üzenetek

hozzászólások


Béééla
(őstag)
Blog

Még mindig az "örökké online" gateway a probléma. Az Ikea eléggé elterjedhet ahhoz hogy megérje törni. (ennyiért én is elgondolkozom rajta) Ne legyen igazam, jövő karácsonyra lehet lesz hangvezérelhető karácsonyfafenyőünnepizzó csak épp untakozó hülyegyerekek fogják kapcsolgatni.


haxiboy
(veterán)
Blog

Majd jönnek ehhez is a TV reklámok aztán az egész lakás villog mint a karácsonyfa LOL


shortcutme
(tag)

Némi bizakodásra ad okot:

IKEA Trådfri: Internet of Things done right

After almost two weeks of research, we have come to the conclusion that this is going to be the perfect companion hardware to work with Home Assistant.

Conclusion

With Trådfri, IKEA has managed to put out an affordable and secure home automation system that does not compromise on functionality or design. There are still some downsides which I expect to get resolved in the future.

As it currently stands, this is going to be the perfect companion hardware to work with Home Assistant: local, affordable, secure. And as cherry on the pie, local push will make us aware of changes right away.

A quick look at the Ikea Trådfri lighting platform

From a security perspective, this is pretty close to ideal. Having no remote APIs means that security is limited to what's exposed locally. The local traffic is all encrypted. You can only authenticate with the device if you have physical access to read the (decently long) key off the bottom.

Overall: as far as design goes, this is one of the most secure IoT-style devices I've looked at.

IKEA TRÅDFRI: A smart light in the darkness of IoT-Security

From the security point of view IKEA built a solid eco system with no real security issues at the technical side.

Remélhetőleg pozitív példa lesz a többi gyártó számára...


Béééla
(őstag)
Blog

Pantallómba rittyentettem, ez tényleg ígéretes. RTOS, zárt portok, titkosított beszélgetés, nagyon helyes!
(és azt is értem ha legalább netre van kötve akkor gyorsan jön a frissítés is)

Ellenben egy kis ellentmondást érzek: no remote API és közben ájfónról vezérelhető, vagy valamit félreértettem? Értem hogy kell a kulcs ami az alján van nyomtatva (istenem, eljutottunk oda hogy papírt kell használni mert az nem törhető :D ) és hogy azzal megy az alkalmazás de akkor azzal csak konfigurálható a rendszer?


strogov
(senior tag)

Ha jól értem akkor csak adott alhálózaton kommunikál, mint pl. a chromecast.


Kékes525
(félisten)

3. És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. :D


Feketelaszlo
(senior tag)

Okos izzók és Green Tech együtt? Vicces.
Fejlessz LED fényforrásokat, melyek a hagyományoshoz képest elenyésző energiát igényelnek -> WIN
Adj hozzá egy csomó kétes hasznosságú opciót, kösd hálózatra, csinálj hozzá okostelefon alkalmazást, így végeredményben még több áramot is pazarolhat a felhasználó ugyanazért a funkcióért (világítás) -> FAIL


shortcutme
(tag)

"Energiafogyasztás készenléti üzemmódban: 0,5 W."

Tehát annyira azért nem rossz a helyzet...ugyanakkora fényerőt (~1000lumen) adó villanykörték összehasonlítása napi 4 óra kihasználásnál:

IKEA Okos LED: 24*0,5 + 4*12 = 60Wh/nap
75W-os hagyományos izzó: 4*75 = 300Wh/nap
53W-os halogén izzó: 4*53 = 202Wh/nap
16W-os kompakt fénycső: 4*16 = 64Wh/nap


Feketelaszlo
(senior tag)

Ez a 0,5 W csak a lámpa készenléti üzemmódja vagy a gateway+lámpa együtt? Mondjuk még jobbik esetben is az a ~60 Wh pont 25%-al több, mint ha nem lenne okos. Az sok, mikor a top gyártók vállvetve versenyeznek ki hol tud megfogni még egy kis hatásfokot. S ha mondjuk ezt a napi 4 órát leviszed 60 percre, már ugyanannyit fogyaszt az okossága, mint maga a világítás.
Persze én szkeptikus vagyok, de ezt óriási pazarlásnak tartom mindaddig, amíg az egyetlen igazi előnye, hogy a történet emberi főhősének nem kell felállni és elvergődni a villanykapcsolóig. Nem kérdőjelezem meg, hogy lehetnek helyzetek, amikor hasznos és lecsökkenthető a használatának felára, de a széles közönség számára abszolút felesleges funkciónak tartom.


Novver
(senior tag)

Lett azóta ebből a hangvezérlésből valami?

üzenetek