Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Röviden: Nem hiszem, hogy ilyesmire sor kerülne. Belátható időn belül legalábbis.

Hosszabban: Az űrfegyverkezés is alapvetően a pénzről szól. Több tételből áll, a Kutatás és Fejlesztés eléggé megfoghatatlan, azt most engedjük el, a földi háttér biztosítása a legkisebb tétel, az ilyen szempontból nem mérvadó.

Így marad a két legnagyobb tétel: maga a műholdak gyártása és az indítás költsége. A kettő összefügg, ha drága a felbocsátás, akkor minél megbízhatóbb, többre képes műholdakat küldesz fel, amelyek dettó drágák - így alapvetően kevés, de jó képességű műholdjaid lesznek. Ennek az a hátránya, hogy zsíros célpontot is képeznek, és bármelyik döglik be vagy hallgat el, az fájdalmas. Ezzel az amerikai légierő űrparancsnoksága is tisztában van, ezért pár éve elkezdtek arra haladni, hogy több, dedikált képességű és olcsóbb műholdat küldenek fel, amelyekből egy-két kiesése nem okoz drasztikus képességcsökkenést.

Itt jön a másik tétel, az indítás. Ez az, ahol a Légierőt rengeteg kritika éri, teljes joggal, mert gyakorlatilag másfél évtizede az EELV programot, amely eredetileg a piaci versenyről szólt volna, sikeresen egy szereplősre csökkentették, és az ULA cég határozta meg gyakorlatilag az árakat. Ebbe piszkított bele a SpaceX, és a politikai / céges lobby sikeresen elérte, hogy még pár évig ez ne a versenyről szóljon.

Csakhogy a helyzet az, hogy az Egyesült Államok az, ahol az olcsó indítás a közeljövőben realitás lehet. A SpaceX, az ULA, az OrbitalATK és a Blue Origin is a jelenlegi áraknál alacsonyabb indítási költségeket biztosító fejlesztéseken dolgozik. Ebből a SpaceX és a Blue Origin részben vagy teljesen újrafelhasználható rakétákban, az ULA középtávony hasonló gondolatokat űz, az OrbitalATK esetében nem tudjuk.

Ez azért roppant fontos, mert lehetőséget biztosít (elméletben) arra, hogy 2022-től nagyjából a jelenleg áraknál jóval olcsóbban jutatthasson fel az Egyesült Államok katonai műholdakat. Kína esetében keveset tudunk a tervekről, de nem látunk jeleket arra, hogy egy évtizeden belül befogják a SpaceX-et és a Blue Origint. Ororszországról tudunk - ott egyszerűen belesűllyedtek a mocsárba, nem is fejlesztenek valóban versenyképes alternatívát. Sem a jelenlegi / tervezett Szojuz, sem az Angara család nem egy kategória a fent említett két amerikai cég által kínált Falcon 9 / Falcon Heavy és New Glenn rakétákkal.

Szóval a helyzet az, hogy ha űrfegyverkezési versenyre kerül a sor, akkor Kínának és Oroszországnak először olcsón indítható hordozórakéták kifejlesztésébe kellene fognia. Ami drága mulatság...

Szóval emiatt én úgy vélem, hogy legalábbis belátható időn belül az Egyesült Államok előnyben van e téren.

üzenetek