[Re:] [HussarF:] A nagy nyersolaj spekuláció - 2020 áprilisa, az olajpiac fekete hónapja - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


HussarF
(addikt)
Blog

Azért ez nem ilyen egyszerű. Nem csak a brókereknél tették elérhetetlenné a májusi szerződést (ami áprilisban járt le, azt hívják májusinak), úgy emlékszem, hogy maga a CME is felfüggesztette a kereskedést vele. A negatív ár, azt hiszem eleve tőzsdeszabályozási problémát is vet fel. Nem szabad megengedniük, hogy negatívvá váljon egy termék ára. Meg hát, ha meg is tudtad volna venni, abból gyorsan ki is kellett volna szálni, mert a következő napon lejárt.
Visszaszálhattam volna egyébként másnap és nemhogy a veszteséget hozta volna vissza, hanem valószínűleg nagyobb profitot csinálok, mint eredetielg terveztem, hisz jóval alacsonyabb árról indulok. De épp akkor mutatta meg magát a piac, hogy amit eddig 100 évig hittek róla az mind megdőlt. Az nem egy biztos befektetés még csak nem is egy megalapozott spekuláció lett volna, hanem színtiszta hazardírozás. És épp előtte való nap buktam el az emlíett összeget, amit eleve azért mertem feltenni erre, mert meglehetősen biztosnak láttam. A kockázatkezelési stratégiám tehát egyértelműen azt mondta, hogy távol kell magam tartani a piactól.
Egy kisebb pozícióval, persze megtehettem volna a felfelé irányt, de ahhoz az kellett volna, hogy képes legyek rossz esetben további veszteségeket is leírni, ha úgy alakul és akkor erre pont 0 hajlandóságom volt.

(#6) Stanlee
Nincs mit. Igazából, bár nem esik jól az embernek, ha kiderül, hogy mégsem olyan okos, mint hitte magáról, azért nem is érzem azt, hogy full hülye voltam. Ismerhettem volna az akkori szintemnél jobban is a piacot, de olyan szélsőséges viszonyok voltak akkor, hogy hiába olvastam volna utána bármennyit a helyzetnek, biztos vagyok benne, hogy ezek a tulajdonságai a piacnak, amik akkor megnyilvánultak, azok nem forogták volna ki magukat egyértelműen netes vagy tankönyvi kutakodásokkal. Vállaltam tehát a kockázatot és benne volt ez a forgatókönyv is.

[ Szerkesztve ]

üzenetek