üzenetek

hozzászólások


opr
(addikt)

Koszonjuk a cikket, eleg sok dolgot letisztazott!
Oszinten szolva mikor olvastam az indexes cikke(ke)t, volt par dolog, amit nem igazan ertettem, pl hogy megis, hogy a francba tervezik ezt az egeszet, amikor jelenleg egy darab embert se kepesek onerobol feljuttatni a vilagurbe, de igy mar mas a leanyzo fekvese.

Szoval, koszi a szokasos, magas szinvonalu irast! :R

szerk.:
REIT #19: Latom sikerult elolvasni es ertelmezni a cikket... :(

[ Szerkesztve ]


-Skylake-
(őstag)

Elkezdtem olvasni es mar a haderok reszletezesenel eleg furan neztem, mert annyira alapos es ertelmes cikknek tunt, hogy nem tudtam ki irhatta ezt prohardveren. Aztan gyors feltekertem az oldal elejere (mobilon vagyok es nem lattam a cimsort) mkre feltunt, hogy ez logout. Onnan mar tudtam, hogy Cifu irta :)


serrin
(tag)

Pont ugyanezt csináltam. :)

Az azért nem semmi, hogy egy életképes (NASA) teherszállító kapszulájuk nincs, de űrhaderőt akarnak.


maczika
(csendes tag)

Hiszen Trump önmagában erről nem dönthet, a Kongresszus dönthet, Trump pedig aláírhatja vagy megvétózhatja.

Abban egyetértünk, hogy az elnöknek nincs valódi döntéshozatali jogköre a valóságban. Bárki, aki eddig erről máshogyan vélekedett az záros határidővel ólomgolyó végén végezte.
Kongresszus? Amiben vagy lobbisták ülnek vagy olyan mamelukok akiket a lobbisták dolgoztak meg? Ok...

Olcsóbb repülőgépekről, hadihajókról, tengeralattjárókról indítani robotrepülőgépeket, mint a világűrből...

Robotrepülés? :) Azon már rég túlléptek.

[ Szerkesztve ]


maczika
(csendes tag)

Vannak akik beveszik az elmaszatolást, és vannak akik tudnak a sorok között olvasni.


DonElvis
(tag)

Személy szerint roppant mód elcsodálkoznék azon, ha az USA-nak és Oroszországnak nem lenne már telepített fegyverrendszere a világürben, mondjuk úgy már 20-30 éve. Biztos igaz, hogy a megannyi elköltött dollár és rubel milliárd csupán a tudományos érdeklődés kiszolgálását célozta volna, csak én nem hiszem el.


Silεncε
(őstag)
Blog

Magyarországnak is lesz? ;]

Nagyon jó írás, le a kalappal :R

oriic: ezek szerint a COD nem igazi? :Y

;]

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Abban egyetértünk, hogy az elnöknek nincs valódi döntéshozatali jogköre a valóságban.

Ahogy a Kongresszusnak sincs. Lásd az angol nyelvű folyamatábrát a cikkben. A kettőnek együtt kell működnie, ezt szokták a fékek és ellensúlyok rendszerét nevezni.

Robotrepülés? :) Azon már rég túlléptek.

Nem robotrepülés. Robotrepülőgépek. Tomahawk, JASSM, stb.
És nem, nincs más ilyen rendszerük hadrendben. Elég egyértelmű. Sok negatívat lehet mondani az Egyesült Államokra, de messze a legátláthatóbb a működése.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Személy szerint roppant mód elcsodálkoznék azon, ha az USA-nak és Oroszországnak nem lenne már telepített fegyverrendszere a világürben, mondjuk úgy már 20-30 éve.

Nincs. Ajánlom a Szovjet / Orosz űrhajózás történetének cikksorozatát. Noha folyamatosan jöttek az elképzelések a katonai "űrvadászokra", végül "csak" egy elfogó műhold (kvázi elfogó rakéta) jött létre, amely a mai napig hadrendbe áll, persze folyamatosan módosítva. Ez annyit tesz, hogy szükség esetén hagyományos hordozórakétákkal el lehet indítani, pályára áll, és rövid úton megsemmisíti a célpont műholdat. Ennyit tud.


Az IS szériás "elfogó műhold"

Hasonlóval rendelkezik az Egyesült Államok és Kína is. A szovjet Almaz űrállomás program keretében a Szaljut-3 fedélzetén volt egy gépágyú, ez jelenleg az egyetlen ismert eset, amikor valóban fegyver volt egy űrobjektumon.

Tömegpusztító fegyvert nem érdemes az űrbe telepíteni, egyszerűen azért, mert szükség esetén túl nagy a reakcióideje (ismét a cikksorozatot hozom fel: az űrállomások is naponta kb. egyszer repülnek el ugyanazon pont felet. Ha az ellenség csapást indít, akkor ahhoz, hogy az űrbe telepített fegyvered az adott célpontot eltalálja, akkor meg kell várnod, amíg a megfelelő terület fölé ér a bázisod, ami órák kérdése is lehet. A másik megoldás, hogy Geostacionárius pályára állítod, vagyis 36000km-re. Ami ideális, mert folyamatosan felette van. Csakhogy 36000km-ről elérni a Földfelszínt bizony még nagy teljesítményű rakétákkal is alsó hangon másfél-két óra. Nos, egy, a tengerről indított SLBM kb. 20-25 perc, a szárazföldről indított rakéták 30-40 perc alatt éri el a célpontját. Szóval az űrbe telepített fegyverek túlságosan is lassú reakcióidővel bírnak...

Nem véletlen, hogy valóban komolyan a katonaság sose számolt vele - a tervezőirodák, mérnökök agyszüleményei voltak ezek általában, amire a katonaság sose kapott.

A másik oldalról mit nevezünk fegyvernek? Egy kis méretű műhold, amely csak energiarendszert, hajtóművet, irányítórendszert és rádiót tartalmaz tökéletes a célra. Ha háborús helyzet van, olyan pályára állítod, hogy összeütközzön a célpont műholddal. Terminológiai szempontból határmesgye...

[ Szerkesztve ]


maczika
(csendes tag)

A kettőnek együtt kell működnie, ezt szokták a fékek és ellensúlyok rendszerét nevezni.

Amivel etetik a nép kritikai gondolkodásra kevésbé hajlamos részét.
Ez a két, látszólag szétválasztott erőtér többnyire mindig ugyanabban a kézben végződik.

Nem robotrepülés. Robotrepülőgépek. Tomahawk, JASSM, stb.
És nem, nincs más ilyen rendszerük hadrendben. Elég egyértelmű. Sok negatívat lehet mondani az Egyesült Államokra, de messze a legátláthatóbb a működése.

A robotrepülésért, s korábban már hadrendbe állított egyéb haditechnikákért már nem lehet biankó számlázni, azok a projektek sikeresen lefutottak.
A jelen/jövő fejlesztéseit a hagyományos hadviselésen túl a különböző sugárnyalábokkal való kísérletezés környékén érdemes keresni, ebbe pedig tökéletesen beleillik a most bejelentett de valójában már évek óta(ha nem évtized) futó projekt belengetése amik természetesen "védelmi" célt szolgálnak majd.

Legalább 30éve nincs auditálva a "védelmi" kiadása az országnak, ennek tükrében megmosolyogtató, hogy "a messze legátláthatóbb működés"-ről írsz. :)


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ez a két, látszólag szétválasztott erőtér többnyire mindig ugyanabban a kézben végződik.

Az illuminátus-összeesküvésektől kímélj meg.

Mert ahhoz képest, hogy (szerinted) egy kézben végződnek ezek erőterek, konkrétan Obama és Trump esete is mutatja, hogy koránt sincs ez összefogva és nincs előre lefutva.

A robotrepülésért, s korábban már hadrendbe állított egyéb haditechnikákért már nem lehet biankó számlázni, azok a projektek sikeresen lefutottak.

Aham. Azért fizeti például most az US NAVY az új Tomahawk Block IV fejlesztéseket? :DDD
Értem. Ezek szerint még csak nem is követed az eseményeket? :F

A jelen/jövő fejlesztéseit a hagyományos hadviselésen túl a különböző sugárnyalábokkal való kísérletezés környékén érdemes keresni

Ezt a cikket lassan 5 éve írtam. Azóta elmondom mi történt: a LaWS lézerfegyverből rendeltek még kettőt, kísérleti célból, 2020-as leszállítással. A LaWS energia szintje továbbra is 30-36kW, tehát legfeljebb 1-2km-en belül repülő a lágyműanyag és balsafa drónokra jelent veszélyt, illetve optikai érzékelőket tehet tönkre. Katonai zsargonban ez annyit tesz, hogy egy töredékárért kapható 25mm-es gépágyú nagyobb harcértékkel bír. Ha valódi harcértékkel bírna, akkor az amerikai haditengerészet minden hajóján látnál már lézerfegyvert - ahogy anno a Phalanx is megjelent mindenhol, még a teherhajókon is.

A briteknél szintén megkezdtek hasonló lézerfegyver fejlesztésébe, de a tervezett energiaszint szintén 100kW alatti. Emlékeztetőleg: ez még mindig nem alkalmas arra, hogy egy beérkező rakétát lelőj vele, amire az 1970-es évekbeli Phalanx CIWS rendszert kifejlesztették. A haditengerészet kerek egy évtizede azért nem szerel a Burke-osztályú rombolóinak elülső fedélzetére Phalanx CIWS-et, mert várja a valódi harci képességű lézerfegyvert, amit majd odaépíthet. Aminek eredetileg a 2010-es évek közepére kellett volna elkészülnie, és a jelenlegi ütemterv szerint még legalább 10 évig nem érkezik meg...

Ez a realitás...

Legalább 30éve nincs auditálva a "védelmi" kiadása az országnak, ennek tükrében megmosolyogtató, hogy "a messze legátláthatóbb működés"-ről írsz.

Erre találod a GAO jelentéseit az F-35 vadászgép programról. Ha mutatsz nekem hasonlót a világ bármelyik vadászgép-, vagy bármilyen más, nagy volumenű katonai fejlesztéseiről, megemelem a kalapom előtted. Nemhogy az orosz Szuhoj Szu-57-ről (PAK-FA) vagy kínai J-21 esetében nincs még csak hasonló transzparencia, de még az európai Eurofighter, Gripen vagy Rafale programoknál se. Az F-35-öt számos kritika éri, csak éppen azt is hozzá kell tenni, hogy a program esetében felmerülő problémákat nyilvánosságra hozzák, amikor nem, akkor a GAO és a többi un. "watchdog" szervezet élből a torkának ugrik a Pentagonnak, és követelik az információkat. Hogy is néz ki ez a többi országban? A Szu-57 hajtóműproblémáiról nincs hivatalos információ, még csak a tesztrepülések állásáról sem. Az Eurofighter sárkányának tervezési / gyártási hibájáról akkor szerzett a közvélemény tudomást, amikor kiborult a bili a német törvényhozásban. Ugye érezzük az alapvető különbséget?

A hangulatkeltő oldalakon folyamatosan jönnek azzal, hogy nincs auditálva az amerikai katonai beszerzés, csak éppen azt nem teszik hozzá, hogy ettől függetlenül nagyjából a világ egyetlen hadseregének a beszerzéseibe se lehet ennyire nyiltan és szabadon betekinteni. Egyetlen másik hadseregnél sem.

De az a kritika, hogy hajdan ennél is nagyobb volt az áttekinthetőség és az elszámoltathatóság... :U

[ Szerkesztve ]


kormoskandur
(tag)

jó cikk
ahogy a ruszkik belebuktak a 80-as éveben a fegyverkezési versenybe, most az USA fog belebukni az űrfegyverkezésbe?


maczika
(csendes tag)

Az illuminátus-összeesküvésektől kímélj meg.

Hogy kerül a csizma az asztalra? :N

Mert ahhoz képest, hogy (szerinted) egy kézben végződnek ezek erőterek, konkrétan Obama és Trump esete is mutatja, hogy koránt sincs ez összefogva és nincs előre lefutva.

Megpróbálok egyszerűen, érthetően fogalmazni.
Konkrétan pont ez a két elnök igérte meg, hogy végetvetnek a háborúknak, hazarendelik a katonáikat s megteremtik a béke alapjait. Volt egy elképzelésük de gyorsan megértették velük, hogy teljesen másra kell gondolniuk. Az megvan, hogy Trump még a választások előtt ígéretet tett az orosz-amerikai kapcsolatok rendezésére, a háború befejezésére közel-keleten? Megválasztását követően ahogy elindult volna ez a folyamat, elindult az össztűz: lejáratás, karaktergyilkosságok, botrányok, tüntetések, közeli tanácsadók eltávolíttatása. Akkor kezdett el lankadni a roham, mikor Trumpot kezdték körbevenni máshonnan nyakára ültetett tanácsadók, bizalmasok. Azóta láthatjuk az eredményeket: ilyen rideg kapcsolat a két hatalom között utoljára a hidegháború idején volt, továbbra is zavartalanok a fegyverkereskedelmi kapcsolatok.
Remélem nem szorul magyarázatra, hogy a kapcsolódó gazdasági körök miként érdekeltek a fegyveres konfliktusok fenntartásában a béke megteremtése helyett, s itt érhető tetten, hogy a hatalmi ágak nem válnak szét. A háborúk nagyon sok pénzt termelnek bizonyos csoportoknak, s ha úgy tartja érdekükben akkor ezt a háborút permanensen fent fogják tartani a rendelkezésükre álló eszközök segítségével.
Ez történik? Igen. Van még kérdés?

Aham. Azért fizeti például most az US NAVY az új Tomahawk Block IV fejlesztéseket? :DDD
Értem. Ezek szerint még csak nem is követed az eseményeket? :F

Az elnöki bejelentés nem a hagyományos fejlesztésekről, kereskedésekről szólt, azok zavartalanul folynak a bejáratott ütembem, de ezt írtam is.

Erre találod a GAO jelentéseit az F-35 vadászgép programról. Ha mutatsz nekem hasonlót a világ bármelyik vadászgép-, vagy bármilyen más, nagy volumenű katonai fejlesztéseiről, megemelem a kalapom előtted.

Az f35ös története szintén egy ugyanolyan már lejátszott projekt mint a robotrepülőké...az elnöki bejelentés nem ezzel állt kapcsolatban. Hogy ki mit nem követ az most már nekem is világos.

A hangulatkeltő oldalakon folyamatosan jönnek azzal, hogy nincs auditálva az amerikai katonai beszerzés...

Az auditálás hiányát s annak hatásait a gazdasági folyamatokra egyértelműen megerősítik elismert közgazdász professzorok, a témát jól ismerő tekintélyes szakemberek. A költségvetés katonai célú kiadásai gazdasági kérdéskörbe tartoznak, s ezek nem csak beszerzési tételeket tartalmaznak.

Röviden: az elnök bejelentette, hogy az eddigi pénzszivattyú csövét nagyobbra cserélték, ne aggódjanak az érintettek.

Mivel mást úgysem tudsz, kénytelen leszel elfogadni. Ez egy ilyen világ.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Röviden: Nem hiszem, hogy ilyesmire sor kerülne. Belátható időn belül legalábbis.

Hosszabban: Az űrfegyverkezés is alapvetően a pénzről szól. Több tételből áll, a Kutatás és Fejlesztés eléggé megfoghatatlan, azt most engedjük el, a földi háttér biztosítása a legkisebb tétel, az ilyen szempontból nem mérvadó.

Így marad a két legnagyobb tétel: maga a műholdak gyártása és az indítás költsége. A kettő összefügg, ha drága a felbocsátás, akkor minél megbízhatóbb, többre képes műholdakat küldesz fel, amelyek dettó drágák - így alapvetően kevés, de jó képességű műholdjaid lesznek. Ennek az a hátránya, hogy zsíros célpontot is képeznek, és bármelyik döglik be vagy hallgat el, az fájdalmas. Ezzel az amerikai légierő űrparancsnoksága is tisztában van, ezért pár éve elkezdtek arra haladni, hogy több, dedikált képességű és olcsóbb műholdat küldenek fel, amelyekből egy-két kiesése nem okoz drasztikus képességcsökkenést.

Itt jön a másik tétel, az indítás. Ez az, ahol a Légierőt rengeteg kritika éri, teljes joggal, mert gyakorlatilag másfél évtizede az EELV programot, amely eredetileg a piaci versenyről szólt volna, sikeresen egy szereplősre csökkentették, és az ULA cég határozta meg gyakorlatilag az árakat. Ebbe piszkított bele a SpaceX, és a politikai / céges lobby sikeresen elérte, hogy még pár évig ez ne a versenyről szóljon.

Csakhogy a helyzet az, hogy az Egyesült Államok az, ahol az olcsó indítás a közeljövőben realitás lehet. A SpaceX, az ULA, az OrbitalATK és a Blue Origin is a jelenlegi áraknál alacsonyabb indítási költségeket biztosító fejlesztéseken dolgozik. Ebből a SpaceX és a Blue Origin részben vagy teljesen újrafelhasználható rakétákban, az ULA középtávony hasonló gondolatokat űz, az OrbitalATK esetében nem tudjuk.

Ez azért roppant fontos, mert lehetőséget biztosít (elméletben) arra, hogy 2022-től nagyjából a jelenleg áraknál jóval olcsóbban jutatthasson fel az Egyesült Államok katonai műholdakat. Kína esetében keveset tudunk a tervekről, de nem látunk jeleket arra, hogy egy évtizeden belül befogják a SpaceX-et és a Blue Origint. Ororszországról tudunk - ott egyszerűen belesűllyedtek a mocsárba, nem is fejlesztenek valóban versenyképes alternatívát. Sem a jelenlegi / tervezett Szojuz, sem az Angara család nem egy kategória a fent említett két amerikai cég által kínált Falcon 9 / Falcon Heavy és New Glenn rakétákkal.

Szóval a helyzet az, hogy ha űrfegyverkezési versenyre kerül a sor, akkor Kínának és Oroszországnak először olcsón indítható hordozórakéták kifejlesztésébe kellene fognia. Ami drága mulatság...

Szóval emiatt én úgy vélem, hogy legalábbis belátható időn belül az Egyesült Államok előnyben van e téren.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Konkrétan pont ez a két elnök igérte meg, hogy végetvetnek a háborúknak, hazarendelik a katonáikat s megteremtik a béke alapjait.

Arra is emlékszem, hogy mekkora küzdelem volt Obama és a törvényhozás, valamint Obama és a Pentagon között az Iraki és Afganisztáni kivonás körül.
Trump teljesen más tészta, ő egyszerűen ostoba a külpolitikához...

Az megvan, hogy Trump még a választások előtt ígéretet tett az orosz-amerikai kapcsolatok rendezésére, a háború befejezésére közel-keleten?

Igen, ahogy az is, hogy folyamatosan kérdezgették, hogy mégis hogy képzeli ezt el, és nem volt erre egy épkézláb válasza.

Azóta láthatjuk az eredményeket: ilyen rideg kapcsolat a két hatalom között utoljára a hidegháború idején volt, továbbra is zavartalanok a fegyverkereskedelmi kapcsolatok.

Az én tudomásom szerint a mélypont a Krími félsziget orosz megszállásakor következett be és azóta tart, illetve csúszik tovább lefele...

Az elnöki bejelentés nem a hagyományos fejlesztésekről, kereskedésekről szólt, azok zavartalanul folynak a bejáratott ütembem, de ezt írtam is.

Csak éppen nulla példát és valós tényt látok.
Az elnöki bejelentés semmiféle speciális dolgot nem tartalmazott. Akkor már a márciusi inkább...

Az f35ös története szintén egy ugyanolyan már lejátszott projekt mint a robotrepülőké...az elnöki bejelentés nem ezzel állt kapcsolatban. Hogy ki mit nem követ az most már nekem is világos.

Hol vannak a tények és alátámasztások? Te írtad: "Legalább 30éve nincs auditálva a "védelmi" kiadása az országnak, ennek tükrében megmosolyogtató, hogy "a messze legátláthatóbb működés"-ről írsz.".

Elmagyarázom, hogy miért írtam azt, hogy messze a legátlóhatóbb a működése az amerikai katonai programoknak, erre ahelyett, hogy tényekkel és tárgyilagos információkkal állnál elő, továbbra is nulla információt tartalmazó félrebeszélést látok tőled, ahelyett, hogy megcáfolnál alátámasztott tényekkel, linkekkel, forrásokkal.

Már elnézést, de ha nem tudsz semmit a témáról, akkor ne akarj okosnak tűnni benne... :U

Az auditálás hiányát s annak hatásait a gazdasági folyamatokra egyértelműen megerősítik elismert közgazdász professzorok, a témát jól ismerő tekintélyes szakemberek.

Továbbra is adós vagy azzal, hogy mégis hol vannak a hasonlóan nyílt információk katonai programokról a többi állam esetében. Az auditálás hiánya máshol sem áll meg. Várom az információkat, hogy mely országban van auditálva a katonai költségvetés. Nyíltan és elszámoltathatóan...

Erre írtam, hogy az ilyen hangulatkeltő (pénzelt?) oldalak azok, amelyek egyirányúan gondolkodnak. Ha csak ilyenből tájékozódsz, akkor sose lesz a világképed teljes...

Röviden: az elnök bejelentette, hogy az eddigi pénzszivattyú csövét nagyobbra cserélték, ne aggódjanak az érintettek.

Nem, az elnök nem ezt jelentette be, hiszen szó se volt arról, hogy esetleg emelnék az űrparancsnokság avagy a Űrerőkre szánt költségvetési pénzt. Arról pedig a cikkben olvashattál, hogy e téren egy elnöki bejelentés miért nem mérvadó önmagában. Majd ha a költségvetés átmegy a Kongresszuson és az Elnök is jóváhagyja, abban pedig jelentősen nagyobb összegek lesznek, akkor esetleg lehet erről beszélni.

[ Szerkesztve ]


azka79
(aktív tag)

Fenyegetik a bolygónkat a földönkívüliek


LámaZ
(addikt)
Blog

Felesleges itt okoskodni túl sokat, mármint az amcsi elnök és a Kongresszus viszonyáról.
Egy alomból vannak, és kiegészítik egymást. A többi csak cirkusz és média show. Ez mindig is így volt.
A különbség csak esetleg annyi, hogy most az amcsi középosztálynak is elkezdték szorongatni a tökét a gazdasági folyamatok (főleg Kína miatt ugye), és emiatt Trump kicsit más húrokat pendített meg, a gazdasági-pénzügyi-katonai-stb. establishment hamar helyre rakta őt. Te is más vagy, te sem vagy más. Pedig kifejezetten jót tenne a világnak egy amerikai-orosz közeledés, de Oroszországot, sajnos Washingtonban leírták (ami miatt Moszkva Peking felé közeledett), sőt, pimasz módon kezelik a mai napig. Pedig még Borisz Jelcin példátlan békejobbot nyújtott, örök barátságot ígért, de a Balkán-válság kezelésekor rá kellett jönnie, hogy az USA őket semmibe veszi, és emiatt muszáj volt változtatnia politikáján. Aztán itt volt ez az Obama. Alig pár éve Oroszországot egy középhatalomnak minősítette, lefitymálóan beszélt róla. Most meg folyik Oroszország bekerítése, közvetlen szomszédságába telepít fegyveres erőket és eszközöket a NATO, ill. az USA. Mi ez, ha nem egyoldalú akció, kihívás, agresszív fellépés?

OK, imádom én is az USA-t a maga nagy átláthatóságával (állítólag), de hova vezet ez?
Sok lúd disznót győz, és lehet itt bármilyen űrhadsereget létrehozni, azt fent is kell tartani, fejleszteni. Ehhez meg pénz kell, rengeteg pénz.

Trump és az USA alapvető problémája az USA kezei közül kifolyt és kifolyó pénzek visszaáramoltatása, visszakövetelése, visszazsarolása. Kérdés, hogy mennyire lesznek ebben sikeresek. Én pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban. Nem telik el 20 év, ami nem olyan sok, és érdekes világ lesz itten.

[ Szerkesztve ]


freeknight
(őstag)
Blog

Szép írás.

A legnagyobb probléma, hogy Trump ennek a témának tizedennyire nem nézett utána, mint te, mielőtt aláírta a rendeletet :U :DDD


Sárkányvölgy
(aktív tag)

Ha ez így lenne, akkor már nem lenne civilizáció.

Nagyon sarkosítva, az űrhajózás abból áll, hogy feldobunk egy követ, (örülünk, ha nem esik darabokra) és nézzük ahogyan visszahullik, közben izgulunk, hogy maradjon egyben.

Egy fejlett civilizációt kb. annyira érdekeljük, mint a falon mászó pókot. Egyedüli értékünk a bolygó és a rajta található víz, ami lehet csak nekünk fontos (az oxigénnel együtt). Korántsem biztos, hogy ami nekünk "élhető" az másnak is odakint és fordítva.

Amúgy meg nem kell ide idegen civilizáció, mert önmagunk ellenségei vagyunk. Egymást gyilkoljuk ideológiák, vallási különbségek miatt, vagy épp egy szelet földrészért, pénzért, két szelet csokiért.

Tehát jelenleg több esély van arra, hogy önmagunkat írtjuk ki, mintsem idegen civilizáció behatására.

Cifu, szép írás :R
JSoF=Egyesített vezérkar

[ Szerkesztve ]

üzenetek