[Re:] [HussarF:] A nagy nyersolaj spekuláció - 2020 áprilisa, az olajpiac fekete hónapja - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


HussarF
(addikt)
Blog

És hol húzod meg a határt? Ha befektetsz, akkor nem arra apellálsz, hogy nőni fog a befektetésed értéke? Ergo spekulálsz, nem?

A tőzsde meg szabályozottan működik, megvannak a feltételei, hogy ki léphet tőzsdére, hogyan lehet kereskedni, stb. Az, hogy semennyire nem építi a gazdaságot olyannyira nem igaz, hogy épp a fordítotja valósul meg. A cégek, amint lehetséges, igyekeznek a tőzsdére, hogy pénzt húzhassanak be és gazdasági céljaikra fordíthassák. A "spekulánsok" vagy akárhogy is nevezzük azokat, akik pénzt visznek tőzsdére, pedig segítik a likviditás fenntartását, ergo a gazdaság működtetését.
Eklatáns példa erre pl. a Tesla. Régesrég csődbe ment volna a tőzsde és a spekulánsok nélkül, most pedig már annyi pénzt pumpáltak bele, hogy önbeteljesítő jóslat lett. Most már van pénze arra, hogy a nagyotmondásokat akár meg is valósítsa.

Mielőtt nagyon belemennénk, nem védeni akarom, csak felesleges ennek ilyen morális vetületet adni. Ha pénzt látsz, te is lehajolsz érte, ez az emberi természet. A többi már politikai szintű szlogen, aminek a valós spekulációhoz vagy kereskedéshez nem nagyon van köze.

#18 Agyturbina
Erről is hosszú értekezéseket lehetne írni. Régebben ugye úgy működött a dolog, hogy ha nagyon megindult a gazdaság és vele együtt az infláció, akkor emeltek az alapkamaton, drágább lett a hitelezés, visszafogta a gazdasági növekedést és megfogta az inflációt. Utána meg eresztettek a gyeplőn és ez szépen ment is így sokáig, ciklikusan. De ez, legkésőbb a 2008-as Lehman csődig működött csak, azóta nem igazán sikerül inflációt gerjeszteni, még negatív kamatokkal sem. Erre rájött még ez a koronavírus válság, aminek hatására pl. a FED (vagy AU-ban az RBA) elkezdett brutál mennyiségű pénzt nyomtatni. Mégsem látunk (szerencsére) elszálló inflációt, mert ezt a pénzt egyelőre felszívta a tőzsde (ugye az imént emlíett TSLA vagy a Bitcoin, stb.)
Érdekes dolgok ezek.

[ Szerkesztve ]

üzenetek