üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Vegánsággal alapvetően az a probléma, hogy két, sokszor egymástól teljesen elkülönő csoport tartozik egy gyűjtőnév alá:
1. Egészségi okokból vegán
2. Etikai okokból vegán

Nyilván persze a kettő keveredhet is. De a probléma, hogy a kettes csoportba egészen elvakult egyének és szervezetek is tartoznak. Találkozhatsz olyan véleményekkel is, hogy ő akkor is vegán lenne, ha 100% bizonyított lenne, hogy az ártalmas az emberi szervezetnek. Vagy hogy az állatok többet érnek, mint az emberek. Vagy hogy a hús fogyasztás egyenes út a pokolba (nem poénkodok, vannak ilyen szervezetek). Nyilván le lehetne írni őket szélsőséges vélemény címmel, csak innentől nagyon nehéz megmondani, hogy amikor valaki "bebizonyítja", hogy a vegánság egészséges, akkor az volt az indíttéka, hogy kiderítse a vegánság egészséges-e, vagy a második csoportba tartozik, és az életcélja a vegánság elterjesztése bármi áron. Akár hazugság és átvágás útján is. És emiatt nagyon nehéz azt is megmondani, hogy ki is tartozik pontosan a második csoportba.

Egy második, de (egyelőre) kisebb probléma, hogy a vegánság divat lett, és így megjelentek ilyen termékek:
The Beyond Burger: pea protein isolate, expeller-pressed canola oil, refined coconut oil, water, yeast extract, maltodextrin, natural flavors, gum arabic, sunflower oil, salt, succinic acid, acetic acid, non-GMO modified food starch, cellulose from bamboo, methylcellulose, potato starch, beet juice extract (for color), ascorbic acid (to maintain color), annatto extract (for color), citrus fruit extract (to maintain quality), vegetable glycerin.

The Impossible Burger: water, textured wheat protein, coconut oil, potato protein, natural flavors, 2% or less of: leghemoglobin (heme protein), yeast extract, salt, soy protein isolate, konjac gum, xanthan gum, thiamin (vitamin B1), zinc, niacin, vitamin B6, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12.

Ez minden, csak nem egészséges, tök mindegy hogy vegán-e vagy sem. Ugye ahogy ugyanezen okból tartok amiatt is, hogy a keto kezd divat lenni. Az ilyen szinten feldolgozott élelmiszerek sosem lesznek egészségesek.

üzenetek