üzenetek

hozzászólások


Aweriot
(veterán)
Blog

Felőlem mindenki úgy keseríti meg az életét és szopatja saját magát ahogy az neki jólesik. Csak ha nekiáll megmagyarázni, hogy a szar igazából az miért is marhapörkölt akkor azért szólok neki, hogy figyu, az attól még ürülék. És ez az írás és az egész topik erről szólt.


Dalares
(kezdő)

Az egy dolog, hogy szólsz neki, hogy szart vett, de nem mindenki fogadja meg. Hiába is van benned a legjobb szándék. Ragaszkodik hozzá, hogy az neki jó lesz. S egy idő után lehet, hogy azt fogod mondani, hogy hajrá! Használd!

[ Szerkesztve ]


Dalares
(kezdő)

"Annyira masszívan irreleváns ez az esetünkben, hogy bocs, de ezt már szét sem szedem."

Ezt a felbontásos dolgot azért írtam le, mert a topik elején nem csak arról volt itt szó, hogy szar TN+ panel van benne, hanem arról is, hogy 1366x768-as. Ez alapján jött be a felbontás és a skálázás témája.


Aweriot
(veterán)
Blog

Én ezt értem. Csak amikor előadja, hogy a szar amit vett az jó, akkor nem hagyom rá.


Tikakukac
(titán)

Ha nem érted miért pocsék dolog felhozni egy CRT-s 1995-ös felbontásos témát egy ilyenhez, ahol ráadásul egyértelműen emberem még hülye is volt... tényleg feladom.


Dalares
(kezdő)

Ha belefáradsz, hogy századszor sem fogadja meg, akkor egy idő után le fogod szarni.
Volt rá példa, amikor azért hívtak, hogy ez-meg az a program nem működik rendesen, csináljak valamit, Elmentem, és rájöttem, hogy a szoftverrel semmi baj, csak a gép gyenge hozzá. Ezt elmondtam nekik, ők erre azt kezdték fejtegetni, hogy nem lehetne-e mégis valamit csinálni. Amikor modtam, hogy ezt csak egy erősebb gép oldaná meg, azt felelték, hogy ezt most nem tudják megoldani. Én sem tudtam az akkori körülmények között. Aztán, amikor másodszor, harmadszor is hívtak hasonló okból kifolyólag, én akkor is elmondtam, hogy gyenge a gép. S amikor újra és újra megtörtént a dolog, azt mondtam, hogy nem érdekel.

[ Szerkesztve ]


BestofJAVA
(tag)

Nekem nagyon tetszik a teszt felépítése.

Nem fecsérli a szót a dobozra, kicsomagolásra - a mobilarénán súlyos bekezdéseket pazarolnak erre.

Nem szavakkal írja le a portok elhelyezkedését, hanem beilleszt két fekvő, egy szövegsor vastagságú képet a készülék két oldaláról - a mobilarénán úgy gondolják, nem érdemeljük meg, hogy lássuk a portokat, inkább szövegesen leírják - teletűzdelve olyan megjegyzésekkel, hogy az ő kezének ez hová esik, és még azt is, hogy mi erről a véleménye még emóciója. Pedig mi nem hordjuk az ő kezét.

Kissé megdöbbentő tartalmilag, hogy bárki reklámozna egy 768p képernyős gépet 140ezerért, és még játszana is rajta - ennél sokkal jobbak kaphatók.

Tartalmilag tehát nem, de felépítésében nagyon tetszett a cikk!


Dilikutya
(nagyúr)

A böngészés, alap otthoni felhasználás nem jelenti azt, hogy lassú vacaknak kell lennie a gépnek. Legalább egy 8GB RAM legyen már benne, mert a 4GB éppen csak elég a Windows-hoz, meg pár lapos böngészéshez, de aztán ennyi. De mondjuk egy pár órára nyitva hagyott Facebook és netrádió már érdekes lehet a lefoglalt memóriát tekintve. 2 magos CPU meg 2021-ben már a legkevésbé sem időtálló 2-3 évre sem.
Tényleg ott tartunk, hogy 2021-ben 4GB RAM legyen egy alapgépben? Ez nagyjából 2013-14-es specifikáció, max az architektúra újabb.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

A ramot most fogom bővíteni a gépben, nyilván ennek tudatában vettem meg. Egyértelmű, hogy semmire sem elég a 4GB ram hiszen a másik laposunkban 8GB van és ott alapból 4 fölött használ a rendszer ugyanazon esetben. Tehát kell az SSD nek is dolgoznia bőszen. Persze NVME SSD nél annyira nem számottevő.

A kijelző a felbontást nem reklámnak, hanem inkább sajnálatos ténynek szántam.

Egyébként látom engem is ócsárolnak sokan mé ezt vettem, ha mást vettem volna az lenne a baj. Ha a 700 000 res gépet veszed, akkor meg azért mondják mert ezt 500 ért is megkapod. Higgyétek el, aki ezt a kategóriát keresi, valószínűleg, más aspektusokat is figyelembe vesz.
Páromnak két laptopja van. Egy munkára használt Swift 3-as abban van 8GB RAM NVME SDD és i3 7130U a másik gépe otthn egy Celeron 4205U val szerelt 8GB Ramos Ideapad TN panellel. És elhiszitek hogy pont letojja? Hát totál nem érdekli. Az office elfut rajta, a képeket meg tudja nézni, meg némi netezés, és vége pont ennyi. Én annyival használom többre a gépet, hogy cikkeket írok (húha ez aztán nagy dolog xD) amúgy vágok is nagyon alapfokon videókat, videopad video editorral vagy a winfos beépített (ürülékével), meg szól a zene, megy a Youtube, rákötöm a TV re és elvan. Játszani meg nem játszunk szinte semmit. Még passziánszot sem. Xboxunk sincs. Lehet maradiak vagyunk, de minket sok ilyen dolog nem érint.

Amit toronymagasan felhozok a HP javára hogy TN panel van benne, de a Lenovo hoz képest ég és föld a fényerő, a szín visszaadás és a beláthatósági szögek is sokkal nagyobbak.

Szóval most kap plusz 4GB ramot és bőséggel elleszek vele.

[ Szerkesztve ]


simonzé
(addikt)
Blog

Na a sok okosság után majd én megmondom a tutit, mert én pont nem károgni jöttem, csak megnézni Lali mester újabb cikkét. Az a nagy helyzet ugyanis, hogy nekem is van egy ilyen gépem.
Vagyis nem pont ilyen, mert az enyém bár hardveresen ugyanez, de egy 15,6-os FullHD kijelzővel, ami sajnos itt is csak TN-es. Ez a gép nem üzleti, de még csak nem is irodai. Ez egy jó kis nagymamalaptop, vagy akár átlagemberotthononilaptop. Szépen lejátssza a youtube videókat is 2k-ig, de a 4k már meg-megröccen. A net villámgyors rajta, és a kijelzőjét is jónak mondanám, mert bár olyan 40°-tól torzul függőlegesen, és 60°-tól vízszintesen is, de én egy laptopot nagyjából szemből nézek, pl. sosem hátulról. De ez én vagyok.

Ami tetszik: Nagyon vékony, 17-18mm és rendkívül könnyű - mégis kellően masszív. Nem lóg a képernyő, nem horpad a fedlap. Nagyon vékonyak a kávái oldalt, de még felül is. Kiváló a hangzása, és rendkívül kellemesen csalódtam a CPU-ban, ami persze tartalmazza a GPU-t is. Játszogatok is rajta, simán fut rajta az Unreal Tournament 3 Black, a Grid Autosport, a Psychonauts, az Age of Wonders III, a Lego Batman, a Tropico 4, a Beat Hazard, azt hiszem mind full hd-ben. de ami meglepett, hogy a Motorsport manager is jól fut. Az utóbbi csak 720p-ben, és kb minimum grafikán de ez egy igen gépigényes program. Kivételesen jó a hangzása. Máig csodálom hogy hozták össze, mikor a céges HP Elitebook 840-emnek a hangzása kb szégyenletes. Tetszik hogy valós, aktív használattal vegyes üzemben mindig megvan a 6 órás üzemidő, és játékkal is bír több mint 150 percet.

Ami nem tetszik: A billentyűzete elég kemény, zajos, nekem nem túl komfortos, de nekem a Dell sem tudott még kedvemre valót csinálni a Latitude kategóriában sem. Viszont ha a Lenovo meg az Acer már belépőszinten is tud tisztességes, kényelmes, kellemes érzetű billentyűzetet, akkor a HP szégyellheti magát. Külön utálom a nemzetközi billentyűzeten az "í" elhelyezését, ami a jobb Alt (Alt gr) és a nyilak közé szorult be. Remélem rendszeresen szorulása van annak, aki ezt eldöntötte. Párszor tapasztaltam, hogy a gép szaggatni kezd videó lejátszása közben, akkor is folytatja ha leveszem a felbontást 2k-ról Fhd-re, 720p-re de még 480p-nél is. Azt hittem hardverhiba, vagy driver gond. Lecseréltem a drivert egy régebbire, a hiba eltűnt. Ma újra megjelent. És rájöttem: A köcsög Windows update letöltése alatt csinálja. Csak és kizárólag akkor. A Batocera 2GB-s telepítője alatt nem szaggatott, soha máskor sem, de a Win update letöltése alatt igen. Ezt más gépen is tapasztaltam, ezért sz*rja magát össze a tisztelt microsoft illetékes osztálya! Emellett nem szeretem azt, hogy szinte mindig megy a ventilátor, ami ugyan nem hangos, de elszoktam tőle a céges HP és a régi Dell ultrabookom miatt.

A tesztelt gép árát viszont nagyon sokallom. Én Romániában vettem júniusban, akciósan 990 RON-ért, amire rájött még 20 RON a +2 év jótállás miatt. Ez így 4GB RAM, 240GB SSD, FHD, AMD 3050u konfiggal, Free Dos-szal, 2+2 év jótállással nagyjából akkori árfolyamon 71 400 Ft volt. Na EZÉRT vettem meg. És nagyon megérte. Még úgy is megérte, hogy itthon vennem kellett hozzá +8GB RAM-ot 8500-ért, meg egy Win licenszet kb. 3000-ért
De így kompletten is belefért 82000 Ft-ba. Na annyiért világbajnok. :) Venni akartam másikat is két héttel később, hát akkorra felment az ára 1300 RON-ra, majd újabb 1 hét után ki is futott ez a változat.
A minőségét mutatja, hogy a korábbi gépemet (Dell 7450, i5-6300u/16GB/256GB/14 coll FHD) adtam tovább a fiamnak, nem ezt. Nem bántam meg egy percre sem. Neki irodai/filmezős kellett, nekem meg játszogatós/filmezős.
Jó kis gép ez, ha még egy ilyenre le tudok csapni hasonló áron, meglesz édesanyám netezős gépe. De neki Kubuntut teszek rá, mert ő utálja a windowst. :)

Jó cikk lett Lali, és max respekt hogy a sok nagyonokos, mindentudó mesterember még mindig nem tudott eltántorítani az írástól. Az én kedvemet már elvették tőle, de gondolom így még szebb a használtüzletis kis világuk. Persze ők nem írnak cikket, mert ahhoz ők túl okosak... Vagy várj! Nem.


hunluki
(senior tag)

Pont leírtad azokat a difiket amitől már egy jó deal lesz ez a gép:
Árban 2/3-a, kijelzője pedig 1080p. Úgy ez már egy tökéletes otthoni netezős nagyigép lesz, de irodai konfignak is tök vállalható ha éppen alacsonyan van a budget. Tömni kell bele még egy kis memóriát, dual channel 8 gigával már egészen másképp nézne rá a fórum népe is.

Nyilván nem ezzel fogsz 8k HDR videó kontentet gyártani, de ezekkel a paraméterekkel már egy jó deal lesz belőle, eltekintve a szutyok billentyűzetétől. Windowst meg használjon akinek nagyon muszáj, egy ilyen kaliberű gép konkrétan szárnyra kap ha megfosztod a redmondi ablakrontástól.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Szia!

Wow, akkor te engem követsz úgy veszem észre :) Nagyon köszönöm, ez meglepett!!! :R :R :R
Mostanában a címlapos írásokra elég kevés energiát fordítottam, a Youtube csatornámat dédelgettem egy időben, de annyi videót nem tudok csinálni, az meg hogy a kamerába fröcsögjek baromságokat, hogy nézzenek, hiába szeretek pofázni rengeteg borzalmasansokat, arra akkor sem vagyok hajlandó. Most egy másik címlaposban gondolkozok és már körvonalazódott bennem a cikk is. Az nagyobbat fog ettől ütni, persze abszolúte nem informatika témájú lesz, de még az Orionos cikkhez sem lesz közel.
Nagyon szeretek cikket írni és szerkeszteni. És sokkal jobb saját szavakkal leírni, mint bemásolni. Hiába volt az Orionos cikkemnek nagy olvasottsága és hájpja, mégsem azt tartom a legjobbnak, abban túl sok volt a forrásanyag közvetlen, közvetett bemásoltsága és már nekem azóta (persze fejlődik az ember) már nem fér bele.
Na egyszóval a következő cikk témája az olaj lesz és nem a benzin ára kapcsán. De inkább három napig írjam, mint elnagyoljam. De igen a túlságosan szájbarágás és fölösleges információ sem mindig jó és igazából ezért szeretek cikket írni. Meg amit észrevettem magamon, hogy egyre jobban odafigyelek a formázásra is. Aláhúzás, dőlt betű, link, oldalra tördelés, félkövér, miegymás.

Régen mikor még nem voltam akkora blogolós egyik régi jó barátom rendszeresen lekaratézott írásban. Hát azóta meg igen erősen én kerekedek felül, amit a szemébe is köpök. Ő meg elismerően bólin. Na ilyenkor mondom hogy az elismerés nagy erény és ehhez kell tökösnek lenni és nem a fröcsögéshez, amit ezen írással máris megteszek.

Fura könyvet olvasni bazi lusta vagyok, míg cikket képes vagyok háromszor is... Hmmm...

Utóirat, nekem a 4K Youtube videót is lejátsza. Nem szaggat.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Még annyit akartam írni neked, hogy, ha zavar, hogy állandóan megy a venti, azt a BIOS ban át lehet állítani, van rá opció, gyárilag mindíg megy, ez az alap beállítás.
Továbbá az integrált videókártya 4GB RAM ig 512 őt foglal le magának, 8GB nél már 2GB-t. De a HP BIOS ban ezt is lehet állítani, van rá sok opció, írtam is a cikkben. :)


ZN1980
(újonc)

Sajnos nekem ezek a mai HP-k szóba sem jöhetnek a szoktatlan billentyűzetkiosztás miatt.
í betű rossz helyen
ű betű rossz helyen
Enter mérete kicsi.

Vettem nemrég egyet, másnap vissza is vittem, pedig nagyon jó vétel volt. A billentyűre nem figyeltem végül is nem emiatt vittem vissza, meggyőztem magam hogy jó lesz ez így, de ami kiakasztott az a hangos ventilátor. i7-1065G7 proci volt. Nem tudom ez mennyire általános a HP-nál..

https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware-and-Upgrade-Questions/US-Keyboard-Layout-on-UK-model/td-p/5954008

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Szia!

Én a hangos venti miatt váltottam a Lenovót.
Pedig az egyikben egy i3 1005G1 volt a másikban meg a rizsa 3 és mindkettő hangos volt.

Ébben a HP ban is megy a 3050U nak a ventije non stop, mondjuk a BIOS ban ezt ugye ki lehet kapcsolni. De semmi, nagyon halkan elvan.

Most bővítettem a ramot a gépben, így már szerény 8 GB van benne, de sokkal fluidabb, jobb a rendszer. Az más kérdés, hogy bőven van mit javítani a win11 en....


SkyLine3000
(addikt)

Ahogy mások is írták, ez minden, csak nem üzleti noti. Ez max egy irodai akármi, amin az office elfut... Másra úgy sem jó. Az meg tiszta szágyen, hogy 1000el tolják a vevők arcába a 4gb memóriás notikat, amikor lassan a mobilokban is alap lesz a 6gb. 8 alatt ki sem szabadna adni semmilyen notit.Nevetséges az egész!
Ezen a hd felbontáson is túl kéne lépni. Nekem egy Samsung notim van, sima hd felbontással és hót átlagos kijelzővel. Már egy ideje keresem az utódot, mert mindenképp el akarom adni. Az 1000 éves Acer Aspire 7720G-mnek 1000x szebb kijelzője van.


nyunyu
(félisten)

amikor lassan a mobilokban is alap lesz a 6gb.

Almáék is tudnak róla?
(iPhone 13: 4GB, iPhone 13 Pro: 6GB)


SkyLine3000
(addikt)

Nem, ők nem tudnak róla. Szerintük még talán a 2gb is elég (lenne). Biztos a köz nyomásának engedve tettek bele 4-et. :D


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Csak azt nem értem ha ilyen szar ez a gép akkor neked miért vannak még szarabbjaid? Ezt úgy fogom fel, mint sok ember dicsekszik, hogy hú hát én itt is jártam, ott is jártam ezt is ismerem, meg ez van meg az van. Akkor azt szoktam kérdezni... Mit keresel még itt ebben a pöcegödörben ha ennyire menő vagy? Na?

Kérlek alássan a kijelzőben részben igazad van, szégyen hogy még gyártják... De ez is inkább a raktáron maradtak elhasználása, meg mert olcsó.

Miért adják ki kevés rammal nálunk a gépeket? Kérdezd meg az Artisjusos barátaidat és elmondják készséggel a választ, hogy a mi a retkers szaros jó nyavajáért drágább ebben a rohadt pöce országban a ram, mint bárhol a nyamvadt világon...

Bocsi, de kicsit felingereltem magam. Előbb kikéne nyitni a szemünket. Majd ha lesz rá fél millióm, akkor veszek egy gamer gépet. Amire úgyis az jön, hogy ááá ez is csak egy max középkategóriás gép, mert nincs benne 64GB ram. Ha meg egy DELL XPSt veszek, azt is hallom ám szarozni, hogy gagyi minőség ilyenek. Hiába a plafonja a notiknak, de nem baj. Ha meg még valami komolyabbat akar a paraszt, mondjuk egy Z book, ami ugyanaz a szar kínai fos belül, mint a többi, akkor meg jönnek hogy jajj dehát a Macbook és kész.

Piacgazdaság van. Ezt hozta a kapitalizmusnak nevezett lószar...(Ezért te mint én csóró Magyar ezt kapod és kussolj címszóval)


Tikakukac
(titán)

Mit keresel még itt ebben a pöcegödörben ha ennyire menő vagy? Na?

Van akinek nehéz itthon hagynia a beteg édesanyját, mondjuk. Másik topikba egy másik kolléga futott bele hasonló pofonba.

De ez is inkább a raktáron maradtak elhasználása, meg mert olcsó.

Hamis. Ilyen csatival és felfogtatással 8 éve kezdték és kb. 6 éve mindenben ezzel gyártják a gépeket. Átengedem a matekot, hogy fizikailag mekkora kellene legyen az a raktár, amiben elférne 6 évnyi 15"-os HD TN panel :B

Miért adják ki kevés rammal nálunk a gépeket? Kérdezd meg az Artisjusos barátaidat és elmondják készséggel a választ, hogy a mi a retkers szaros jó nyavajáért drágább ebben a rohadt pöce országban a ram, mint bárhol a nyamvadt világon...

RAM? Artisjus? He? Már megint eltévedtél vagy én maradtam le nagyon, de ők adathordozókat sápolnak, sima memóriát nem. Elárulom akkor a valós indokot, hogy miért van kevés RAM a jó magyar konfigokban: ár. Ennyi. Hidd el, a disztrinek is épp elég baja van, mikor ide még akkor is 4 giga memóriával kell kérnie a konfigokat, mikor mindenhol máshol 8 gigával indulunk.

Bocsi, de kicsit felingereltem magam. Előbb kikéne nyitni a szemünket.

Magas ez a labda ilyen kijelzős gépnél :P

Majd ha lesz rá fél millióm, akkor veszek egy gamer gépet. Amire úgyis az jön, hogy ááá ez is csak egy max középkategóriás gép, mert nincs benne 64GB ram.

Túltolt bicikli, stay calm :B

Ha meg egy DELL XPSt veszek, azt is hallom ám szarozni, hogy gagyi minőség ilyenek. Hiába a plafonja a notiknak, de nem baj. Ha meg még valami komolyabbat akar a paraszt, mondjuk egy Z book, ami ugyanaz a szar kínai fos belül, mint a többi, akkor meg jönnek hogy jajj dehát a Macbook és kész.

Mert, most ez megy a híres topikban? Nem tudom, fogadalmat tettem, hogy soha többet meg sem nyitom, de ahogy haladt a földbe az egész, ezt sem tartom kizártnak.
Mellesleg ez mind baromság.

Piacgazdaság van. Ezt hozta a kapitalizmusnak nevezett lószar...(Ezért te mint én csóró Magyar ezt kapod és kussolj címszóval)

Én igen kedvezményesen vehettem volna sokszor zsír új gépet. Soha meg nem fordult a fejemben ekkora baromság. Új laptop annak jár, aki azt ki tudja fizetni röhögve. Ugyanez autóra is vonatkozik és a lista elég hosszú. :B

üzenetek