[Re:] [kenwood:] Az etelhordok alkonya ? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Kollégistaként a tapasztalat az, hogy lehet valami ilyesmi szabály, legalábbis elsősként a konyhásnénik a kis ételesünkkel nem nagyon szerettek minket... Állítólag egy esetleges fertőzés miatt őket vennék elő.


Gdi
(senior tag)
Blog

Muter szokott hozni kajáldákból így ebédet (mármint az ott adott dobozban).
Adják a vacak kis nyegle dobozt, amiből aztán a szatyorban/banyavagonban mindenhova jut leves meg főzelék/szaft.


távcsőves
(senior tag)
Blog

Nekem igazából az a probléma ezekkel a kis dobozokkal, hogy mikrót nem igen bírják. Az éthordók is igen gyenge minőségűek, amik nekünk vannak. Aki esetleg tudd JÓ MINŐSÉGŰ mikróban használható éthordót webshopban vagy bolthálózatban, kérem írjon nekem! Előre is köszönöm.

@mbalint: szerk.

[ Szerkesztve ]


Kisgépkezelő
(senior tag)

Nem az új ÁFA szabályok miatt van? Ha jól rémlik, akkor valami olyan nyakatekert új szabályozás van, hogy a helyben fogyasztott ételre 18% áfa vonatkozik, mert az éttermi szolgáltatásnak minősül, az elvitelre szánt ételre meg rendes 27%, mert az termékértékesítés. Hogy ennek mi értelme, azt ne tőlem kérdezze senki!
Gondolom pár helyre kiszállt a nav, és kiosztott pár sárga csekket amiatt, hogy ugyanannyiért lett kiszámlázva az elviteles étel, mint a helyben fogyasztós, aztán úgy gondolták egyszerűbb kiiírni hogy tilos az ételhordó, mint megmagyarázni napi 100 vendégnek, hogy elvitelre drágább.


UnA
(Korrektor)
Blog

A szabályt én sem ismerem, de teljesen logikus, hogy az általad beadott edény akármilyen fertőzést hordozhat.

@távcsöves: én mikrózáshoz semmilyen műanyag ételes edényt nem javasolnék, főleg nem azt az ócska polisztirol cuccot, amiben a leggyakrabban szokták az ételeket adni.


total90
(veterán)
Blog

Főzni otthon, problem solved.


Narxis
(nagyúr)
Blog

Ennyi.


Fred23
(nagyúr)

Ha igaz, szerintem felháborító. Legyen már jogom vállalni az általam elmosott éthordó kockázatát!


UnA
(Korrektor)
Blog

Látom nem érted. Ha a te edényedet fogják a saját konyhájukba bevinni, akkor az ott okozhat fertőzést.


FLATRONW
(őstag)
Blog

Megelőztél, én is erre gondoltam.


Fred23
(nagyúr)

Nagyon pici voltam, mikor utoljára így hoztuk haza a kaját a mellettünk lévő iskola étkezdéjéből. Akkor úgy ment, hogy nem kellett bevinni a konyhájukra, előttünk, az "ablakban" töltötte meg a néni, ha nagyokat mosolyogtam, kicsivel többet adott. :DD

Szóval az emlékeimben még ez élt.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Nem tudom, hogy hol az igazság, de elég igazságtalan rendszer az, ahol muszáj ételest/csomagolást venned, ha el akarod vinni az ételed. Itt vidéken rajtam röhögne a fél falu kisváros, ha megemlíteném, hogy hát micsoda dolog ez, hogy idegen ételesbe tetszenek rakni a menzát. Persze, van logika a tiltásban, csak nem értem, hogy sikerült pont most ezzel előrukkolni...

(#11) Fred23: Egy kollégiumban felélednek az emberben az ősi ösztönök, és ösztönösen jó kapcsolatot épít ki a konyhásnénikkel. Egy kis bók a repetáért a hülyének is megérni. :D

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

Nem lenne egyszerűbb ott megkérdezni?

MOD: Tudomásom szerint nincs ilyen szabály, de lehet nem vagyok naprakész a kérdésben.

[ Szerkesztve ]


Armahun
(addikt)
Blog

Írtad hogy neked 3000 forint plusz kiadás, ez nekik 1500 forint plusz bevétel.
És nem kell fogdosni a sok esetben rosszul elmosott félzsíros edényeket.


távcsőves
(senior tag)
Blog

Akkor miben melegitsek? :U Teakonyha néven fut az ebédlő, mikro van és hűtő.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

a haccp előírásai szerint a keresztfertőzések elkerülése érdekében az ételhordók kezelésére olyan szabályok vannak, amiket nem akarnak betartani, ezért tiltják.

például minden ételhordós tálalás után kezet kell mosniuk. ami tarthatatlan, ha nagy sorban várakozókat gyorsan akarnak kiszolgálni.

ha az ételhordós tálalás csereételhordó rendszerben történik (étel átvételekor leadod a következő napi ételhordódat, és másnap abban előre tálalják az ételt), akkor külön mosogatórendszert kell fenntartani a fogyasztói edényeknek és külön a konyhainak.

from "ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Alapkötet"


Fred23
(nagyúr)

Én csak kisgyerekként voltam cuki, sokkal később már hiába is próbálkoztam volna. :( :D

Viszont ez az időszak még a 80-as évek vége volt. Akkor még higiénikusnak számított, hogy a piacon az ilyen nénik kézből kézbe adták a termékeiket. Nem volt rajtuk kesztyű, de még műanyag zacsit se húztak a kezükre. A linkelt szobrot kapott nénitől én 4-5 évesen még kézből kézbe kaptam minden találkozáskor ingyen 25-30 deka savanyú káposztát; felnőttem. (Talán az egyetlen kisgyerek voltam, aki imádta a savanyúkáposztát.)

Nem tudom, milyen immunrendszere van a mai gyerekeknek, de a környezetemben rengeteg beteges gyerek van, illetve általános, hogy a legtöbb majd mindenre allergiás. Én 15 éve nem voltam beteg.

[ Szerkesztve ]


kenwood
(veterán)
Blog

akinek van penze ra,annak jo.
Nalunk tobb kifozde is van,ahol normalis ketfogasos menut adnak 1000 ft kornyeken.
a zona adag 5-600.
Ennyibol nem tudok egy fore fozni, ket napig pedig nem vagyok hajlando egy kajat enni. Egy rakott krumpli ujramelegitve a kutyaszarra emlekeztet. Rantotthus meg a gumikerekre.
Raadasul a fozes muveszet, mint a festes,vagy az enekles. Nem vagyok kiemelkedo benne, mar egy kozepes etkezdeben is klaszisokkal jobban foz a szakacs,mint en.

A kerdes tovabbra is el :
van-e ilyen szabaly ?
ha igen,akkor miert nem az adagolasi technikat oldjak meg ugy, hogy ne legyen fizikai kontaktus az etelhordo es a pultban marado kaja kozott ?
pl ontes, vagy a poharmosohoz hasonlo cucc,amivel minden meres utan moshato a kanal.
Ha valoban van ilyen torveny, akkor kene egy olyan is,ami kotelezi a szolgaltatokat arra,hogy megadjak a vevonek a valasztas lehetoseget.
Nem is a penz miatt,inkabb az eszmeletlen mennyisegu eldobhato muanyag talka a problema.

Biztosan plusz teher lenne eleinte ez nekik, de annyi szigoru szabaly van enelkul is a konyhakon,hogy ez mar nem oszt , vagyszoroz.
Masreszt meg annal minden jobb,hogy kikerem a kajat,atontom magamnak az etelhordoba,es tok feleslegesen mosogatnak utanam.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Felénk az elmúlt 5-6 évben nagyon beszigorodtak a konyhai szabályok.

Én az étel közelébe sem kerülök, csak a konyhák irodáinak számítógépeivel van dolgom. Régen elég volt egy fehér köpeny a belépéshez. Ma be kell öltözni műanyagba. A cipőkre kék védőköpeny kerül. A térdig érő plasztik "esőköpeny" alatt izzadok minden évszakban. Hajvédő is van. Gondolom munkavédelmi okok maitt alakították ki szellőzőre. Ne folyjon az izzadság a szemekbe. Egy ilyen belépőcsomaghoz szájmaszk is jár. A gumikesztyű kötelező viselésének bevezetését jövőre várom.

A konyhákban steril tisztaság van. Vészhelyzeti műtőnek bármikor bevethető lenne, bármelyik konyha.

A kézmosásra szolgáló mosdóknál nem lehet kézzel kezelt csap. Ha oda tartod a kezed, folynia kell a víznek.
Minden kézmosás, kötelező fertőtlenítéssel ér véget. A konyhákban az a kézvédő krém sem használható, ami megakadályozza bőr kiszáradását.
A konyhadeszkák, amik már nem lehetnek fából, színnel jelöltek. A húsok feldolgozásához használt deszkák még véletlenül sem használhatóak zöldséghez. Persze fordítva sem. Még az eszközök felhasználási ideje is korlátozva van. Ha letelik az idő, cseréli a dolgozó az eszközt.

A kiadóablaknál semmit sem foghat meg a dolgozó, ami már kikerült az ablak vonalából.
Van olyan konyha, ahol átmenetileg, szellemi mozgáskorlátozott fiatalokat szolgálnak ki. Ha a fiatal kér valamit a normális adag mellé, megkapja egy másik tányéron. Az ebédhez saláta bár jár nekik. Ami megmarad, az megy a speciális hulladékgyűjtőbe. Még akkor is, egy salátához senki sem nyúlt hozzá. Ami kikerült a konyhából az nem térhet vissza.

Ilyen szintű előírások mellett nem lehet mit kezdeni egy ételhordóval.
Illetve lehet, csak akkor bérelni kellene az ételhordót. Egy ablaknál leadod a használtat. Ezt mossák és fertőtlenítik majd a másnapi használathoz. Egy frissben meg viheted az ételt,
De ez egy kis konyhának hatalmas beruházás. Az egyik ételhordót kaució formájában kifizeti a fogyasztó, de másodikat a konyha állja. Raktározni is kell, pedig a konyhák kivétel nélkül helyhiánnyal küzdenek.
Gondolom külön mosogató helyiség és gép is szükséges lenne. Teljességgel kivitelezhetetlen a legtöbb konyhában.


kenwood
(veterán)
Blog

a vendegeknek pedig eves kozben nem engedelyezett a kilegzes.
nehogy valami mergezo keruljon a levegobe :DDD
pislogni is tilos, mert 1-1 lehullott szempillat felkaphat a szel,es kesz a katasztrofa ;]

[ Szerkesztve ]


Narxis
(nagyúr)
Blog

Ennyi idióta szabályt... ehhez már művészet kell kitalálni.


Armahun
(addikt)
Blog

Abban biztos vagyok, hogy aki ezeket kitalálja egy forró vizet nem tud elkészíteni saját levében.


UnA
(Korrektor)
Blog

Egy ilyen történetnek mindig kétféle olvasata van, mert igaz, hogy megbonyolítja a konyhán dolgozók életét, de nekem az a tapasztalatom, hogy az utóbbi években egyre kevesebb volt az étkeztetéssel kapcsolatos kapcsolatos baleset.

De ha ezen aggódtok, akkor látszik, hogy még sohasem láttátok, hogyan megy ugyanez az angoloknál :D


Narxis
(nagyúr)
Blog

Pont azért mondom mert láttam, hogy mi van az angoloknál de még az annyira precíz németeknél sincs ilyen bonyolult szabályozás. Én menzás voltam óvodástól felnőtt korig(óvoda, általános iskola, középiskola) de konkrétan egyszer se volt ilyen gond vele. Sokan szidták a menzát de tekintve, hogy mennyibe került az alapján azt mondom, hogy kihozták amit lehetett belőle anélkül, hogy egyszer is betegek lettünk volna. Amúgy meg minden szabály annyit ér amennyit betartanak vagy betartatnak belőle. Ha nincs állandó ellenőrzés akkor biztos, hogy nincs minden betartva de legalább arra jó, hogy ha valaki ficánkol a politikai életben akkor lehet ellenőrzést tartani a konyháin ahol garantáltan találnak problémát. Aki meg jól viselkedik az nem fog ellenőrt látni.


hcl
(félisten)
Blog

Valószínű arról van szó, hogy nem garantálható, hogy tiszta edényt viszel."Saját felelősségre" opció meg nincs.
Mondjuk számomra ez is a túlbiztosítás vadhajtása, ahogy hivatalosan pl. olyat se lehet, hogy anyuka süt tortát az óvodásoknak, amit a csoport szépen elfogyaszt - nincs aki viselje a felelősséget, ha valaki rosszul lesz, stb.

Ugyanakkor érdemes lenne ezeken legalább annyit javítani, hogy ha mindenki beleegyezik (ügyfél és étterem is), akkor lehessen ételhordózni, mert nekem is félelmetes a felhasznált polisztirol mennyisége.

(Nem mellesleg, ha a dobozt 20Ft/db -ért veszed, és 100-ért adod, az nem rossz bevétel..)

Van egy kulturális vonulata is a dolognak, miszerint jobb helyeken nem trükköznek lejárt cuccokkal... itthon meg...

[ Szerkesztve ]


távcsőves
(senior tag)
Blog

olyat se lehet, hogy anyuka süt tortát az óvodásoknak, amit a csoport szépen elfogyaszt

Lányom óvodájában lehet, de inkább mellőzném ezt mégis. Férfiként, teljesen hülyét kapok attól, hogy minden óvodai kérdés (ez mindent jelent szó szerint) egy már-már dzsihádot hírdető anyukát jelent. (Vagy többet, de egyet minimum.) Ez pl. a tortára kitérve azt jelenti, milyen anyagból mennyi van benne (pl: cukor) mennyit kaptak, nem túl nagyot, nem túl kicsit, milyen íze volt, tököm tudja mi nem.. Amikor megszületett a gyerekem, tudtam, nehéz lesz nem csak szép is. De erre nem számítottam. És most jöhet egy harcos amazon oltani, de ez annyira NŐI dolog, ez a mindent túlkomplikálni, hogy nincs ennél jobban jellemző rájuk. (Az elsődleges nemi jegyeken kívül, természetesen.)

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Jó, az idiotizmus más kérdés :D - amúgy jó fejek, hogy ott megengedik, de sok helyen nem, ÁNTSZ-re hivatkozva.


kenwood
(veterán)
Blog

100 ft ket darabra vonatkozik.
modjuk a beszerzesi is valszeg 20 alatt van.

egy ilyen ovodai esetnel pedig van felelos, de ha nem szandekos, akkor egyszeruen csak bocsanatot kell kernie.
bizonyos esetek kivedhetetlenek. szavatossagi idon belul is megjelenhet sok alapanyagon nem lathato korokozo.


Feketelaszlo
(senior tag)

Az oké, hogy nálatok megoldották, de ha visszaemlékszel 8-10 éve még napi szintű hír volt, hogy X iskolában, munkahelyen tömeges megbetegedés vagy ételmérgezés volt. Már ahol fény derült rá, mert a dolog súlyosságától függően ezek azért nem olyan jellegű események, amik feltétlenül közfigyelmet kapnak - egy kis fertőzés lehet, hogy fel sem tűnik senkinek, csak ha már szalmonella járvány van.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

Falun nőttem fel, tudom miről beszélsz, nem nagyon ismerték a piacon a kesztyű jelentőségét, hát még a kézfertőtlenítését... De kisgyerekként tudod ki foglalkozott vele, ha amit adtak, az finom volt. :D A savanyú káposzta elég merész, én meg a zsíros kenyérért voltam oda-vissza természetesen hagymával: ha napköziben ez volt az uzsonna, osztálytársammal ketten ettünk csak, a többiek meg csak finnyásan néztek minket...

Nagyapám szokta mondani mindig, hogy "Fiam, minden évben 5 kiló koszt meg kell enni!". Ezzel le volt tudva a kérdés, hogy fel lehet-e venni a konyha padlójára eset kenyérdarabkát venni. Annyiban igaza van, hogy - mivel nem voltam minden kis piszoktól féltve - elég jó immunrendszerem alakult ki. Nem mondom, hogy soha nem vagyok beteg, de nagyon-nagyon ritka, hogy egy kis orrfolyásnál több kínozzon.

(Rákerestem a linkelt szoborra, akit érdekel: ez a szobor Kati néni, a fertályos asszony szobra Székesfehérváron.)

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Óóó bakker, egyem a lelküket, mert ám ha személyesen odamegy az ember, akkor olyan higiénia van, hogy egy 3rd party elviteles edény bármin is változtat :D

Tavasszal épp rendelni akartunk a kedvenc kínainkból (azt bírom hogy a kínaisok olyan picike átlátszó műanyag edénybe pakolnak, amiből ha kiborítod a kaját, a legnagyobb tányérről is lefordul, annyira meg van tömve :DDD), erre mondja kolléga, hogy figyelj már, nem a kínai jó ízűből akarsz rendelni? Mondom, de. - Írja az index hogy most záratták be mert förtelem állapotokat találtak... - Akkor ma nem onnan rendelünk.. Kb. három hét múlva újra üzemelt, ennyit erről (azóta rendeltünk is többször, voltunk is személyesen, még élünk).

Valahol persze megértem a dolgot a szolgáltatók részéről is, mert láttam már patinás ételhordót kollégánál, de ha engem is elzavarnak majd a céges menzáról a saját edényemmel, hát viszlát, tudok máshonnan is kaját beszerezni, amúgyis legtöbbször magamnak viszem, majd erőt veszek magamon +1 nap.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Van némi hiba az emberek, piszkos, tiszta és a steril szavak értelmezésében.
Ha valami piszkos, de nem mérgező, nem okoz egészségügyi gondot.
Az egészséges emberek vizelete vírus, baktérium és gomba mentes. Tiszta víznek a legkevésbé sem tekinthető. Végszükségben meg lehet inni. Életet ment és nem betegséget okoz.
A WC csésze lehet, hogy piszkos, de sterilebb mint a legtöbb hűtőszekrény. Baktériumok ugyan vannak, de azok megegyeznek a bélflórával, szóval nem para.

A nagy konyhákba, ahol nagyon sok emberre főznek, a sterilitás a lényeg. A baktériumok és gombák mennyiségét korlátozni kell, hogy ne lehessen tömeges ételmérgezés.Az egyik legnagyobb közellenség a szalmonella. Minden tojáson illetve tojásban jelen van, A húsok szinte kivétel nélkül baktériummal fertőzöttek.

Nyersen csak marhahús, egyes kagylók és néhány hal fajta fogyasztható. A többi húsfajta is fogyasztható lenne, csak baktériummal fertőzöttek. (A németeknél van egy hagymás, nyers sertéshús termék, de azt sterilizálják a készítésekor.)

Szóval a kosz nem emészthető általában, ezért a kártékony kispajtások sem szaporodnak benne túlzottan, ezért "ehető".


kenwood
(veterán)
Blog

Egyebkent enazzal egyetertek, hogy vedeni kell a taplalekot az idegen szennyezodesektol.
Egy ettermet be is zarathatnak, ha pont akkor vesznek mintat a kajabol,amikor egy etelhordobol korokozok kerultek a pultba.
Ha pedig valahonnan kiszabadul egy egy kisebb (akar 5-8 embert erinto) , "jarvany", az le is nullazza az adott helyet,szinte garantalt a csod.

Nekem a problemam csak az,hogy ez a kotelezo muanyag edeny az egyetlen opcio, pedig lennenek a kornyezetre es a vevok penztarcajara kevesbe karos megoldasok is.

[ Szerkesztve ]


Feketelaszlo
(senior tag)

Ha szabad ellenvéleményt képviselni én azért óva intenék bárkit attól, hogy a következő generációt is a "minden évben 5 kiló koszt meg kell enni" mottó jegyében nevelje. Míg a klasszikus tanyasi háztartás pora főleg elhalt emberi/állati sejtekből, humuszból, pollenekből, homokból s az ezeken tenyésző baktériumokból állt, addig egy modern lakás koszába belekeverednek az építéshez/berendezéshez felhasznált vagy kintről hozott vegyszerek, fémek és műanyagok. Aki takarította már pl. dohányzó felhasználó számítógépét, az el tudja képzelni ahogy felgyülemlik a sok kemikália. Szóval ez úgy nosztalgiának jó, de a felnövekvő nemzedéknek nem reklámoznám - így is jut elég cucc ezekből a szervezetünkbe.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Mivel csak egyszer használatos tárlóedények jöhetnek szóba, kettő lehetőség marad.

Alumínium tálcák és fedőlemezek.
Hátránya, hogy a tálca lezárásához eszköz kell. Ráadásul az alumínium mérgező sókra bomlik egyes ételek mellett. A tálca lezárása nem teljesen tökéletes a levesek és szószok kilötyöghetnek,

Műanyag tálcák és műanyag fólia fedés.
Ez a legjobb megoldás. Nem folyik, nem lötyög ki az étel.
Hátrány az eszköz szükséglet. Illetve szaktudás szükséges az ételfajták lezárásához. Más hőmérsékleten kell lefóliázni a hideg és meleg ételeket, hogy lehúzható maradjon a fólia.
Ez sem teljesen egészséges megoldás, mert mikroméretű műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe.

A harmadik változat az előző kettő variációja. Műanyag tálca és alufólia lezárás.
Ez a megoldás egyesíti az előző kettő megoldás hátrányait. Előnye sincs.


kenwood
(veterán)
Blog

meroedenybe kiszed,at az etelhordoba. meroedeny, evoeszkoz eloblit. ezzel meg az is elkerulheto,hogy ket egymast koveto vevo adagja 10-20 szazalekos mennyisegi elterest mutasson.


UnA
(Korrektor)
Blog

"meroedenybe kiszed, ..."

Hát, ha nekem lenne konyhám, akkor én se akarnék ilyenekkel bohóckodni. Bocs.

Különben meg az olyan helyeken, ahol ingyen van a doboz, ott benne van az árban úgy, mintha mindenki kérné. Vagyis ezen ugyanúgy lehetne pampogni.


kenwood
(veterán)
Blog

ha nekem gyaram lenne,en se akarnek a mergezo anyagok kezelesevel bohockodni.
kiontenem az elso patakba,vagy mezore


UnA
(Korrektor)
Blog

Ez igaz, de a különbség abban van, hogy az egyik az egy kényelmi dolog a vásárlóknak, a másik pedig egy környezetkárosítás.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"..meroedeny, evoeszkoz eloblit...."

A mérőedény maga a kanál. Az elöblítést felejtsd el. Otthon elég lehet öblíteni, de nagyobb konyhákon rendesen el kell mosni az edényeket és eszközöket a következő használat előtt. Kisebb konyhákban még lehet kézzel mosogatni, a nagyobbakban már ott figyelnek az ipari mosogatógépek.

Azt a kérést már fel sem merem tenni, hogy az egyszemélyes háztartásvezetés esetében nem lenne egyszerűbb az étteremben/kifőzdében megenni az ételt?
Olcsóbb, mosogatni sem kell utána.


total90
(veterán)
Blog

Jaj, csak ezt ne. Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. Nekik, akkor min van a haszon?
Főzni meg... recept a neten mint a szemét. Ha azt írja 2 kanál, akkor 2 és nem három... el sem lehet rontani.


mbalint987
(aktív tag)
Blog

"Azt ne mondja senki, hogy olcsóbb kifőzdében enni, mint főzni. "
Feltételezhetjük, hogy azon emberek számára, akiknek az idő pénz, olcsóbb egy kifőzdében/(gyors)étteremben enni, mintha maguk készítenék el az ebédjüket.


kenwood
(veterán)
Blog

nem lehetsz valami valogatos,ha ezt most komolyan mondtad. azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni.
eleve 5re erek haza a melobol. akkor alljak neki EBEDET fozni ? vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ? hasznuk pedig abbol van,h nekik a fel hagymak,tejszinek nem romlanak meg. de az iras tovabbra sem a penzrol ,hanem a rengeteg muanyag edenyrol szol.tegnap 2200 ert rendeltem csirkepaprikast galuskaval,mert eppen azt kivantam meg,es a theo pappa ugy el volt uszva,h feltoltak 20kra a minimalis rendelest. mas meg nem hoz ujpestre,csak porkoltet :D
mas dolog valaminek megfizetni az arat ha szukseged van ra (kaja), mint a szemetbe szorni a penzt(muanyag edeny). es igen,ha az alapanyag olcsobb lenne otthon,akkoris megerne,mert az a 30-60-120 perc hasznosabban is eltoltheto,mint 40 fokban a rezso felett allva.

[ Szerkesztve ]


total90
(veterán)
Blog

17:30-ig dolgozom és utána amíg hazaérek... és főzök :K
Mindegy, nem ez a téma.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Szerintem total90 válogatós. Én is az vagyok.
Igazi vagy legalább annak látszó bécsiszeletet csak akkor eszel, ha megcsinálod magadnak.
A legtöbb magyar szakács, nemhogy nem tudja megcsinálni, még csak nem is evett az életében.
Pedig nem nagy mutatvány, Pár perc alatt elkészül, akár sertéshúsból is.
Mire hazaviszed a másolatot amit csinálnak a szakácsok, elmegy a maradék élvezeti értéke.
A hasábburgonyával is hasonló a helyzet. Csak rövid ideig őrzi meg az élvezeti értékét.
Mondjuk erről is elmondható, hogy a legtöbb szakács még nem találkozott a valódi pommes frites-el.
A roppanós külső mögött habkönnyű a belseje a hasábburgonyának. A csoda csak percekig tart, gyorsan a tányérba kell kerülnie.
Ezeket nem fogod hazavinni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Amikor egyedül éltem és magamra főztem (de még akkor is ha csak két személyre kellett), rengetegszer volt, hogy pár dolgot nem bírtam gazdaságosan kihozni. Sok olyan alapanyag van, amiből egy egységnyi egy egész családnak elég, kevesebbet meg nem nagyon lehet venni. Meg néha egy negyed tepsi cuccért kellett felfűtenem a sütőt, pár szem valamiért kellett olajat forralnom, stb... ha meg főztem valami kadósabbat, akkor vagy három napig ugyanazt ettem, vagy rámrohadt a fele. Engem ez marhára idegesített.


JasL
(senior tag)
Blog

És azért fényes az orra, mert mindenki dörzsölgeti :) Szájhagyomány útján terjed, hogy szerencsét hoz :) Igen, én is megdörzsöltem :D

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Nem tudom mi ez a nagy fintorgás a kétnapos kajára (azon kívül, hogy önigazolás). Persze a rendelős kajákból kiindulva, azok már néha aznap is moslék állagúak, nemhogy másnap, csak nem kéne ezt rávetíteni a normálisan elkészített házikosztra.

Ezt úgy írom, hogy nyilván szoktam rendelni is, mégmielőtt.

#45 azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni.

[ Szerkesztve ]


D1Rect
(félisten)
Blog

"azért tegyük hozzá, hogy évek kellenek, mire valaki ténylegesen komoly élvezeti értékkel bíró étkeket rendesen el tud készíteni."
Ez valami vicc?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"azert megneznem,h 10 random single ferfibol hany tud/hajlando munka utan jo nokedlit csinalni."
Annyi amennyi képes egy youtube videót lekövetni. Mert tudomány meg kézügyesség nem kell hozzá :) Másrészt boltban kapható készen nokedli, nem mondom hogy olyan, mint a házi, de van olyan jó, mint a menzás. Aztán azt csak ki kell főzni.

"vagy egyek minden nap masnapos,felmelegitett trutyit ?"
Na most döntsük el, hogy a friss kajára hajtunk, vagy dobozban szeretnénk hurcolni a kajánkat és nem frissen megenni. Mert az már annyira mindegy, hogy a rántott húst meg hasábot langyosról melegíted vagy másnapról, mindkét esetben ugyanolyan rossz lesz (mondjuk a rántott húst másnap hidegen célszerű enni, úgy van olyan jó, mint frissen, bár nyilván más íz / textúravilág). Normális alapanyagokból normálisan elkészített kaján meg csak javít a melegítés :) (klasszikus magyar kaják 99%-a ilyen)

Amúgy ha egy főre egy adag főzés, akkor nyilván olyan kajákat kell főzni, ami működik egy fő egy evésre. Bográcsgulyás nyilván nem ilyen, meg a töltött káposzta se. De ha kicsit körülnéz az ember, nagyon sokfélét és nagyon változatosan lehet főzni.

[ Szerkesztve ]

üzenetek