Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Személy szerint roppant mód elcsodálkoznék azon, ha az USA-nak és Oroszországnak nem lenne már telepített fegyverrendszere a világürben, mondjuk úgy már 20-30 éve.

Nincs. Ajánlom a Szovjet / Orosz űrhajózás történetének cikksorozatát. Noha folyamatosan jöttek az elképzelések a katonai "űrvadászokra", végül "csak" egy elfogó műhold (kvázi elfogó rakéta) jött létre, amely a mai napig hadrendbe áll, persze folyamatosan módosítva. Ez annyit tesz, hogy szükség esetén hagyományos hordozórakétákkal el lehet indítani, pályára áll, és rövid úton megsemmisíti a célpont műholdat. Ennyit tud.


Az IS szériás "elfogó műhold"

Hasonlóval rendelkezik az Egyesült Államok és Kína is. A szovjet Almaz űrállomás program keretében a Szaljut-3 fedélzetén volt egy gépágyú, ez jelenleg az egyetlen ismert eset, amikor valóban fegyver volt egy űrobjektumon.

Tömegpusztító fegyvert nem érdemes az űrbe telepíteni, egyszerűen azért, mert szükség esetén túl nagy a reakcióideje (ismét a cikksorozatot hozom fel: az űrállomások is naponta kb. egyszer repülnek el ugyanazon pont felet. Ha az ellenség csapást indít, akkor ahhoz, hogy az űrbe telepített fegyvered az adott célpontot eltalálja, akkor meg kell várnod, amíg a megfelelő terület fölé ér a bázisod, ami órák kérdése is lehet. A másik megoldás, hogy Geostacionárius pályára állítod, vagyis 36000km-re. Ami ideális, mert folyamatosan felette van. Csakhogy 36000km-ről elérni a Földfelszínt bizony még nagy teljesítményű rakétákkal is alsó hangon másfél-két óra. Nos, egy, a tengerről indított SLBM kb. 20-25 perc, a szárazföldről indított rakéták 30-40 perc alatt éri el a célpontját. Szóval az űrbe telepített fegyverek túlságosan is lassú reakcióidővel bírnak...

Nem véletlen, hogy valóban komolyan a katonaság sose számolt vele - a tervezőirodák, mérnökök agyszüleményei voltak ezek általában, amire a katonaság sose kapott.

A másik oldalról mit nevezünk fegyvernek? Egy kis méretű műhold, amely csak energiarendszert, hajtóművet, irányítórendszert és rádiót tartalmaz tökéletes a célra. Ha háborús helyzet van, olyan pályára állítod, hogy összeütközzön a célpont műholddal. Terminológiai szempontból határmesgye...

[ Szerkesztve ]

üzenetek