[Re:] [HussarF:] A nagy nyersolaj spekuláció - 2020 áprilisa, az olajpiac fekete hónapja - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


D1Rect
(félisten)
Blog

Én is nézegettem az olajat(ki nem?), aztán rájöttem, hogy nem értek hozzá eléggé, pláne nem egy covid szintű shitstorm-ban fogom kitanulni.


buherton
(őstag)
Blog

Én is az olajon buktam elég sokat, de ezért ennyit nem. Azóta egész jól sikerült felhozni a veszteségeket.

Kijöttél már nullára?


cskamacska
(addikt)
Blog

Azért a "Feltörtem a lekötött megtakarításaim" és a "Ha benne maradok, azon a hétfőn az összes betett pénzem (megtakarításaim túlnyomó részét) elbuktam volna" elég borzongató részek, és mindenki által jól érthető. :) :(

Sőt, még kiváló mondandója is van; nagyon durva utánjárás nélkül semmibe nem érdemes beszállni, és a "get rich or die tryin" manőverekből általában csak a "die tryin" rész jut, épp ezért nem érdemes a családi perselyt egy lapra feltenni. :K


HussarF
(addikt)
Blog

Én azért nem akkor találkoztam vele először, régebben is kereskedtem vele :)

(#2) buherton
Mire gondolsz? A brókertől utána kivontam a pénz nagyobb részét, visszaállítottam a "békeidős" portfolio struktúrát. De amúgy viszonylag hamar összeszedtem a hiányt más forrásból.

(#3) cskamacska
Azért egzisztenciális problémákat nem okozott volna egy teljes bukás sem, meg családom sincs, szóval másokat sem "veszélyeztettem" volna. Ezért mertem bevállalni ezt a kockázatot.


Freiherr
(őstag)
Blog

Fasza kis sztori volt, köszi.:)
Azon nem agyaltál, hogy negatív árfolyamnál visszaugorj a játékba? Mert elvileg onnan már felfelé kellene menni, ahogy én elképzelem itt a kanapémon.🤑


Stanlee
(senior tag)
Blog

Koszonom, hogy leirtad a negativ tapasztalatod. A tobbseg melyen hallgatna rola.


Elf
(tag)

Én is pont ezt akartam írni.
Ritka hogy valaki szétkürtöli a tévdését.
Mindenkép pozitívum ha valaki képes erre.
Minden elismerésem!


HussarF
(addikt)
Blog

Azért ez nem ilyen egyszerű. Nem csak a brókereknél tették elérhetetlenné a májusi szerződést (ami áprilisban járt le, azt hívják májusinak), úgy emlékszem, hogy maga a CME is felfüggesztette a kereskedést vele. A negatív ár, azt hiszem eleve tőzsdeszabályozási problémát is vet fel. Nem szabad megengedniük, hogy negatívvá váljon egy termék ára. Meg hát, ha meg is tudtad volna venni, abból gyorsan ki is kellett volna szálni, mert a következő napon lejárt.
Visszaszálhattam volna egyébként másnap és nemhogy a veszteséget hozta volna vissza, hanem valószínűleg nagyobb profitot csinálok, mint eredetielg terveztem, hisz jóval alacsonyabb árról indulok. De épp akkor mutatta meg magát a piac, hogy amit eddig 100 évig hittek róla az mind megdőlt. Az nem egy biztos befektetés még csak nem is egy megalapozott spekuláció lett volna, hanem színtiszta hazardírozás. És épp előtte való nap buktam el az emlíett összeget, amit eleve azért mertem feltenni erre, mert meglehetősen biztosnak láttam. A kockázatkezelési stratégiám tehát egyértelműen azt mondta, hogy távol kell magam tartani a piactól.
Egy kisebb pozícióval, persze megtehettem volna a felfelé irányt, de ahhoz az kellett volna, hogy képes legyek rossz esetben további veszteségeket is leírni, ha úgy alakul és akkor erre pont 0 hajlandóságom volt.

(#6) Stanlee
Nincs mit. Igazából, bár nem esik jól az embernek, ha kiderül, hogy mégsem olyan okos, mint hitte magáról, azért nem is érzem azt, hogy full hülye voltam. Ismerhettem volna az akkori szintemnél jobban is a piacot, de olyan szélsőséges viszonyok voltak akkor, hogy hiába olvastam volna utána bármennyit a helyzetnek, biztos vagyok benne, hogy ezek a tulajdonságai a piacnak, amik akkor megnyilvánultak, azok nem forogták volna ki magukat egyértelműen netes vagy tankönyvi kutakodásokkal. Vállaltam tehát a kockázatot és benne volt ez a forgatókönyv is.

[ Szerkesztve ]


Stanlee
(senior tag)
Blog

Szerintem erre a negativ arra senki nem volt felkeszulve.

Mi pl. foldgaz kereskedelemmel is foglalkozunk, amikor ausztriaban elpukkant valamelyik hatarkeresztezo es bejott a hideg az elorejelzesek ellenere, olyan piac volt, mint ami egy evtizedben egyszer fordul elo. Aznap annyit kerestunk, hogy az egyik picivel kisebb konkurensunket par honapra ra megvettuk belole. Egy evtizedben egyszer van ilyen.


bob011
(tag)

Érdekes volt elolvasni.
Köszi, hogy megosztottad.


bambano
(titán)
Blog

ez tipikusan az a fajta kereskedés, amit régen bűncselekménnyé kellett volna nyilvánítani.


Krugszvele
(aktív tag)

VÉGTELEN nagy tisztelet, amiért be merted vállalni és ilyen részletes leírtad a sztorit!
Nem ismerek még egy olyan magabiztos embert, aki ezt megtette volna a nyilvosság előtt!
Úgy látszik, hogy tökéletesen jó úton jársz egy profi kereskedői lét felé, csak így tovább, hajrá! Ez a veszteség szerintem téged nem letört, eltántorított, hanem még inkább megerősített abban, hogy ezzel kell foglalkoznod, remélem!

Óriási gratuláció!


Krugszvele
(aktív tag)

Aki nem gyárban dolgozik 4 műszakban 12 órákat, az meg dögöljön meg, nem igaz? :F
Csak az a böcsületes munka!

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

én sem gyárban dolgozom. de azokat az ügylet-fajtákat, amelyek szerencsétlenek kifosztására alapoznak, én betiltanám.


HussarF
(addikt)
Blog

Köszi, bár én nem érzem ezt olyan nagy dolognak :) Egyszerűen csak érdekes történet, meg akkoriban a tőzsdés topikban sokat beszéltünk róla. Úgyhogy gondoltam megosztom, hogy én hogyan nem gazdagodtam meg ezzel a trade-del. ;]
Nem célom amúgy, hogy profi kereskedő legyek, csak képben akarok lenni annyira a dolgokkal, hogy ki tudjak használni a piacon adódó lehetőségeket. Mármint a bejegyzésben említettnél hatékonyabban :DDD

(#14) bambano
Ez nem az a kategória, ez sima, alap határidős piac. Az már más kérdés, hogy sokan úgy ugrottak bele, hogy a legalapabb dolgokkal sem voltak tisztában, aztán azt vették észre, hogy elment minden pénz. Rengeteg ilyen sztori volt tavasszal.
Inside the Biggest Oil Meltdown in History - Institutional Investor

[ Szerkesztve ]


Krugszvele
(aktív tag)

Remélem a közmunkára és a minimálbéres rabszolgamunkákra gondolsz, mert azok épülnek a tervezett kifosztásra.


bambano
(titán)
Blog

az én szememben van befektetés meg spekuláció.
amit te csináltál, az spekuláció. kizárólag abból az egy célból vettél valamit, hogy hasznot húzz az árfolyamváltozásból. ez semennyire sem építi a gazdaságot.


Agyturbina
(senior tag)
Blog

Egz kis adalek ehhez, a legtobb orszagban, nagyon nem mernek alapkamatot emelni. Ilyen AU is, de miert?

Pont azert mert az uton utfelen levo emberek azt gondoltak, na majd mi jol befektetunk/spekulalunk, igy hitelre vettek ingatlant, mert ugy nez ki a vegtelensegig emelkedik az ara, es ki lehet adni majdnem ugy, hogy a berleti dijbol fizetheto a torleszto.
Akkor most otthon ulnek es imadkoznak a torlesztesi moratorium meghosszabitasaert, mert a banknak sem erdeke tobb 10E lakas piacra dobasa egyszerre, es az allamnak sem erdeke, hogy a bankok megszivjak.

Igy most ulunk a langyos fosban, mert senki nem mer semmit lepni, hiszen a kamat nem emelheto, a spekulans/befekteto nem tud fizetni a bank meg nem akar magaval kicseszni. Igy lehet sarokba szoritani a fingot :DDD


HussarF
(addikt)
Blog

És hol húzod meg a határt? Ha befektetsz, akkor nem arra apellálsz, hogy nőni fog a befektetésed értéke? Ergo spekulálsz, nem?

A tőzsde meg szabályozottan működik, megvannak a feltételei, hogy ki léphet tőzsdére, hogyan lehet kereskedni, stb. Az, hogy semennyire nem építi a gazdaságot olyannyira nem igaz, hogy épp a fordítotja valósul meg. A cégek, amint lehetséges, igyekeznek a tőzsdére, hogy pénzt húzhassanak be és gazdasági céljaikra fordíthassák. A "spekulánsok" vagy akárhogy is nevezzük azokat, akik pénzt visznek tőzsdére, pedig segítik a likviditás fenntartását, ergo a gazdaság működtetését.
Eklatáns példa erre pl. a Tesla. Régesrég csődbe ment volna a tőzsde és a spekulánsok nélkül, most pedig már annyi pénzt pumpáltak bele, hogy önbeteljesítő jóslat lett. Most már van pénze arra, hogy a nagyotmondásokat akár meg is valósítsa.

Mielőtt nagyon belemennénk, nem védeni akarom, csak felesleges ennek ilyen morális vetületet adni. Ha pénzt látsz, te is lehajolsz érte, ez az emberi természet. A többi már politikai szintű szlogen, aminek a valós spekulációhoz vagy kereskedéshez nem nagyon van köze.

#18 Agyturbina
Erről is hosszú értekezéseket lehetne írni. Régebben ugye úgy működött a dolog, hogy ha nagyon megindult a gazdaság és vele együtt az infláció, akkor emeltek az alapkamaton, drágább lett a hitelezés, visszafogta a gazdasági növekedést és megfogta az inflációt. Utána meg eresztettek a gyeplőn és ez szépen ment is így sokáig, ciklikusan. De ez, legkésőbb a 2008-as Lehman csődig működött csak, azóta nem igazán sikerül inflációt gerjeszteni, még negatív kamatokkal sem. Erre rájött még ez a koronavírus válság, aminek hatására pl. a FED (vagy AU-ban az RBA) elkezdett brutál mennyiségű pénzt nyomtatni. Mégsem látunk (szerencsére) elszálló inflációt, mert ezt a pénzt egyelőre felszívta a tőzsde (ugye az imént emlíett TSLA vagy a Bitcoin, stb.)
Érdekes dolgok ezek.

[ Szerkesztve ]


Agyturbina
(senior tag)
Blog

Nekem mindig az jut eszembe, hogy a vilagot a szerencsejatek fuggok iranyitjak, de fingjuk sincs rola, valojaban mit csinalnak. Mert ki az a mai valagban aki 10 ev mulva akar profitot latni? KB senki. Ergo egy nagy kaszino lett csak tozsdenek hivjuk :DDD

üzenetek