Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


kenand
(veterán)
Blog

Nagy köszönet a cikkért :R :R :R

Én pi zero W-n most azzal küzdök, hogy SSH-n eltűnik a lokál hálón ha BT és WIFI együtt megy :(
Van néhány Xiaomi BT LE szenzorom (LCD-s és Miflora)

[ Szerkesztve ]


noorbertt
(őstag)

nice, a tavoli elerest es a biztonsagot lehet boncolgatni kene majd egy kicsit:)


kzkz
(senior tag)

Alternatíva lehet a Domoticz illetve az ESPeasy firmware, ekkor még MQTT se kell hozzá, mert HTTP kérésekkel történik a kommunikáció. Az automatizmus feltételeit pedig Blocklyban dobozok húzogatásával lehet megoldani, nem kell kódot írni.

Illetve érdemes figyelni arra, hogy az SD kártya nem folyamatos írásra olvasásra lett tervezve, és egy kisebb méretű 1-2 év után megadhatja magát, ekkor pedig urgik a teljes vezérlés. Szóval játéknak, próbálkozásnak kezdetben jó, de hosszú távon nem ad biztos megoldást ez a kombó.


CheGhost
(aktív tag)
Blog

Nem mélyedtem el a témában, korábban az openHAB jött szembe velem, mint hasonló központi szoftver. Ezt a rendszert is felveszem a listámra...


kenand
(veterán)
Blog

Én kipróbáltam a Domoticz-ot és a Homeassistantot is, mindegyik jobb valamiben, de Synology-n mindkettővel van gondom (HA-nak a SSL beállítást nem tudom megoldani, Domoticzhoz meg a BT szenzoroknak Bluez-t kellene fordítani módosítva Optware-vel lefordult, de nem működik rendesen-, csomagokat telepíteni ami nem megy) Idén télen már szerintem nem lesz időm rá, lehet jövőre megnézem az OpenHAB-ot is....


Petikeje
(tag)

Szia, a xiaomi bt-t hogy csatlakoztatod? Van valami leírások hozzá? Én raspbianra telepített HAval probalkoztam, de ott nem működött :-(.
Thx:
P!


stickermajom
(addikt)
Blog

Vigyázni kell vele, mert függőséget okoz. :D
Elkezdtem használni, mert a Xiaomi saját appjában nem kaptam meg az értesítéseket, aztán szépen lassan magába szippantott a HA.


szabifotos
(senior tag)
Blog

Köszi a cikket. Régebben nekiültem én is az okosításnak, de valahol mindig elakadtam, aztán abbamaradt. Ha lesz egy kis időm, nekiülök újra a cikk alapján ;)

[ Szerkesztve ]


sztanozs
(addikt)
Blog

Köszi a cikket - az árakat nézve már nem is tűnnek vészesnek ezek az eszközök...


kenand
(veterán)
Blog

Szia !

Pedig HA alatt viszonylag könnyű, többféle képen is lehet, nem kell hozzá bluezt fordítani.

Miflora szenzor és Xiaomi LCD-s Temperature and Humidity szenzor is megy.
De attól függ min futtatod 3-5m-ert tud...(Brixen futó Xplenology-m belő BT-je a legjobb, pi zero w 2 falat már nem bír)

De közvetlenül tudja fogadni a BT MQTT gateway vagy miflora MQTT gateway adatait is a HA, így ha pl egy pizerow-n fut egy MQTT meg a Bt-MQTT ill Miflora-MQTT gateway, akkor a központtól távol lévő BT szenzorok adatait is el elehet érni. pl a kertben lévő miflora szenzorokat stb.
Ugyan létezik gyári BT-gateway is 2 Yeelight lámpában (kamera már nem elérhető) de arra nem láttam a módot, hogy úgy hozzáférjrk az adatokhoz. Mi Home apban látható, Yeelight lámpa hozzáadható,de a BLE gateway része nem.

itt az én configuration.yaml-om

# Sensors
sensor:
# Weather prediction
- platform: yr
# Xiaomi BLE sensors

- platform: miflora
mac: C4:7C:8D:67:3B:12
name: Plant mintotor 1
monitored_conditions:
- moisture
- light
- temperature
- conductivity
- battery

- platform: mitemp_bt
mac: 4C:65:A8:D8:AD:A2
name: Living Room Temperature
force update: true
median: 2
retries: 5
monitored_conditions:
- temperature
- humidity
- battery

[ Szerkesztve ]


kenand
(veterán)
Blog

A mellékelt script nem a BT MQTT gateway, hanem ami anélkül is megy a gatewayes az ez, de ahhoz kell MQTT és a gateway python script

sajna a script "sapcek" tekintetőben nem jelenik meg itt jól

- platform: mqtt
state_topic: mithermometer/living_room/temperature
name: "Nappali hőmérséklet (MQTT)"
unit_of_measurement: "°C"
icon_template: mdi:thermometer
- platform: mqtt
state_topic: mithermometer/living_room/humidity
name: "Nappali páratartalom (MQTT)"
unit_of_measurement: "%"
icon_template: mdi:water
- platform: mqtt
state_topic: mithermometer/living_room/battery
name: "Nappali termosztát elem (MQTT)"
unit_of_measurement: "%"
icon_template: mdi:battery-90

[ Szerkesztve ]


Tankblock
(aktív tag)

IBM től a Node Red....
Annak a Flow logikáját szokni kell, de Javascript megy csomó minden.
Mosquitto MQTT broker és nincs Cloud.
Ksözöni szépen lassan 3 éve megy sonoff kapcsolókkal, egyedi hőmérséklet mérőkkel....

Bővíthető és még Alexa is megy vele....


kenand
(veterán)
Blog

Egyébként- mivel kínlódtam a BT-sekkel eleget, ha kijelző is kell a hőmérséklet szenzornak én úgy oldanám már most meg, hogy vennék egy Xiaomi Einkes hőmérőt -ugyan az "buta" , de szép és nagyon jól látható 8-10 USD-ért, meg egy Zigbee-s Xiaomi kijelző nélküli szenzort (7-10 ért) és azt felragasztanám az E-inkes hátuljára (kettőt csináltam is). Így ugyan 5-6 USD-vel drágább, mint egy BT-s LCD, de jobban látható, könnyebben integrálható....és távolabbról elérhető.


stickermajom
(addikt)
Blog

Az a baj a Xiaomi zigbees hőmérőivel, hogy csak bizonyos elmozdulásra küldenek adatot, így elég távol állnak a pontostól. Emellé viszonylag drágák is. Akkor inkább már egy Digoo DG-R8H 4-5 dollár körül.


Degeczi
(nagyúr)

Nagyon pontosak a Xiaomi hőmérőszenzorok! Van belőle otthon több, mint egy tucatnyi, és mind kb. 2 tized Celsiuson belül van egymáshoz, ezt nem kapod meg olcsó érzékelőtől. Közben azt sem mondanám, h nagyon drágk lennének: utoljára $7-ért vettem decemberden.
Az sem teljesen igaz, h csakis a nagyon nagy változásokról küldenének adatot, mert bizonyos időnként mindenképpen bejelentkeznek, csak ha nem volt nagy ugrás (0.5 fok, vagy páratartalomban >5%) akkor sok idő, 40-50 perc is eltelhet.
Emiatt termosztát, fűtésvezérlő feladatra alkalmatlanok, de monitorozásra tökéletesek (de van pl, aki fürdőszoba páraelszívó vezérlésre használja, hiszen ott is bőven megvan a páratartalomban az ugrás fürdéskor, illetve a szellőzőmotor hatására)


Degeczi
(nagyúr)

Én is ilyen lelkesen álltam hozzá a Domoticzos Blocky-hoz - hogy aztán hatalmasat csalódjak benne... :(

Sajnos gyakorlatilag használhatatlan bármilyen picit is összetettebb feladatra részben mert nem férsz hozzá ahhoz, amihez kellene, és mert egyszerűen alapvető dolgok hibásan működnek benne.

Home Assistantban nem vonzó a yaml-es vezérlés, ellenben roppant hatékony, tömör, nagyon sok mindenre eleve alkalmas
pl. az olyan gyakori dolgokat is pofonegyszerű benne megoldani, h "ha már 10 perce ég a lámpa, kapcsold le", vagy hogy a szintetizált beszéd (ami magyarul is megy, a Google-ön keresztül) üzenetei ne mindig fixen azonosak legyenek, hanem egy adott eseményre 5-6 szövegből véletlenszerűen válasszon.

Amire már kényelmetlen a yaml, az a bonyolultabb feltételek, ahol többmindentől és/vagy kapcsolatban függ a beavatkozás: azok is megoldhatóak benne, de áttekinthetetlen, kényelmetlen módon.
Viszont erre is jó megoldás, h egyszerűen telepíthető az Appdaemon HA mellé, amivel Python-ban kényelmesen programozható: ez szimpatikusabb, mint Domoticz-ban a LUA.


stickermajom
(addikt)
Blog

Azért egy lakásban 0,5 fok ugrás nem túl gyakori, így a 40-50 percenkénti poll szerintem nagyon sok. Ahogy írod fűtés vezérlésére alkalmatlan, monitorozáshoz pedig van jobb, olcsóbban.
Itt van nekem is a hálóban egy Xiaomi, de nem vagyok elájulva tőle. Air Purifierhez képest pl. többet mér egymásra téve közel egy fokkal. Biztos van olyan feladat amire alkalmas, nekem elég egy belőle.


Degeczi
(nagyúr)

Dehogynem, pl. szellőztetésnél. Vezérelni nem akarok vele, monitorozásnál pedig nem érdekel, h most 10:17-kor volt 20.1 fok vagy 10:25-kor 20.3, a lényeg, h pontos legyen. A Xiaomi az, a pár dolláros szenzorok viszont nagyon nem.


vampire17
(őstag)
Blog

Asszem en vagyok a Degeczi altal emlegetett furdo szelloztetos :)

Nekem bevalt erre a funkciora a Xiaomi. Ugye, amit Degeczi is mondott, a Xiaomi pontos, csak nem jelent gyakran... Ugye, pl furdo paraelszivasnal ez nem gond, en anno ugy "okoskodtam" hogy egy 4-5% os "jelentesi köz" nekem eleg, mert ez azt jelenti, hogy egy <=55%-os kikapcs szintnel ugye 55 es 51 % kozott kapcsol ki. Ez elszivasnal nem sok ido (gyorsan lemegy az a 4%), nekem boven belefer

[ Szerkesztve ]


Janou
(őstag)

Nagyon tetszett a cikk és elképesztően érdekesnek tartottam. :)

Nálam az okos otthon egyenlőre kimerült abban, hogy az akváriumot rákötöttem egy Sonoff Basic-re. Amit nem értek - és előre is bocsi a láma kérdésért - hogy miért szükséges a Sonoff-on firmware-t frissíteni? Miért nem jó ha az eWeLink progin keresztül vezéreljük a cuccokat hanem helyette a Raspberryt használjuk?

üzenetek