuccai igen stabilak.

az én értelmezésemben egy olyan eszköz, főleg egy hálózati vezérlő, ami a működéséhez megkövetel egy nehezen auditálható, dokumentálatlan és ebből adódóan lényegében ismeretlen működésű és funkciójú binary blobot, az definíció szerint nem megbízható. erre értettem amit írtam.


Tim82
(nagyúr)
Blog

AX200-ból van mPCIE, nem kell adapterrel szórakozni, bár vélhetően ez kínai lelemény, hogy ilyen formátumban is gyártják. Nekem is ilyen van az X230i-ben (illetve a 4. darabot vettem nemrég különböző gépekbe, mindegyik műxik).


fatpingvin
(őstag)
Blog

ja tényleg, most hogy mondod beugrott hogy láttam valahol ilyet... neked bevált? az antennacsatlakozó az a régebbi vagy az újabb szabvány rajta?


Tim82
(nagyúr)
Blog

Régebbi, bármilyen adapter stb. nélkül beletehető az X230-ba.

Ja igen, problémám nincs vele, legalábbis Linux Mint alatt, Ubuntu LTS alatt a BT rész hol volt, hol nem volt, de az az Ubi hülyesége.

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(őstag)
Blog

szuper, köszi az infót :) ha komolyabb wifi kártyára lesz szükségem, beszerzek egy.két ilyet, a Centrino meg megy valamelyik eladásra szánt gépbe vagy az apróra.


Foglalt név
(addikt)

Még egy szavazat a 16GB + 500-as SSD kombóra. Teszi a dolgát.


fatpingvin
(őstag)
Blog

az enyémben most 6 GB RAM és egy 240-es SSD van. a RAM néha kevésnek bizonyul amikor a böngetőben megy a Jitsi videohívás, meg van nyitva pár nagyobb PDF és fut a RStudio.

ha nem kerülnének a 8 GB-os laptop DDR3 modulok annyiba amennyibe, már régen 16 GB lenne benne. bár lehet hogy beruházok egy darab 8asra és elvagyok 12-vel egy darabig :)

üzenetek