Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


domos
(senior tag)
Blog

Szimplán az általánosítást nem tartom jónak, persze hogy két csúcs Xeon erősebb mint egy sima desktop proci. :U


Vesa
(addikt)

Az "általánosítás" azonos generációs CPU-kra értendő természetesen. (megjegyzem, sok esetben még 2-3 generációval odébb is megáll, de ez sokmindentől függhet)


hcl
(félisten)
Blog

Attól is függ, mit csináltatsz velük...


domos
(senior tag)
Blog

Hát feltételeztem hogy valami minden magot kihasználni képest workloadról van szó, egy szálon jelenleg tudtommal nincs erősebb proci mint az 5950X.


Vesa
(addikt)

Ő valószínűleg arra gondol, hogy az említett single Ryzen is sok szálon tud nagyteljesítményt, tehát ne jelentsük ki, hogy a multi CPU-s rendszer erősebb. Ami így nézve igaz is lehetne, de ugye hasonlítani generáción belül szokás, nyilván nem vethető össze egy 10éves dual rendszer, egy mai sokmagos TOP single CPU-val. De még csak ez sem igaz, mert az általa említett CPU kvázi Top kategória, de ha azt nézem, hogy mit tudnak az átlag i5-i7 és átlag Ryzenek (azokban aligha van 16 mag), akkor még így is bőven összerakható olyan 5-6 éves 2011v3/v4 dual rendszer, ami megveri ezeket minden szinten. Főleg ár/érték/teljesítmény arányban.

Pl. a Xeon E5-2699v4 Dual tud 47600 Passmark-ot, a Ryzen 5950X pedig 46045-öt. Viszont a Ryzen kevesebbet fogyaszt, és 16/32 szálon tudja ezt, míg az említett Xeon 22/44 szálon, és ebből ugye kettő kell (emiatt viszont esélyes, hogy pl. 3D rendernél sokkal gyorsabb lesz a Xeon a 44mag/88 szál miatt). Megnéznék egy ilyen tesztet, kíváncsivá tett.

[ Szerkesztve ]


domos
(senior tag)
Blog

Van itthon kettő darab E5-2698v4, ha minden jól megy lesz belőle egy jó kis masina :)) amint találok vállalható áron egy Z840-et meg 256GB RAM-ot.


Vesa
(addikt)

Az szép darab! :Y
Nekem csak Z640 van, most 2db E5-2660v3-al és 96GB Ram-al, de a lap megeszi a V4-et is, úgyhogy ha találok majd valami jó vételt, akkor upgrade. Ez messze nem a top már, de még így is veri pl. az i7 9800X-et. És occsó volt... :D


hcl
(félisten)
Blog

Sok I/O műveletnél nem lehet előny, hogy a két procinak külön interfészei vannak? Csak kérdezem.

@Vesa : Ennyi :)
Meg aztán, ha nem is 10, de egy régebbi szerver is tud érdekeset mutatni a csúcs desktopnak, nyilván olyan területeken, amire egy szerver való.

[ Szerkesztve ]


domos
(senior tag)
Blog

Nem tudom előny-e, az viszont mindenképp hogy van elég pcie lane. A másik gépemben i9-9980XE van, és abba kb. mindent is bele tudtam rakni, a Ryzennek van 24 lane össz-vissz, 2xpcie nvme + 1 grafikus kártya és ennyi, pedig egy 10G NIC talán még nem ártott volna... persze ez a gép játékra lett összerakva, szóval kalkuláltam ezzel előtte.


hcl
(félisten)
Blog

És akkor gondolj bele, hogy egy brutálabb alkalmazásban ki is lehet használni azokat a sávokat. Hiába öregebb a gép, ha nem a proci a limit, akkor gyorsabb lehet.
Persze ez nem játékok alatt szokott előfordulni, de azért megeshetik.


MasterDeeJay
(addikt)
Blog

Ryzen (AM4)-be fizikailag nem fér több sáv és asztali socket, a 9980XE az HEDT és az ellenfele a TR4 socket amiben van bőven sáv.
Btw én most kezdek s3647-el kísérletezni, ES procik olcsóak de lapok horror áron vannak még.


domos
(senior tag)
Blog

Én is tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, amit írtok, nem kell külön elmagyarázni :)) TR4-en gondolkoztam, 3970X érdekelt volna, de mint írtam ez a gép játékra épült, szóval elvetettem az ötletet.


sanzi89
(addikt)
Blog

Annó kezdő koromban nekem is volt két ilyen szerverem otthonra, hobbinak, életem első HyperV Cluster-jét két ilyen masinán raktam össze, bagóért lehetett 32GB-os szerverem, sok szállal, normális SSD-vel egy rakat VM elfutott rajta. Szép emlékek kötnek hozzájuk, sok évig mentek 0-24-ben hiba nélkül, aztán kb. ugyanannyiért eladtam, mint amennyiért vettem.

Köszi a tesztet! :R


Dr.Momo
(tag)

A hőskorban ez volt a menő cucc, persze értelme semmi nem volt:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ABIT_BP6

De jól mutatott benne a 2db 366-os cerka 550-re tuningolva. :D

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

[link] Miért ne lett volna értelme?
Win NT és x86 *nix variánsok szépen ki tudták használni.

[ Szerkesztve ]


DarthSun
(veterán)
Blog

Szép teszt ! :R Grat ! A játéklista is jó, legalább látom miket érdemes kipróbálnom, el vagyok maradva, folyton csak retrozok :B :DDD

Régebben sok helyen felbukkant ez a lap, sőt még erősebb procikkal is kínálták, gondolkodtam is rajta, de aztán más gépek lettek...
A teszteddel azonban betekintést nyerhettem hogy mit tud egy ilyen formáció.


Vesa
(addikt)

Bezony, a jó öreg Win NT, 4.0-tól álltam át rá 3DS Max-al (meg akkoriban volt a Softimage, az el sem indult máson). Játszani nem lehetett rajta, mert nem volt directX, de munkára atom stabil volt már akkor.

Lassan átmegyünk nosztalgia topikba. :D


kenand
(veterán)
Blog

Dual 771-el én is játszadoztam (már mint az összerakással, fiam meg a játékokkal :) ) , de túl sok alkatrész kell bele (2 hűtő stb) és a FBDIMM egy zsákutca, piszkos meleg és lassú.

1366-os X58-as 1 CPU-s desktop lap és egy 5000FT-os 5 magos X5670-es jóval jobb (ott sincs még SATA 3 , a PCIe 2.0 szintén, de nem nagy probléma). BCLK a 771/775 FSB-hez hasonlóan emelhető, jól tuningolható

Kínai hackelt X99-es lappal lehet szórakozni, moddolva mehet az allcore turbo, és egy 8 magos prici sem drága már, de igazán olcsó bele a szerver DDR3-as RAM.......
De van több x58-as lapunk, egyelőre maradunk azon...

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

SATA3 bármiben van, amibe teszel egy SATA3 kártyát :)


kenand
(veterán)
Blog

X58-as lapban sem gyorsabb a PCIe SATA 3-as vezérlő mint az alaplapi SATA 2.0.... PCIe 2.0-ás szabványú. Korábban SATA-s SSD-vel megméregettem, felesleges pénzkidobás. Egy NVME SSD-t bele lehet tenni, az jobb egy kicsit. (bootolni nem célszerű róla, még ha mókolva menne is)
De egy SATA2-es SSD is sokkal gyorsabb, mint egy HDD.....

[ Szerkesztve ]

üzenetek