üzenetek

hozzászólások


mad823
(senior tag)

Ez a powerline backhaul nem rossz ötlet, jó lenne látni, hogy mennyire a villanyhálózat minősége volt a szűk keresztmetszet, vagy inkább a technológia.


Wombath
(HÁZIGAZDA)

A helyi hálózat minősége, és az, hogy a technológia ennyire érzékeny rá :). Egy új építésű lakásban ez biztos, hogy kevésbé jelent problémát.


Duree
(veterán)

Ezért a kakáért kár ennyit kérni.


ncc1701
(veterán)

75-ért már veszek két unify ap-t. És asszem innentől nem is kell tovább gondolni a dolgot.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Akkora nagy tápdugó kell egy ilyen pici mütyürnek, de mire? Az ASUS Router-emen is csak egy pár mm-es van. És legalább a WAN Port-ot illene rendesen színkódozni, ha már a két LAN-ra nem futotta... (Ettől még lehet jó, nem tudom).


mad823
(senior tag)

Nem nagyon működik a powerline átvitel, ha nincs direkt kapcsolat a villanyvezetékkel. Ergo adapter nem jöhet szóba. (Vagyis csakis beépítve)


mad823
(senior tag)

De attól az még nem lesz mesh, nemde?


[Newman]
(tag)

Az egyik lehet mesh, szóval a másikról kapja az uplink-et.

OFF
a "feketelista" már nem javasolt kifejezés. deny list


Tazsam01
(tag)

Tapasztalataim szerint wifi esetén 3 csuzli célravezetőbb és jobban terít mint 2 ágyú. Ettől függetlenül a kategóriájában ez szerintem is túlárazott.


Duree
(veterán)

Tökéletesen igazad van.


Sanya
(nagyúr)
Blog

Hazánkban nem követjük ezt a debil trendet. Emellett a feketelista szóról nem egy csapat néger jut eszembe, hanem egy tiltólista. Fehérlistáról sem egy csapat szovjet


ncc1701
(veterán)

Én erre a vonatra nem ülök fel. Mindkettőhöz kell húzni egy utp kábelt, viszont működni is fog.


fanti
(addikt)

Drága és gyenge...felejtős.


Timer
(addikt)

Szép gondolat, csak ahhoz kellene még egy kontroller is, és ha nem taknyolt félszoftveres megoldást akarsz, akkor cloudkey. Két UAP-AC-M önmagában 70 ezer, plusz a CK 30 körül. Plusz, a Unifi ugyan elég barátságos, az utóbbi időkben közel sem hibamentes, és a beállítása sem lesz mindenki számára magától értetődő, a plug'n'play-től elég messze áll. Arról nem is beszélve, hogy a powerline backhaul sok esetben áldás lehet, szintek között, vasbeton födémmel az UAP-ből sem biztos, hogy stabil és gyors kapcsolatot lehet kihúzni mesh módban. Amit kerestél, az az Amplifi lesz, csak az meg nem ebben az ársávban mozog...

Mielőtt valaki belém állna, nem védem a Huawei-t, az Ubiquiti termékeket kifejezetten kedvelem, mégsem gondolom, hogy a két termék összehasonlításából utóbbi kerülne ki jobb ár/érték aránnyal egy otthoni környezetben.

[ Szerkesztve ]


mad823
(senior tag)

Itt pont hogy nem kell UTP, ezért tartom koncepcionálisan jó ötletnek a powerline backhault. Most úgy tűnik, ennek is vannak korlátai, de sok esetben nem opció egy UTP kihúzása lakáson belül, ha eredetileg nem lett megágyazva neki. (Ugyebár villanyal egy csőben hivatalosan nem lehet...)
Egy dedikált rádiós backhaul meg vagy jó lesz, vagy nem, illetve mindenképpen jó lesz, ha mondjuk minden szobában van egy AP, az meg költség oldalról billeg.
Pont most akarok ismerőssel vetetni egy szintén budget covr 1102-t egy hosszúkás 120nm-re, de ott van annyi előny, hogy még időben behúztak egy UTP-t a lakás két csücske közé. Kíváncsi leszek milyen lesz, a Connect Box jele félúton elfogy most.


Donki Hóte
(veterán)

A PH! olvasók 99 %-ának nincs akkora ingatlana, ahol egy valódi mesh hálózat kiépítésére lenne szükség.

Nálunk a kétszintes családi házban valamint az egész telken tökéletes lefedettséget biztosít a szolgáltató által adott Sagemcom WIFI router plusz egy 20 eFt-os Xiaomi AC2100-as router. Játszani kellett egy kicsit az elhelyezéssel, de végül olyan jó lett, hogy nem is lett szükség a biztonság kedvéért megvett TP-Link jelismétlőre.


mad823
(senior tag)

Nem csak méret, hanem falazatfüggő is lehet a dolog.
Esetedben viszont ha jól gondolom, akkor nem mesh jellegű homogén hálózatod van, hanem mondjuk két SSID-d. Ez esetben viszont egy egyik hálózatról a másikra átlépés korántsem olyan kényelmes, mint egy mesh esetén, és a lent említett bézik covr 1102 harmincvalahányezer forintjával összemérhető egy router árával.


Donki Hóte
(veterán)

Nyilván a mesh-nek vannak előnyei, ha olcsóbb lesz, akkor valószínűleg kiszorítja a repeater jellegű hálózat kiterjesztéseket.

És valószínűleg olcsóbbnak kell majd lennie a jövőben, hiszen hardveresen nem igazán különbözik a normál routerektól, csak a szoftvert kell faragni benne, ráadásul mesh címszóval rögtön két-három egységet is el lehet adni a vevőknek :)


Chal
(addikt)

Ezt a Controller dolgot sokan túlgondolják. Otthonra bőven elég az is, ha a gépére telepíti valaki, és elindítja amikor kell (átlagosan kb. évente egyszer, ha be akar állítani valamit, vagy éppen fw-t szeretne upgradelni). Ha meg mégis annyira fontos a folyamatos realtime monitoring meg a guest portal (otthonra ugye reális igény... :) ) , akkor mitől lenne taknyolás feltenni mondjuk a házi NAS-ra egy dockerben, vagy akár egy RPI-re? Ennél nagyobb taknyolás otthoni hálózatban sose legyen! Ráadásul a gyártó is támogatja, egyébként nem léteznének telepítőcsomagok (és nem egy van, hanem többféle OS-re és architektúrára is elérhetőek).

Hozzáteszem: én két szinten ~250m2-t fedek le 1db UAP-AC-PRO-val, amit itt az aprón lőttem 30kHUF-ért. Kb. 40 klienst lát el három vlanban (sok az IOT eszköz). Az lehet persze, hogy a legtávolabbi sarokban már csak FHD-ban menne a Netflix, de ott nem is Netflixezik senki. És ehhez amúgy bőven elég lenne a Unifi mobil setup appja is, mivel csak 1db AP-ról van szó.

[ Szerkesztve ]


ncc1701
(veterán)

Vagy ha van otthon linux szervered, akkor docker konténer is van rá...


poli27
(veterán)
Blog

Huawei :DD Tiltólistán van sok cégnél már :DD


Krugszvele
(aktív tag)

Vegyetek ti is gipszkarton házat mint én. Egy router középre és 50 méteres körzetben mindenhol van internet, kint-bent-fent-lent.


Timer
(addikt)

Használtam évekig otthon, ismerem jól. Amikor félévente egyszer el akartad indítani a kontrollert, hoppá, nem megy, mert a JAVA lefrissült időközben, és azt a verziót már nem ismeri fel a szoftver. Na jó, frissítsük azt is a legújabbra. Hoppá, de menteni már nem tudod a konfigot, hiszen nem megy, magyarán ha valami félremegy, szenvedhetsz a beállításokkal. Lefrissül a kontroller, szerencséd van. Hoppá, most meg az AP-kon kellene firmware upgrade, mert a régi firmware + új kontroller kombó miatt telehányja az event részt a kontroller, és lassú, mint a dög. Mindezt azért, mert éppen állítani akartál valami apróságot, de azt azonnal.

Na, mindehhez képest megveszel egy ilyen cuccot, lerakod, bekapcsolod, mobilodon kattintasz kettőt, viszlát. Ha valamit állítani kell, applikáció elő, beállít, megint csak viszlát. És még guest hálód is van, ami bizony, hogy jól jön néha. Nem abból kell kiindulni, hogy valaki hálózati mérnök, és mindent IS megold, persze jó drágán meg bonyolultan, mert meg tudja / akarja csinálni, ugyanis az ilyen szetteket nem nekik szánják. Az is barokkos feltételezés, hogy mindenütt van otthon egy NAS, meg pláne linux szerver, amin futtathatod a kontrollert. A családi PC-n való alkalmi futtatás esetét meg lásd fentebb. Rengeteg helyen használok Ubi eszközöket már több, mint 7 éve, otthon is toltam, de végül oda egy Amplifi-t vettem. Eszem ágában nem lenne ajánlani valakinek UAP-t, ha semmi más igénye nincs, csak hogy rendes lefedettség legyen mindenütt.

Hiába raksz be egy baromi erős UAP-AC Prót az egész közepére, ha a klienseid sz@rok, instabil lesz, ami sokkal rosszabb, mint hogy lassú, de szerintem ez egyértelmű. A mobil app érvedet adom, az jó dolog, emiatt lett egyáltalán alkalmas a Unifi AP ilyen 1 darabos kiépítésekre,d e továbbra is azt mondom, hogy közel sem ez az ideális megoldás otthonra

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Szerintem az első bekezdés erős túlzás, én is fel tudnám sorolni az összes lehetséges hibát (üzemeltetek pár Unifi rendszert, nem csak itthon van) ami egy ilyen setup kapcsán eszembe jut, de azért a való életben erősen mást tapasztaltam, hiszen ezek nem, vagy nem is így jönnek szembe, pláne nem ilyen mértékben. Pl. java verizót is lehet már pár klikkeléssel váltani régebbire nagyon régóta. A config mentésre meg csak rá kell nyomni amikor minden elkészült. Az új Controller + régi firmware combo pedig soha nem okozott gondot, sok éves gen1 UAP-okat is adoptáltam már aznap releaselt Controller alá.

A guest hálót meg nem is értem, én guest portálra gondoltam, ami elég overkill otthonra.

A kliensek kapcsán nekem semmi gondom, pedig az 1000Ft-os kínai relétől kezdve a robotfűnyíróig van minden (még a kertbe is kilóg annyira az AC-PRO, hogy a robot tudjon kommunikálni). Nyilván szerencse kérdése is, ami távol van az AP-től és szarabb az antennája/rádiója, az pár kbyte-ot forgalmaz napi szinten, vagy annyit sem. De az is egy hatalmas előny a Unifi-nál, hogy ha nem lennék szerencsés helyzetben, akkor elég komoly paletta állna a rendelkezésemre a bővítésére, a 10kHUF alatti használt UAP-októl a csúcs újakig, annak függvényében hogy mire kell, és mennyit szánok rá.

[ Szerkesztve ]


mad823
(senior tag)

A baj azzal az egy tucat kifejezéssel van, amit a post-odból azon emberek 95%-a nem ért, aki egy plug&play mesh-t vásárol.


Chal
(addikt)

Próbálom elképzelni azt a 40-es családanyát, aki bemegy a kiskerbe, nem tudja mi az a java, backup, setup, firmware, hisz miért kellene tudnia... majd az asztalra csap, és kér egy Huawei plug&play mesh kitet :DD

De kicsit inkább tereljük már vissza az eredeti medrébe ezt az alszálat: én alapvetően arra reagáltam, hogy nem való a Unifi otthonra, mert kell hozzá a Controller, és ettől dealbreaker az egész. Ráadásul hirtelen ncc1701 fórumtársból, aki az egészet feldobta, egy full dilettáns embertömeg lett (pedig csak annyit írt, hogy ő maga venne a Huawei helyet inkább Unifi-t).

Nos, ha az összes létező problémát feltételezzük, illetve hogy a zéró a szakértelem, nincs NAS, nincs RPI, nincs házi szerver, a PC-re/laptopra meg nem lehet telepíteni mert az se megoldható Mariska néninek, akkor igazat adok: ide tényleg nem való a Unifi. De abban is biztos vagyok, hogy a Huaweit se ő fogja beüzemelni.

[ Szerkesztve ]


Timer
(addikt)

A leírt hibák MIND a való életből jött hibák voltak, mégpedig első kézből szerzettek, ne próbáljuk elbagatellizálni. Anélkül, hogy parttalan farokméregetésbe kezdenénk, azt hiszem, hogy vagy nem üzemeltetsz elég sok helyen Unifi-t elég régóta, vagy csak ordenáré nagy szerencséd van, ha a fentiek közül soha nem futottál bele egyikbe sem még. Adoptálási hibák tucatja, szétdőlő wireless uplinkek gazdagították már az életemet az előzőeken felül, amelyeket többnyire beta firmware a supporttól, vagy RMA oldott meg. Hadd ne kezdjem el linkelgetni a support oldalról a felvetett problémákhoz kapcsolódó hibajegyeket és topikokat, Te is találsz szerintem. Szóval ez nem erős túlzás, hanem maga a valóság, még ha nem is általános, hiszen én sem egyetlen setuppal gyűjtöttem be 1 hét alatt, hanem 7 év és több site "eredménye" ez a kis lajstrom. Ne csináljunk már úgy, mintha a kontroller botegyszerűen üzemeltethető, teljes mértékben stabil és bugmentes megoldás lenne, mert nem az. Bónusz kérdés: Egyszerű Józsi szerinted majd tudja, miért nem indul el neki a kontroller? És szerinted csinál backupot még működő állapotban, amit esetleg vissza tud állítani később, ha majd nem sikerül a frissítés? Üzemeltetés területén dolgozok, a legtöbb embernek, akinek ezeket az otthoni mesh szetteket szánják, olyan segg, hogy azt se venné észre, ha égne a gép az asztal alatt.

A guest portallal alapvetően igazad van, de én például használtam itthon is, igaz, az valóban túllövés, nekem is csak poénból volt beállítva, voucher nyomtatással együtt... :DD De mondok egy életszerűbb példát: nálam be volt állítva, hogy 22 óra után ne legyen sugározva egy adott SSID. Ha ezen valamiért változtatni kellett, mert mondjuk még szükség volt a hálózatra (tovább maradtak a vendégek), indíthattam a gépemet, azon a kontrollert, ha mázlim volt, el is indult, és állíthattam át azt az egy paramétert, majd másnap vissza az egészet. Nettó öt perc, de idegesítő. Ez most Amplifi mellett 15 másodperc mobilról. Gyanítom, a cikkben említett szettnél se lehet több, bár ezt nem ismerem, de TP-LINK / Tenda vonalon van gyakorlati tapasztalat, ott is kábé ennyi.

A kliensek kapcsán még egy életszerű példa: ha kell a stabil sávszél, az iparági ajánlás az, hogy több kisteljesítményű és hatótávú AP legyen szétszórva a területen, egyetlen nagy rádió helyett. Lehet ezzel vitatkozni, csak felesleges. Nem én mondtam, hanem a piac, ez hívta életre az otthoni rendszereket... Az pedig, hogy Nálad az IoT van a perem területeken, semmit nem jelent, másoknál meg a gyerekek a kert végében is tolják a youtube videót telefonról, olyan telefonokról is esetenként, amiben kis túlzással egy szál drót az antenna...

Azt pedig hidd el, hogy Szimpla Józsi, vagy Negyvenes Mancika a telefonos appal hamarabb beállít egy hülyéknek szóló othoni mesh-t, mint akármelyik Unifi-t, még az appon keresztül is. Nem kell tudnia, mit csinál, mert ezek annyik, hogy lerakod, bekapcsolod, letöltöd az appot, telefon megtalálja BT-n, és már intézi is, kábé öt kérdésre kell válaszolni, amiből kettő a jelszó meg a hálózat neve. Aztán megy. Erre egy étlagos tinédzser vagy közepesen fejlett családapa is képes. Nem használom a telefonos kontrollert az alap beálíltásokhoz, csak beállított rendszerek felügyeletére veszem igénybe, szóval nem tudom, van-e nextnextfinish mód, de gyanítom, hogy a SOHO márkákhoz képest még az is hiperűr.

Még egy gondolat a Unifi "megbízhatóságáról". Most lőttem össze egy zsír új eszközökből álló parkot. 70 UAP-AC-M, 1 UBB BuildingToBuilding Bridge eszköz, 8 darab 24 portos gen2 poe switch, CK2 kontroller. A tapasztalatok: 1 UAP-AC-M beledöglött a frissítésbe, RMA. Az elvileg gyárilag párosított UBB-k nem kapcsolódtak egymáshoz. Firmware frissítés elhalt kontroller és SSH (!) alól is, mert HIÁNYZOTT az eszközökről a fwupdate.bin, gondolom az első frissítés önmagába dőlése miatt, vagy passz. Amikor sikerült végre updatelnem egyenként mindkét antennát SSH-ról, újfent elhalt az adoptálás, majd amikor már épp hagytam volna a francba, varázsütésre összeállt a link, végig ment a provisioning, és megy. Még egyszer mondom, ez egy alapvetően használatra kész, párosított eszköz volt. Illetve, lenne, a gyártó szerint. A switchek közül firmware update után az összesen megáll a kijelző 10-15 percre. Semmi infó erről a changelogban. 4 hónapos hibajegy van róla, hivatalosan semmi figyelmeztetés a flash előtt, hogy helló, ez várható, don't fos. végülis, engem is csak az első lepett meg, a többinél már csak megrántottam a vállam. A gond, hogy ha valaki ettől megijed, kihúzza az eszközt ebben a 10-12 percben, akkor a kijelző firmware frissítése leáll, és jó eséllyel végtelen ciklusba kerül.

Bár ezzel nincs tapasztalatom, de lehet olvasgatni, mennyire elégedettek a veővők az új "otthonra" szánt Unifi termékcsalád elemeivel... Én se vennék, pedig kedvelem a márkát.

Szóval UEWA / UBWA minősítésekkel a hátam mögött is azt mondanám, hogy a Unifi nem otthonra való. Persze használható, ha valaki akarja, ahogyan baltával is lehet enni, csak van néhány jobb megoldás.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(veterán)

De mondok egy életszerűbb példát: nálam be volt állítva, hogy 22 óra után ne legyen sugározva egy adott SSID. Ha ezen valamiért változtatni kellett, mert mondjuk még szükség volt a hálózatra (tovább maradtak a vendégek), indíthattam a gépemet,

Azért lássuk be, ez sem túl életszerű, az otthoni hálózatokon elég kevés ember állítgat ilyesmit :K


Timer
(addikt)

Ömmmm, nekem van néhány ismerősöm, aki "fél" a sugárzástól, ezért éjjelre kikapcsolja a WLAN-t. Van, aki kihúzza a routert, van, aki schedule-t állított rá (ha tudott).

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Ha folyton mozgatjuk a célpontot, azzal nehéz vitázni. Tökmindegy milyen érvet hozok fel, egyből jön béna Béla akinek ez mitsem számít, mert bajba kerüt, és nem tudja megoldani. Hát jó, akkor igazad van.
Olvass vissza, valaki írta, hogy ő Unifi-t venne helyette, arra te írtad hogy az rossz ötlet mert.... Én erre reagáltam, hogy szerintem nem eszik olyan forrón a kását, és ezt továbbra is tartom.

Aztán meg (csak hogy ne legyen igazam) bedobjuk a jokert: jönnek béna Bélák akiknél majd jól nem úgy lesz ahogy mondom, meg az iparági ajánlások, amik alapján nálam rossznak kellene lennie a hálózatnak, csakhát nem az. Ráadásul sehol nem írtam olyat, hogy én ezt telepíteném ügyfélnek, vagy ajánlanám bárkinek, írtam is, hogy szerencsés az elrendezés nálam. Másnál is lehet az, és ha mégsem, akkor azt is írtam, hogy a Unifi nagy előnye, hogy vehetsz hozzá a "bolhapiacon" eszközt gombokért, ha pl. csak 2.4-en akarod növelni otthon a lefedettséget.
Ezt a Huawei nem mostanában fogja tudni, sőt, megkockáztatom, hogy ehhez a szetthez te 3-5 év múlva nemhogy eszközt nem fogsz tudni venni, de szoftver se lesz rá, és a mobilapp is ott fog megrohadni ahol 1-2 év múlva hagyják majd a drága fejlesztők. Dehát ma, 2020-ban béna Béla be tudná állítani ha akarná (csak éppen nem akarja, mert fingja nincs a létezéséről se, a szomszéd Pistike fogja majd kiválasztani helyette, és telepíteni is ő fogja).

Egyébként megnézném hogy mennyire lenne őszinte a mosolyod ha ekkora hálózatokat raknál össze Huawei (soho) meg TP-Link (itt nyugodtan vehetnél nem soho-t is, sok sikert :D) eszközökből illetve hasonló kapcsolatod lenne a supportjaikkal mint az UBNT-ssel.

[ Szerkesztve ]


ncc1701
(veterán)

1 éve indítottam utoljára itthon a kontrollert. Pont a múlt héten tettem meg megint, gépen megvolt az előző, plusz mentés is van róla. Feltettem az új verziót, szépen elindult, lefrissítettem az eszközt (4.0.x -> 4.3.x), megnéztem, van-e valami, majd bezártam. Megint nem nyúlok hozzá 1 évig asszem.
Nálam ennyi az unifi. :) Megjegyzem, ez a javás cucc nekem sem a szí@em csücske, egy mikrotik eszköz winboxa jobban bejön.


Timer
(addikt)

Most vagy folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, vagy direkt trollkodsz. Azt próbáld már megérteni, hogy nem mindenki rendszermérnök, meg hálózatos! Ezt a cuccot Béláknak szánják, ezért kerülnek mindig szóba, az Ő szempontjukból vizsgálom és írtam le, amit.

A kolléga említette, hogy 75-ért vesz két AP-t, és csöcs. Erre írtam, hogy nana, azért kelleni fog oda még egy CK is, ha nem nagyon akar cumizni, és innentől már nincs pariban árban a két termék. Felhoztál használt árakat is, ami kábé a lőtéri kutyát nem érdekli, ha új eszközhöz hasonlítod. Vitathatod, hogy Neked kell kontroller vagy nem, egyáltalán otthonra kell-e olyan funkció, amihez kontroller kell, de a Huawei szett önmagában komplett, amit tud, azt tudja ennyiért, és nem kell hozzá semmi más plusz eszköz. Magyarán, úgy fair az összehasonlítás, ha kontrollert is nézzük. Írtad, hogy nem kell, mert ott a PC, vagy a NAS (más szerint a linuxos vas). Írtam, hogy ez se igaz teljesen, mert NAS meg LINUX szerver nem figyel otthon mindenkinél, a PC-n járatva meg ugyan ott a kontroller, de az egy ezeréve tákolt JAVA-s fos tele érthetetlen buggal (adoptálási anomáliák), és írtam mellé néhány tapasztalatot. Közölted, hogy nem, ez nem ilyen, mert Te soha nem futottál még bele. Közöltem, hogy de, ez ilyen, mert én meg szopok vele, és hoztam egy élő példát arra, mennyire nem stabil mostanában sem a firmware, sem a kontroller frissítés Ubi fronton (a 6-7 évvel ezelőtti állapothoz képest, pld.). Plusz megemlítettem, hogy már olyan dolgokról beszélünk, ami messze meghaladja Béla tudását, aki a cikk tárgyát képező eszközt két perc alatt beállítja még akkor is, ha teljesen hülye mindenhez, hiszen ilyeneknek van szánva, szemben a Unifi félprofesszionális termékekkel.

És nem, Te ezek után sem érted, ehelyett még idehozod ezt:

"Ezt a Huawei nem mostanában fogja tudni, sőt, megkockáztatom, hogy ehhez a szetthez te 3-5 év múlva nemhogy eszközt nem fogsz tudni venni, "

És? Még egyszer mondom, ez otthoni usereknek szól, akik vesznek valamit, használják, majd eldobják. Hol érdekli átlag usert, hogy értékálló megoldást válasszon, itt, a fogyasztói társadalom csúcspontján? Nem cégről beszélünk, hogy számítson a gyártó által támogatott életciklus!

Biztos ami biztos, megdobod ezzel:

"Egyébként megnézném hogy mennyire lenne őszinte a mosolyod ha ekkora hálózatokat raknál össze Huawei (soho) meg TP-Link (itt nyugodtan vehetnél nem soho-t is, sok sikert :D) eszközökből illetve hasonló kapcsolatod lenne a supportjaikkal mint az UBNT-ssel."

Kit érdekel ez?! Hogy jön ez most ide? Mert a Unifi-vel sikerült beszívnom, örüljek, hogy mással nagyobbat szívtam volna? Örüljek, hogy a support "néha" kisegített egy béta firmware-rel ahhoz a termékhez, amit Tőlük vettem, nagyon nem béta áron, és nem működött már a dobozból kivéve sem rendesen? Miről beszélsz!? :Y

Hagyjuk egymást, mert szerintem Te szórakozol velem...

ncc1701: oké, én meg jó ég tudja hány site-on használok vegyesen CK-t meg szoftveres variánst, többségében működik. Nem erről van szó, hanem arról, hogy ha nem fut folyamatosan, nem frissül folyamatosan, akkor minden egyes ilyen indításban benne van, hogy valami nyűgje lesz a szoftveres kontrollernek. Volt olyan, hogy Firefox frissítés miatt nem ment rendesen a kontroller felülete, ami nyilván nekem nem okozott gondot, de Béla csak annyit látna, hogy a macskarúgjameg, hát 'nemtőtöttbe. Vagy netán úrajtelepítteti a gépét (esetleg végig nyomkodja magának a telepítőt, 'merháávindózt mindenki tud felrakni), aztán pár hét múlva nézi, hogy hopp, meg kellene változtatni a jelszót, de már nincs mivel. Feltolja a kontrollert, hát nem megy, nem tudja mit kellene csinálni. Szerinted egyszerű user (aki még mindig az elsődleges célcsoportja a cikkben szereplő terméknek, ha tetszik itt egyeseknek, ha nem) fel fogja tudni oldani ezt a helyzetet? Vagy másképp kérdezve, beleszaladhat egy ilyen répába a cikk tárgyát képező mesh termék kapcsán? Netán akkor, ha mégis Unifi-t használ, de CK-vel? Erről beszéltem.

Még egyszer: tök jók a Unifi eszközök, sokkal többre nézem őket, mint a konkurenciát, szeretem is és használom is a termékeket, DE nem hibátlanok, és önmagában egy AP nem vált ki egy ilyen szettet, emellett ha már kettő van mondjuk mesh módban, akkor kelleni fog mellé a kontroller is. Innentől pedig csupa kérdőjel az egész, kár belemenni, mindenkinek más a tapasztalata a jelek szerint, de CK nélkül még otthonra sem ajáénlanék nyugodt szívvel Unifi-t.

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Ahogy mondod, pontosan itt értetted félre:

Ezt a cuccot Béláknak szánják, ezért kerülnek mindig szóba, az Ő szempontjukból vizsgálom és írtam le, amit

Te konkrétan ncc1701-nek írtad az első hsz-ed, én meg arra reagáltam. Ahogy nézem ő nem a Béla kategória ebben a kérdésben.

Felhoztál használt árakat is, ami kábé a lőtéri kutyát nem érdekli, ha új eszközhöz hasonlítod.

Csak éppen ezt is tök más kontextusban hoztam fel (későbbi bővíthetősége ugyanannak a rendszernek, aminek az induló állapota mindkét esetben új eszközökből állt a példában).

Mit érdekel ez?! Hogy jön ez most ide? Mert a Unifi-vel sikerült beszívnom, örüljek, hogy mással nagyobbat szívtam volna? Örüljek, hogy a support "néha" kisegített egy béta firmware-rel ahhoz a termékhez, amit Tőlük vettem, nagyon nem béta áron, és nem működött már a dobozból kivéve sem rendesen? Miről beszélsz!? :Y

Én nem tudom hogy kit érdekel meg kit nem (engem mondjuk marhára nem érdekelt volna): de te kezdtél el azzal jönni a 70db eszközös site-al, meg a rendszermérnöki tapasztalataiddal, csak hogy rögtön legyen egy kis farokméregetés, mert az ugye az ilyen vitáknál ez alapkövetelmény. Én ebbe direkt nem álltam bele, csak annyit mondanék még utoljára, hogy annál nagyobb gondjaim sose legyenek egy ekkora projekt implementációjánál mint amiket leírtál (úristen nem megy oob az eszköz, úristen 15 percig nem megy az lcd a switchen), és akkor rendben leszek bármelyik gyártóval aki ezt tudja (ide értve egy Cisco/Merakit, vagy pl. egy Arubat).

De én itt abba is hagyom, tényleg nem szeretek olyannal vitatkozni aki folyton mozgatja a céltáblát.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(veterán)

Ha valakinek tényleg kell a mesh, akkor úgy van, ahogy mondod.

De arról még mindig nem tudtál meggyőzni, hogy egy átlagos Bélának miért kellene mesh :F


Clay
(senior tag)

Mondjuk pont azért, mert van egy háza, meg hozzá egy kert, meg gyerekei, akik éppen tinédzser korba léptek és reklamálnak, hogy a kertben fetrengve is arckönyvezni, meg instázni, meg tiktokozni meg kituggyamit akarnak csinálni. Anyuka meg szól neki, hogy csináljon már valamit, mert csak a nappaliban tudja megnézni az új okostelefonján az aktuális receptet, ezért be kell rohangálnia a konyhából. És még lehetne ragozni, hogy miért kell Átlagos Bélának mesh. Na ő be fog menni a helyi pc kiskerbe és kérni fog valami eszközt amivel otthon mintegy félisten megoldja a család problémáit egy csapásra. :))


MeszesKPT
(őstag)

100 Mbit/s azért nem éppen acélos, meg olcsónak se nevezném a csomagot. De a könnyű telepítést és üzemeltetést azért nehéz lenne elvitatni ettől a terméktől, szóval biztosan van létjogosultsága.


Timer
(addikt)

"Te konkrétan ncc1701-nek írtad az első hsz-ed, én meg arra reagáltam. Ahogy nézem ő nem a Béla kategória ebben a kérdésben."

És azt elárulnád, hogy abból a kommentből, amire akkor és ott én eredetileg válaszoltam, ez honnan is látszik ilyen kristálytisztán? Csak azért, mert bedobta, hogy Unifi? Lassan a sarki fűszeres is ismeri a brandet, az nem jelent önmagában semmit. És, még mindig egy abszolút home kategóriás eszköz cikke alatt vagyunk, nem a CISCO topikban.

"70db eszközös site-al, meg a rendszermérnöki tapasztalataiddal, csak hogy rögtön legyen egy kis farokméregetés, mert az ugye az ilyen vitáknál ez alapkövetelmény."

Érdekes, hogy itt nem érzed az eltérő kontextust, teljesen véletlenül persze, a saját szájízednek megfelelő módon. De sebaj: csak egyetlen gyakorlati életből vett reprezentatív esetként (jeleztem is, "Még egy gondolat a Unifi "megbízhatóságáról") hoztam fel a dolgot, hogy miért nem ajánlható a Unifi rendszer Bélának egy olyan termék helyett, mint amilyen a téma indítójaként szolgáló, bot egyszerű eszköz. Mert itt még mindig erről az összehasonlításról beszélünk.

A "farokméregetésnél" sem látod véletlenül pont azt a mondatrészt, ahogy indítottam ("Anélkül, hogy parttalan farokméregetésbe kezdenénk..."), így nekem ezt szóvá teszed, de azért nem átallsz félmondattal arrébb megfejelni az egészet a saját "nagypályás" tapasztalataidra hivatkozva. Gratulálok, ne is fáradj tényszerű érveléssel, elég, ha csak megpendíted, mekkora ász vagy és hogy nagyobb projekteket viszel nálam, akkor már azonnal igazad lesz. Ja, nem. Nem mellesleg, nem én kezdtem úgy, hogy: "üzemeltetek pár Unifi rendszert, nem csak itthon van...", én mindössze erre reagálva említettem meg, hogy én sem papírról ismerem csak a rendszert, és nem tegnap kezdtem. Azt meg konkrétan sehol nem írtam, hogy rendszermérnök volnék, de hát ezzel megint csak terelsz, finoman alátámasztva ezzel a farokméregetésről szóló narratívádat, ugye... Ki is mozgatja akkor a céltáblát?

"(úristen nem megy oob az eszköz, úristen 15 percig nem megy az lcd a switchen)"

Igazad van, hát az teljesen alap egy fél-professzionális eszköznél, hogy nem működik a dobozból kivéve, és mókolni kell vele. Ezt inkább nem is kommentálnám...

Szóval, van még valami, amit terelésként be tudsz ide dobni, vagy esetleg hajlandó vagy végre az általam a Unifi család otthoni használatával szemben felhozott, személyes tapasztalataimon alapuló érvekkel szembe állítani néhány konkrétumot, lehetőleg Béla, a a cikk tárgyát képező eszköz célcsoportjának szempontjait és sajátosságait figyelembe véve?

Donki Hóte: nem ez kell neki, azt sem tudja, mi ez, Ő csak jobb lefedettséget akar. Erre az igényre pedig mostanság egy mesh rendszer a legjobb ajánlat. Clay jól leírta, teljesen gyakorlatias és mindennapos a felhozott szituáció.

[ Szerkesztve ]


ncc1701
(veterán)

Béke van srácok. Sehol nem írtam, h az unifi cuccok azok sima egyszeri 1.0 egységsugarú usereknek való. Mikrotik sem.

Csupán azt szerettem volna írni, h ebből a pénzből, amit mezei hóm kategóriába szánnak, már lehet venni normális, profi eszközt is. A cikkben szereplő cucc szerintem nem ér ennyit.

Ugyan papíron hengerfejet is tudna mindenki cserélni egy autón, hiszen van két keze, de nem teszi, szerelőhöz viszi. Informatika is ilyen, ha jól kell valamit megcsinálni, akkor szakemberre kell bízni, és lehet jobban jár, mint az ilyen hóm-gagyi mesh vacakkal, és árban is hasonlóan jön ki. Csak divat lett, h majd pistike megcsinálja, hiszen csak gombokat kell nyomkodni.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(veterán)

Nekünk két szintes családi házunk van udvarral és kerttel, az általad leírt követelményeket tökéletesen kielégíti a szolgáltató által adott wifi router és egy Xiaomi AC2100 router.

Nincs mesh, mégis tökéletesen megy a wifi az egész portán :R

Sőt, a Xiaomi router olyan erős, hogy még két szomszéddal odébb is rajta tud maradni a telefonom az otthoni hálózaton :K


MeszesKPT
(őstag)

Ha szakembert kell hívni, akkor kétlem, hogy "árban is hasonlóan jön ki". Ha csak szakember alatt nem a szomszéd Pistikét értjük.


Timer
(addikt)

"Csak divat lett, h majd pistike megcsinálja, hiszen csak gombokat kell nyomkodni."

Alapvetően egyetértek Veled, osztom is a nézetedet. Ez az eset viszont picit azért árnyaltabb ennél. Nem tudom, mennyire van tapasztalatod ezekkel a cuccokkal, de az a helyzet, hogy ezeket egyszerűbb beállítani, mint néhány évvel ezelőtt egy random TP-LINK routert, pedig az sem volt űrtechnika. Tulajdonképpen, ha a user eltalálja, hogy melyik a WAN kábel, már sok baja nem lehet, a többin végig viszi a telefonos applikáció. Grafikon mutatja neki, meddig viheti a mesh-t, ott lerakja, állít egy jelszót meg SSID-t, éééééés ennyi.

Ez jórészt meg is magyarázza, miért kerülnek ezek a cuccok ennyibe, ami magát a vasat nézve valóban sok. Egyébként ha megnézel egy ezzel a hüvellyel direktben összevethető Amplifi routert két mesh pointtal, az ugyancsak 100k felett van, nem is kevéssel.

Meg van ezeknek az ezsközöknek is a célpiaca, és a 400 ezres telefonok, meg a 250 ezres videokártyák évében nem gondolom, hogy ez lesz a legdrágább műszaki termék a háztartásban. Más kérdés, hogy technikai szempontból szemlélve érthetetlen ez az árazás.

[ Szerkesztve ]


oszy
(veterán)

2021-ben már nem ajánlott eszköz? Most 44-ért vehető.

üzenetek