üzenetek

hozzászólások


bayarena
(aktív tag)

Ekkora meretben, 4K-ban johetne 5 ezer dollarert es mar vennem is.


sfefe
(őstag)

76os átlagos nagyságú otthonba...
76os sem kicsi azért és hát az átlagos otthon sem ennek való...


mad823
(senior tag)

Dehogynem. Ha nincs egy 170 centi széles falad, akkor ne vegyél tévét. Szerintem ez bármelyik nappaliban elfér, persze lehet, hogy nem kompatibilis a nagymamától örökölt biedermeier szekrénysorral.


Duree
(veterán)

Ennyi pénzért kinek fog kelleni?


Piftuka
(veterán)

A nagy kérdés, hogy eljut-e arra a szintre mondjuk ~10 éven belül!? (Annál rövidebb távon szvsz nem várható.)

Egyáltalán életképes megoldás lesz-e, vagy "kukázzák" az egész technológiát?

A Samsung esetében soha nem lehet tudni. Egészen 2 évvel ezelőttig azt lehetett olvasni, hogy a Samsung Display számára az OLED technológia, maximum egy 2-3 éves, átmeneti megoldás; mert a valódi QNED kijelzők megvalósítására fókuszálnak.

Aztán szintén még 2 éve decemberben minden vonatkozó cikk arrról szólt, hogy a QD-OLED paneljük kontraproduktívan működik. Egy bizonyos szint felett a fényerő növelése a panel intenzív felmelegedésével, egyúttal a fényerő csökkenésével járt együtt. És azt kommunikálták, hogy emiatt nem fogják még piacra dobni.

Ehhez képest rá 1-2 hónappal a "semmiből" megjelent a QD-OLED paneles tévé a piacon, liszenszelik is a technológiát...

Azóta már tudjuk, hogy fényerőben nem is váltotta meg a világot, botrány volt a szoftveresen "mókolt" képminőség miatt... híreket hallani, hogy a fényerő növeléséhez visszahozzák az aktív hűtést is a készülékekbe (mert nem tudták megoldani a túlmelegedési problémát)...

A sokat hallatott QNED készülékekről pedig nincsen semmi érdemi hír, avagy "nagy a csend", és semmi látszata annak, hogy a QD-OLED technológiát 1-2 éven belül kivezetnék a piacról.

Nagyon furcsa ez az egész...

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

4k/8k? ezt azért beleírhattátok volna


Flashback
(addikt)
Blog

Más a marketing és más a technológiai oldal.


bteebi
(addikt)

Ezek már ugye 4K felbontásúak? Régebben (vagy 2 éve) talán minimum 110" kellett a 4K-hoz, de még az is lehet, hogy a FHD-hez.

Bár még mindig brutál nagy mind a kettő, de azért a 76" már tényleg a "vállalható" méret, sőt jobb helyeken még a 89" is. Már csak az árból kellene legalább egy nullát leszedni, és akkor nagyjából vállalható, bár még mindig kifejezetten drága lenne. 3-5 év múlva némi szerencsével persze akár már OLED alternatíva is lehet.


Chaser
(titán)

próbáltam rákeresni, de érdemit nem találtam róla - lehet béna vagyok -
mindenesetre így kidobni valamit, hogy a méret mellett nincs felbontás közölve, blikk 2.0


bteebi
(addikt)

Lehet, hogy a Samu se adta meg. És ez nem feltétlenül véletlen. Még a végén tényleg FHD lesz. :DDD A 4K 76"-on amúgy hatalmas minőségi ugrás lenne, és egyébként nagyjából ideális ppi. A 4K felesleges 55"-ra, a 8K pedig 75-90"-on még nagyobb ppi-t adna. 100-110" felett talán már lesz (némi) értelme. Majd. 5 év múlva.

Rákerestem. 4K-nak kell(ene) lennie, mert már a tavalyi 110"-osa is 4K-s volt.


Chaser
(titán)

ha a samu nem adja meg, beírom a hírbe hogy nem adta meg
a 4k szerintem nem felesleges 55"-ra, homogénebb a kép


bteebi
(addikt)

"ha a samu nem adja meg, beírom a hírbe hogy nem adta meg"

Jogos.

"a 4k szerintem nem felesleges 55"-ra, homogénebb a kép"

Semmiképp se rosszabb pusztán a nagyobb felbontástól, az biztos. 55"-on már talán tényleg van értelme a 4K-nak, már én is kevesellném oda a FHD-t. 65"-ra meg már egyértelműen kell. Láttam a médiásban talán 55 (vagy 65?)"-os 8K-s TV-t még tavaly. Na az első olyan TV volt, ahol már a menük is tűélesek voltak, a kerek formák széle se volt (láthatóan) pixeles. Ez (is) nagyon tetszett bennük.


Chaser
(titán)

70"-tól felfelé már nem vennék 4k-sat - 65-öst sem nagyon, ha pl játszottam közelről az 55"@4k még pont elment, de sokkal szebb volt a 48"@4k -
nyilván erősen attól függ ki milyen távolról nézi, de én nem azért vennék pl 55" helyett 76-ost hogy még 2m-ről odébb nézzem
a 8k tartalom önmagában nem érdekel, de a homogénebb kép a nagyobb ppi miatt az már igen

sajnos ez a samu csoda jelenlegi áron nem foga berobbantani a piacot, 2030-ig szerintem ebből nagy történet nem lesz - az lg-nek van 88"@8k oledje 7m ft-tól itthon -


hibavissza
(addikt)

A szükséges felbontást nem a képernyő mérete, hanem a megtekintési távolság határozza meg. Nagyban befolyásolja a képpontok közti gap. Teljesen más felbontás kell egy 48-as kijelzőre, ha a nagyi nézi rajta a híreket és izaurát vagy monitornak használod.


bteebi
(addikt)

Nyilván. Én alapvetően a THX ajánlásokból indulok ki, és nem használnék TV-t monitornak. Amúgy az első szériás, 2013-as LG OLED TV-knél (55EA9800, 55" FHD), amik amúgy szerintem a legszebb dizájnú TV-k voltak, kifejezetten zavart a nagy távolság. A következő évben, amikor már volt 4K-s paneljük is volt, már nem volt ez a gond (bár akkor már a FHD-nál se).

üzenetek