üzenetek

hozzászólások


Arpee78
(senior tag)
Blog

A vörös hús rákot okoz.

Consumption of red meat was associated with an increased risk of colorectal cancer. Fibre from bread and breakfast cereals was associated with a reduced risk.


pilóta
(nagyúr)

Jók ezek a cikkek, amiket linkelsz. Jó kis útmutató, hogy mit kell enni az egészség megőrzéséhez :D


stratova
(veterán)

Aztán van amikor vérkép alapján éppen a vörös húsok fogyasztását javasolja az orvos.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Nagyjából :) Továbbra is az összes ilyen tanulmány problémája, hogy a) nem kezeli külön a feldolgozott és nem feldolgozott húsokat, illetve nem veszi figyelembe, hogy minek után a vörös húsok meg a zsír ki van kiálltva közellenségnek, tipikusan azok esznek ilyeneket akik nem foglalkoznak az egészségükkel, tehát nagyobb eséllyel dohányoznak, isznak alkoholt, nem mozognak, szóval általánosságban egészségtelen életmódot folytatnak. Kettő vak randomizált és kontrollált tanulmányokon továbbra se igazán sikerül kimutatni se a zsír káros hatásait, se a vörös hús káros hatásait.


havenday
(tag)

azon gondolkodom, hogy rendszeresen ennék zabkorpát,mert növelném az amúgy gyenge rostbevitelem. Úgy tudom, hogy emészthetetlen rostot tartalmaz, tehát a benne lévő ch nem számíthat bele a kalóriabevitelbe és a napi ch adagba. Jól gondolom ezt? :U


Madwe
(nagyúr)

Ez minden rostra igaz. Euban, legalábbis itthon a termékeken külön feltüntetik a rostot és külön a cht. Én útifű maghéjat fogyasztok pl. Abban 100g esetén van 82g rost, 3.6g ch amiből 0g cukor.
szóval keton a rostot ne számítsd bele a limitedbe, ne félj tőle, sőt, kifejezetten figyelj rá, h vigyél be :)
normális kajából egyébként pl a spárga tök jó forrása, illetve magvak jellemzően

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

A rostoknak is van kalória tartalma, ~1,5 kalória grammonként. Amellett a zabkorpa és útifűmaghéj csak egy része rost, van bennük ch bőven. Az útifűmaghéj nekem parasztvakításnak tűnik, a vízben oldható rosttartalma magasabb a zabkorpához képest, de ennek nincs sok jelentősége, viszont sokkal drágább. Én zabkorpát szoktam venni.

Rostra vágyó ketósnak jobb választás szerintem a szezámmag, lenmag, mák. Ezekben kevesebb CH van ugyanannyi rosthoz mérten.

Egyébként egy random fórumozó szerint a rost teljesen felesleges az embernek. Kár, hogy az orvosok többsége nem így gondolja.


D1Rect
(félisten)
Blog

Ahogy nézem valami vegán és/vagy valami hasonló baromságok fórumából/csoportjából streameli ide a cikkeket.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Sok mindent megmagyarázna :)


Madwe
(nagyúr)

Azért baromságnak nem nevezném a vegánságot. Amellett is lehet érvelni, pro és kontra. Én ugye 1 éve ketozom, öcsém már kb 5 éve vegán. Mégis megértjük és elfogadjuk, sőt hasznosnak tartjuk a más más életvitel más más szempontjait :)


consono
(nagyúr)

Yep. Nem is értem miért kell kényszeresen győzkődni a másikat, hogy csak az az életmód, amit mi követünk az egy és igaz. Ugyan ahhoz a célhoz is rengeteg út vezet.


D1Rect
(félisten)
Blog

Igazad van, etikai megfontolásból választani táplálékot nem baromság...

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

A felnőttek energiaszükségletének mintegy 55-60 százalékát célszerű szénhidráttal fedezni

etikai megfontolásból választani táplálékot nem teljesen baromság, de persze ebben is lehet szélsőség.

De teljesen baromság egy random vadidegen vagy ismeretlen megbízhatóságú weboldal véleményére alapozva választani táplálékot, főleg ha az ellentmond hitelesebb oldalak és személyek véleményének. Ugyanígy fail tudományos kutatásokat ferdíteni és kiragadni a "tetszetős" részleteket, főleg akinek lövése nincs biokémiából.

Egyébként nem vagyok vegán.

[ Szerkesztve ]


pilóta
(nagyúr)

Mondjuk a házipatika.hu mint hiteles oldal azért eléggé húzós... ;)


Arpee78
(senior tag)
Blog

Szándékosan a hitelesebb szót használtam. Mondj egy szerinted hiteles(ebb) keto friendly oldalt, aztán hasonlítsuk össze.


Madwe
(nagyúr)

Házioatikánál ő akkor már hitelesebb, talán :) https://www.thomasdelauer.com

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

Nincs semmiféle egészségügyi végzettsége. Rajta van ezen a listán.
Viszont a házipatika ezen a listán szerepel.

Szóval miért is hitelesebb?


Woodslave
(nagyúr)

Mert azt mondja amit itt hallani szeretnek. ;]


Madwe
(nagyúr)

Ok, rajta vannak azokon a listákon, s ezek az oldalak miért hitelesek amik a listát készítették, pl :)? Az első pl látom nagy növénytermeszté cukor és gmo párti oldal. Nálam már itt elvérzett, de persze lehet isteníteni a gmokat - csak ezek mellett én inkább egy lobbis hátteret érzek mögötte. Pl...
S lehet nem hiteles forrásnak tekinte delauert pl, számomra annak tűnik, de nyilván lehet vitatni mindig kiemel pár kutatást. Ami az igazát támasztja alá. De ugyanez vana másik oldalon is?

De biztos szüksége van mindenképp az egészséges emberi szervezetnek a gluténra, búzákra s gabonákra, s aki nem eszik instant meghal :)
ahogy pl biztos h minden ketos az kétpofára zabálja a kolbászt, bacont és feldolgozott szarokat, semmi mást. :)

pl esetemet nézzük: ok, baromi egszségtelenül éltem elötte. Ezt nem vitatom, onnan könnyű volt bármivel javítami. Ehhez képest amióta tudatosan keto eszem, azóta: rostbevitelem nem változott, max növekedett. Zöldségből (főleg spárga brkkoli spenót) gyümölcsből (főleg áfonya málna eper) konkrétan sokkal sokkal többet fogyasztok % mint eddig. Nem eszem feldolgozott ételeket, csak minimálisam. Nem fogyasztok azóta alkoholt. Nagyobb % fogyasztok egszséges magvakat. Az, h szükséges lenne a gabona mindenképp, azt én személy szerint hülyeségnek tartom, ennek ellenére ha befejeztem ketot, akkor valamennyire visszavezete, az életembe. Ugyanakkor vigyáznom kell vele, anyámnak p, autoimmun betegsége lett a gluténtől, s nyilván a quinoa meg ezek irányába mennék el inkább mintsem búza stb... Ettől függetlenül a krumpli kukorica és keményítős társait meg egyáltalán nem tartom egészségesnek.

De mondok valamit: tegyük fel totál igazad van, s nem egészséges ez az életmód. Nade, ha ezt feltételezem, akkor is nézzük megint én esetemet: normál diétból próbáltam mindent, semmi nem ment. Mozgás ide vagy oda, nagyon hamsr elhasaltam mind, míg ezzel 1 év alatt 50kg ment le. Szerinted így is rossz deal volt ez, s egészségesebb lennék a régebbi állapotomban, 50kg súlyfelesleggel? Mert oké mostmár tudatosan étkezem, de próbáltam azt normál kiegyensúlyozott diétákon is, nem ment, folyamat éheztem, szenvedtem majd feladtam 1-2 hónapon belül. Míg ezt gyerekszerrel tartttam.

S azt se állítom h ez a diéta mindenkinek való lenne, de azt igen, h igenis van olyan jellem, akinek ezzel igenis könnyű gyerekjáték fogyni. S igenis vannak olyan súlyos esetek, mint pl az enyém is az vplt bőven, amikor komoly egészségügyi kockázat a testsúly.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Azért nem tették túl magasra a lécet:

A SZAKMAISÁG vizsgálata során pedig az alábbi szempontok szerint osztályozunk:

Független, vagy egy egészségügyi terméknek, eljárásnak szánt weboldalról van-e szó?
Egyértelműen le van-e írva, hogy az online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű?
Jelölve van-e az oldalon az egészségügyi tartalmak szerzőjének végzettsége?
Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók?
Találhatók-e elismert orvosi tankönyvre, szakcikkekre, vagy más szakmai forrásokra vonatkozó hivatkozások a weboldalon?

Kérdés, hogy a 4. szempont mennyi pontot ér. Max 27-et kaphat egy oldal, 21-től megkapja már a pecsétjüket. Ha a 4. pont nem ér legalább 7 pontot, akkor semmi se garantálja, hogy szakmailag helyes az oldal.

üzenetek