[Re:] [Flashback:] Ùjrapasztázás végsö gondolatok - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


alcsa
(senior tag)

Azert egy esetbol nem lehet ilyen egyszeruen kovetkezteni. Lehet olyanok voltak a korulmenyek, hogy hamarabb szaradt ki/vesztett a tulajdonsagaibol a pasztad. Van akinek tobb even at semmi gondja.


Flashback
(addikt)
Blog

Najó de ez az ígért élettartam fele se volt. A gép szobában volt végig szerintem ez abszolút életszerü.
Terhelve sem nagyon volt.

[ Szerkesztve ]


nemlehet
(őstag)
Blog

Szerintem itt inkább arról szól a kérdés, hogy mennyi tartalék van a hűtésben. Van ami marhára ki van hegyezve, ergo picit is szárad a paszta akkor bizony jönnek a bajok és a throttling.


Flashback
(addikt)
Blog

Inkább ez az általános. De most meglátjuk a Grizzly meddig bírja...


Hieronymus
(őstag)
Blog

Első körben a belső kitisztítása után lett volna érdemes egy tesztet csinálni. Akkor lenne valódi összehasonlítási alap az újrapasztázás okozta javulás mértékének megállapításához.

Amúgy érdemes lenne kipróbálni az autók fékrendszeréhez felhasznált kerámia pasztákat. Magas hőterhelés mellett jobb kenést és hővezetést nyújtanak mint a korábban használt rézpaszták. Nekünk a kenés érdektelen, de a hővezetés szempontjából jobbak lehetnek, mint a máig használt szilikon alapú paszták.


nemlehet
(őstag)
Blog

Erősen kétlem hogy egy specializált pc-s pasztánál jobbat tudna thermal grizzly azért mégiscsak az egyik legjobb paszta a piacon.. Plusz ugye azért elég sok egyéb szempont is van pl ne vezesse az áramot.


alcsa
(senior tag)

Rendben, varjuk az update-t majd 1,2,3 ev mulva. :D


Flashback
(addikt)
Blog

:P Most majd megpróbálom csekkolom havonta a hömérsékleteket.
Remélem még 2-3 évet kihúzza ez a noti. Egy két apróság van vele, de amúgy megelégedéssel használom.

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Esetleg ezt ki lehet próbálni, kifejezetten procira van, paszta helyett: Thermal Grizzly Carbonaut


Flashback
(addikt)
Blog

Persze az biztos dobott volna 1-2 fokot de 25 fokot kétlem. Mert a höcserélök felületén nagyon minimális volt a por. Leginkább a blowerek levegö input felén volt a por, belül is már kevesebb. De azért meglepödtem...
Legközelebb majd ezt a tesztet is megcsinälom, kösz az öteletet.

[ Szerkesztve ]


Flashback
(addikt)
Blog

Ja ezzel nagyon szemeztem. Csak attól tartok ha a GPUn cserélni kell a pasztát akkor ez is szétszakad. De lehet hogy a CPU/GPU-ra is ilyet kellene rakni... Mondjuk ez jó megoldás lehet. Ezt pontosan CPU/GPU chip méretre kell vágni?


Krugszvele
(aktív tag)

Valószínűleg ezért voltak a fejlettebb terminátorok mind folyékony fémből??

És ha olvasta a Skynet Bacsist, akkor valószínűleg voltak termintárok baracklekvárral is :)

[ Szerkesztve ]


Flashback
(addikt)
Blog

Meg autó tetején menetszél hűtéssel :D


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Elvileg a különböző procik méretének megfelelő méretűek vannak, amit linkeltem a legkisebb elvileg. Szóval, ha veszel egy nagyobbat, azt méretre vágod és mehet a CPU-ra és a GPU-ra is.


Victoryus
(addikt)
Blog

Nekem a gyári paszta 4 évet bírt a Lenovo idepad 330-ban, most kezdett 90 fok körül melegedni. Noname pasztát használok mindig, az is kibír pár évet. Legalább 8 éve megvan ez a kis fecskendőnyi cucc, és mêg mindig elég lesz jópár gépre. Gondolom nem tud megromlani.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Nekem a noname paszta nem vált be, főként tartósság szempontjából. Hőmérsékletben a néhány fok különbséggel kibékéltem volna, de nem véletlenül vetem anno MX-2-t Az baromi sokáig bírta. Most az MX-5-re kíváncsi vagyok. 1 éves a gép, egyelőre jó.


PR0JECTNR56
(addikt)
Blog

Laptopokat érdemes évente pasztázni, főleg ha dedikált GPU-val rendelkezik. A hőpasztagyártók ajánlásai jellemzően desktop PC-k esetében tudják hozni az ígért számokat (bár ott sem érdemes megvárni a paszta megkeményedését), laptopok esetében teljesen más a helyzet, itt nem bírnak ki ennyit ezek az anyagok gyártótól függetlenül.

A ventiket és a bordákat ettől is gyakrabban kell kitakarítani, mert mint ahogyan tapasztaltad is, rengeteg levegőt mozgatnak át a ventik terhelés alatt, így nagyon intenzíven porosodnak (és tömítik el a borda lamellái közötti réseket).

Az előző cikkben tett felpolírozás jó ötlet, jellemzően tud javítani a hőátadáson, normál pasztákból érdemes a minőségibb vonalat követni (pl.: Arctic MX2-4-5, Noctua NTH1-2, Prolimatech PK-3, Thermal Grizzly Kryonaut stb.).

A fémpaszta kicsit más lapra tartozik, itt eleve előkészítéssel kezdődik a művelet, a chipek körül érdemes mindent lelakkozni és/vagy Kapton szalagozni, hogy az esetlegesen elvándorló fém ne zárjon rövidre semmit, valamint a felpolírozás itt erősen ajánlott. Értelemszerűen itt is érdemes a minőségibb gyártók felé tendálni (pl.: Thermal Grizzly Conductonaut, CoolLaboratory Liquid Pro stb.). A fémpaszta felrakásánál érdemes mindent előkészíteni és tempózni, mert a paszta gallium tartalma miatt gyorsan oxidálódik.

A fémpasztától még van egy lépés feljebb, ez pedig az pedig a sima indium (bizonyos fémpaszták is használják ezt az anyagot kulcs összetevőként). Laptopban a fémpasztákat is kb. évente cserélni kell, apró mellékhatásuk, hogy a fémpaszta megmarja a rézfelületeket és beleeszi magát a réz anyagába (ez természetesen a nikkelezett rézre is vonatkozik).

[ Szerkesztve ]


B.Gaboo
(tag)

Azért laptoptól sose várj sokat. nekem van céges laptop és saját épített PC, eszembe nem jutna szegény kis lenovot szétkapni (max takarításra), pasztázni semmképp. Az a nagy gépnek való, bár ott meg a víz miatt kb. mind1 :N

[ Szerkesztve ]


Flashback
(addikt)
Blog

Sajnos most az épitett PC nem opció jelenleg.
De miért lenne mindegy? 25fokot számít. Nem throtthling-ol.

üzenetek