Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


szabifotos
(senior tag)
Blog

Mert az EWeLink kínai szerveren keresztül komunikál. Ha a Pi-on van a szerver akkor egyrészt független vagy Kínától, (volt már olyan, hogy leállt a kínai szerver) másrészt sok más típusú eszközzel is együtt tud működni, nem csak azokkal amik Sonoffok. ;)

[ Szerkesztve ]


Janou
(őstag)

Köszi, így már világos. :) :R


Degeczi
(nagyúr)

Amíg ez az egy eszközöd van, főként annyi a jelentősége, h az Ewelink szervereitől függsz, amikkel bizony fordult már elő gond (lassulás, rosszabb esetben teljes kiesés is), illetve az alaposan beszűkült szabálylétrehozási lehetőség (pl. megvilágítás vezérlésnél gyakran hasznos, ha nem egész nap megy, csak naplemente után - de az teljesen máskor van télen mint nyáron... ezért az a praktikus rendszer, ami ismeri a fölrajzi lokációdat, és az alapján eleve kezel napnyugta/napkelte szerinti vezérlést)

Amint azonban beszerzel más rendszer(eke)t is, mindjárt kellemetlen az is, h nem tudod őket összekapcsolni, pl. Xiaomi ajtónyitás vagy épp páratartalomérzékelő alapján ki-be kapcsolni a Sonoff relédet, ami saját rendszerbe integrálva semmi gondot nem okoz.


vottokar
(aktív tag)

Tetszett a cikk. Idén tavasszal-nyáron lesz egy lakásfelújításom, lehet, hogy beleteszem az "agyamat" ez alapján. Pár Sonoff kapcsolót rendeltem már! :)


kzkz
(senior tag)

"ha már 10 perce ég a lámpa, kapcsold le"

Lámpa=IPTV padlás
A fenti lehet akár egy időzített folyamat, ami percenként lefut, de akár kapcsolóállás változásra is rá lehet kötni.

Hasonló módon kapcsolom a kazánt, mert a termoszelepek 3 perc alatt nyitnak ki, ha fűteni kell, és csak ezután indítom a kazánt.

Egyébként szokni kell a Blockly-t, ahogy a yaml-t és a lua-t is. Az egymásba ágyazott if-eket nem szereti, külön-külön kell őket megadni, ettől terjengősebb az egész, de működik.
Nekem eddig még sikerült benne mindent megcsinálni, a fűtést vezérlem vele már 5 éve kb. Szobánkénti külön hőfok, esti hőfok, érzékeli, ha nincs otthon senki, akkor megint más a vezérlés, nyitom vele a bejárati kaput, stb.

[ Szerkesztve ]


Janou
(őstag)

Köszönöm neked is a korrekt választ. :R


Degeczi
(nagyúr)

Igen, két ordas Blocky hiba, amibe belefutottam:
- a beágyazott feltételeket már ki sem értékeli, hanem mindenképpen lefuttatja ami benne van
- az "else if" nem az, aminek a neve mondja: nem "else", hanem egyszerűen egy további if, amit mindig kiértékel (ezért ha valóban "else"-re van szükséged, meg kell ismételd az összes korábbi feltételt, megfordítva...)

Ezeket fontos lenne, h kijavítsák, mert csak a Domoticz-ban implementált Blocky hibái: az eredeti Google féle Blocky-ban jól működnek!

Lua-val nem lenne gond, de sehol máshol nincs és nem lesz rá szükségem, míg a Yaml-re nagyon is, Python-ba is befefutok néha, és Home Assistantban még a template kezelés is ugyanúgy Jinja alapú, mint az általam naponta használt Twig, így még az is ismerős


vampire17
(őstag)
Blog

Megoldas meg, ha kiviszed a nyers adatot Node-Red-be, feldolgozod, aztan visszaviszed Domoba. En mostanaban inkabb igy szoktam.

[ Szerkesztve ]


Petikeje
(tag)

Szia,
Thx, atbogaraszom amit írtál. Én korábban ott elakadtak, hogy a raspbianra nem tudott a bts xiaomi homerohoz kapcsolódni (sztem ez ugyanaz, amiről te is írsz, hőmérő és páratartalom mérő). De akkor a leírások alapján nekifutok még egyszer.
Thx:
P!


Petikeje
(tag)

Hmmm... A mitemp_bt nekem is így nézett ki, de nem működött. Innen néztem ki: https://www.home-assistant.io/components/sensor.mitemp_bt/
Ez neked raspbian alatt látja a bts hőmérőt? Telepitetted a bluepy-t és a btlewrap-t?
Lehet nekifutok még egyszer...


kenand
(veterán)
Blog

Synology alatt megy simán, pedig Domoticz alatt nem megy oda kellene Bluezt fordítani stb
Van egy másik scipt is nézd meg ezt is (nekem ez is megy)
Szerintem battlewap és bluepy telpítve van PIP-pel (sima PIP megy Synopogy alatt is)

[ Szerkesztve ]


stickermajom
(őstag)
Blog

Biztos van olyan use case ahol használható, én más irányba mozdultam el. :)


MaCS_70
(nagyúr)

Ezt noderedes barátomnak én is felvetettem már HomeAssistant és Domoticz vonatkozásában is, amire az a viszontkérdés érkezett, hogy ha már van NodeRed, akkor minek HA vagy Domoticz vagy akármelyik "nagy" rendszer.
Mert szerinte NodeRed és más semmi.

Mivel a választ nem ismerem, én is felteszem ezt a kérdést! :)

Köszönettel: MaCS


Tankblock
(aktív tag)

Szia,

volt HA 1.0 itthon és amikor megjelent a 2.0 akkor nagyot csalódtam, az 1.0 működő funkciók egy része nem működött.

Akkor ugrottam bele NodeRed be. Mindkettő alatt a Mosquitto MQTT server futott.
Ha kijavították a hibáit a HA is jó lehet. Egyszerűen nagyon egyszerűen lehet a NodeReddel és a pluginjaival haladni, akár complex feature lehet megoldani egyszerűen. A webinterface keresztül meg a világon bárhol elérhetem, és van security... Nem kell semmilyen Cloudon keresztül küldenem....

Szerintem, hogy melyik a jobb azt neked kell eldöntened, mi az a platform amivel együtt tudsz élni. Előnyök és hátrányok mellett.

Nekem a NodeRed bejött, kevesebb és logikusabb volt a setup....


MaCS_70
(nagyúr)

Köszönöm!

A NodeRed nekem is bejön. A kérdés az, hogy mire jó egy másik rendszer (HASSIO, Domoticz, OH, stb.) a NodeRed mellé.

Köszönettel: MaCS


Tankblock
(aktív tag)

Hello

Csak akkor használnék pluszban egy másik rendszert ia ha olyan dolgot adna amit a nodered ben nem lehet megcsinálni.

A HA gondolkoztam hogy újra nekiállok végigolvasni a dokumentációt.
Minnél kevesebb elemből áll egy rendszer annál könnyebb azonosítani a hiba forrását.

Én MQTT -t vettem alapnak, mert az megy minden protocol felett is. Azonkívül a neten a noderedhez anno több segítség volt elérhető.


MaCS_70
(nagyúr)

Hát pontosan erre vagyok én is kíváncsi!

Sőt, olyan eretnek gondolatok is megfordultak a fejemben, hogy egy gépen fusson az otthonvezérlés és a mozi.

MaCS


kenand
(veterán)
Blog

Tegnap feltoltam egy Amlogic TV Box-on futó ARMbianra a Home Assistantot, nem volt könnyű menet (sokkal bonyolultabb, mint PI-re, a szűkszavú leírás alapján nem ment, mindig megakadt és újabb csomag kellett), még az az SSL-t kel kitalálnom ha lesz rá időm. (végül is emiatt próbálom azt nem tudtam Synology-n -Xplenology-n összehozni)


LógaGéza
(addikt)

Üdv!
Hass.io alatt milyen rendszer fut? Most nálam Hassbian-on van a HA, de ha az alatt is valami Debian, már csak az egyszerű pluginozás miatt is kipróbálnám.

Köszönöm!


Degeczi
(nagyúr)

HassOS, amit magában semmire nem tudsz használni, az csak a Docker futtatásához szükséges minimum.
Ezért akkor jó a Hass.io, ha megfelel az eredeti kiépítésben, pl. nem akarsz egy Docker image-be olyat is betenni, ami alapban nincsen, nem akarod a szerveredet másra is használni (pl. cronnal időzített folyamatokat futtatni). Egy egyszerűen telepíthető, jórészt hülyebiztos célgépet kapsz vele - de ebből adódóan korlátokkal.

üzenetek