üzenetek

hozzászólások


Silenzio
(addikt)
Blog

Lehet, megleplek, de ha nem fisfos gyermekjátékokkal forgatok (bocs, de a Sony A7 III is annak számít, mert csak tömörített kodekkel dolgozik), akkor tökéletesen lehet vágni a géppel. Átkonvertálom pl. RAW-ba vagy Proresbe, és megy a 4K, mint kés a vajban. Még akkuról is, mert tegnap elfelejtettem bedugni a töltőt. Igaz, 2 óra alatt 70%-ot merül, de lassulást nem tapasztaltam. Megdöbbentő.


llacee
(senior tag)

Egy éve használom a gépet, abból az utóbbi három hónapban ezzel a házzal.
Előtte sem volt zavaró csak úgy böngészni a hangja, de játék közben már igen.
Ezzel a házzal, most épp 6 órája dolgozik 58fok 100% terheltség mellet 0 hanggal.
Egyedül az árral volt bajom, mert reálisan ennek a felére mondanám, hogy rendben, meg azért beleférhetett volna két wifi antenna, de az meg volt itthon szóval összességében a géppel, meg a házzal is elégedett vagyok.

Még annyit a géphez, hogy otthoni dolgózósnak vettem, amin néha a gyerek is játszik, de a NUC-os próbálkozások nem váltak be az igp miatt, a barebone nem fér el az asztalon.
Ezzel viszont full hd-ban normális beállításokkal közel 60fps-el megy minden, amivel játszanak.

[ Szerkesztve ]


moma
(őstag)
Blog

Köszi a cikket nagyon hiánypótló!


morgyi
(nagyúr)
Blog

A Samsung 970 EVO vezérlője most már egy alubordával a tetején, úgy hogy a VGA és a CPU között van egy ATX lapban a procihűtő légáramlatából kap, illetve elöl be a házba 2db 200-as venti szív meshen keresztül, komolyabb igénybevételnél eléri a 65-70 fokot nálam.

Na ebben a házban kurva kicsi helyen 0 légmozgással kíváncsi lennék hogy az a 860 EVO mennyire melegszik és mikor throttlingol.

Szerk.: most vettem észre hogy a 860 EVO M2 SATA, nem pedig NVME...

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(senior tag)

Mondjuk ilyen passzív megoldásba én sem nagyon mernék M.2 /NVME SSD-t tenni. Enyémben egy Samsung EVO 850 SATA van, kíváncsiságból most megnéztem 38 fokos. De ha ez nem sima sata lenne, akkor valószínűleg már vörösen izzana. :)


nuke7
(veterán)
Blog

Milyen a nem sima SATA..? :F


FireKeeper
(nagyúr)
Blog

NVMe. azok jóval nagyobb írási/olvasási sebességeket tudnak, de cserébe jobban melegszenek. de ez mondjuk nem feltétlenül gond, mert van bennük vezérlés, ami ilyen esetben visszafogja a teljesítményt, hogy megvédje a meghajtót attól hogy megfőzze magát. persze ilyenkor cserébe a teljesítmény is visszaesik.


nuke7
(veterán)
Blog

🤦‍♂️azt értem... de akkor nem az lett volna a helyes, hogy "...de ha ez nem SATA lenne..."
mert most olyan, mintha lenne valami speckó SATA meg a sima SATA nekem :DDD

azért az nvme =/= nem sima sata :U (vagy éppenséggel az nvme =/= speciális sata, igazából ez a lényeg, az nvme nem egy "nem sima sata" szerintem, hanem egy teljesen más bus. bár lehet, h csak korán volt még :D )

[ Szerkesztve ]


morgyi
(nagyúr)
Blog

Attól még a forrasztásokat kinyírod. Másrészt meg mi értelme van az nvne ssd-nek ha sata sebességet tud csak a nonstop throttling miatt?


Gargouille
(senior tag)

Igazad van. Szerencsésebb lett volna úgy fogalmaznom, hogy "egyszerű sata". :)


tordaitibi
(addikt)
Blog

Tetszik a konfig és végre nem érzem magam egyedül a takarékosságra törekvésemmel.
Én passzív mini pc bolond vagyok de sajnos a "hittérítésem" sokszor süket fülekre talál, ismerősi körben is, inkább választják a hagyoményos megoldást egy kismérető, ultracsendes kisfogyasztású gép helyett amit akár el is lehe tüntetni az asztalról, a monitor hátuljára szerelve. És innen egy kis ugrás a wireless egér-bill. meg egy jó BT füles headset és akkor eltűnik a kábeldzsumbuj is.

[ Szerkesztve ]


repvez
(őstag)
Blog

Én is gondolkodom egy ilyen gépben, de nem tudom, hogy mire lenne elég a VGA része.
Amit kinéztem annál csak anynit irnak, hogy Radeon graphics, ami talán VEGA 8-10 GPU-t jelenthet, de nem tudom, hogy ekkora méretben , dedikált RAM-ot használ vagy a rendszerbol veszi el. és hogy ez mire lehet elég. egyáltalán dedikált a VGA vagy a CPUba van integrálva. lehet e később böviteni ezeket a CPU+GPU-kat ?

NEm játékra vagyis nem mai AAA játékok futtatására kellene, de azért régebbi cimeket tudjon elvinni.

A fö csapás irány az 3d modellezés , Videozás és talán programozás lenne. Windows alapon. Nem tudom, hogy mi lyen hátrány van egy ilyen CPUI és egy normális asztali CPU között

Az egy kicsit mindig megmosolyogtat amikor valaki csak azért költ sokkal több pénzt valamire mert nem akarja hallani a ventilátort. azért kiváncsi lennék, hogy milyen kornyezetben lehet ugy használni élni, hogy a ventilátor zaja a legnagyobb hangforrás.
Nálam folyamatosan szol a zene bármit csinálok, nyáron a nyitott ablaknál z utca zaja is elnyomja ezt a hangot.

Amugy volt nekem is olyan amikor már nem lehetett megmaradni nála, de ott már ujra pasztázás , portalanitás is okozta, hogy folyamatosan maximumon ment a venti.


tordaitibi
(addikt)
Blog

Lehet kicsit bebeszélős vagyok de a munkahelyeimen (vagyonőr vagyok) éjjel amikor csak egy film megy, annyira halkan hogy épp hogy értem, engem nemhogy a ventik de egy 2,5collos hdd kerregése is nagyon zavar. Peedig az tényleg nem hangos.


repvez
(őstag)
Blog

[link]
egyébként én ezt néztem ki.
Jelenleg eg y"gamer" lenovo Y520 legion laptopom van , DE kellen valami ami otthon fixre be tudok szerelbu és , hogy ne kelljen a laptop monitornak is mennie, mert a TV-re van a kép kikuldve. amolyan mindenes lenne.
PC lett volna az elsődleges, hogy hosszabb ideig tudjam böviteni cserélni az alkatrészeket, de a jelenlegi árak mellett nincs annyi keret, hogy egy értelmes közepesnél kicsit jobb gépet rakjak össze.


tordaitibi
(addikt)
Blog

Nekem egyszerűbb a választás mert nem játszok, illetve nosztalgia retróval (Mario :D , Sony PS emulátor max meg ilyesmik) és azokat elviszi egy Intel N3150-es nudli is.
Valamint nekem a takarékosség a legelső, legfontosabb követelmény mert sokat használom a sufnituning egybegépemet terepen, akkuról. Itt minden W számít.
Ha van kedved szaladj végig az első ilyen egybegépem építésén [link] .
Azóta már a 3. lett megépítve, minden várakozásomat teljesíti, 16-28W között fogyaszt. Monitorral, egérrel, mindennel.
Ez is egy hobbi. :)

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(senior tag)

"Az egy kicsit mindig megmosolyogtat amikor valaki csak azért költ sokkal több pénzt valamire mert nem akarja hallani a ventilátort. azért kiváncsi lennék, hogy milyen kornyezetben lehet ugy használni élni, hogy a ventilátor zaja a legnagyobb hangforrás."

Lehet tényleg komikusan hangzik, de engem például rettentően zavar, pedig nem egy süketszobában élek (meg sok időt szoktam szervertermekben tölteni, így hozzá vagyok szokva a zajhoz), de mikor egész nap ott duruzsol a hallhatósági küszöb fölött nem sokkal a ventillátor, majd időnként felpörög, mikor valami process megemeli a CPU terhelést, majd megint visszahalkul... egy darabig rá sem jöttem mi zavar ennyire. Aztán mikor este lekapcsolom a gépet és megszűnik az a halk kis alapzaj, akkor érzem, hogy úristen de jó a csend. Évekig nem vettem tudomást róla, de aztán rájöttem, hogy ez engem tényleg idegesít és miután passzív gépre álltam át, azóta áldom a döntést.

Nem nagy dolog, nem a legfontosabb kérdés, de nagyon sokat hozzátesz a komfort érzethez. :)


nuke7
(veterán)
Blog

jó dolog tud lenni a paszzív gép, dehát azért vannak teljesítmény beli határok... :U

nekem úgy van a gépem (legalábbis amikor optimális állapot van) hogy csak 3D terhelés alatt lehet hallani, de akkor meg a játék elvileg hangosabb... :DDD


Gargouille
(senior tag)

Igen, a teljesítményben mindenképp kompromisszumot jelent a passzív hűtés. Nálam annyiból szerencsés a helyzet, hogy egy i3-8130U teljesítménye bőven elég a munkámhoz, így ezen téren nem voltak különösebb igényeim, így találtam ilyen passzív gépet. Most másfél éve használom nagy megelégedettséggel. Azt tervezem, hogy ha valamiért majd egyszer cserélnem kell, akkor ezen a vonalon fogok továbbmenni és a következő gépem is valamilyen passzív mini PC megoldás lesz.

Lehet persze, hogy csak öregszem és rigolyásabb lettem, ezért kezdett el zavarni a gép hangja. :)


morgyi
(nagyúr)
Blog

A gpu-m félpasszív a házban elöl 2db 200-as venti van leszabályozva. CPU hűtő is tud félpasszívan működni.
Ellenben valami átadja a vibrációt az üveg oldallapnak. Na az kib.szottul idegesít :DDD mert a ventizaj idle 0.


Gargouille
(senior tag)

"Ellenben valami átadja a vibrációt az üveg oldallapnak."

Na ilyen érthetetlen vibráció (pontosabban egy fura hang) nekem is volt egy régi gépemben, én csak szimplán a "ház átkának" hívtam, mert már minden létező alkatrészt kicseréltem benne (tényleg csak a fémlemez maradt), szivacsra raktam, gumira raktam, hát az istennek sem szűnt meg. Végül lecseréltem a picsába az egészet, mondom erre már nincs racionális magyarázat, győztetek kísértetek. :DDD


morgyi
(nagyúr)
Blog

Ja csak ez egy 60 ezres Coolermaster ház és azóta van amióta múltkor megbontottam. Ha hozzáérek a mesh előlaphoz vagy az üveghez abbahagyja, ha rákoppintok pár napig szintén elkussol.


Gargouille
(senior tag)

Megértem, hogy így már fokozottan bosszantó. Remélem hamar rátalálsz a bűnösre. :)


BiP
(nagyúr)

Jó kis project, szélsőséges igényekkel (legyen teljesítmény, de mindezt hang nélkül, ráadásul kis méretben). Kb. lehetetlen küldetés, de örülök, hogy végül sikerült összehozni az igényeidnek megfelelően.
Egyébként pont a lehetetlensége miatt van az, hogy sokan inkább kompromisszumot kötnek valamelyik téren.

Nekem pl. a desktop gép bőven erős, de nem zajtalan, csak nagyon csendes. (nagy hűtő, nagy, lassú ventik, silent ház), és atx méret, igaz,abból kisebb. De a gépben nincs mozgó alkatrész a ventiken kívül. (se cd, se hdd)
A home szerver a másik irányú kompromisszum, passzív, de cserébe a teljesítmény korlátozott, igaz, oda nem kell 8mag. (J5005, 4magos atom), 10W passzív, de a a vinyók miatt nem lehet zajtalan úgysem. De mindegy, mert feltettem a padlásra, nem érdekel, zajos-e.

A fotók alapján elsőre nekem sem voltak világos, mi merre áll, de a leírás alapján összeállt a kép.

Amúgy a zaj az olyan, hogy mindenkinek máshol van az ingerküszöb. Van, aki egy sugárhajtású repülőgép mellett is elvan, van, aki a macskadorombál szintű duruzsolást sem tűri meg éjszaka. Különbözőek vagyunk, eltérő fizikai tulajdonságokkal, igényekkel.

Engem pl. egy feleslegesen hangos gép zavar, főleg, ha 0-24-ben menne, de egy csendes, laptop hangerejű gép belefér.
Pedig itthon kurva nagy csend van, agglomeráció, csendes utca, jól hangszigetelt ablakok, egyedül vagyok itthon.
Akinél meg egész nap szól a zene, és abban érzi jól magát, megértem, ha a ventillátorzaj sem zavarja. Mások vagyunk.

(#13) hcl: Durva, nem hittem volna, hogy ennyire láttatni lehet a tejutat.

(#8) hcl: csend meg addig van, amíg nincs gyereketek
Epic, és sajnos mennyire igaz :)
Itthon egész nap home office, csak én vagyok (meg a macskák, de hát ők alszanak úgyis, csend van).
De délután megjönnek a fiúk iskolából/óvodából, nem kicsit durva a kontraszt. Onnantól folyamatos pofázás/kiabálás van, amíg le nem fekszenek. Zsong a fejem olyankor.

(#61) morgyi: Én valami illesztési hézagra gondolok. Ahol 2 lap (vagy lap+üveg) kézzel érzékelhetetlen mértékben, de nem feszül egymásnak (akár fél mili vagy kevesebb), és a ventik okozta rezgésnél összeütköznek, ezért rezgő hangot ad.

[ Szerkesztve ]


kavalkád
(aktív tag)

ügyes, nekem is jól jönne egy ilyen jószág.


Antibá
(tag)

Sziasztok!
Építettem egy ventillátoros tényleg hangtalan gépet!
Az [Asrock X300] lett a befutó az alaplap és ház kombó miatt!
Sajnos az X300-hoz adott hűtő hangos és vicc kategória.
A többek álltal ajánlott Noctua NH-L9a-AM4 sem a leghallkabb.
Ezért döntöttem a [Gelid Slim hero] és külső ventillátoros megoldás mellett.
Ez a hűtő venti nélkül pont befér a házba.
A ház oldalát kivágtam.
Elhanyagolható mértékben növeli a gép méretét, viszont tényleg nagyobb, ez által halkabb [ventillátort] tudtam alkalmazni.

Setup: Ryzen 5 5600G,2x8Gb 3200DDR4,500GB SSd+4Tb SSd,
Gelid Slim Hero Noiseblocker eLoop B14-1 fordulatszám csökkentő adapterrel.

Képek:
[Szerelés]
[Vágás után]
[CPU Cooler]
[Asrock X300-1]
[Asrock X300-2]

Nagyon elégedett vagyok a kész gép teljesítményével (Forza 4 1080P-ben játszható) és a hangjával, pontosabban a hangtalanságával :K

[ Szerkesztve ]


Oldman2
(veterán)
Blog

Még a Soproni is befért a házba?
:C


Antibá
(tag)

Az védőital volt a nyári melegben :DD


nuke7
(veterán)
Blog

nem gyűjti a port..? :U


Antibá
(tag)

Szed össze némi port, mint minden ventillátoros gép,
de ki lehet fújni levegővel.


Redneck
(veterán)
Blog

A ház nem jön be, de a koncepció, és az építés frankó. A következő PC nálam is valami hangtalan, közepes teljesítményre képes, kompakt APU-s gép lesz.

Mondjuk én inkább plug and play cuccot szeretnék, szerelés nélkül, kevesebb memóriával és tárhellyel. Általános használatra, remélhetőleg egyre több termék lesz alkalmas, és fejlődik ez a szegmens is.


Aprósólyom
(őstag)
Blog

Jó kis gép lett.
Kiegészítenéd esetleg a fogyasztási adatokat egy hétköznapi light load felhasználással? pl. 1080p@60fps és/vagy 1440p60fps youtube videó?
Ha lehet kérni pár perces fogyasztás alapján számolj avg wattot, az úgy pontosabb mint a 1-1 pillanatnyi leolvasása.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy modern asztali géphez képest milyenek a fogyasztások. Majd kíváncsiságból én is lemérem a lehető legközelebbi konfigban az enyémet.
Most 35-36W-on fogyaszt idle desktopon, csak van benne 2 venti, több periféria és több hardware az szokás.


LLKobe
(veterán)
Blog

Frankó kis masina :K Én másik megoldást ötlöttem ki a hangtalan működésre, az asztali gépem egy másik szobában lesz :D A dolgozószoba (most épül) túloldalán van a mosókonyha / kazánhelység, ott lesz a gép egy salgópolc tetején, a 3db kábel (2 monitor és egy USB) pedig át lesz vezetve a gipszkarton falon keresztül a dolgozóba :)

Egy jobb dokkolóval meg lehetett volna oldani 1db type-c kábellel is, de egy komolyabb USB-s dokkoló 80k környékén van, annyit nem ért nekem.

[ Szerkesztve ]

üzenetek