üzenetek

hozzászólások


MC Pite
(veterán)

Grat a cikkhez, hasznos lett!

Én a szellőzetőhöz várom a lelkienergiát is időt hogy nekiálljak saját vezérlőnek, de egyelőre ez még nem jött össze :DDD . De az egyik fő problémám hogy elég megbízható cuccokat találjak, mert a környezetemben a legtöbb ilyen projektnél cserélgetni kellett valamit hogy jó legyen. Amik meg plc szerű csomagban vannak, azok felérnek a kész vezérlők árának magasságába (amit régen elutasítottam volna, megírom ezt is magamnak alapon, de 1 sp-ra 1 érzékelővel egy ilyen lassú szabályzáshoz még az sem elvetendő).

Halkan jegyezném meg, hogy ez a x meg y fűtésimód mennyivel jobb magyaros vitaféleség full értelmetlen.
Gáz és gáz meg fa és fa, plusz légfűtések között is nagy különbségek vannak.

Nincs jobb meg rosszabb, csak jobban meg rosszabbul kivitelezett.
Pl előző lakásban (3,2m belmagasság, 2,4m magas ablakok) lemez gázkonvektor volt, az eredményt minddenki sejti. Nem tudtunk az emeleten rendesen egyedi központi fűtést kialakítani, így turbós öntvény programozható konvektorok kerültek fel (94 és 95% hatásfokkal) amiken teljes szélességben végigfutó axiális ventillátor volt, azt tolta meleget.
Soha semmi nem fűtött még úgy, mert majdnem teljesen némán tolta a meleget, helyiségenként 15 perces bontásban lehetett programozni. Fele gázzal fűtöttünk utána.

Most padló+radiátorok vannak, meg fűtésre optimalizált klíma pluszban (főként tarcsinak vagy gyors felfűtésre. Van egy kandalónk, de szart se ér, csak atomtámadás esetén áramnélküli tartaléknak jó, a kicsi kandallókályhánk az előző helyen sokkal több meleget adott mint ez.

Apóséknál a sokak szerint legfaszább kandallókályha van, milyen csucsi meleget csinál. Igen, abban a helyiségben 26-27°ot, kajánál elájulok a melegtől, messzebb meg 20at, lábnál 17°van, gyűlölöm azt a rendszert.

Szóval vannak jól meg nem olyan jól kivitelezett fűtések, de hogy központi fűtésen a puffer előtt hogy pellett/vegyes/gáz/hőszivattyú/pfujj villanykazán van, azt senki meg nem mondja (normális vezérlés esetén, szar vezérlés esetén igen, mert megpakolás után meleg van, reggelre meg hideg).

Ha viszont a hőátadásról van szó, az biztos, hogy nálam a padlófűtés az isten - nyilván kell mellé valami pár helyiségbe ami tud gyorsan is meleget adni, de utáljuk mikor a folyosóról belépünk a szemmagasságban lévő hőmérő szerint ugyanannyira temperált szobákba, és érezni lábról hogy jóval hidegebb van (de mivel a hálóba csak aludni járunk, felesleges jobban felfűteni). Saccperkábé 2°-2,5° al kevesebbet elég tartani ugyanahhoz a hőérzethez, ha lentről fel, és nem fentről le fűtjük ki a helyiséget. :) Meg nyilván, hatékonyabb a kisebb vízhő is.

[ Szerkesztve ]

üzenetek