üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Vegánsággal alapvetően az a probléma, hogy két, sokszor egymástól teljesen elkülönő csoport tartozik egy gyűjtőnév alá:
1. Egészségi okokból vegán
2. Etikai okokból vegán

Nyilván persze a kettő keveredhet is. De a probléma, hogy a kettes csoportba egészen elvakult egyének és szervezetek is tartoznak. Találkozhatsz olyan véleményekkel is, hogy ő akkor is vegán lenne, ha 100% bizonyított lenne, hogy az ártalmas az emberi szervezetnek. Vagy hogy az állatok többet érnek, mint az emberek. Vagy hogy a hús fogyasztás egyenes út a pokolba (nem poénkodok, vannak ilyen szervezetek). Nyilván le lehetne írni őket szélsőséges vélemény címmel, csak innentől nagyon nehéz megmondani, hogy amikor valaki "bebizonyítja", hogy a vegánság egészséges, akkor az volt az indíttéka, hogy kiderítse a vegánság egészséges-e, vagy a második csoportba tartozik, és az életcélja a vegánság elterjesztése bármi áron. Akár hazugság és átvágás útján is. És emiatt nagyon nehéz azt is megmondani, hogy ki is tartozik pontosan a második csoportba.

Egy második, de (egyelőre) kisebb probléma, hogy a vegánság divat lett, és így megjelentek ilyen termékek:
The Beyond Burger: pea protein isolate, expeller-pressed canola oil, refined coconut oil, water, yeast extract, maltodextrin, natural flavors, gum arabic, sunflower oil, salt, succinic acid, acetic acid, non-GMO modified food starch, cellulose from bamboo, methylcellulose, potato starch, beet juice extract (for color), ascorbic acid (to maintain color), annatto extract (for color), citrus fruit extract (to maintain quality), vegetable glycerin.

The Impossible Burger: water, textured wheat protein, coconut oil, potato protein, natural flavors, 2% or less of: leghemoglobin (heme protein), yeast extract, salt, soy protein isolate, konjac gum, xanthan gum, thiamin (vitamin B1), zinc, niacin, vitamin B6, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12.

Ez minden, csak nem egészséges, tök mindegy hogy vegán-e vagy sem. Ugye ahogy ugyanezen okból tartok amiatt is, hogy a keto kezd divat lenni. Az ilyen szinten feldolgozott élelmiszerek sosem lesznek egészségesek.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Az a léc a legtöbb(összes?) ketós oldalnak túl magasan van.

Jelölve van-e az oldalon az egészségügyi tartalmak szerzőjének végzettsége? Kb nem létezik egészségügyi végzettségű(táplálkozás témában) ketós szerző.
Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók? Ezek egyike se ajánlana keto étrendet senkinek.

Vegánság:
Minden irányzatnál akadnak elvakult egyének és szervezetek.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Jelölve van-e az oldalon az egészségügyi tartalmak szerzőjének végzettsége? Kb nem létezik egészségügyi végzettségű(táplálkozás témában) ketós szerző."
Pontosan ez a bajom ezzel a szemponttal. Nem azt nézik, hogy milyen végzettsége van az illetőnek, csak az, hogy fel van-e tüntetve a végzettsége. Tehát ha én beleírom a cikkembe, hogy a végzettségem informatikus (lehet benne is van), akkor 100%-osan teljesítettem ezt a pontot.

"Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók? Ezek egyike se ajánlana keto étrendet senkinek."
Ez ugye nem igaz, epilepsziás gyerekeket kezelnek ketogén étrenddel, még írtál is nekik annak idején :)

Vegánság:
Minden irányzatnál akadnak elvakult egyének és szervezetek.

Persze. Csak nem mindegy, hogy elvakult, mert elvakultan hisz az adott irányzatban, vagy elvakult, mert gyakorlatilag vallásként kezeli az irányzatot. Vallások mindig is csúnya dolgokat tudtak művelni.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Nem azt nézik, hogy milyen végzettsége van az illetőnek, csak az, hogy fel van-e tüntetve a végzettsége. Szerintem ha nincs jelölve végzettség nulla pont, teljesen irreleváns végzettséggel szintén.

Ajánlják-e a honlapot hivatalos szakmai, vagy elismert civil egészségügyi szervezetek, egészségügyi kiadók?/I] Ezek egyike se ajánlana keto étrendet nem epilepsziás személyek részére, még fogyókúra céljából sem. Máshogy fogalmazok, így jó? Na és mit írt vissza? Hogy ne ketózz!


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Ó linkeltem már csomó ilyet, a tények nem hatják meg :)


Arpee78
(senior tag)
Blog

Jaa, ez a tény amitől a meg kellene hatódnom? Aham

Tehát erről az írásról van szó.

A low-carb meglévő cukorbetegség kezelésére az egyik opció, egészséges embereknek nem ajánlják: The Dietary Guidelines for Americans (DGA) 2015–2020 provide a basis for healthy eating for all Americans and recommend that people consume a healthy eating pattern that accounts for all foods and beverages within an appropriate calorie level (8). For people with diabetes, recommendations that differ from the DGA are highlighted in this report.

Ilyesmikre gondoltam:
WHO, USA, EU, Ausztrál

Elismert egészségügyi szervezetek egészséges emberek részére tett ajánlásai, egészségmegőrzés vagy fogyókúrás célból. Ezek egyike sem keto, de még low-carb sem.

Tehát újra: Hol van olyan elismert egészségügyi szervezet, amely egészséges emberek részére ketogén vagy akár low-carb étrendet ajánl egészségmegőrzés vagy fogyókúrás célból.
Attól tartok ilyen nincs.


Hieronymus
(addikt)
Blog

És?

Nyilvánvalóan mindenki szabadon választhat magának diétát. Függetlenül attól, hogy az mennyire egészséges vagy sem.

Ha zavar téged, nem tetszik akkor nem kell olvasni a témát. Ennyi. Neked nincs felelősséged és kéretlenül ne is vállad át mások felelősségét ebben az ügyben.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Nyilvánvalóan mindenki szabadon választhat magának diétát. Függetlenül attól, hogy az mennyire egészséges vagy sem. Egyetértek, nem írok/írtam elő senkinek semmiféle diétát.

Ez egy fórum, az alapelveknek megfelelően szabad vitatkozni, ha valamely állítással kapcsolatban ellenvetésem van.


nagysz
(tag)

keto pizza húsvéti maradékból (csülök, kolbász stb.) :) eléggé ütős lett. kiütődtem tőle teljesen :))


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Ez egy fórum, az alapelveknek megfelelően szabad vitatkozni, ha valamely állítással kapcsolatban ellenvetésem van."

Így igaz, DE!
Nagyon vékony a határ a pozitív szándékú vitatkozás és a trollkodás között.
Ha részben nem értesz egyet az addig elhangzottakkal, az vita alap és elérhető lehet egy kompromisszum.
Ha valamivel alapvetően nem értesz egyet, nem létezik kompromisszum illetve bármely közös pont.
Ez értelmetlenné teszi a vitát.

Gondold át, hol állsz te ebben a témában.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Szóóval abban megegyezhetünk, hogy a low-carb előnyös cukorbetegnek ugye? Figyelembe véve, hogy a túlsúly és az inzulinrezisztencia szintje között gyakorlatilag lineáris összefüggés van, kijelenthetjük, hogy bárkinek aki túlsúlyos, előnyös a low-carb étrend :) Akkor már csak az van hátra, hogy az ideális testsúlyon lévő emberekre is igazoljuk a dolgot...


Arpee78
(senior tag)
Blog

A low-carb előnyös és hátrányos a cukorbetegek, mivel minden makrotápanyagnak megvan a maga negatív hatása. Különböző cukorbetegeknek különböző étrend lehet optimális választás, az ADA PDF-ben is szó van valami ilyesmiről, ami újdonság benn, hogy a low-carbot sem zárják ki. A low-carb olyan cukorbetegnek lehet optimális, akinek nincs gondja koleszterinnel, érelmeszesedéssel.

...bárkinek aki túlsúlyos, előnyös a low-carb étrend Én ebben nem lennék annyira biztos, egy mérsékelt low-carb még lehet jó, de ketós-zerocarbos szélsőséget nem gondolnám optimálisnak.
(Optimális étrend = legegészségesebb = legkevésbé egészségtelen = legkisebb a halálozás kockázata = legkisebb a betegségek(súlyosbodásának) kockázata)

Túlsúlyos embernek fogynia kéne, amihez csak kalóriadeficiten keresztül vezet az út. A különféle makrotápanyag arányoknak csekély jelentősége van fogyás szempontjából, ezt kutatások is igazolják. Alacsony kalóriáknál én is főleg a szénhidrátot venném vissza, de pl nekik szerintem 60% fölötti CH lenne optimális, ha fogyni akartak volna.

Akkor már csak az van hátra, hogy az ideális testsúlyon lévő emberekre is igazoljuk a dolgot
Még hátra van... De miért neked kellene igazolni? Miből gondolod, hogy te közelebb jutsz az igazsághoz, mint a WHO, USDA, EFSA, stb


Madwe
(nagyúr)

A low-carb olyan cukorbetegnek lehet optimális, akinek nincs gondja koleszterinnel, érelmeszesedéssel.
Aki normális, egészséges ételeket fogyaszt low carb vagy keto alatt, annak se lesz gondja érelmeszesedéssel, koleszterinnel. Nyilván aki bacont kolbásszal és sajttal eszik keto címszó alatt, annak gondja lesz, de aki figyel az egészséges étrendre, hdl/ldl szintre, inflamationre, annak nem kéne h problémát okozzon, sőt, valószínű miután addig túlsúlyos volt s minden szart összeevett, még javul is a helyzet, ha TUDATOSAN étkezik

Túlsúlyos embernek fogynia kéne, amihez csak kalóriadeficiten keresztül vezet az út. A különféle makrotápanyag arányoknak csekély jelentősége van fogyás szempontjából, ezt kutatások is igazolják.
Ez vitathatatlan. Ettől függetlenül, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül, ami miatt sokkal hatásosabb tud lenni sokaknál a keto pl, az az éhségérzet, telítettségérzet, ingadozó inzulin s vércukorszint miatti "éhségérzet" ami nem is éhség csak leeső vércukorszint okozta "drogelvonási tünet", amik miatt bizony egy keto étrend alatt sokkal könnyebb elérni a deficitet, sokkal kevesebb a kísértés, vágyakozás hosszabb távon (nyilván elején átállni szar)

Akkor már csak az van hátra, hogy az ideális testsúlyon lévő emberekre is igazoljuk a dolgot
Még hátra van... De miért neked kellene igazolni? Miből gondolod, hogy te közelebb jutsz az igazsághoz, mint a WHO, USDA, EFSA, stb

Azért az elmúlt 50 év rohamosan terjedő túlsúly s cukorbetegség problémái miatt feltételezhető, hogy az eddigi ajánlásaik nem szentírások, s lehet hogy nem mindig kell betűről betüre követni őket (na nem mintha mindenki az alapján evett volna, de pl a 0.1% zsírtatalmú cukorral telenyomott szarok az ajánlásaiknak köszönhetőek pl?)

Alacsony kalóriáknál én is főleg a szénhidrátot venném vissza, de pl nekik szerintem 60% fölötti CH lenne optimális, ha fogyni akartak volna.
Extrém hidegben/magasságon valóban a carb loading a jellemző a hideg miatt keletkezett elképesztő mennyiségű kcal igény miatt, azonban van jópár ismerősöm, aki rendszeres mászó és keto is egyben, nem zárja ki magát a kettő :)

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

Ugye a keto vs WHO, stb ajánlások összehasonlítása a téma.

Aki normális, egészséges ételeket fogyaszt low carb vagy keto alatt, annak se lesz gondja érelmeszesedéssel, koleszterinnel. De lesz, legalábbis sokkal valószínűbb.

ami miatt sokkal hatásosabb tud lenni sokaknál a keto pl, az az éhségérzet, Tényleg sokkal? Szerintem alacsonyabb kalóriadeficitnél, rostban gazdag kajával és ~40% összetett szénhidráttal nem olyan elviselhetetlen az éhségérzet. Sokaknál hatásosabb, de nem mindenkinél, talán nem is a többségnél.

There was no significant difference in 12-month weight loss between the HLF and HLC diets Bár csak low-carb nem keto.

De a fogyókúrás (időleges) ketózással nincs igazán bajom.

Azért az elmúlt 50 év rohamosan terjedő túlsúly s cukorbetegség problémái miatt feltételezhető, hogy az eddigi ajánlásaik nem szentírások. Nem létezik szentírás táplálkozástudományban, köztük a keto sem. És igen, tévedhetnek a WHO és társai, csak kevésbé valószínű.

Az elmúlt 50 év rohamosan terjedő túlsúly s cukorbetegség problémái miatt a kalóriatöbblet és a mozgásszegény életmód okolható. Ha a 7 milliárd ember az ajánlásoknak megfelelő kalóriát enné és mozogna is, akkor sokkal-sokkal kevesebb lenne a túlsúlyos és cukorbeteg. Ha ez a 7 milliárd ember ketózna, csak minimálisan kevesebb cukorbeteg lenne, de sokkal több szív-érrendszeri beteg. Ez támasztja alá ez a tavalyi kutatás.

Both high and low percentages of carbohydrate diets were associated with increased mortality, with minimal risk observed at 50–55% carbohydrate intake.

de pl a 0.1% zsírtatalmú cukorral telenyomott szarok az ajánlásaiknak köszönhetőek pl? Nem, nem az ajánlásoknak köszönhető, hanem a keresletnek. Max 3-10% hozzáadott cukor még elfogadható, de az ideális a 0%, ezt mondják az ajánlások.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"de pl a 0.1% zsírtatalmú cukorral telenyomott szarok az ajánlásaiknak köszönhetőek pl?)"
Ilyen téren meg kell, hogy védjem az ajánlásokat, azok mindig is a természetes, nem feldolgozott élelmiszerek mellett tették le a voksukat. Sajnos az ajánlások bármit is mondanak, arra mindig lesz olyan gyártó ami kiad olyan terméket ami bár papíron megfelel ajánlásoknak, jobb lenne nem fogyasztani.


havenday
(tag)

van aki szintén szokta gramm pontos mérleggel mérni a makrókat? Én 1 evőkanál olajat 6gr-nak mértem, de a neten, pl a kalóriabázis - on is 12gr-ot írnak :U


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Szabványos evőkanál 15ml. De ha nem veszel valami ilyesmit: [link] (eBay / Ali-n van töredék áron is), akkor a te mérésed eltérhet ettől. Szóval ha grammozni akarsz, akkor mérd le a saját kanaladat, és onnantól használd azt :)


havenday
(tag)

így tettem, csak furcsállom a kerek kétszeres mértékű eltérést


D1Rect
(félisten)
Blog

Én ezért nem szeretem ezeket az ezoterikus mértékegységeket.

üzenetek