üzenetek

hozzászólások


VIC20
(őstag)

,, így lehet a nőknek 70%-kal kevesebbet fizetni, mint a férfiaknak"

Egészen eddig a pontig - bár néhol némileg hümmögve, fejcsóválva - komolyan vettem ezt az írást. :(


vodkaboy22
(PH! addikt)
Blog

Pedig elég jó írás és sajnos sok mindenben igaza van és jó tanácsokat adott. MI a gondod ezzel a kijelentéssel pl?


nightmanager
(kvázi-tag)

Minden héten kirak valaki a fácsén egy ilyet vagy ehhez hasonló life/mentalcoaching cikket, hogy mit, hogy kéne csinálni, mi az én sztorim, bla bla bla. Úgy a tizedik környékén meguntam már ezeket, ezt most elolvastam, nem kellett volna..


ysengrin
(senior tag)

Ha te fehér férfinak születtél, ne feledd el azokat a kiváltságokat, amiket már születésed óta élveztél, csak azért, mert ez így történt.

White guilt detected. Nem csak a fehér férfiak dominálják a tech szektort, érdemes körbenézni hány ázsiai fejlesztő van az USA-ban.


VIC20
(őstag)

Csak az, hogy nem igaz. Így, sommásan kijelentve semmiképpen.

Az írás legeleje hatásvadász volt, ez hosszú, az ezt követő pár oldalban tényleg voltak jó részek, de csak nyúlt-nyúlt, mint a rétestészta, aztán - számomra legalábbis - belefulladt az ilyen ostoba hazugságokba. Nem tudom, talán elnyomott mazochista késztetését éli ki ilyesmikkel a szerző?

A fordítás viszont szép munka, elismerésem érte! Itt az alapanyag hibádzott.


apatyas
(Korrektor)
Blog

Hmm, lehet, hogy csak 70%-nyi fizetést akart jelenteni. Korrektúra közben nem tűnt fel.


Goose-T
(PH! kedvence)
Blog

Van benne talán 10%-nyi okosság (pl. polling ellenzése, "galaxisok"), de sokkal több benne a félrevezető baromság. Kicsit naiv srác, azt lehet levenni leginkább az írásából, hogy nem érti a "nagyüzemi" szoftvergyártás lényegét, csak azt látta, hogy sokat kell kódolni a multiknál, és rugdossák az embereket. Abból is látszik ez, hogy ebben a fogalmazványban még csak nem is érintette a fontosabb, szoftverfejlesztéssel kapcsolatos tudományos műveket, mint pl. a Clean Code, a SOLID, a Gang of Four stb. A túl sok új programozási nyelv megtanulásának sincs szerintem értelme, értelmes helyen csak kiröhögik az olyan mekkmestereket, akik állításuk szerint százféle programnyelven kódolnak. Sokkal fontosabb az, hogy ha ír egy 5000 sornál hosszabb programot, akkor az úgy legyen megszerkesztve, hogy továbbra is áttekinthető maradjon, bármikor egyszerűen lehessen bővíteni vagy változtatni, és más programozók is hamar megértsék nagyobb magyarázatok nélkül.


CounterBoci
(senior tag)
Blog

Csatlakozom, szerintem is jó írás. Csak azért néztem be a topikjába, hogy röhögjek a siránkozókon, a fokhagymát és keresztet dobálókon, de még sajnos kevesen vannak :DDD Ez a magyar mentalitás :W


UnA
(Korrektor)
Blog

Köszi, hogy szóltál, javítani fogom.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Az írás a maga módján jó, olvasmányos, vannak benne érdekes meglátások, tehát mindenképpen jár egy nagy köszönet érte! :C

Sok részével egyetértek, egyes részeivel nem feltétlen tudok azonosulni, de ettől még nem ítélem el azokat.


vodkaboy22
(PH! addikt)
Blog

Ez igaz annak a kijelentésének nem látom én se értelmét, hogy évente tanuljon meg az ember egy új programozási nyelvet. Van aki kiemelkedőt tud produkálni 20 év alatt 3 nyelvvel... és lesz olyan aki hamarosan ezt egyel is tudni fogja bár itt már kérdéses, hogy azt az egyet szigorúan programozási nyelvnek mondjuk (pl: labview).
Nagyon fontos igen az átláthatóság. elég egy fpga kódot elővennem 2 évvel ezelőttről amit összegányoltam és máris egy mukkot nem értek belőle. De új évi fogadalmamat követve ezt szerintem orvosoltam (egy kód majdnem negyede komment legyen akár csak magamnak is...)
Különben sok résznél nekem is az volt az érzésem, hogy a multibetegséget nem bírja az író megfelelően kezelni.


JoeYi
(őstag)
Blog

tök jó cikk, köszi! :R


Béééla
(őstag)
Blog

Nem rossz írás. A jogos kritikákat pedig miért ne lehetne közzétenni? Például hogy a wage-gap nevű förmedvény puszta statisztikával zsonglőrködés eredménye és a "csúnya kiváltságos férfi vagy, azért kerülhettél ilyen magas pozícióba mert férfi vagy" szimplán baromság, vagy tegye fel a kezét, akitől az interjún csak azt kérdezték, hogy férfi-e?

Szóval nem rossz. Voltak benne jó részek, de a kötelező SJW-k előtti meghunyászkodás szánalmas.

@vodkaboy:
Nagyon fontos igen az átláthatóság. elég egy fpga kódot elővennem 2 évvel ezelőttről amit összegányoltam és máris egy mukkot nem értek belőle. De új évi fogadalmamat követve ezt szerintem orvosoltam (egy kód majdnem negyede komment legyen akár csak magamnak is...)
Clean code. Nem feltétlen kell kommenttel telerakni, bár az FPGA pont egy kicsit varázslatos világ. VHDL, Verilog vagy miben?

[ Szerkesztve ]


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

GoF es Clean Code is elegge nyelvspecifikusak. Persze C++ es Java fejlesztoknek szerintem is alap, de mondjuk egy webfejlesztonek a GoF tul van bonyolitva, tetejeben par pattern konkretan olyan dolgokat oldott meg, amikre mar vannak jobb nyelvi eszkozok. mondom ezt ugy, hogy egyebkent a teruleten belul a legjobb osszefoglalo murol beszelunk.


vimes
(senior tag)
Blog

Valaki azt el tudná nekem mondani, hogy a hatodik oldal tartalmának van-e bármiféle realitása itt Mo.-n például? Úgy cakk-pakk az egész oldalnak, de leginkább az utolsó előtti bekezdésnek. Csak tudjam, mire számítsak ;]


Doze
(senior tag)
Blog

Az utolsó 1-2 oldalhoz szólnék hozzá...

Kezdjük ott, hogy nem árt ha valaki céltudatos, lehet lébecolni meg szabadúszónak lenni, lehet valakinek jó agya/tudása ha hiányzik az a bizonyos mentalitás. A tesco árufeltöltőtől egészen a legnehezebb szellemi munkáig.

Multi ide, multi oda, ha valaki jól átlátja egy cégen belül az a folyamatot amiben ő részt vesz, könnyen válhat kulcsfigurává, akihez szaladgál a főnök hogy ezt/azt hogyan lehetne megoldani, vagy ha gubanc van a hibát elhárítani stb. Ahogy én érzem, a multik mindent és mindenkit pótolhatóvá akarnak tenni, hogy "függésben" tartsanak, hogy dolgozz pl 15 órát... valamilyen szinten zsarolhatóvá próbálnak tenni, kevés az emberarcú cég.

A probléma akkor jön xy vállalat részéről mikor te vagy 1-2 folyamatban a kulcsfigura, és kinyitod a kicsi szádat hogy ez így sok, vagy épp oké csinálom én pontosan 2x ennyiért. Mikor már nem vagy az a pótolható rugdosható alak... akkor az adott vállalat is elgondolkodik ha most elzavar akkor az pénzben megnyilvánuló veszteség lesz, márpedig a kapitalizmus az erről szól.. PÉNZ. Fizetni fognak mint a katonatiszt.


#Chris
(tag)

Sajnos van. Nem normális helyről, ha lehetőséged van le kell lépni, ha nincs, akkor teremtsd meg. Különösen mo.-on igaz az, hogy nagyon sokan 20 Ft-ért megb*sznák az anyjukat... és nem számít, hogy erkölcsileg vagy bárhogy helyes-e, csak a pénz. Ezt egy pár kontextusba be lehet rakni. Lényeg a lényeg, ha ilyennel találkozol menj el onnan és publikáld, hogy ott ilyenek. Ezzel segítesz másoknak is, hogy messziről kerüljék az ilyen cégeket.


buherton
(őstag)
Blog

És, hogy milyen trágya kódot adnak ki a kezeik közül. ;] Nem azért vannak sokan, mert jók, hanem mert olcsóbbak.

[ Szerkesztve ]


buherton
(őstag)
Blog

A polling igenis is egy hatékony eszköz tud lenni csak okosan és jól kell tudni használni. Például a Linux a hálózaton bejövő csomagokat tipikusan polling alapúan dolgozza fel, mert a sok interrupt megenné a géped.


buherton
(őstag)
Blog

Cikkhez. Ez homoszexuális és női megkülönböztetés kezd megdőlni és egyre inkább oka fogyottá válni és lassan már csak buzzword marad belőle, amivel az ingesek előtt lehet menőzni.

Viszont vannak bőven megszívlelendő dolgok is a cikkben. A folyamatos tanulás, nyitás az új (vagy legalábbis számodra új) dolgok felé igenis hasznos. Túlon-túl beskatujázza az embert, ha csak annyit tud, ami az adott munka elvégzéséhez kell.

Érdekes, hogy csak két "galaxis"-t említ a sok közül.


buherton
(őstag)
Blog

Szvsz a kódot önmagában is olvasható és könnyen értelmezhetőnek kell lennie. Beszédes függvény és változó neveket kell használni, értelmesen kell tudni formázni. Abban az esetben, amikor ez nem kerülhető el ott kell kommentezni. Amit sokan elfelejtenek, hogy a kommentet utána karban is kell tartani és a kóddal ellentetében ettől még jól le fog fordulni a kód, ha mégis elfelejted frissíteni.


Halkow.
(senior tag)

Jó írás, őszinte és egyaránt durva szavak a való életben. Kicsit eltántorító hatása is van, és a pénzért választani ezt a hivatást, hosszú távon nem éppen pozitív hatást kelt az emberben .


kpal
(PH! nagyúr)

Érdekes volt :K
Én nem ebben közegben forgok ( Csak mezei melós vagyok ), így sok minden nekem Kínai volt ,de sokszor nézem sóvárogva milyen jó munka lehet ez milyen szuper környezetbe vannak . De látom itt is megy vérszívás keményen hajtanak mindenkit ... Azt hittem ezen szinten már minden szép és jó. De egyre többen ebbe helyezkednek el mégis.

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Ez nem pontosan azt jelenti, hogy a "fehér férfi" uralná az IT-t (vagy a világot), csak annyi, hogy versenyelőnyt jelenthet. Ezt Magyarországról egy kicsit nehezebb megítélni, de ha esetleg már dolgoztál több országban is, akkor megértheted.

Azzal én sem értek egyet, sőt kifejezetten taszít, amikor egy kulturális örökség miatt kellene szégyelnem magamat, amikor ez valójában bizonyos csoportok kisebbrendűségi komplexusa.


Goose-T
(PH! kedvence)
Blog

A folyamatos tanulás nem csak hasznos, hanem elengedhetetlen, ha az ember fejlődni akar a szakmában. Amit munkatapasztalattal tanul az ember, azzal általában csak vegetálni lehet egy bizonyos szint felett. Szóval tényleg jól mondja a szerző, hogy fontos a folyamatos tanulás, csak a konkrét tanács hülyeség, hogy tanuljunk meg egy új programnyelvet minden évben. A szakkönyvek olvasása ezzel szemben tényleg hasznos, jómagam is folyamatosan szakkönyveket olvasok, és rengeteget tanultam belőlük az utóbbi pár évben, amit a munkám során hasznosítani is tudok.


ZoPád
(tag)

Már megbocsáss de hatalmas iróniát érzek az aláírásod és a beskatujázza között.. :U


hypp01
(kvázi-tag)

Szia
Bejamin Button 2008-as film.


M.Úr
(lelkes újonc)

Jól gondolod, az eredetiben ez szerepel:
"women are paid 70% of what men are paid." azaz egy nő 70 százalékát kapja annak, amit egy férfi.


big-J
(őstag)

Nagyon jó, jöhetne több ilyen fejlesztős cikk. Magam is sokat gondolkodtam mi lesz majd az idősebb programozók sorsa.

Ez az open office-os dolog 300%-osan találó. :D

Kollaborálás még a jobbik eset, inkább a viháncolás megy.

[ Szerkesztve ]


bambano
(Jómunkásember)
Blog

"Például a Linux a hálózaton bejövő csomagokat tipikusan polling alapúan dolgozza fel, mert a sok interrupt megenné a géped.": ezen a mondaton még dolgoznod kellene egy kicsit, mert ha az a gépem, amelyik egy hónap alatt 22 milliárd hálózati irq-t dolgozott fel, megtudja, hogy ő nem is interrupt vezérlésű, hanem pollingban megy, eldobja a taszkállapotszegmensét...

a poszthoz: nem tanulunk feleslegesen évente programnyelvet. egy jó programozó érti az alapvető paradigmákat, és ha egy feladathoz szüksége van egy konkrét nyelvre, akkor hétvégén megtanulja.

az, hogy mi lesz az öreg programozókkal, most fog kiderülni, mivel most öregedett le az első generáció.


buherton
(őstag)
Blog

A Ethernet driver természetesen interrupt alapú, de a kernel network subsysteme, ami feldolgozza a forgalmat már polling alapú. Gondolom a cat /proc/interrupts-al nézted, ami pont a kernel space-ben működő driverek-ről ad visszajelzést nem pedig a user space-ről.


UnA
(Korrektor)
Blog

Ez igaz, de itt arról van szó, hogy 1997-ben játszódik a cselekmény (vagy legalábbis egy része).


bigyo108
(fanatikus tag)
Blog

Vadállat egy cikk, köszönöm, jó volt olvasni !

De a kapitalizmus a problémák fő forrása.
Ma Már nem csak a profit, hanem az extra - ultra profit ... és őrültes osztalék a gondok okozója.
Én az elektronikai iparban dolgozok már 10 éve , ( 1. munnkahelyem, most 32 éves vagyok ) De ugyanazt a hozzáállást kellett tanusítanom amit UnA ír , Mert ha nem, kiölték volna belőlem az érdeklődést.
Ma már mérnökként én mondhatom meg a tuti-t és ültethetek el a innovációs morzsákat.
De mindig az a legnehezebb és a legkönyebb is egyben - gondolni valami olyanra, amire előtte még senki más nem gondolt .

Mindenkinek azt tudom mondan : Bízzatok magatokban

[ Szerkesztve ]


ysengrin
(senior tag)

Sok minden jelenthet versenyelőnyt, szerintem a tech cégek diversity programjai miatt pont, hogy sokszor az jelent versenyelőnyt ha nem vagy fehér férfi.


vodkaboy22
(PH! addikt)
Blog

Verilog és Labview realtime környezetek... (xilinx...)

Cleancode mentalitás ide vagy oda. Sajnos egy verilog kódnál nehezen alkalmazható, mivel a program nem szekvenciálisan fut, hanem kvázi minden sor egyszerre...

Szerintem sok segítő módszer van (lásd beszédes fgv nevek és változó nevek), de mindenkinek kell bizonyos saját "szerszámos láda", hogy jó kódja legyen. Nálam a komment lett az egyik legjobban bevált eszköz. Igaz frissíteni kell.


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

A fordítás szerintem egészen kiváló, szép munka!

Nekem az eredeti cikkel van bajom: Sok újat nem mond. Egy újabb megmondócikk.
Minden évben új programnyelv? Minek? Az emberi kíváncsiságnak teret kell engedni és új dolgokat kell megismerni, megtanulni, de ez nem azt jelenti, hogy minden évben új nyelv... meg miért pont új nyelv? Miért nem valami egy másik szakterületről, hátha tágul a tudás?
Az "open office"-szal abszolút egyetértek, a világ legnagyobb baromsága. Költséghatékonyság miatt találták ki az egész baromságot, meg azzal az indokkal, hogy így átlátják a beosztottakat... Hülyeség. Az embereket dolgozni kell hagyni, és meghálálják. Aki nem, az valóban alkalmatlan a munka elvégzésére.

Ja, igen: Az első diagram szerint egy "nerd" számára sz*pás az első 45 év egy átlagos emberhez képest? Életük boldogabbik 2/3-át úgy töltik el, hogy jóval elégedetlenebbek, mint akárki más? :) Meggyőző...

[ Szerkesztve ]


Béééla
(őstag)
Blog

az, hogy mi lesz az öreg programozókkal, most fog kiderülni, mivel most öregedett le az első generáció.
Egyik út, hogy elmegy architectnek / PO-nak nagy cégnél, hogy hasznosítsa a tapasztalatát.
A másik, hogy folytatja a "20 éve nem tanulok semmit és ez így van rendjén" mentalitást és tovább taknyol, és így született a Szirén :D (könyvtárosok réme)

@vodkaboy22
Cleancode mentalitás ide vagy oda. Sajnos egy verilog kódnál nehezen alkalmazható, mivel a program nem szekvenciálisan fut, hanem kvázi minden sor egyszerre...
Jó, hát egy kicsit más világ :)


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

A felkiáltó, felszólító módú mondatok mondatvégi írásjele a "!".


UnA
(Korrektor)
Blog

"Életük boldogabbik 2/3-át úgy töltik el, hogy jóval elégedetlenebbek, mint akárki más?"

Életednek az a boldogabbik része, amit úgy töltesz el, nincs köze a korhoz.


#82729984
(őstag)

Szerintem meg elmegy nyugdijba :)

Azért egy normális programozó/fejlesztőmérnök 50 éves kora körül már simán nyugdijazhatja magát (értsd: van annyi félretett pénze amiből a továbbiakban megél).

Innentől kezdve meg tulképpen már akár csak hobbiszinten is csinálhatja a dolgot


Béééla
(őstag)
Blog

Az igazi megszállott sose tudja letenni a billentyűzetet ;]
Az önnyugdíjazás tényleg jogos és jó pont, csak azért 30-40 év munka után nehéz abbahagyni. A hobbi otthon szórakozás meg nem ugyanaz.
Én például lehet földet vagy szőlőst veszek "nyugdíjas éveimre", azt is szénné lehet automatizálni-szenzorozni, mégis lefoglalod magad és előállítasz valamit, de mégse hajt a tatár, csak a kártevők :D


#82729984
(őstag)

Nem kell abbahagyni, csak onnantól kezdve megteheti hogy full élvezetből megszállottságból csinálja. Pl. beszáll valami opensource projektbe amiből egy fillért nem kap, de élvezi csinálni mert pénz már nem számít.

Amúgy én is valami balatonra néző szőlészetre/birtokra pályázok esetleg ugyanez a horvát tengerpart közelében :) Persze ha megérem és úgy jönnek össze a dolgok ahogy


UnA
(Korrektor)
Blog

Tekintsd stíluselemnek az eltérést, mint például Saramagónál. :)

Nekem a felkiáltójel túl erős volt ezeknél a mondatoknál, ennyi.


Kopi31415
(PH! félisten)
Blog

Márpedig felszólító mondatok, nem kijelentők. Vagyis nem stílus hanem nyelvtan, így kell.


kovgab
(fanatikus tag)

A közös iroda szerintem tök jó :)


Fercsáj
(lelkes újonc)

A folyamatosan képezd magad dolog sem jön össze mindig. Látok itt sok fórumozót, akik előtt le a kalappal, számomra igen nagy tudásmennyiséggel rendelkeznek, és nyílvánvalóan a szabadidejükből is sokat áldoznak szakmai dolgokra, akár hobbiról akár munkáró van szó. Mindezt úgy, hogy párkapcsolatban, illetve gyerekekkel élnek.
Elkezdtem önállóan webfejlesztést tanulni, és azt láttam, hogy csak is úgy ment volna, ha munka után az estéimet ezzel töltöm és a hétvégéket is. Ennyi időt nem akartam elvenni a családtól, nem a saját szabadidőmet sajnáltam.
Szóval néha nehezem tudom elképzelni, hogy miként jut időtök család vagy párkapcsolat mellet szabadidőben otthon programokat, elektronikákat fejleszteni, és hozzá a tudást felhalmozni. Persze valamit valamiért, de azért kíváncsi lennék, hogy kinél hogyan zajlik ez a dolog, egy hét alatt kb. mennyi időt fordít munka után még szakmai tevékenységekre, önfejlesztésre, netán egy tanfolyam vagy felsőfokú képzés elvégzésére.

[ Szerkesztve ]


MongolZ
(PH! addikt)
Blog

Az élet boldogabbik 2/3 alatt a <45-ös részt értem (grafikon szerint). Azért "nerd"-nek lenni, mert hogy majd 50 évesen egyre jobb lesz, elég buta indoklás.


Dexar007
(PH! kedvence)

Meg egy kis b**i,es feminazi szopkodas is volt. Sajnos ilyen korban elünk. :DDD Nem lehet az ilyet komolyan venni foleg,hogy napi szinten jön 300 ilyen motivalo baromsag.


Cypresss
(senior tag)

Le kell szarni a fanyalgókat, nekem tetszett az írás, adott egy-két ötletet, és bizonyos részeken szívemből szólt, mert én is 40 felett járok.

A szerzőnek pedig köszi szépen a fordítást, jó volt olvasni.


Strezi
(senior tag)

Pár gondolat felmerült bennem, mint a címben emített korosztály tagja és a szakma művelője:
- attól hogy IT-ben dolgozom, nem vagyok nerd, a kettő nem egyenlő, sőt! Sport, család hobbik mind megvan. Nem "csak" a szakmámban akarom kiélni magam :N
- messze túlnyújtott a cikk, ahhoz képest amit elmond.
- én nem érzem úgy, hogy attól lennék jobb szakember, hogy "százélű szakmai svájcibicskává" válnék.
- figyelembevéve, hogy milyen későn kezdte a szakmát és mennyi mindenbe belenyúlt, kétlem hogy azoknak a témáknak a tizedét is szakértő szinten műveli, amiket megemlített a cikkben.

Bár jó egy ilyen összefoglaló, korántsem lehet egy életpályából álltalános következtetéseket levonni. Pl. engem még egyszer sem rúgtak ki, de már többször váltottam munkát és eddig jó döntésnek bizonyult.

üzenetek