Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Gerr'y
(senior tag)
Blog

Mire erdemes lecserelnem a korosodo GTX 260 kartyamat, ami jelentos elorelepest jelentene, de nem utne lyukat a penztarcamba?


Zoltn
(senior tag)

Juuuj. Csak az első oldalt olvastam el eddig, de már tetszik. Pedig ma nagyon haladni kellene a meloval... Nesze neked GDP... :R


ricshard444
(PH! nagyúr)
Blog

Szokásosan alapos és minőségi írás, mindig örömmel olvasom a munkáid! :R


TheLázs
(újonc)
Blog

Szerintem a 1050 Ti-nek less utána. Nekem sikerült innen HA-ról szerezni egyet tavaly karácsony előtt 39-ért, 3 év garral. És ehhez mék kicsi, halk, alig fogyaszt. FHD-n még mindenre jó volt eddig.


Ganzer
(tag)

Ez egy nagyon remek cikk lett, anno hd7770-essel kezdtem :)
Én is tanácsot kérnék. Barátnőmnek kellene egy új vga, jelenleg egy gtx 750 ti, és egy fx 8350-ese van 8gb rammal. A keret kb 50-60 ezer. Mmorpg-kkel játszik évek óta: Tera online es Blade & Soul.
Tudnátok ajánlani valami vga-t? Használt jobbat vagy új régebbit érdemes, és milyet?

[ Szerkesztve ]


Egon
(PH! nagyúr)
Blog

Remek cikk - de:
2. szempont - Szerencse

Elég érdekes megközelítés. Pont hogy nem szerencse, hanem az innovatív stratégiai gondolkodás jele, ha egy elbaltázott döntés után, az adott cég képes megtalálni a helyes (és az előzőtől akár gyökeresen eltérő) irányt.
Ezen az alapon az Intelnek is szerencséje volt, és a Prescott-nak köszönhető a Core architektúra? Az AMD-nek már annyiszor volt ilyen "szerencséje", valahogy mégsenem jöttek ki belőle jól... ;]


#Morcosmedve
(PH! kedvence)

Korrekt cikk, majd lehetne az idő múlásával update-elni!


Egon
(PH! nagyúr)
Blog

Így van, és az is felmerült bennem, hogy lehet érdekes és tanulságos lenne a cikkben vizsgálat időszakot megelőző 10 évet is vizsgálni (bár ott az Ati még annyira nem volt tényező, az időszak elején inkább a 3dfx játszott).


#Morcosmedve
(PH! kedvence)

Szerintem teljesen jó a vizsgált időszak kezdete.


imi123
(őstag)

Köszönjük Mester.
:R


sanchezsa
(PH! kedvence)
Blog

Minden elismerésem. :R De jól látom, a Vega nyers adatokba jóval többet tud mint a 1080? (Mint anno a x1900, vagy HD2900, tehát jövőnek tervezett valami.)


ribizly
(PH! kedvence)
Blog

Amennyire unalmasnak tűnt elsőre a cím alapján, csak átpörgetve ugyan, de annyira tetszik a vége. Érdekes írás.
El fogom olvasni és ezúton is köszönet a profi munkáért! :R :C


Norb79
(tag)

Jajj, már az elején elkapott a gyomorideg. 9800gx2, mint a csúcs. Nekem volt, akkor volt, és hát az egy demókártya, napi használatra alkalmatlan volt. Stabil 100 fok fölötti üzemhőmérséklet, egy 30nm-es szobában képes volt a szobahőmérsékletet 3-4 fokkal megemelni működés közben. Fél évet bírtam, aztán eladtam közelingyen akkor szarkupac volt, és a következő tulaj se tartotta meg sokáig. Kb annyi értelme volt anno, mint most titanv-t venni játszani. Jajj, még most is kiráz tőle a hideg! Életem legrosszabb vétele volt!


Beast007
(fanatikus tag)

Köszi nagyon jó cikk lett a kedd reggelem is feldobta! :R


MASSlag
(tag)

Nagyon jó cikk élvezet volt olvasni :R

Nagyon örülök, hogy látok ilyen objektíven megfogalmazott cikket a témáról. Bár a technológiai ismereteim messze nincsenek egy szinten a tiéddel, nagyon hasonló konklúzió alakult ki bennem az elmúlt években csupán a két cég marketing stratégiáját vizsgálva.
Az AMD borzasztó ezen a téren, az egyik dolog a rengeteg bent hagyott kihasználatlan feature, ennek szerintem kiváló ellenpéldája amit az NVidia a GameWorks-el csinált (sokszor rossz technikai megvalósítás, de kész csomag kis fejlszetőknek, amivel ráadásul előnyösebb helyzetbe hozhatják magukat).
Ahogy a vásárlókkal kommunikálnak az borzasztó. A játékosoknak tartott game-show-okon, bombázzák a közönséget technikai részletekkel, és mutogatják a chipet (egy mezei felhasználót egyik sem érdekli), viszont nem komunikálják le, hogy miért is jók ezek. Ezzel szemben az NVidiának ott volt pl a Founders (Fanboy) Edition, ami szerintem zseniális húzás volt. Csak azért vették meg egyesek mert drága (megtehetik), és utána maguk igazolására térítették a fórumokon az embereket. Vagy az ahogy az influlencereket támogatják (streamerek). Szerintem ezzel borzasztó nehéz lesz megkűzdenie az AMD-nek (legalább is itt Nyugaton, az ászsiai piacot nem ismerem), ha valaha kihoznak egy életképes high-end GPU-t.


Csapoati
(PH! nagyúr)
Blog

Na most majdnem a duplája ennek az ára.

A cikk pedig óriási (mindkét értelemben), le a kalappal! :R


chey
(lelkes újonc)
Blog

Nagyon alapos cikk, köszönjük szépen!

Az Összegzést és a Konklúziót egy az egyben mintha a számból vetted volna ki. Kirázott a hideg, amikor olvastam. Az minden cég számára valóban megszívlelendő, hogy
- (1) egy szuper hardver megfelelő szoftver nélkül csak egy ócskavas,
- (2) megfelelő szoftverrel egy közepes hardver is nagyon jó tud lenni,
- (3) megfelelő marketing nélkül senki nem tudja a termékről, hogy van, mire és és mennyire jó,
- (4) megfelelő marketinggel és megfelelő szoftverrel egy közepes hardver is a csúcskategóriába lőhető, ha a konkurrensek hozzáállása ezt megengedi,
és a (2-4) pontokhoz oda kell áldozni a pénzt és emberórát.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

A cikket nagyon szépen köszönjük, igaza van Egonnak, megérné folyamatosan updatelni! :C

Viszont pár észrevétel:

-Néhány téren látványosan kimaradtak a népszerű középkategóriás kártyák. A GTX460 említése üdítő kivétel e téren.

-A végletekig el lehet nyújtani a dolgot, de érdekes, hogy kimaradt a szórásból pár kártya. Az R9 390(X) alles zusammen kimaradt? Lehet, hogy "resale" volt, de bizony ott volt a 8GB ram (és itt most lehetne egy vargabetüt tenni ama emlékezetes 4GB vs. 8GB terén).

-A másik dolog, amit nem sikerült megfejtenem, az a "Tonga Turbo".... ami egy nem létező kártya. Ezt mégis hogy? :F


Attila2003
(tag)

Az utóbbi idők legjobb cikke! Gratula!


#Morcosmedve
(PH! kedvence)

1. Nekem van igazam! :DDD

2. Azért "alkotta" a TongaT-t, mert az lehtett volna, ha kezdenek a 285-el valamit.


Yutani
(PH! nagyúr)
Blog

Tonga T egy képzeletbeli, fullos kiépítésű Tonga GPU, ahol a teljes 384 bites memóriabusz működik (3/6 GB memória). Ilyen nem volt, mert az R9 285 és az R9 380/X is csak 256 bites memóriával jött (2/4 GB).

(#22) Cifu: Az a különbség, hogy a Tongában ott volt a 384 bites memória vezérlő, csak nem épült olyan kártya. Túl közel lett volna a Hawaii-hoz valószínűleg.

Szerk: gborsnak hatalmas respekt :R a cikkért! Jó látni ilyen összefüggésekben a múltat, főleg a Tier2 NV húzás az, ami nekem nem volt szem előtt.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Ilyen "What if..." jellegű dolgokra lett volna máshol is lehetőség (GDDR5-ös FuryX pl.), mégse volt.

@Yutani: ezt értem elsőre is, ám nem jött ki valójában ilyen kártya. Helyette R9 390(X) volt.

[ Szerkesztve ]


Timer
(őstag)

Ez már igen, minőségi munka, gratulálok! :R


GEIL
(őstag)

Alapos munka....jó volt olvasni !

Szeretem az AMD (ATI) vs nVidia és Intel vs AMD összehasonlitó és nagy időszakot
átölelő teszteket és cikkeket. :C :R


sh4d0w
(PH! nagyúr)
Blog

Na, ez olyan minosegu cikknek tunik, ami alaposan premium kategorias, fizetni is megerne erte.

Egyebkent nem lehetseges, hogy az AMD ugyanabba a helyzetbe kerult, mint a 2900XT-vel? Ott is volt egy jo uarch, de nem tudtak mukodtetni kulso segitseg igenybevetele nelkul (Transmeta) es most a GCN-nel is ugyanabba a vodorbe leptek?


gbors
(PH! nagyúr)
Blog

@all: köszönöm a visszajelzéseket, örülök, ha tetszik a cikk :R

(#6) Egon: a szerencse nem abban nyilvánult meg, hogy jó irányba indultak a GT200 után, hanem abban, hogy erre rá voltak kényszerítve rettentő időnyomással, és abból lett előnyük, hogy ez sokkal korábban történt meg, mint az AMD esetében.

(#11) sanchezsa: nyers számítási teljesíłtményben szinte mindig az AMD kártyák járnak előrébb - csak ez nem fordul le úgy FPS-re, mint az nVidia esetében. Leginkább azért, mert a többi funkcionális egységnek (pl. ROP-ok) is komoly szerepe van.

(#18) Cifu: a cikk az architektúrákra koncentrált, a 460 / 560 Ti csak azért került bele, mert kellettek baseline-nak a következő generáció átpozícionálási trükkjéhez.Ugyanezért maradt ki a 390 / 390X, és ezért került bele a fantáziabeli Tonga T - megtehettem volna, hogy a 285-öt teszen a 980-nal szembe, de irreálisan nagynak mutatta volna az AMD hátrányát. gDDR5-ös Fijiről inkább ne is gondolkodjunk, mert az rettenetes lett volna, a Tonga Turbo helyett pedig nem 390X volt, az a 290X helyett volt.
Aláírom, lehetett volna másképp is megközelíteni a 2014-2015-ös évi katyvaszt, annyi biztos, hogy támadhatatlan verzió nincs. Én az architektúrákra koncentrálva ezt választottam.

(#25) sh4d0w: előfordulhat. Jelen esetben sokkal konkrétabb, hogy mi nem működik, de az is lehet, hogy anno is konkrét volt, csak a közönség nem tudott róla.


Polllen
(PH! nagyúr)
Blog

Jó cikk lett nagyon!


Fecogame
(PH! addikt)
Blog

Jó cikk lett!

Érdekesség, hogy a 10 éves, akkori top kártyával (8800GTX) közel megegyező teljesítményt hoz az Intel processzorba integrált GPU-ja (HD 620).


Yutani
(PH! nagyúr)
Blog

Jó lenne egy napjaink integrált megoldásait és régi VGA-kat felvonultató teszt, mondjuk úgy a HD 3850-től (anno kedvenc kis kártyám volt).


kuk@c
(tag)

Nagyon jó cikk, óriási :R .

Teljesen igaz: jelenleg mindkét gyártó ül a babérjain és adja el a kártyákat a bányászoknak. Az az érzésem, hogy itt most egy picit megállt az idő.

Egyszer, csak beszakadnak a kriptovaluták, és lesz értelmes fejlődés újra.

@


BlackPriest
(őstag)
Blog

brutál cikk, eddig csak átfutni volt időm, le a kalappal.

a 290 szar hűtéséről jut eszembe az én 290-esem, anno írták, hogy a vrm elfüstöl, vettem is plusz ventit, amit végül sosem raktam be, a kártya még mindig hibátlanul üzemel (xfx dd). talán csak szerencsém van?


BrezaJ
(újonc)

Köszi gbors, remek összefoglaló!!! :R


nyakdam
(fanatikus tag)

Köszi, nagyon jó olvasmány. :R


Bogyó bá'
(PH! kedvence)

+1
Ez nagyon jó volt! :R


orion1025
(őstag)
Blog

Én GTX 660Ti-re váltottam a 260 mánia lecsengése után, elég durva különbségek voltak tapasztalhatók, nem mellesleg kisebb fogyasztás, fényévekkel hűvösebb kártya, és halk ref. hűtés mellett is, mindez 18000 pénzért három hónap garanciával.


Medocsabi
(őstag)

Nagyon élveztem végigolvasni,szinte láttam magam előtt ahogy annó a gépet fejlesztettem!
Köszönöm az élményt, szabályosan libabőrös lettem,ahogy belegondoltam mennyi minden történt azóta,mióta összeraktam az első gaming pc-met! :R


kolopele
(PH! addikt)

Remek cikk, én akkor kapcsolódtam be igazából a PC játékosabb világába amikor a 980 debütált, szóval annyira messzire nem tudnék visszamenni saját tapasztalatok alapján (előtte csak konzoloztam), utána jött a 980 Ti, majd azt követte az 1080 SLI, és jelenleg egy 1080 Ti zakatol a gépemben. Azért érdekes hogy mennyit fejlődött a játékipar, hol vannak már azok a régi csúcskártyák teljesítményben mint a mostaniak. Lassan itt az újabb generáció is, talán eljön még életemben egy olyan kártya ami tényleg 4K - ra fog készülni.


davidsone
(PH! addikt)

Ez össze lett rakva! Grat hozzá!


hajbel
(őstag)

A prohardvert is beleértve :D Grat! :)

[ Szerkesztve ]


Fred23
(PH! kedvence)

Köszi, érdekes volt! Mondjuk jobban kattantam volna a kispályás VGA-k harcára az elmúlt 10 évből; de talán egyszer megírod még. :) Illetve érdekes lenne RX 550 + GT 1030 és RX 560 + GTX 1050 harca is régi nagyágyúkkal, mai játékokban. Egy GTX 280-at már ver egy UHD 630 is.

[ Szerkesztve ]


Joci10
(senior tag)

Én is gratulálok a cikkhez! :)

Bár a cikk nem tér ki személyi kérdésekre (miért is térne ki?), de kíváncsi lennék, hogy hol kezdett el Koduri dolgozni az AMD-nél. Lehet, lenne érdekes egybeesés? :)

Egyébként viszont én a pénzkérdést sokkal nagyobb gondnak tartom. Egy biztos anyagi/pénzügyi lábakon álló cégnél sokkal több mindenre tudnak figyelni, költeni, mint egy folyamatosan csődközelben (az utóbbi években a végleges bezárás árnyával fenyegetett) cégnél (feldarabolások, átszervezések, elbocsájtások, ...). Emiatt lehet, hogy bizonyos előremutató funkciókat, 'fícsör'-öket, tulajdonságokat nem tudnak tökéletesen bemutatni, saját maguk felügyelni, és azon folyamatosan dolgozni - így kiadják a közösségeknek, hogy ha látnak benne fantáziát, akkor futtassák fel (költségcsökkentés). Legalábbis én így gondolom, így látom.

Illetve a HBM-es megoldásoknál nem biztos, hogy magát a GPU tervezést szúrták el (amit én kiéreztem a cikkből); csak lehet, hogy a HBM-hez ilyen megoldást tudtak csomagolni (vagyis nem hiszem, hogy a GPU-hoz tervezték a memóriát; hanem az újszerű memóriához próbáltak tervezni GPU-t), és így a memória és/vagy az interposer miatt lett nagyobb a fogyasztás, és kisebb a teljesítmény (legalábbis a vártaknál). És vélhetően emiatt lett külön fejlesztve a Polaris is (hogy legalább legyen az alsóbb kategóriákban egy viszonylag versenyképes megoldás), ami meg sok minden másban is visszaütött (akár ember- és/vagy pénzhiány más részlegekben - lásd feljebb). De ehhez én nem értek, csak így gondolom (vagyis nem kizárt, hogy mégis tévedek). :)


Qkackca
(fanatikus tag)

Köszönet a cikkért! Élvezet volt olvasni, végig is :)

Szerk.: #1: GTX 750, 750Ti, 950? (Full hd, 30 fps körül elég lehet akár az újabb 1-2 éves játékokhoz is)

[ Szerkesztve ]


csako
(PH! addikt)

Tavaly kellett volna egy 1050Ti-re :(
Nekem pont kijött a lépés és még 48k-ért vettem egy Gigabyte D5-öt belőle, a szintén Gigabyte 260-as helyére. :) Most meg ugyanott ugyanaz a kártya már 70k fölött van :Y
Jelenleg csak reménykedni lehet, hogy aprón esetleg találhatsz egy jó árú darabot.


chess001
(kvázi-tag)

Én a 2008-at néztem meg és nagyon hiányolom a kifutását a 4870-nek, a 4890-et, ami ügyesen válogatva vitte léghűtéssel az 1 GHz-s GPU szintet. Az ár-teljesítmény-ventihang hármason rugóztam elég gyakran váltogatva a kártyákat-ugye ekkor még volt miért, meg nem is volt akkora érvágás, mint manapság.


kolopele
(PH! addikt)

Ez igaz, de ekkora fejlődés mellett ki akar ma már PC - n 30 fps mellett játszani low grafika mellett?


gbors
(PH! nagyúr)
Blog

Még egyszer köszi az elismeréseket :R

(#29) Yutani, (#40) Fred23: régi kártyákat újratesztelni elég problémás mulatság. A legújabb driverek nem támogatják őket - legjobb esetben is csak "megtűrtek", optimalizációkat nem kapnak, ezért az újabb játékokban az egyébként is jelentős lóerődeficen meg a memóriahiányon túl is szenvednek.
A GT 1030 amúgy kb. egy GTX 470-nek felel meg, de valószínűleg pl. egy Wolf II: New Colossusban az 1030 sokkal előrébb végezne, már csak a memória miatt is.

(#41) Joci10: nem értünk egyet, az AMD számos olyan súlyos hibát elkövetett, ami nem pénz kérdése volt. Kevésbé fájtak volna, ha van lóvé, de ugyanúgy elkövetik őket.
HBM kapcsán - a Fiji ugyanaz az architektúra volt, mint a Tonga, azt meg láttuk, hogy szerepel GDDR5-tel. A Vegának pedig a fő baja a túl magas core órajel, azért eszik annyit. A HBM mentőöv ezeknek a kártyáknak fogyasztás szempontjából, nem pedig probláma.

(#44) chess001: mit tett volna hozzá a cikkhez a 4890?


Godimodi
(tag)

Nem annyira a cikkek,posztok miatt használom manapság a PH-t,de ezt elolvastam részben a régi emlékek miatt(suliidőben hajnal 2-ig hardverapró és VGA böngészés minden éjjel).Nagyon komoly ívű írás,gratulálok hozzá! :)


Zicokuka
(fanatikus tag)
Blog

Több mint jó cikk !!Gf2 óta követem a fejleményeket,húúú micsoda karik voltak azóta.Sose voltam egyik oldal képviselője se,több Ati(AMD)-m volt igaz,de most 1060-am van,mert az elsődleges szempont hogy mit kapok a kevés pénzemből és abban egy ideje jobb a zöld oldal.Netezős gépemben még most is egy jó kis 9600-os GT duruzsul,amire van használva elég.


GreatL
(fanatikus tag)

Jó cikk. Utoljára a 35000 Ft-os HD 4850-nél éreztem úgy hogy valamit kapok is a pénzemért, utána ami jött...


TheLázs
(újonc)
Blog

Srácok, amúgy mitől szaladt meg ennyire a 1050Ti ára? Rájöttek, hogy ez is egy hatékony csákány...?

üzenetek