Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Fücsök007
(senior tag)
Blog

Első. ;]


paprobert
(senior tag)

"Úgy nagyjából 2016-ig többnyire elindultak a játékok. Viszont valahol 2017 környéke után történhetett valami hirtelen ugrás a gépigény terén, mert 2017-től alig-alig találtam játékot, ami elindult."

Szerintem két dolog miatt történt ez az éles váltás. Eltelt az a ~2 éves periódus, mire átálltak a játékfejlesztő stúdiók az akkor új generációs konzolok nyújtotta funkciókra, amelyek között szerepel a Jaguar-ban megtalálható AVX is. A másik pedig a Windows10 megjelenése, és a hozzá kapcsolódó modern library-kre váltottak az új motorok.

Ennek az Opteron-nak az okozta a vesztét, hogy még akkor jelent meg, amikor a fejlődést nem évtizedes mértékben kellett keresni, hanem éves-féléves ciklusokban. Rá nem igaz, hogy a megjelenése után megállt az idő.

[ Szerkesztve ]


Vesa
(addikt)

Jó cikk!
sok sok éve használok dual CPU-s rendszert, elsősorban munkára, de játékra is ilyeneket pakoltam össze, jellemzően azok váltak játékgéppé, amiket a munkából már kivettem.
Volt tehát 1366, 2011v1/v2, és 2011v3/v4 is.

A cikkben szereplőhöz a 1366 platform áll legközelebb, bár annál a megfelelő Xeonokkal lénygesen erősebb.
Legjobb ár/érték arányt 2db X5675-el értem el, ez 6/12 mag/CPU (12/24 dualban), alap órajele 3GHz, 3,45GHz turbo-val, mindezt 95W mellett tudja és igazából emiatt jó az ár/érték aránya is. A kicsivel gyorsabb X5680/X5690 már 130W-ot kér, de teljesítményben nem adott annyi pluszt, hogy megérje (azok is 6/12-esek).

Hátrányuk:
- csak PCI 2.0 támogatott
- nincs AVX, tehát az ezt igénylő játékok nem futnak
- nincs UEFI
- csak SATA2/USB2 (ez mondjuk orvosolható egy külön kártyával v3-ra)

Ezzel együtt, egy GTX 1070 Ti-vel FHD-ben gyakorlatilag mindent elvisz, egyik srácomnak mai napig ez a játékgépe (HP Z600), 48GB rammal. (még a Cyberpunk is elgurult rajta miután kiszedték belőle az AVX-et, persze nem full grafikán, de teljesen élvezhető módon). Azért már látszik, hogy kezd eljárni felette az idő.
A 2011 viszont még jódarabig elég lesz.


Duracellm...
(veterán)
Blog

Volt ilyen összeállítás aprón, nem kevés ideig hirdették, amin a dupla mezítlábas pci-port miatt akadt meg a szemem. De sajnos ezekről a cpu-król a fel lelhető információ 0-hoz konvergál. Ezért is jó hogy letesztelted ezeket, nem csak játékokkal.

Nekem olyan praktikus kérdésem lenne - amire azóta sem kaptam, eddig sehol választ-, hogy SSD-ről bootol-e ez a lap? Illetve a processzorok órajele állítható-e visszafelé?

Szorosabban a cikkhez: itt a két processzor és a chipset (pci-ex vezérlő) közti kapcsolatnak a sávszélessége lesz a limitáló tényező, azok a programok/tesztek amik láthatóan visszafelé skálázódnak 4-8 mag között azok ebbe akadtak bele.
Szerencse hogy találtál olyan játékot ami jól futott 8 magos kiépítéssel is, de ezeknél is lehetnek olyan helyszínek/pályaszakaszok, ahol limitál a CPU-k közötti kapcsolat késleltetése/sávszélessége. Kérdés hogy mekkorát lassul ekkor a játék ettől, 0-50% vagy még többet? :))

szerk.: az idle/load fogyasztást nem láttam a cikkben, az is tanulságos.

[ Szerkesztve ]


Fücsök007
(senior tag)
Blog

Nem jó a skálázódás, Intelnél a Skulltrail (dual S775) idején volt először komoly kísérlet erre, de ott a gyatra memóriakésleltetés mellett még az elavult Front Side Bus is túlterhelt volt 8 maggal. Sokkal jobb egy Ivy Bridge-E xeon 8 maggal, quad chanel ddr3-mal, már amikor nem kellenek az AVX-es utasításkészletek, a PCI-E 3.0 pedig elég ma még minden átlag felhasználónak. Pont ezért van az, hogy a Haswell széria a minimális IPC előnye ellenére sokkal jobban "öregszik", mivel már támogatja az AVX-es utasításkészleteket is.


Rozisoft_Bp
(csendes tag)

Emlékszem, valaki 2016-ban több ilyen alaplapot árult, különböző kiszerelésben használtan. Vettem tőle 2x6 magos 32Giga Rammal ellátott verziót. A 4GB után végtelen ramom lett. A virtuális gépek imádták! :)
Teszem hozzá a PCMark akkor a Q9300-as procimmal szerelt gépemet kicsit több ponttal jutalmazta...

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Fasza lett :R

Mondjuk a játékokon kívül mindenre is elég egy ilyen szörnyeteg - nekem a 4 magos Phenom II-n is vígan fut a Vmware (a HDD-k jelentik a limitet igazán), s olyan dolgokban, ahol kifejezetten jól jön a sok szál, ez még bőven frankó gép lenne. Tetszik ez a valódi duál procis cumó, na! :)

Amúgy az Opteronok abban a 2000-es évek végi - 2010-es évek eleji időszakban elég nagyot mentek szerverfronton is.

[ Szerkesztve ]


kurta9999
(tag)

Nagyon érdekes teszt lett, öröm volt olvasni. :) Köszönöm.

Sajnos kijelenthetjük, ezt akár pár perc kereséssel is meg lehet erősíteni, hogy átlagban (hálistennek már vannak kivételek) a játékoknak még mindig sok a 4 feletti szál. Pedig ha már ittvannak ezek a bivaly erős sokszálú processzorok, legalább tehetnének bele CPU intenzív feladatokat, amikre régen nem volt lehetőség. Pl. fa lombjának mozgása szél hatására, ugyanez a fűre, élethűbb fizikai hatások és stb. Tudom, hogy vannak ilyenekre példák, de ezt attól még lehetne fokozni.


Urby66
(aktív tag)
Blog

Nagyon jó cikk lett! :R
És végre egy olyan cím amit elolvasva nem tudom azonnal, hogy ki írta. :U
Nekem régi álmom volt kölyökként egy dupla processzoros gép, de sosem jött össze. Az eredményeket látva ez talán nem is olyan nagy baj...

Ugye a teszt alatt a vinyó nem a takarta el úgy a táp ventilátorát mint a képen? :O


Victoryus
(addikt)
Blog

Jó volt olvasni! Köszi a bemutatót!


Tüzi
(addikt)
Blog

Megnéznék egy 3.5ghz-s dual q6600-as tesztet :)
Kár, hogy nincs hozzá deszka :(

Köszi a tesztet!


jbush
(tag)

Xeon E5340 a Q6600 LGA771-es megfelelője, dual 771-es lappal megoldható a dolog, csak elég ritka ez a proci.


domos
(senior tag)
Blog

A teszt jó, viszont inkább a halál mint hogy egy ilyennel kelljen együttélnem :DDD


Vesa
(addikt)

Dupla CPU-s gének nmagyon is van értelme, de nem feltétlen játékra. Egy video vagy 3D rebnder úgy szalad, hogy össze sem vethető a single CPU-val. Más kértdés, hogy azért ehhez is már érdemesebb egy modernebb platformot választani, ezek az Opteronok már túlságosan elvaultak.


hcl
(félisten)
Blog

Azaz! :K


Urby66
(aktív tag)
Blog

Én régen már 486-ból is akartam duplát. Persze olyan dolgok mint a skálazódás, szoftvertámogatás akkoriban ismeretlenek voltak. :DDD
Azután majdnem lett egy Z440-em, de végül "csak"Z420-at sikerült venni.


domos
(senior tag)
Blog

De jó amikor így általánosítanak az emberek :D Össze lehet rakni persze jó dupla procis gépeket, de ezeket a többéves Xeon cuccokat az 5950X-em körberöhögi.


KROK640
(senior tag)

Hasonló tesztenm én ios gondolkodtam,, de leginkább a 10400F-emengondoltam lekapcsolni a HT-t meg esetleg magokat és úgy összehasonítani. Ez nyilván komoylabb.
I3 4330-on csináltam ilyet.
Phenom 1-esem volt (2200MHZ) sokáig, de én már 2014ben úgy éreztem, hogy ideje cserélnem ...


Vesa
(addikt)

Abból is volt? Arra nem emlékszem. Életem első Dual CPU-s gépe 2db 200MHz-s Pentium Pro volt, Supermicro alaplappal. Valamikor a 90-es évek közepén. Jelentős szívás volt, alig támogatta valami, de ami igen, az -akkori mércével-, elképzelhetetlen sebességgel ment. :D


Vesa
(addikt)

Ha almát hasonlítasz körtével (10éves CPU vs. mai), akkor nyilván. Ha azonban az 5950X-el egyidős Dual Xeonos rendszereket nézed, akkor már nem lenne ilyen szép a kép!

üzenetek