üzenetek

hozzászólások


Akula
(senior tag)

Nagyon jó képek és jó írás! :R
Gazdag város, de nem biztos, hogy tudnék ott élni.


Ferko75HUN
(senior tag)

Szép tartalmas írás! :R
Lehet csak én hiányolom, ha nem titok annyit elárulhattál volna, hogy keveredtél ilyen messzire. :)


adlersson
(tag)
Blog

2014-ben felvettek egy japán, vasúti járműveket gyártó céghez. Asszonnyal 2015-ben ismerkedtem meg Osakában, viszont ő tajvani, de mindketten Japánban dolgoztunk.

Ebből kifolyólag anyósék is tajvaniak, ők pedig hébe-hóba szeretnek átugrani Kínába, így ezúttal meghívtak engem is, csak nekem vízum is kell. Ezt beszerezhettem volna Japánban is, viszont mint írtam, így meglátogattam a Makaóban lévő ismerőseimet (bár a vízumot végül ugye itt nem kaptam meg), így Japánból először Makaóba repültem, a többi pedig már olvasható az írásban.

Annyira nem tartottam ezt relevánsnak a fő téma szempontjából, de ezért jó ugye, ha lehet kérdezni. :DDD


Ferko75HUN
(senior tag)

Úgy olvastam, mint egy kalandregényt, vmi mesebeli világban, átlag embernek ez a távoli ország az is. :)
Így már kerek a történet, köszönöm néked és minden jót kívánok!
Nagyon izgalmas életed van otthonról nézve. :)


Balage700
(tag)

Húha, én pont ebben a térségben tanulok, jó volt olvasni a cikket. :R


azbest
(PH! félisten)
Blog

Hm, érdekes, hogy előnyként írod a tajvani állampolgárságot az asszonynál. Most nyáron a németországban dolgozó tajvani kollegina nem kapott vízumot makaóba és bukta a nyaralást.

Hm, lehet, hogy a kétféle tajvani állampolgárság a különbség [link]

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

Az hogy lehet? Tajvaniaknak vízum se kell, hogy Makaóra utazzanak, függetlenül a tajvani lakcímtől. (HK-ba is csak egy előzetes regisztráció kell.)

Nyilván úgy értendő az előny, hogy tajvaniak elsősorban ezzel utaznak Kínába, mer' a tajvani útlevél gyk. sehol nem elfogadott. Viszont ha ezzel a kártyával utazik valaki, attól semmilyen extra papírt nem fognak kérni, még az automatikus kapukat is használják vele a kínai határellenőrzéskor.

[ Szerkesztve ]


azbest
(PH! félisten)
Blog

Valami ilyesmi lehet mögötte. Bár úgy látom az a kártya a kína mainlandre utazáshoz kell. Egyik külső területről a másik külső területre utazáshoz lehet bonyolultabb, bár lehet ugyanaz. Plusz az is bekavarhat, hogy taiwan nem tartja magát kínai fennhatóságúnak, ahogy sok állampolgáruk sem. Nem lepne meg, ha ezért nem is kérnének kínai okmányokat maguknak. Szivatós a politika. Viszont azzal nem volt gondja, hogy német munkavállalásit kapjon.

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

Onnan tudom, hogy asszonynak sose kellett makaói vízum turistáskodáshoz, gyanítom a makaói hatóságok is tisztában vannak vele, hogy Tajvan eltérő külpolitikával bír, mint Kína.

Makaóban pedig mind az előbb említett kártyával, mind a tajvani útlevéllel 30 napig tartózkodhatnak.

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

"Plusz az is bekavarhat, hogy taiwan nem tartja magát kínai fennhatóságúnak, ahogy sok állampolgáruk sem." - Miért is tartaná? Szerintem nincs épeszű tajvani, aki kínainak tartaná magát. Ajánlom korábbi írásomat a témával kapcsolatban.


azbest
(PH! félisten)
Blog

Ja, ezt csak arra értettem, hogy lehet elvből nincsen neki mainland china papírja és ez lehetett a probléma oka.
De nem akarok leragadni ennél, majd megkérdem tőle, amikor legközelebb együtt sörözünk :)

Ami feltűnt a bevezetőd kapcsán "egyik kevésbé visszataszító városában ", ezt miért írtad? Mihez képest? Azt hiszem nem fejtetted ki, vagy átsiklottam felette :B


adlersson
(tag)
Blog

"...ezt miért írtad? Mihez képest? Azt hiszem nem fejtetted ki, vagy átsiklottam felette."

Írtam egy ilyet az 5. oldalon, hogy "..az út előtt kicsit tartottam tőle, hogy ezúttal ismét olyasmit fogok tapasztalni, mint amikor Pekingből mentem a tőle hasonlóan kis távolságra lévő Langfangba, ahol az állomás túl nagy sugarú környékét borította szemét és a jellegzetes kínai putri."

De gyakorlatilag tier 3-tól lefelé egyik város (en bloc) sem az az üde, kellemes hely, ahol olyan jó élmény sétálgatni vagy pusztán eltölteni a turistás napjaidat. Nem feltétlenül veszélyes, meg eleinte érdekes is, de pl. Guilin, Yangshuo vagy Zhangjiajie, mint a környékbeli természeti látnivalókhoz vezető legnagyobb kiindulópontok kifejezetten nyomasztóak annak ellenére, hogy az ember nem feltétlenül tölt el több időt, mint amennyi a környékbeli látnivalókra való felkészüléshez kell.

Minta városkép Guilinből alant:

[ Szerkesztve ]


Z_A_P
(őstag)

Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén

:C :D :R


logitech1
(kvázi-tag)

Köszi nagyon jó lett a leírás és a képek. :C


hemaka
(PH! nagyúr)

Jo kis olvasmany volt, koszi.


DonElvis
(fanatikus tag)

Jó kis írás, teljesen őszinte, így kell úti beszámolót írni. Eddíg csak a kínai kultúrától betérdelős, kultúrsokkos táncolósárkányos beszámolókat olvastam, amelyeknek az égvilágon semmi köze nincs a valódi Kínához, szóval gratula.

2008-2011 között voltam Kínában, leginkább Jinghua provinciában, de jártam Hangzhouban is. Az első élmény az volt, hogy a taxi tarifája annál olcsóbb volt, minnél tovább kelett gyalogolni a reptértől. Az aszfaltra voltak felfestve az összegek, 100-80-60-40 RMB. Aki spórolni akar az gyalogoljon elven.

A dohányzás akkor még megengedett volt Pudongon is. Kis dohányzó szobák voltak az érkezők számára fenntartva, hogy a sok órás repülő út után a népek rá tuddjanak gyújtani. Ugyanígy a vonatokon is voltak kis dohányzó kabinok. Idén megint csak ki kellett mennem, és láttam, hogy Pudongon már nincsennek meg a dohányzó szobák, és a vonatokon is megszüntették. Valószínűleg ezt nem tudták még megszokni a helyiek.

Ez a szemetelés, igénytelenség, turházás viszont tényleg megmaradt. Ez úgy látom a kultúra része. Ahogyan a tolakodás, lökdösődés, másik embert semmibe vevés is, ezek örökre megmaradnak.

A képeken látható bambusz tálkában látható, tésztába burkolt darált husis falatkák a kedvenceim, Dzsojdz-nak hívják Jinghua-ban, de ahány provincia annyi neve van.


adlersson
(tag)
Blog

"...voltam Kínában, leginkább Jinghua provinciában..." - Ez merrefelé van? Tudomásom szerint nincs ilyen nevű tartomány.

"Ugyanígy a vonatokon is voltak kis dohányzó kabinok." - Most az ajtónál tömörülve bagózik mindenki. HK-ban még van amúgy dohányzószoba, meglep, hogy pont Pudongon zárták be őket.

[ Szerkesztve ]


DonElvis
(fanatikus tag)

Itt:

[link]

A dohányzó szobákat csak az érkezési oldalon zárták be Pudongon, régebben a fingerprint vizsgálat előtti rászen voltak ezek a helységek. Most az indulási oldalon van egy dohányzó, ha jól emlékszem a 207-es kapunál, meg valahol fönt az emeleten. Habár magam is dohányzom, támogatom ezt az intézkedést, mert durva állapotok voltak néha, kb. mint Moszkávban Seremetyevón régebben. Ott ma már sehol nem lehet bahózni, betiltották, döglódik is az ír kocsma :-)


Pötyi
(senior tag)

Amúgy a született kínaiak hogy ejtük a város nevét?

:DDD


rgranc
(fanatikus tag)
Blog

adlersson, kösz szépen, nagyon jó volt olvasni, mint mindig!

Amikor 2-3 éve ott voltam, Hongkongból én csak a Shenzhen Minsk World miatt ugrottam volna át szívesen Sencsenbe. De aztán nem mentem, és azóta be is zárt a park véglegesen, a hordozót meg elvontatták onnan.


adlersson
(tag)
Blog

A magyar ABC alapból nem nagyon alkalmas a kínai hangok reprezentálására, így leginkább ott a gondom, hogy az egyébként jóval elterjedtebb angol átírás mellé minek kellett még egy, még annál is torzabb, a kiejtést elvileg segítő, ámde gyakran visszafejthetetlen, következetlen átírás.


DonElvis
(fanatikus tag)

Hangzhou = Hangdzsó


Horvi
(senior tag)

Általában így viszont ez is változhat attól függ melyik tartományból jött az illető :DD Legalább is én ezt tapasztaltam mikor kint voltam egy hónapot áprilisban.


adlersson
(tag)
Blog

Akkor legyen ㄏㄤˊㄓㄡ. :DDD Ez lefedi a lakosság 70-80%-ának a kiejtését.


Horvi
(senior tag)

Jólvan legyen úgy :DD Ott a pont :DD


Realradical
(PH! addikt)
Blog

Jó lett a cikk, megint sikerült :)

Más írásodnál már szóba került, hogy hasonló véleménnyel vagyunk a kínai kultúráról (vagy inkább annak hiányáról :DDD ) Valamelyik topikban a mi utunk után tettem egy negatív megjegyzést a kínai diktatúrára és annak eredményeire és kb. kih***ozták a szemem az ottaniak.

A látványosságok jók (amelyik esetleg nem rekonstrukció), meg a kaja is szuper némelyik térségben, de az emberek és a nyomor, no meg az állandó motozások kb. negálják az élmény nagy részét.

Mi elkövettük a hibát, hogy beültünk egy rendszám nélküli riksába és az meg bevitt minket egy hutongba Peking közepén. Ott nem sokon múlt, hogy teljesen kifosszanak miután a sofőr 900 yüant követelt a hamar megjelenő haverokkal. Volt egy kis haddelhad, szerencsénk volt, hogy kijutottunk. Ez volt 25 év utazásaiban az egyetlen eset amikor bedőltük valaminek.
Utána rágugliztunk a jellemző kínai leghúzásokra és a többit kivédtük. Próbálkozók azért voltak bőven. A vicces az volt, hogy az eset után elkezdtem guglizni a "How safe is beijing" és hasonlókat és a zöme az angol-szerű oldalaknak ahol írják, hogy a világ egyik legbiztonságosabb városa, whois alapján kínai tulajdonban volt. Ez mondjuk 10 éve történt kb. lehet azóta volt haladás.


adlersson
(tag)
Blog

Azóta már központilag szabályozottá vált a lehúzás. :DDD

Pont a minap futottam bele ebbe a cikkbe, kiemelném az idevágó részt:

"Tourist attractions included in the Jiangxi province scheme include Unesco World Heritage Site Mount Lu, which usually costs 180 yuan (US$26) to get into during peak season. Mount Longhu, where entry tickets are 175 yuan, and Mount Sanqing, 150 yuan, are also on the list, as is the Ancient Kiln Folk Customs Museum in Jingdezhen, China’s porcelain capital, where entry is 95 yuan."

Hát, anyátok ph*csáját... Kiépítenek minden hulladék tájromboló baromságot (libegők, mozgólépcsők, batárnagy étterem, szálloda a hegyen stb.), hogy aztán indokolttá váljon a belépő. De saját tapasztalat a Sárga-hegy. 200+ RMB a beugró az év 9 hónapjában, épp csak lift nincs a csúcsra, cserébe iszonyatos tömeg, ortájozás, köpködés, trógerkedés... Nagyon visszatetsző Kínában, hogy minőségtől függetlenül minden parányi látványosságért is már fizetni kell, úgyhogy ha túrázni akarunk, általában valami kevésbé felkapott helyet próbálunk keresni. Bár mindez egy 1,4 milliárdos országban nem túl egyszerű.


Realradical
(PH! addikt)
Blog

Széép :D

Kipróbáltunk egy szervezett buszos utat ami Xian körül tett egy kört ami érintette az agyagkatonákat.
No ott volt olyan pont a túrán amikor megálltunk 40 fokban egy óriási elhagyatott betonparkoló közepén és sétáltattak minket a déli napon vagy 20 percet. Mikor elértünk egy pontot ami ugyanolyan volt mint a többi, akkor az idegenvezető hölgy elmutatott egy távoli hegyre és azt mondta: ott a látványosság!

A magyarázat szerint a távoli hegy belsejében ott van a fene tudja hányadik császár sírja, de ami érdekessé teszi igazán ... hogy még senki nem találta meg, hogy be is bizonyitsa! :DD
Lefotóztam a parkolót, hogy örök élmény legyen.


adlersson
(tag)
Blog

Én alapból nem élem a szervezett túrákat. Ha meg akarunk nézni valamit, akkor ráállítom asszonyt, hogy intézkedjen... Olcsóbb, meg a fene se akar még jattolni mindenféle hiénának a belépőkön felül.


rgranc
(fanatikus tag)
Blog

Határátkelőn ma a te beszámolód jelent meg Tajvanról?

Stornó, közben eljutottam az utolsó bekezdéshez és látom a linket. Szóval jó beszámoló volt az is, kösz!

[ Szerkesztve ]


adlersson
(tag)
Blog

:DDD

[ Szerkesztve ]


Realradical
(PH! addikt)
Blog

Hja, mi is minden szerverzés nélkül mentünk. Ezt az egynaposat azért használtuk ki, mert gondoltuk kényelmesebb lesz egy autóval menni a szállóból. Nagyot tévedtünk, mert a nap felét elszúrták nekünk ilyen dolgokkal.

üzenetek