Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


hallador
(addikt)

A kádár rendszerben meg a trabant még szarabb volt, de mondok jobbat is a Csaba páncélautó 1945-ben meg annyira szar volt, hogy senkinek nem kellett....

Eltelt 20 év azóta, lehet, hogy haladni kellene a korral.

A Géppel kapcsolatban, pedig az van, hogy igazatok van, de annyira nem szar amennyire a magyar szeret panaszkodni, csak úgy alapban.


Dilikutya
(nagyúr)

De, ez pontosan annyira gyenge. A 2 mag és a 4GB nagyon kevés. Bár legalább a CPU-t támogatja a Windows 11.


Kansas
(őstag)

RAM relatíve olcsón bővíthető, a 2 mag meg ugyan tényleg nem túl sok, de az Office-t vinni fogja, ha nincs szarrá makrózva, és alighanem a legtöbb számlázó/készletező progit is.
Nagy bitrátájú HEVC videót nem ezzel érdemes encode-olni, az kétségtelen.
Sok olyan helyre megfelelő lehet, ahol eddig USFF desktop gép volt a divat, csak a HO megjelenésével az egyszerű hordozhatóság is igény lett...


Tikakukac
(titán)

De, pont annyira szar. Nemzetfüggetlenül mindenhol.

Kansas: Nem, nem lesz megfelelő, mert okádás használni és száthullanak. Én napi szinten szopok ezekkel és izzasztok minden forrást, hogy valahogy dobáljuk ki őket a pavilionokkal együtt, mert a munkaidőmből rendes szeletet vesz ki a garin belüli meg túli javíttatásuk, miközben hallgatom, hogy megint melyiken mi esett szét, tört le, akadt be, fagyott szét.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

A RAM ot most akarom bővíteni, mert bőven kevés pláne a 11 nek a 4GB bármi elindul és huss elfogyott. Csak kéne találnom jó árban 4GB DDR4 3200Mhz ramot.


PuMbA
(félisten)

A cikk oké, de ez a laptop nem üzleti. HP-nál üzleti a Probook és Elitebook széria, azaz amik kibírnak például egy véletlen betonra leejtést. Ez a laptop diszintegrálódna egy kis balesettől. Egy kis cégnél azért lehet használni üzleti laptopként, de idővel lesznek vele bajok. Tartósságával is :)

[ Szerkesztve ]


Kansas
(őstag)

Teljesen felesleges, szvsz semmit nem fogsz megérezni a 2400, de max 2666MHz fölötti frekikből. De 8GB 3200MHz-es SODIMM RAM 12e körül van már. 4GB-s(ha a DC-hez ragaszkodnál) viszont majdnem 9e(és ez még nem feltétlenül a legolcsób bolt). Megér ebben a laposban ennyit a DC?
A procija hivatalosan 2400MHz-t támogat, és hát kétlem, hogy az alaplapja tuningos lenne.

[ Szerkesztve ]


PuMbA
(félisten)

Jól mondod. Pontosan olyat kell venni, amilyen most benne van a dual channel működéshez. Teljesen felesleges drágább és nem támogatott memóriát venni, mert nem lesz semmivel se gyorsabb, sőt csak lassabb, hiszen nem fog működni vele a dual channel.

[ Szerkesztve ]


Kansas
(őstag)

Mit értesz az alatt, hogy "nem támogatott"? Hogy nincs rajta a HP listáján?
Az én RAM-jaim sincsenek rajta az ASUS listáján(vagy az előző MSI-s lapomén), mégse volt velük soha semmi gond(még az 1600X procival se, ami mellé vettem eredetileg).
Az Athlon Silver 3050U pedig már nem is Zen1 arch.
A dual channelhez pedig nem kell pontosan egyforma modul, elég ha a méret megegyezik, az összes többi paraméter tipikusan beáll a gyengébb modul értékeire.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Hát én értem, hogy nem üzleti ez meg az. Ami tényleg igaz, hogy a Magyaroknak semmi sem jó. Ha Zbook lenne, akkor jönnének hogy há mé nem Mac et vettél e helyett a szar helyett és hasonlók, mikor a Magyarok 99% max álmodozik ezekről a gépekről. Jó hát cégnél, de otthonra egy melós úgysem tudja megvenni őket.

De maradjunk a talajon kicsit. Ebből a pénzből vegyél meg egy Ideapadot vagy ezt. Hát nem lehet egy lapon említeni a kettőt és saját tapasztalatból mondom, mert ha eddig nem volt 10 Lenovo laposom, akkor egy sem.

Amúgy meg mi az hogy bírjon ki egy betonra leejtést? Aki nem tud vigyázni egy üzleti több százezres gépre, annak akkor nem adok olyat legközelebb azt oldja meg ahogy akarja. Ennyi a szolid véleményem a dologról. Azé van egy szánalmas tok, vagy hátizsák én abban hurcolom, azt viszonthallásra. Nem ördögtől való dolgok ezek. Amúgy sem szeretem a fém gépházas notikat. hideg, rideg... ha meg felmelegszik, akkor sem jó megfogni. ez meg egy néma kis gép és imádom. A ramot felbővítem és jódarabig elleszek vele.


PuMbA
(félisten)

"Hát én értem, hogy nem üzleti ez meg az. Ami tényleg igaz, hogy a Magyaroknak semmi sem jó."

Pedig egyszerű :) A HP a laptopot nem üzleti kategóriában árulja és nem annak szánja. Otthoni gép kategóriában van. Nem mondtam, hogy nem jó, hanem hogy a cikk címe kicsit ferdítés, mert a gyártó sose mondta róla, hogy üzleti. Így maximum ezt te találhattad ki.

"Aki nem tud vigyázni egy üzleti több százezres gépre,"

Ja, hogy te egy gép vagy, aki sose hibázik? :DDD Életedben még sose ejtettél vagy törtél el véletlenül semmit se? Képzeld, én egyszer véletlenül nem cipzároztam be a laptoptáskát és ahogy kivettem az autóból a táskát úgy repült ki a laptop a betonra. Azóta se történt ilyen az elmúlt 5 évben, de bármikor előfordulhat.

[ Szerkesztve ]


Kansas
(őstag)

Nekem pont ma sikerült a vadi új céges Thinkpadre ráloccsantanom kb. fél deci vizet... háááát... örülök cudarul, hogy vízálló ez a vacak, bár a régebbi modellekhez képest az átereszeket csak kispórolták belőle...


Aweriot
(veterán)
Blog

Hű... értjük, hogy rosszul esik, hogy elmondtuk, hogy ez szar, de attól ezt a hisztit még nem kell...


Tikakukac
(titán)

Ami tényleg igaz, hogy a Magyaroknak semmi sem jó.

Ne puffogtassuk már ezt ott, ahol pont nem erről van szó. Ez a gép globálisan szar. Pont.

Ha Zbook lenne, akkor jönnének hogy há mé nem Mac et vettél e helyett a szar helyett

Az biztos nem jönne, hogy nem üzleti. Az, hogy még mi jönne, well, jósgömb. De akkor kérem a lottószámokat.

és hasonlók, mikor a Magyarok 99% max álmodozik ezekről a gépekről. Jó hát cégnél, de otthonra egy melós úgysem tudja megvenni őket.

Szokásos Apple topik para. Nincs is rá pénzed, mit ugatsz bele kistáska. Aztán ha van és feltöltöd a bankkivonatodat, akkor miért nem veszel. Ha veszel és akkor mondod, hogy hát de tényleg fos, akkor miért nem értesz hozzá. ;] Imádom. És ez stabilan 10-15 éve ilyen, nettó óvoda. Plz, sir, no.

De maradjunk a talajon kicsit. Ebből a pénzből vegyél meg egy Ideapadot vagy ezt.

Hány alkalommal verték oda ezt a kérdést anno. Te melyik kezedet vágnád le ha bele kéne nyúlni a darálóba? Én egyiket sem, kikapcsolnám előtte a gépet, de valamiért emberek inkább működés közben nyúlnának hozzá :B

Hát nem lehet egy lapon említeni a kettőt és saját tapasztalatból mondom, mert ha eddig nem volt 10 Lenovo laposom, akkor egy sem.

Volt egy pár száz már ebből is és abból is. A hitványság az megvan mindehol, de a HP stabilan zuhan a kútba, a Lenovo inkább csak stagnálósan fosos.

Amúgy meg mi az hogy bírjon ki egy betonra leejtést?

Ne bírja ki. De mondjuk egy házcserével ha megússzuk az nem rossz. De nem feltétel, bárki is írt ide ilyet valaki, az nincs tisztában a dolgokkal. Nem ez az elvárás. Az, hogy egy 250-es HP, amit konkrétan 10-20 alkalommal mozgattak meg a 3 év alatt hullajtsa a csvarokat, mint a szarvasok az agancsokat ősszel :N És ez sorminta, stabilan. Ezt tudja a Lenovo is mellesleg, mondjuk ott nincs pofa üzletinek hívni őket 100k körül.

Szóval no, szumma, nem kell itt senkinek semmit magára vennie, egyszerűen ez a gép, főleg ilyen felindításból brutális zakó, de leginkább ciki. Sajnos.


Dalares
(kezdő)

Az igaz, hogy ez a gép inkább egy alap otthoni lapos, de sokan elfelejtik, hogy ez olyan felhasználóknak van, akik alap júzerek, csak netezni, Facebook-ozni, és esetleg Office-ozni akarnak rajta. Semmi videóvágás, programozás, stb. Az adott felhasználáshoz képest túlvásárolni magunkat tök fölösleges. Ez olyan, mint amikor valaki vesz egy másfél millás brutál gépet, aztán csak netezik rajta, semmi más.
A másik a felbontás. Próbált már valaki 15'6 colos képernyőméret alatt FULL-HD felbontást 100%-os skálázáson nézni? 14, vagy 13.3 colos képernyőn tragédia, olyan pici. Mivel a Windows skálázása nem a legjobban van megoldva, sok szoftver nem is tudja jól kezelni. Vagy homályos a kép, vagy elcsúsznak a feliratok, menük. Beállítod 150%-ra, a Windows felületén még egész jó, de sok szoftver nem tudja kezelni. Oké, hogy ez részint az adott szoftver sara, de vannak helyzetek, amikor a Windows furcsa skálázása érdekes jelenségeket produkál.
Ilyen jelenség főleg a Print Screen használatánál jön elő. Ha a skálázás 150%-ra van állítva, az az 1280x720-as felbontásnak megfelelő méretűre nagyítja a képi elemeket. Weboldalak esetén vannak helyzetek, amikor a Print Screent kell használnunk, mert egy nekünk tetsző kép nem menthető le. Ekkor Print Screen-ezünk, majd egy szoftver segítségével lementjük. Az eredeti kép mondjuk 100x100 pixeles felbontású eredetileg. Ha be van állítva a 150%-os skálázás, a kép a képernyőn 150x150-es méretűnek látszik. Ez nem gond, ha jobb klikk után le tudjuk menteni, ekkor az eredeti méretben menti. De ha Print Screen segítségével kell lementenünk, akkor már 150x150 pixeles lesz. S lehet, hogy a felhasználónak ez nem felel meg.

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(titán)

Egy igazi klasszikus mellétrafálás. Lássuk:

Az igaz, hogy ez a gép inkább egy alap otthoni lapos, de sokan elfelejtik, hogy ez olyan felhasználóknak van, akik alap júzerek, csak netezni, Facebook-ozni, és esetleg Office-ozni akarnak rajta.

El kell akkor dönteni mi az az igazság, mert vagy a gyártó vagy a cikkíró vagy te és én meg sokan mások tudjuk rosszul a gép kategóriáját. De valaki tutira hazudik, nagyot :B
Ez lett volna a kisebb gond. A nagyobb, hogy ez a gép hitvány alap júzereknek is :K

Semmi videóvágás, programozás, stb.

Így igaz. Mondjuk tegyük hozzá, aki programozásra, mármint rendesre meg videovágásra akar venni bármit, az nem kerül ilyen géphez közel. Vagy ha mégis ott valami nem jó.

Az adott felhasználáshoz képest túlvásárolni magunkat tök fölösleges.

Maximálisan egyetértek. Esetünkben nem tudom ki vesz újonnan laptopot torrentszervernek, mert ezt max arra érdemes.

Ez olyan, mint amikor valaki vesz egy másfél millás brutál gépet, aztán csak netezik rajta, semmi más.

Nem sok ilyen van, de való igaz. Maradjunk a nem végletes példáknál, ez most olyan, hogy te szeretnél enni egy ebédet vasárnap, ezért veszel 1 zacskós croissant meg 2 deci vizet. Éppen nem döglesz éhen, de, hogy nem leszel elégedett az rohadt élet.
A másik a felbontás. Próbált már valaki 15'6 colos képernyőméret alatt FULL-HD felbontást 100%-os skálázáson nézni?

Igen, semmi értelme. És te 4K-t? Most versenyzünk azzal, hogy ki mekkora baromságot csinált már életében? :P

14, vagy 13.3 colos képernyőn tragédia, olyan pici.

True, csak megint irreleváns.

Mivel a Windows skálázása nem a legjobban van megoldva, sok szoftver nem is tudja jól kezelni.

2éve én már piszok kevés ilyenbe futok bele. Gondolom elektronika tervező progi 99-ből ekvés embernél ficereg otthon.

Vagy homályos a kép, vagy elcsúsznak a feliratok, menük. Beállítod 150%-ra, a Windows felületén még egész jó, de sok szoftver nem tudja kezelni. Oké, hogy ez részint az adott szoftver sara, de vannak helyzetek, amikor a Windows furcsa skálázása érdekes jelenségeket produkál.

Lásd fentebb.
Ilyen jelenség főleg a Print Screen használatánál jön elő. Ha a skálázás 150%-ra van állítva, az az 1280x720-as felbontásnak megfelelő méretűre nagyítja a képi elemeket. Weboldalak esetén vannak helyzetek, amikor a Print Screent kell használnunk, mert egy nekünk tetsző kép nem menthető le. Ekkor Print Screen-ezünk, majd egy szoftver segítségével lementjük. Az eredeti kép mondjuk 100x100 pixeles felbontású eredetileg. Ha be van állítva a 150%-os skálázás, a kép a képernyőn 150x150-es méretűnek látszik. Ez nem gond, ha jobb klikk után le tudjuk menteni, ekkor az eredeti méretben menti. De ha Print Screen segítségével kell lementenünk, akkor már 150x150 pixeles lesz. S lehet, hogy a felhasználónak ez nem felel meg.

Fuha. Greenshot a progi neve, ezer éves találmány. Soha az életben még csak nem is hallottam erről a dologról.

Mondok akkor jobba, miért vegyél rendes laptopot olyanoknak, akik amúgy nem power userek: hívtak egy szintén 250-es HP-hoz, hogy valami nem jó a rákötött nyomtatóval. Mondom ok. Nézem, nézem, hát itt minden zsír, mi a para? Ő kéket akar nyomtatni betűben és nem az jön ki. Állítok kéket, nyomtatom, kék. De ő neki nem. Mondom mutassa meg akkor mit nyomtat és megnézem.
És akkor bukott ki, hogy igen, mivel én nem átlagos user vagyok így nagyjából már a kijelzőt sem nézem csak a menüket és értékeket, így én kékre állítottam a betűt a teszten RGB kódból csuklóból, viszont az átlagos user a kijelzőt nézve állította volna be a kéket. Itt jött ki az, hogy a HP-nak olyan hitvány szutyadék TN panelt sikerült rakni a vasba 2 gennel ezelőtt is, hogy valóban fingod nem volt arról, hogy mit is kéne látnod, ezért lett rossz a nyomat is :DDD :DDD :DDD

És ilyen dolgokat reggeltől napestig tudok neked sorolni. Nem azért kell venni a papának, mamának és kölöknek rendes gépet, mert szeretnénk, hogy a hó végén zsíroskenyeret egyen a család, hanem, mert garin kívül rohadt drága lesz, amikor kiderül, hogy minden elemet kvázi cserélni kell, mert szétesett az összes kötés a gépen belül 2-3 év alatt, másfelől pont ők azok, akik nem tudják miért is teker a homokóra és meddig is kéne türelemmel várni a szutyok 4 giga ram meg kv főző proci miatt. Ők bele fognak kattintani még háromszor is, mert hát ez egy új üzleti gép, és az rossz nem lehet, majd miután csontra fagyott az egész lehet zaklatni a környékbeli IT-sokat meg engem telón, hogy valami baja van, de amúgy a gép biztos jó, a progi a szar. Well, nem. És ez a trend sajnos egyre inkább fokozódik, én lassan a vásárló megtévesztése szintre emelném jogilag ezeknek a szemeteknek a marketinges anyagát.


Dalares
(kezdő)

"Mondjuk tegyük hozzá, aki programozásra, mármint rendesre meg videovágásra akar venni bármit, az nem kerül ilyen géphez közel. Vagy ha mégis ott valami nem jó."

Amit itt leírtál, épp azért kellenek ilyen gépek is, hogy aki nem akar videót vágni, az is tudjon mit használni. Épp erről írtam a hozzászólásomban, erre te megindokolod ugyanazt. Videósok nem fogják venni. Ez olyanoknak való, akik alapszinten értenek hozzá. Rengetegen vannak, akik csak annyit tudnak, hogy hogy kell bekapcsolni, meg elindítani a böngészőt, valamint leállítani a gépet. Attól, hogy én jobbat használnék, nekik ez nem fog kevésbé kelleni.
Ha nem lenne igény az ilyen gépekre, nem is gyártanák. De sokan vesznek ilyeneket. Az, hogy vannak olyanok, akiknek ez megfelel, arról én miért mondjak véleményt? Attól függetlenül, hogy a számítástechnikában járatosabb vagyok, mint átlag Józsi bácsi, miért szóljak bele abba, hogy ő mit választ? Attól még nem áll meg a Föld forgása, és világvége sem lesz. Ezért tudomásul veszem, hogy neki jó, és ha lehet, nem is fikázom. Ő használja, nem én. Nekem semmi hátrányom nem származik belőle. Más nevében meg minek háborodjak fel?
Ami pedig a képfelbontást illeti, volt olyan idősebb ismerősöm, akinek anno a CRT korszakban 1600x1200-as felbontású monitora volt, és ennek ellenére azt kérte tőlem, hogy állítsam be neki 800x600-ra, mert csak úgy látja rendesen. Én hiába tudtam, hogy ez nem túl jó ötlet, és én máshogy állítanám be, neki ez felelt meg.

[ Szerkesztve ]


Aweriot
(veterán)
Blog

Az tudjuk, hogy létezik igénytelenség, de attól még ne csináljunk úgy, mintha ez jó dolog lenne.


Tikakukac
(titán)

Amit itt leírtál, épp azért kellenek ilyen gépek is, hogy aki nem akar videót vágni, az is tudjon mit használni.

Beeep, hamis. Ez a gép azért kell, mert bizonyos országokban az emberek agyi kapacitása és pénzügyi lehetőségei korlátosak. Na ide vannak szánva az öszvérek.

Épp erről írtam a hozzászólásomban, erre te megindokolod ugyanazt. Videósok nem fogják venni.

Sajnos nem, nem tudod akkor értelmezni amit leírtam.

Ez olyanoknak való, akik alapszinten értenek hozzá.

Bazeg, leírom kifejtve, jó hosszan, hogy miért orbitális hülyeség ez az "érv" már 15 éve biztosan mióta ebben mozgok, erre leírod megint. Plz, no.

Rengetegen vannak, akik csak annyit tudnak, hogy hogy kell bekapcsolni, meg elindítani a böngészőt, valamint leállítani a gépet.

És ők zakóznak a létező legnagyobbat ezekkel a vasakkal.

Ha nem lenne igény az ilyen gépekre, nem is gyártanák. De sokan vesznek ilyeneket.


Fentebb már írtam erről. Ez egy piszkosul jól targetált célcsoportnak készül. Hogyne gyártanák, mindig van valamilyen ügyes marketinges fogás, hogy miért kell neked xyz dolgot venni. Mikor elhitték az emberek, hogy amúgy 10"-os gépekre van szükség, mert azt elviszed kb. a zsebedben, de te, mint kisember is beülhetsz a kávézóba és ha nem is leszek macbookos arc, azért vagány leszel a pumpkin spiced latte mellett... akkor azt vette mindenki és azt tolták. Most, mikor már tényleg megmagyarázhatatlan, hogy miért is vennél 10 évvel ezelőtti speces laptopot bedobta a marketing: ez üzleti. És bazeg, kajálja a nép ezt is és elhiszi, hogy kicsit lasúbb, kicsit rosszabb, de amúgy jó. Nem ;]

Az, hogy vannak olyanok, akiknek ez megfelel, arról én miért mondjak véleményt?

Mert olyan vaskos kijelentéseket teszel, hogy azt reméltem vagy én csináltam/tapasztaltam rosszul az elmúlt évtizedemet vagy valami titok van, amit nem tudok

Attól függetlenül, hogy a számítástechnikában járatosabb vagyok, mint átlag Józsi bácsi, miért szóljak bele abba, hogy ő mit választ?

Azért ment anno jól a bolt, mert mi megléptük azt, amit sokan nem: elmondtuk Józsi bácsinak, hogy megveheti a gépét x forintért, de kínszenvedés lesz használni amint lejárt róla a gari, minden nap úgy keljen fel, hogy tudja, kvázi nullára íródik le a vas a kezében. És meglepően sokan el is hitték az eladónak, hogy ha bemegyek a boltba pénzzel és azt mondják neki, hogy ne költse el, vagy ha igen, marhára ne így, akkor ezek vagy totál hülyék vagy mégis tudnak valamit. Ezekből lett a jó ügyfél, aki bővítette az ügyfélkört. És nem csak egy újabb ezredik adjuk az olcsó szart épp amire kapsz jutalékot stílus ment.

Attól még nem áll meg a Föld forgása, és világvége sem lesz.

De. Zuhannak befele az elvárások, a gyártók most már bármilyen javíthatatlan szartengert kiraknak az emberek elé és általános lett, hogy 2-3 évente kitermelsz 2-3kiló ultraveszélyes hulladékot. Bocs, a forgás nem áll meg, csak beledöglesz a szemétbe és majd megfulladsz :B

Ezért tudomásul veszem, hogy neki jó, és ha lehet, nem is fikázom. Ő használja, nem én. Nekem semmi hátrányom nem származik belőle. Más nevében meg minek háborodjak fel?

Mert ez egy trend. Nem látod sajnos, hogy milyen szinten képes rángatni a konzumer a valódi üzletit, így azt sem látod át, hogy neked ettől miért is lesz rosszabb.

Ami pedig a képfelbontást illeti, volt olyan idősebb ismerősöm, akinek anno a CRT korszakban 1600x1200-as felbontású monitora volt, és ennek ellenére azt kérte tőlem, hogy állítsam be neki 800x600-ra, mert csak úgy látja rendesen.
Én hiába tudtam, hogy ez nem túl jó ötlet, és én máshogy állítanám be, neki ez felelt meg.

Annyira masszívan irreleváns ez az esetünkben, hogy bocs, de ezt már szét sem szedem.


Dalares
(kezdő)

Nem jó dolog, de amíg engem nem érint hátrányosan, addig nem foglalkozom vele. Másnak a gyenge gép jó. Na, és akkor mi van? Az övé. Használja, ha akarja, s ha tudja! Ez nekem nem kell, hogy fájjon. Használom azt, ami nekem jó, és ennyi.


Aweriot
(veterán)
Blog

Felőlem mindenki úgy keseríti meg az életét és szopatja saját magát ahogy az neki jólesik. Csak ha nekiáll megmagyarázni, hogy a szar igazából az miért is marhapörkölt akkor azért szólok neki, hogy figyu, az attól még ürülék. És ez az írás és az egész topik erről szólt.


Dalares
(kezdő)

Az egy dolog, hogy szólsz neki, hogy szart vett, de nem mindenki fogadja meg. Hiába is van benned a legjobb szándék. Ragaszkodik hozzá, hogy az neki jó lesz. S egy idő után lehet, hogy azt fogod mondani, hogy hajrá! Használd!

[ Szerkesztve ]


Dalares
(kezdő)

"Annyira masszívan irreleváns ez az esetünkben, hogy bocs, de ezt már szét sem szedem."

Ezt a felbontásos dolgot azért írtam le, mert a topik elején nem csak arról volt itt szó, hogy szar TN+ panel van benne, hanem arról is, hogy 1366x768-as. Ez alapján jött be a felbontás és a skálázás témája.


Aweriot
(veterán)
Blog

Én ezt értem. Csak amikor előadja, hogy a szar amit vett az jó, akkor nem hagyom rá.


Tikakukac
(titán)

Ha nem érted miért pocsék dolog felhozni egy CRT-s 1995-ös felbontásos témát egy ilyenhez, ahol ráadásul egyértelműen emberem még hülye is volt... tényleg feladom.


Dalares
(kezdő)

Ha belefáradsz, hogy századszor sem fogadja meg, akkor egy idő után le fogod szarni.
Volt rá példa, amikor azért hívtak, hogy ez-meg az a program nem működik rendesen, csináljak valamit, Elmentem, és rájöttem, hogy a szoftverrel semmi baj, csak a gép gyenge hozzá. Ezt elmondtam nekik, ők erre azt kezdték fejtegetni, hogy nem lehetne-e mégis valamit csinálni. Amikor modtam, hogy ezt csak egy erősebb gép oldaná meg, azt felelték, hogy ezt most nem tudják megoldani. Én sem tudtam az akkori körülmények között. Aztán, amikor másodszor, harmadszor is hívtak hasonló okból kifolyólag, én akkor is elmondtam, hogy gyenge a gép. S amikor újra és újra megtörtént a dolog, azt mondtam, hogy nem érdekel.

[ Szerkesztve ]


BestofJAVA
(tag)

Nekem nagyon tetszik a teszt felépítése.

Nem fecsérli a szót a dobozra, kicsomagolásra - a mobilarénán súlyos bekezdéseket pazarolnak erre.

Nem szavakkal írja le a portok elhelyezkedését, hanem beilleszt két fekvő, egy szövegsor vastagságú képet a készülék két oldaláról - a mobilarénán úgy gondolják, nem érdemeljük meg, hogy lássuk a portokat, inkább szövegesen leírják - teletűzdelve olyan megjegyzésekkel, hogy az ő kezének ez hová esik, és még azt is, hogy mi erről a véleménye még emóciója. Pedig mi nem hordjuk az ő kezét.

Kissé megdöbbentő tartalmilag, hogy bárki reklámozna egy 768p képernyős gépet 140ezerért, és még játszana is rajta - ennél sokkal jobbak kaphatók.

Tartalmilag tehát nem, de felépítésében nagyon tetszett a cikk!


Dilikutya
(nagyúr)

A böngészés, alap otthoni felhasználás nem jelenti azt, hogy lassú vacaknak kell lennie a gépnek. Legalább egy 8GB RAM legyen már benne, mert a 4GB éppen csak elég a Windows-hoz, meg pár lapos böngészéshez, de aztán ennyi. De mondjuk egy pár órára nyitva hagyott Facebook és netrádió már érdekes lehet a lefoglalt memóriát tekintve. 2 magos CPU meg 2021-ben már a legkevésbé sem időtálló 2-3 évre sem.
Tényleg ott tartunk, hogy 2021-ben 4GB RAM legyen egy alapgépben? Ez nagyjából 2013-14-es specifikáció, max az architektúra újabb.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

A ramot most fogom bővíteni a gépben, nyilván ennek tudatában vettem meg. Egyértelmű, hogy semmire sem elég a 4GB ram hiszen a másik laposunkban 8GB van és ott alapból 4 fölött használ a rendszer ugyanazon esetben. Tehát kell az SSD nek is dolgoznia bőszen. Persze NVME SSD nél annyira nem számottevő.

A kijelző a felbontást nem reklámnak, hanem inkább sajnálatos ténynek szántam.

Egyébként látom engem is ócsárolnak sokan mé ezt vettem, ha mást vettem volna az lenne a baj. Ha a 700 000 res gépet veszed, akkor meg azért mondják mert ezt 500 ért is megkapod. Higgyétek el, aki ezt a kategóriát keresi, valószínűleg, más aspektusokat is figyelembe vesz.
Páromnak két laptopja van. Egy munkára használt Swift 3-as abban van 8GB RAM NVME SDD és i3 7130U a másik gépe otthn egy Celeron 4205U val szerelt 8GB Ramos Ideapad TN panellel. És elhiszitek hogy pont letojja? Hát totál nem érdekli. Az office elfut rajta, a képeket meg tudja nézni, meg némi netezés, és vége pont ennyi. Én annyival használom többre a gépet, hogy cikkeket írok (húha ez aztán nagy dolog xD) amúgy vágok is nagyon alapfokon videókat, videopad video editorral vagy a winfos beépített (ürülékével), meg szól a zene, megy a Youtube, rákötöm a TV re és elvan. Játszani meg nem játszunk szinte semmit. Még passziánszot sem. Xboxunk sincs. Lehet maradiak vagyunk, de minket sok ilyen dolog nem érint.

Amit toronymagasan felhozok a HP javára hogy TN panel van benne, de a Lenovo hoz képest ég és föld a fényerő, a szín visszaadás és a beláthatósági szögek is sokkal nagyobbak.

Szóval most kap plusz 4GB ramot és bőséggel elleszek vele.

[ Szerkesztve ]


simonzé
(addikt)
Blog

Na a sok okosság után majd én megmondom a tutit, mert én pont nem károgni jöttem, csak megnézni Lali mester újabb cikkét. Az a nagy helyzet ugyanis, hogy nekem is van egy ilyen gépem.
Vagyis nem pont ilyen, mert az enyém bár hardveresen ugyanez, de egy 15,6-os FullHD kijelzővel, ami sajnos itt is csak TN-es. Ez a gép nem üzleti, de még csak nem is irodai. Ez egy jó kis nagymamalaptop, vagy akár átlagemberotthononilaptop. Szépen lejátssza a youtube videókat is 2k-ig, de a 4k már meg-megröccen. A net villámgyors rajta, és a kijelzőjét is jónak mondanám, mert bár olyan 40°-tól torzul függőlegesen, és 60°-tól vízszintesen is, de én egy laptopot nagyjából szemből nézek, pl. sosem hátulról. De ez én vagyok.

Ami tetszik: Nagyon vékony, 17-18mm és rendkívül könnyű - mégis kellően masszív. Nem lóg a képernyő, nem horpad a fedlap. Nagyon vékonyak a kávái oldalt, de még felül is. Kiváló a hangzása, és rendkívül kellemesen csalódtam a CPU-ban, ami persze tartalmazza a GPU-t is. Játszogatok is rajta, simán fut rajta az Unreal Tournament 3 Black, a Grid Autosport, a Psychonauts, az Age of Wonders III, a Lego Batman, a Tropico 4, a Beat Hazard, azt hiszem mind full hd-ben. de ami meglepett, hogy a Motorsport manager is jól fut. Az utóbbi csak 720p-ben, és kb minimum grafikán de ez egy igen gépigényes program. Kivételesen jó a hangzása. Máig csodálom hogy hozták össze, mikor a céges HP Elitebook 840-emnek a hangzása kb szégyenletes. Tetszik hogy valós, aktív használattal vegyes üzemben mindig megvan a 6 órás üzemidő, és játékkal is bír több mint 150 percet.

Ami nem tetszik: A billentyűzete elég kemény, zajos, nekem nem túl komfortos, de nekem a Dell sem tudott még kedvemre valót csinálni a Latitude kategóriában sem. Viszont ha a Lenovo meg az Acer már belépőszinten is tud tisztességes, kényelmes, kellemes érzetű billentyűzetet, akkor a HP szégyellheti magát. Külön utálom a nemzetközi billentyűzeten az "í" elhelyezését, ami a jobb Alt (Alt gr) és a nyilak közé szorult be. Remélem rendszeresen szorulása van annak, aki ezt eldöntötte. Párszor tapasztaltam, hogy a gép szaggatni kezd videó lejátszása közben, akkor is folytatja ha leveszem a felbontást 2k-ról Fhd-re, 720p-re de még 480p-nél is. Azt hittem hardverhiba, vagy driver gond. Lecseréltem a drivert egy régebbire, a hiba eltűnt. Ma újra megjelent. És rájöttem: A köcsög Windows update letöltése alatt csinálja. Csak és kizárólag akkor. A Batocera 2GB-s telepítője alatt nem szaggatott, soha máskor sem, de a Win update letöltése alatt igen. Ezt más gépen is tapasztaltam, ezért sz*rja magát össze a tisztelt microsoft illetékes osztálya! Emellett nem szeretem azt, hogy szinte mindig megy a ventilátor, ami ugyan nem hangos, de elszoktam tőle a céges HP és a régi Dell ultrabookom miatt.

A tesztelt gép árát viszont nagyon sokallom. Én Romániában vettem júniusban, akciósan 990 RON-ért, amire rájött még 20 RON a +2 év jótállás miatt. Ez így 4GB RAM, 240GB SSD, FHD, AMD 3050u konfiggal, Free Dos-szal, 2+2 év jótállással nagyjából akkori árfolyamon 71 400 Ft volt. Na EZÉRT vettem meg. És nagyon megérte. Még úgy is megérte, hogy itthon vennem kellett hozzá +8GB RAM-ot 8500-ért, meg egy Win licenszet kb. 3000-ért
De így kompletten is belefért 82000 Ft-ba. Na annyiért világbajnok. :) Venni akartam másikat is két héttel később, hát akkorra felment az ára 1300 RON-ra, majd újabb 1 hét után ki is futott ez a változat.
A minőségét mutatja, hogy a korábbi gépemet (Dell 7450, i5-6300u/16GB/256GB/14 coll FHD) adtam tovább a fiamnak, nem ezt. Nem bántam meg egy percre sem. Neki irodai/filmezős kellett, nekem meg játszogatós/filmezős.
Jó kis gép ez, ha még egy ilyenre le tudok csapni hasonló áron, meglesz édesanyám netezős gépe. De neki Kubuntut teszek rá, mert ő utálja a windowst. :)

Jó cikk lett Lali, és max respekt hogy a sok nagyonokos, mindentudó mesterember még mindig nem tudott eltántorítani az írástól. Az én kedvemet már elvették tőle, de gondolom így még szebb a használtüzletis kis világuk. Persze ők nem írnak cikket, mert ahhoz ők túl okosak... Vagy várj! Nem.


hunluki
(senior tag)

Pont leírtad azokat a difiket amitől már egy jó deal lesz ez a gép:
Árban 2/3-a, kijelzője pedig 1080p. Úgy ez már egy tökéletes otthoni netezős nagyigép lesz, de irodai konfignak is tök vállalható ha éppen alacsonyan van a budget. Tömni kell bele még egy kis memóriát, dual channel 8 gigával már egészen másképp nézne rá a fórum népe is.

Nyilván nem ezzel fogsz 8k HDR videó kontentet gyártani, de ezekkel a paraméterekkel már egy jó deal lesz belőle, eltekintve a szutyok billentyűzetétől. Windowst meg használjon akinek nagyon muszáj, egy ilyen kaliberű gép konkrétan szárnyra kap ha megfosztod a redmondi ablakrontástól.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Szia!

Wow, akkor te engem követsz úgy veszem észre :) Nagyon köszönöm, ez meglepett!!! :R :R :R
Mostanában a címlapos írásokra elég kevés energiát fordítottam, a Youtube csatornámat dédelgettem egy időben, de annyi videót nem tudok csinálni, az meg hogy a kamerába fröcsögjek baromságokat, hogy nézzenek, hiába szeretek pofázni rengeteg borzalmasansokat, arra akkor sem vagyok hajlandó. Most egy másik címlaposban gondolkozok és már körvonalazódott bennem a cikk is. Az nagyobbat fog ettől ütni, persze abszolúte nem informatika témájú lesz, de még az Orionos cikkhez sem lesz közel.
Nagyon szeretek cikket írni és szerkeszteni. És sokkal jobb saját szavakkal leírni, mint bemásolni. Hiába volt az Orionos cikkemnek nagy olvasottsága és hájpja, mégsem azt tartom a legjobbnak, abban túl sok volt a forrásanyag közvetlen, közvetett bemásoltsága és már nekem azóta (persze fejlődik az ember) már nem fér bele.
Na egyszóval a következő cikk témája az olaj lesz és nem a benzin ára kapcsán. De inkább három napig írjam, mint elnagyoljam. De igen a túlságosan szájbarágás és fölösleges információ sem mindig jó és igazából ezért szeretek cikket írni. Meg amit észrevettem magamon, hogy egyre jobban odafigyelek a formázásra is. Aláhúzás, dőlt betű, link, oldalra tördelés, félkövér, miegymás.

Régen mikor még nem voltam akkora blogolós egyik régi jó barátom rendszeresen lekaratézott írásban. Hát azóta meg igen erősen én kerekedek felül, amit a szemébe is köpök. Ő meg elismerően bólin. Na ilyenkor mondom hogy az elismerés nagy erény és ehhez kell tökösnek lenni és nem a fröcsögéshez, amit ezen írással máris megteszek.

Fura könyvet olvasni bazi lusta vagyok, míg cikket képes vagyok háromszor is... Hmmm...

Utóirat, nekem a 4K Youtube videót is lejátsza. Nem szaggat.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Még annyit akartam írni neked, hogy, ha zavar, hogy állandóan megy a venti, azt a BIOS ban át lehet állítani, van rá opció, gyárilag mindíg megy, ez az alap beállítás.
Továbbá az integrált videókártya 4GB RAM ig 512 őt foglal le magának, 8GB nél már 2GB-t. De a HP BIOS ban ezt is lehet állítani, van rá sok opció, írtam is a cikkben. :)


ZN1980
(újonc)

Sajnos nekem ezek a mai HP-k szóba sem jöhetnek a szoktatlan billentyűzetkiosztás miatt.
í betű rossz helyen
ű betű rossz helyen
Enter mérete kicsi.

Vettem nemrég egyet, másnap vissza is vittem, pedig nagyon jó vétel volt. A billentyűre nem figyeltem végül is nem emiatt vittem vissza, meggyőztem magam hogy jó lesz ez így, de ami kiakasztott az a hangos ventilátor. i7-1065G7 proci volt. Nem tudom ez mennyire általános a HP-nál..

https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware-and-Upgrade-Questions/US-Keyboard-Layout-on-UK-model/td-p/5954008

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Szia!

Én a hangos venti miatt váltottam a Lenovót.
Pedig az egyikben egy i3 1005G1 volt a másikban meg a rizsa 3 és mindkettő hangos volt.

Ébben a HP ban is megy a 3050U nak a ventije non stop, mondjuk a BIOS ban ezt ugye ki lehet kapcsolni. De semmi, nagyon halkan elvan.

Most bővítettem a ramot a gépben, így már szerény 8 GB van benne, de sokkal fluidabb, jobb a rendszer. Az más kérdés, hogy bőven van mit javítani a win11 en....


SkyLine3000
(addikt)

Ahogy mások is írták, ez minden, csak nem üzleti noti. Ez max egy irodai akármi, amin az office elfut... Másra úgy sem jó. Az meg tiszta szágyen, hogy 1000el tolják a vevők arcába a 4gb memóriás notikat, amikor lassan a mobilokban is alap lesz a 6gb. 8 alatt ki sem szabadna adni semmilyen notit.Nevetséges az egész!
Ezen a hd felbontáson is túl kéne lépni. Nekem egy Samsung notim van, sima hd felbontással és hót átlagos kijelzővel. Már egy ideje keresem az utódot, mert mindenképp el akarom adni. Az 1000 éves Acer Aspire 7720G-mnek 1000x szebb kijelzője van.


nyunyu
(félisten)

amikor lassan a mobilokban is alap lesz a 6gb.

Almáék is tudnak róla?
(iPhone 13: 4GB, iPhone 13 Pro: 6GB)


SkyLine3000
(addikt)

Nem, ők nem tudnak róla. Szerintük még talán a 2gb is elég (lenne). Biztos a köz nyomásának engedve tettek bele 4-et. :D

üzenetek