Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


ViZion
(PH! félisten)
Blog

Köszönjük az írást.
Azért olyan dolgokat én kiemelnék, h sok audió- és videó-formátumot nem azért nem játszik le alapból mert elfelejtették... Jogi okai vannak, h nem lehet a telepítőben. Ilyen baj már Linux Mint-nél nincs, és több disztró már telepítéskor felajánlja a Non-Free codec telepítést (tehát a telepítőben nincs, jogilag rendben, de egy katt és leszedi azonnal a telepítéskor).


Lacc
(fanatikus tag)

Lesz harmadik resz is? :) (En orulnek neki)


cigam
(PH! félisten)
Blog

Miről olvasnál még?


turbuczn
(tag)
Blog

Én a hálózatokról, például ha hálózati meghajtót szeretnék hozzáadni.


Lacc
(fanatikus tag)

Irodai hasznalat:
- Dokumentum kezeles osszekotve a felhovel (Libreoffice osszekotese a Google docssal)
- Email kliens osszekotese a Gmail, Outlookkal.
- Nyomtatas es skenneles.
- Felho integracio (Dropbox, bar Spotify nem ide tartozik, de annak a telepitese)

Gnome:
- Hasznos extensionok (ha vannak) mint a Unity-nel az indikatorok.

Notebook:
- Notebook hasznalat eseten az energiatakarekos uzemet biztosito alkalmazasok, mint a TLP es a THERMALD - egyesek szerint utobbi jobb.)

Tavoli asztali eleresrol bovebben :) mint egy tutorial, ez foleg szamomra lenne jobb, oda - vissza bejelentkezes, a jelenlegi Fedorara amit hasznalonk es mas gepre.
Mostani cikkben nagyon tetszett a megosztas leiras. :K

A tobbit meg azert mondtam, mert az masoknak lehet hasznos,akik esetleg szeretnenek masik rendszert is latni az ubuntu mellett. :R

[ Szerkesztve ]


nyisziati
(őstag)
Blog

"akik esetleg szeretnenek masik rendszert is latni az ubuntu mellett. "
Hát nehéz überelni.

Pár hete elhatároztam, hogy "feltámasztom" az egyik gépemet.
Mivel a Fedora 16 KDE nagyon tetszett (külsőre), és egy darabig használtam is (bár az annyira már nem tetszett), ezért elkezdtem kutatni egy telepítőlemez után.
Találtam is egy Fedora 20-at. Na mondom, akkor ezt feldobom, úgy tudom, 18-astól felfelé önfrissítő, úgyhogy csak eljutok vele a máig.

Be is raktam, és mindjárt az első képernyőnél elakadt a folyamat, mert a telepítőablak kilógott a képernyőből! :DDD
Nem tudtam a "Tovább" gombra nyomni.
Úgyhogy jött is egy régebbi Ubuntu (10.04) lemez, amit simán fel tudtam dobni, majd párórányi frissítés után kilyukadtam a 16.04-nél. Hajnal 3 felé. :DDD

Ubit már rég használtam, viszont meglepett, milyen jól összerakták. Nyomtatás, szkennelés, elsőre (!), hiba nélkül (!) - ez új élmény a Linux világában. HDD-k kezelése (utólag csatlakoztatva is) remek, fájlformátumokat rendben ismeri és lejátsza, weboldalak mennek - csupa új élmény.

Elnézést az offért, de mindez a "nyomtatás és szkennelés" kapcsán jutott eszembe - egyszerűen Fedora 16 alatt ez megoldhatatlan feladat volt. Sok más mellett (fájlformátumok ismerete, weboldalak helyes megjelenítése stb.)

Kíváncsian várom, ez az új Fedora mennyiben teljesít jobban, mint 10 generációval ezelőtti elődje.


cigam
(PH! félisten)
Blog

De ugye a 10.04-es Ubuntuval voltál ennyire elégedett?! Nem fear egy régi fel nem tett rendszert összevetni egy uptodate-re frissítettel.


pomorski
(őstag)

Köszi ezt a részt is! (Igaz Fedorát én sem használok, de majd egyszer talán átszokok, ha az Ubuntu valamiért kiesik a pixisből.)


bambano
(Jómunkásember)
Blog

attól, hogy egy szöveges fájlt kell átírni, még nem vagy terminálra szorulva.


nyisziati
(őstag)
Blog

A 10.04-gyel annyiban voltam elégedettebb, hogy:
1) fel tudtam rakni ( :DDD ), nem volt olyan amatőr hiba, mint a Fedora 20-nál.
2) lefrissítette a rendszert up-to-date-re. Ami a hasonló korú Fedora-ról nem volt elmondható (még évekig).
3) és igen, a 10.04 már megjelenésekor használhatóbb volt, mint a Fedora 16 évekkel később. Mark Shuttleworth pénze tényleg látható volt. Főállású fejlesztők nélkül halott egy platform.

Úgyhogy részemről EZ a fair összehasonlítás.

Zárójelben jegyzem meg, hogy kíváncsi lennék, tudja-e a F. 25 azokat a fícsöröket alapból, amiket az Ubi. Erős a gyanúm (főleg az idézett hozzászólás miatt), hogy még mindig nem.


ViZion
(PH! félisten)
Blog

Fedoránál a KDE egy mostohagyerek. Ha KDE tetszik, akkor mást ajánlanék. Gnome-val nem volt gond, OK, nálam fHD a monitor, a telepítős részt ezért passzolom, bár meglepne, ha ilyen hiba maradna benne.

"Nyomtatás, szkennelés, elsőre (!), hiba nélkül (!) - ez új élmény a Linux világában. HDD-k kezelése (utólag csatlakoztatva is) remek, fájlformátumokat rendben ismeri és lejátsza, weboldalak mennek - csupa új élmény."

Ez 1:1-ben igaz a Fedora-ra is. Olvastad az első hsz-emet? Sok formátum jogi okokból nem kerül bele. Ubuntu inkább ajánlott kezdőknek, ott telepítéskor egy pipa. Ha elolvasod anno a Fedorás cikkemet, ott le is van írva, h Fedora nem ilyen, kicsit szeretni kell, itt nem fogják a kezed, bár nagy közösség áll mögötte, mindenre van leírás. RPM fusion alap, de van egy halom GUI-s progi, ami az "extrákat" kattintgatva telepíti. Zárójelben jegyzem meg, h win-ben pl. nem tudod a kukát a tálcára rögzíteni (csak egy kis kerülő úton). Ez sem azért van, mert kifelejtették, mégsem hőbörög senki rajta, én meg hiányoltam és utánaolvastam. Kuka a helyén, asztal üres.

HDD csatolás Fedoránál is ua. mint Ubuntun, magam jobb szeretem kézzel megadni mit hova, de elvégzi egyedül is. Weboldalak mennek, az meg FF, Chrome vagy Chromium "hőstett", sokat nem oszt, h melyik linuxon fut (anyámnál Mint-en is olyan a Chrome mint nálam win vagy Linux alatt, nyilván a körítése kicsit más).

Frissítésnél nem értem mi lehet a gond, vannak, akik direkt tesztelik, h hány dist-upgrade megy hiba nélkül. Amúgy a tiszta telepítés a legjobb szerintem is, szal. inkább egy újabbat szedtem volna le, hamár kipróbálnám.

#10) nyisziati:
1.: user error? :D
2.: dettó... :(
3.: "és igen, a 10.04 már megjelenésekor használhatóbb volt, mint a Fedora 16 évekkel később. Mark Shuttleworth pénze tényleg látható volt. Főállású fejlesztők nélkül halott egy platform."
Ez mondjuk ott igaz, h az utolsó jól használható a 10.04 volt. Utána jött az Unity és a balfékségek, inkább kerestem mást. Az évekkel később olyan másfél év volt, ha KDE-s Fedorát próbáltál, akkor annyit mondok, h KDE-nél bármi használhatóbb (bocs cpt. Pirk és a többi KDE fantól előre is, de az :O ;] Gnome or Die!). A fejlesztős rész meg gondolom nem néztél utána. Fedora nem egy garázsproject, mögötte egy kisebb cég áll: Red Hat, itt egy link hirtelen: [link]

Ha kezdésnek kellene Linux, akkor első sorban a Mint-et javasolnám.


AaronOS
(tag)

Én kb. Minttel kezdtem a Linuxot, de szerintem ezek (Mint, Ubi) pont, hogy nem az igaziak a kezdéshez. Ha valami gond volt akkor annyi hülyeséget találni arra, hogy mit hogyan lehet megoldani. Sok a félrevezető leírás. Túl sokan használják akik úgy gondolják, hogy értenek hozzá. Utána meg ugyan csak 1 hete használja, de már osztja az észt mindenfelé.

Aztán átálltam a Debianra. És láss csodát. Nekem nagyon jót tett, hogy nem csak egy pipa a telepítés során az sok plusz dolog ami még kell. Debian wikivel együtt megoldottam mindent ami kicsit problémás volt, és még kicsit jobban mögé is látok, mint tettem azt a Mint esetén.
A Mintnél meg végül csak nem oldottam meg mindent... (emiatt is hagytam ott).


pomorski
(őstag)

Scientific Linux?


ViZion
(PH! félisten)
Blog

Ezt nem értem igazán, Ubuntu/Mint topik itt is van, angolul (szvsz alapból érdemesebb így keresgélni) meg elég sok leírás elérhető mindenre, sőt, mindenre IS :D . Persze ettől még lehetnek kivételek. :R

[ Szerkesztve ]


nyisziati
(őstag)
Blog

Igazából már nem akarok mást felrakni, jó lesz ez. A Fedorában egyedül a KDE tetszett, ha az nincs, akkor inkább a biztos működésre szavazok. Abban persze igazad van, hogy a 10.04 volt az utolsó jólműködő Ubi, mert utána a "lightweight" működést feláldozták a kissé csicsás - de szerteágazó és ugyanakkor funkcionális - működtetés oltárán.

Gyak. windows-szerűvé tették. Ami nem tett jót se a processzor-, se a memóriahasználatnak, de legalább működik a nagyja. Igaz, még mindig elkap a win-95-98 életérzés, amikor meglátom (főleg a third-party appokat). :DDD

"User error?" Nem, bemásolom még egyszer. "Be is raktam, és mindjárt az első képernyőnél elakadt a folyamat, mert a telepítőablak kilógott a képernyőből! :DDD
Nem tudtam a "Tovább" gombra nyomni."

Amúgy nem vagyok kezdő, 2009 óta nyomom a linuxot, változó okoból és lelkesedéssel.
Eleinte a dadogó gépet akartam gyorsítani, de sajnos addigra már a 9.04 is eléggé leterhelte a rendszert. Nem volt gyorsabb az XP-től, sőt, memóriából többet fogyasztott.
Aztán a netbiztonság lett a cél, tulajdonképp ma is emiatt nyúlok időnként hozzá.


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Amúgy nem vagyok kezdő, 2009 óta nyomom a linuxot": de, kezdő vagy :P :P :P


nyisziati
(őstag)
Blog

Jó, persze, hozzád, meg a többi topiktaghoz képest igen. :D

Tegnap volt egy eset, egy munkatársam segítséget kért, mert valaki megváltoztatta a facebook belépési jelszavát. Először a barátnőjére gyanakodtunk, mert ő csinálta neki az accot, azonban a jelszóemlékeztetőnél kiírt egy olyan "nagyonkülföldi" email címet, ami biztosan nem az övéké volt. Citromail-esek amúgy.

Mivel nagyon vissza akarta állítani a jogosultságát (több, mint 1000 ismerőse van), előtúrtam neki egy leírást, hogyan kérheti a facebookot a visszaállításra az emlékeztető emailen kívül.

A lényeg, hogy megkeresi személyesen 3 barátját, akiknek a nevét megadja a Facebook üfsz-nak, majd ez a 3 barát ellátogat a facebook.com/recovery oldalra, kapnak fejenként egy-egy kódot, neki pedig ezeket a kódokat csak be kell írni a bejelentkező oldalon, megváltoztatni a jelszót, és máris visszakerül az oldalára.

A srác ezek után csak annyit mondott: "hát ez bonyolult, akkor inkább csinálok új accot".

Na ÍGY értem, hogy azért valamennyire értek a témához. Mégha csak felhasználói szinten is.


ubyegon2
(PH! kedvence)
Blog

Túl sokan használják akik úgy gondolják, hogy értenek hozzá. Utána meg ugyan csak 1 hete használja, de már osztja az észt mindenfelé.

Ez egyébként csak a Fedora 26-ról szól, amit én nem ismerek. Az általad említett Mint-et valamivel jobban és ha már megjegyezted, hogy mindenki osztja az észt, én is megjegyezném, hogy sokan meg oltári nagy baromságokat írnak. Mint most te is!

Azt érdekes elképzelni is, hogy Mint-en nem boldogulsz, Debianon meg a wikije alapján simán.
Ilyen ökörséget írni, hogy nem a Mint meg az Ubuntu való a kezdőknek.......

Én ismerem valamennyire a Debiant is, de sajnos nincs igazad. Ha valamire nem találsz megoldást az Ubuntu wikiben, az nincs is, a Debian wikiben meg kezdő igen nehezen boldogul.
Azt szoktam mondani, hogy csak az rakjon fel Debiant, aki a weboldalukról pontosan ki tudja választani, melyik rendszert szeretné feltenni!

Abban igazad van, hogy csak Debiannal lehet tanulni a rendszert, a Mint-et felrakod és használod. Debian a már bizonyos alapismeretekkel rendelkező kezdőknek való.

Persze, nem tudjuk mi az amit Mint-en nem tudtál megoldani, de a saját bénaságod az nem a rendszer hibája, én jó pár teljesen wines embernek telepítettem a gépére Mint-et és évek óta nem kérdeznek semmit, csak használják. Kezdőként ezt meg tudom csinálni, Debiannal már inkább csak a hozzáértők szokták ezt megoldani, unattanded meg a többi ......

(#17) nyisziati

Ez hogy jön ide? Mármint, hogy te milyen ügyi FB mester vagy? Van valami köze a Linuxhoz, ha már a Fedorához nincs is? :U

-----------sorry az offért! ---------

[ Szerkesztve ]


ubyegon2
(PH! kedvence)
Blog

Épp az említett thermald kapcsán érdemes megnézni a két wikit csak érdekességképpen:

Thermald Ubuntuwiki
Thermald Debianwiki

Innentől nem off:

Ahogy nézem, ez (az elsőre gondolok) jóval informatívabb :R , mint a Kezdő topikban lévő Fedora 25 írás, a szerző jóváhagyásával én lecserélném a 25-öt 26-ra!

[ Szerkesztve ]


nyisziati
(őstag)
Blog

"Ez hogy jön ide? Mármint, hogy te milyen ügyi FB mester vagy? Van valami köze a Linuxhoz, ha már a Fedorához nincs is? :U"

Legalább elolvasnád, amit írtam, vagy megpróbálnád értelmezni... :(((

Idemásolom a lényeget, a többit olvashatod előtte... A lényeget mindenesetre kiemelem...

' "A srác ezek után csak annyit mondott: "hát ez bonyolult, akkor inkább csinálok új accot".

Na ÍGY értem, hogy azért valamennyire értek a témához. Mégha csak felhasználói szinten is.'


ubyegon2
(PH! kedvence)
Blog

Ügyes vagy valóban! :R A Linuxos kapcsolat nincs meg egyedül...... (bambano-t ne sokkold azért ilyesmivel, ha nem muszáj) :DD

Amúgy mindig értékelendő, ha valaki úgy érzi, ért hozzá, furcsállom, hogy ritkán látlak a Kezdő Linuxosok topikjában. Mindig kellenek hozzáértő segítők.

Ha már belelendülsz, itt van még két kezdőszintű topik:

Ubuntu Linux
Linux Mint

E helyeken tudnál bizonyítani, nem ezzel a Facebookos rémtörténettel. :Y

[ Szerkesztve ]


nyisziati
(őstag)
Blog

Oké, látom másodjára sem sikerült fogni a lényeget. Itt nem arról van szó, hogy én "ügyi" vagyok.
Annyi lett volna a sztori lényege, hogy én nem a linux-gurukhoz képest értek hozzá, hanem a "kétklikkes" júzerekhez képest.
ÉRTED, akinek ha két klikknél többet kell tenni egy ügy érdekében, az már bonyolultnak számít.
EZÉRT nem látsz a kezdő linuxosok topikjában, mert meg tudom oldani a problémáimat egyedül. Lényegében ennyi lenne, amit ki akartam ebből hozni.
Na pá.


Béééla
(őstag)
Blog

Annyira örülök hogy más is terjeszti a fedórit :D
(ez volt az első pingvinem ami csont nélkül megette a több monitort max felbontással, lehet átkozott a gépem)

Külön örülök hogy a kezdőknek nem triviális megoldások (plusz repók) is benne vannak.

Már csak arra kéne megoldást találnom hogy a duplikált ikonok a "start menü"-ben eltűnjenek. (Xilinx Vivado telepítője beteszi az ikont de elhal, ncurses5 telepítés kell Fedora alá, aztán feltelepül de még egy-egy ikont kitesz)


Tanisz
(senior tag)
Blog

Köszi a cikket. Az első is tetszett :)

Felhasználói szinten nem használom a linuxot (gui), szervereken garázdálkodom, ha muszáj (redhet, centos, oracle linux).

Jó volt olvasni a cikkeket. Lehet belevágok egy GUI-s linuxba itthon ezek alapján :)

Most komolyan a hizzászólások 90%nak arról kell szólni, hogy ki mennyire geek linuxos és ki mennyire ért hozzá és ki mennyire nem? :D
Elég elszomorító.
Pont az ilyen hozzáállás miatt sok user visszatancol a linuxtól, niután elkezdte. Elkezd kérdezni, mert nem ért valamit, erre a topikokban lehurrogják, hogy mennyire béna (nem feltétlen ph-ról beszélek).
Tessék már kissé megértőbbnek és türelmesnek lenni :)
Nem született mindenki linux gurunak :D

üzenetek