Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


UnA
(Korrektor)
Blog

"A régi gépemen elég megfontolt volt a működése"

Ez pontosan milyen gépet jelent? Nekem már sok éve nem volt problémám sebességben, pedig ez is egy 2011-es laptop, amin most dolgozok.


cigam
(félisten)
Blog

Ez egy több mint 10 éves konstrukció, egy Dell D630. Intel 965 chipset, C2D T7250 (CPUmark 1120!) + Annyira nem támogatja már a linux, hogy a ~4.4-es kernel óta kell a "video=SVIDEO-1:d" paraméterrel indítani, különben szinte percenként mikrofagyásokat produkál(kernel error in drm_kms_helper, flip_done timed out), amiből 10-20mp-ig tart kilábalni.
Gondolom neked egy generációval frissebb procival(i3/5/6), és a hozzá tartozó chipsettel van szerelve a gép.


UnA
(Korrektor)
Blog

Igazad van, mert gyorsan megnéztem, és egy i5 van a T420-ban.


Frawly
(senior tag)

Az Intel 965-ös GPU (és az attól újabbak) nem támogatott rendesen a Xorg driverrel. Megoldás, ha modesetting kernel driverrel hajtos, és a Xorg drivert teljesen leszeded. Akkor nem lesznek mikrofagyások, kms_helper hibák, meg nem kell SVIDEO paramtérrel tiltogatni, és menni fog a legújabb kernelekkel.

Egyébként tetszett a cikk, mindent elég alaposan bemutattal, ami egy kezdőbb, átlagos felhasználású usernek érdekes lehet. Egy dolog kicsit fura, túl hirtelen vágtad el a cikket a végére, valami 3-4 soros összefoglaló elfért volna, hogy ezeket akartad bemutatni.

[ Szerkesztve ]


klambi
(addikt)

se a fedorát se az m1-et nem követem de a leírás jó.


cigam
(félisten)
Blog

Köszi! Eddig bevált az svideo kiemenet letiltása, nomodeset-el nem találja el az LCD felbontását, 1024x768 a max.


Frawly
(senior tag)

A nomodeset kernelopció pont hogy letiltja a kerneles modesetting drivert, amit meg pont használni kéne a Xorg-os Intel-driver helyett (xf86-video-intel vagy mi a tök a neve, minden disztrónál más, ezt kéne leszedni, de óvatosan, be kell készíteni live rendszert, mert lehet bootolás után nem lesz kép).

[ Szerkesztve ]


csendes
(őstag)

Alapból így van Fedora 26 óta, új telepítésnél nem kell csinálni semmit [link][link]. Tegyük hozzá, hogy ha nem is tartják mostanában karban az intelnél a xf86-video-intel drivert, de legalább nyílt forráskódú.


Frawly
(senior tag)

Akkor nem tudom mi lehet a gond a kollégánál. Az Intel nem foglalkozik már a nyílt Xorg-os driverrel. Az opensource közösség meg inkább a kernelben lévő modesetting Intel drivert fejleszti.

üzenetek