üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Ez alapján én azt mondanám, hogy bármilyen hal fogyasztása jobb, mint kapszulát szedni. De pl. a jelek szerint a pontynak is relatív jó az omega 3 tartalma: [link] (nem ismerem a forrást, de nutritiondata-ra linkel, az megbízható szokott lenni). Egyébként a makréla tartalmazza a legtöbb omega 3-at, nem a lazac (pl)


havenday
(tag)

tényleg, a makréla.....és az jobban is ízlik


nagysz
(tag)

mennyit és milyen formában kéne enni? Elég a halászlé vagy grillezve is kell tolni ? :D


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

A mennyit jó kérdés, igazából az egyes halak közötti különbség, feldolgozási mód, mit raksz hozzá, stb. miatt nehéz konkrét számot mondani. Én itt Mo-n azt mondanám, hogy túlenni úgyse tudod magad belőle, szóval amit pénztárcád, ízlésed enged :) Otthoni feldolgozási mód elvileg mindegy, korábban ugye olyan cikk volt, hogy konzervkészítés közben gyakorlatilag elveszti az omega 3 tartalmát a hal, de olyan hőmérsékletet úgyse állítasz elő otthon. Ha főzöd akkor fixen 100 fok alatt marad, ha sütöd / grillezed, akkor meg max a közepe kap nagyobb hőfokot. Feltéve hogy nem sütöd szét, ami szokás Mo-n :) Ugye halakat elég ~62 fokos maghőmérsékletig sütni / főzni.


nagysz
(tag)

hmm köszi, akkor elviekben a mostanában divatos alacsony hőmérsékletű, de hosszabb ideig tartó sütés jobb lenne? én eddig 180-200 fokon sütögettem kábé mindent, de az omega3 miatt tudok kivételt tenni, ha számít :)
a koleszterinem eléggé magas sajnos (7.6 ha jól emlékszem), így egy pár hetes/hónapos tesztet megérne, hogy tényleg jó -e rá a hal.


havenday
(tag)

nem arról van szó mostanában, hogy a kívülről bevitt koleszterin nem emeli meg a szervezetben lévő szintjét? Így akkor nagyon, csökkenteni se tudja :U


Arpee78
(senior tag)
Blog

Koleszterinről

(#2785) nagysz
A haltól szerintem nem feltétlenül lesz jobb a koleszterinszint, attól függ mi helyett eszed.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"nem arról van szó mostanában, hogy a kívülről bevitt koleszterin nem emeli meg a szervezetben lévő szintjét? Így akkor nagyon, csökkenteni se tudja "

Akkor.:
A kívülről bevitt koleszterinszint befolyásolja a teljes koleszterin szintet.
A ketóban ez komoly gond lehet.
A halak közül sem mindegyik képes a koleszterinszintet befolyásolni. A mélytengeri illetve hideg vízi halak képesek pozítív irányba tolni a koleszterin szintet. A bennük lévő anyagok, például az omega három segítségével.

Azt gondolom hogy a koleszterin probléma anyagcsere zavar. Az anyagcserezavarok általában szabályzási zavarok. Ezen zavarokban fontos szerepe van a táplálkozásnak, de a teljes felelősség nem a táplálkozásé.

A németek egy nagyon hihető érvet hoztak fel az katogen étrend ellen.
A hasfalban termelődik egy hormon ami egy bizonyos mennyiségű zsír/olaj fogyasztása után kezd termelődni. Az agy megfelelő részébe jutva szünteti meg az éhségérzetet. A zsiradék bevitel növekedése okán a hormon termelése is alkalmazkodik a változáshoz. Ezért a növekvő zsírbevitel csökkenő jóllakottságot okoz. Ez még nem is lenne nagy baj, de a növekvő energia bevitel megállítja a fogyást. Később a folyamat kontraproduktívvá válhat. Újra indul az elhízás.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Teljesen igaz amit írsz. De nem is beszélt senki se bevitt koleszterinről, omega3-ról volt szó.

nagysz
"hmm köszi, akkor elviekben a mostanában divatos alacsony hőmérsékletű, de hosszabb ideig tartó sütés jobb lenne?"
Nem az számít hány fokon sütöd. Az számít mennyi a hal maghőmérséklete. 180-200 fokon sütve is lehet 65 maghőmérsékletűre sütni a halat.

Arpee78
Nyilván nem a haltól, hanem a benne lévő omega3-tól.

Hieronymus
"Azt gondolom hogy a koleszterin probléma anyagcsere zavar. Az anyagcserezavarok általában szabályzási zavarok. Ezen zavarokban fontos szerepe van a táplálkozásnak, de a teljes felelősség nem a táplálkozásé."
Mi okozza akkor szerinted az anyagcsere zavart? Mitől alakul ki?


nagysz
(tag)

ok köszi világos. magyarul ne süssem szénné. én úgy is szép világosan szeretem, amikor még omlós és nem kapirgálós :) de majd megmérem, mennyi akkor a belseje fokban.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Mi okozza akkor szerinted az anyagcsere zavart? Mitől alakul ki?"

Ha tudnám, akkor egy Nobel díjassal beszélgetnél. A kérdésedre adott helyes válasz ér ennyit.

Azt gondolom, hogy ez összetett probléma.
Sokáig csak az életkorral kötötték össze a problémát. A vietnámi háborúban elesett amerikai katonák boncolásakor derült ki, a huszonévesekben is jelen van már az erek elmeszedés.


Woodslave
(nagyúr)

engem a helyedben inkább az ldl zavarna. De tudom semmi köze a szívbetegségekhez ez csak a gabonaipar meg a statin gyártó gyógyszertárak összeesküvése. Tényleg legyen így és ne kapj szívinfarktust 50 évesen . :K

[link]

Ja nem akarok trollkodni vitát szítani meg pláne, csak idedobtam tudom hogy senkit nem lehet meggyőzni semmiről meg természetesen nem is akarok mert én se tudok semmit.

Amikor ilyet írok igazából csak annyit akarok, ha valaki egy ilyen topicba téved (tök mindegy lehet vega topic is) lásson más véleményt és gondolkozzon el, nézzen utána aztán döntsön hiedelme szerint. :K

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Amikor ilyet írok igazából csak annyit akarok, ha valaki egy ilyen topicba téved (tök mindegy lehet vega topic is) lásson más véleményt és gondolkozzon el, nézzen utána aztán döntsön hiedelme szerint."
Egyetértek, senki se döntsön az alapján amit én írok, nézzen utána, aztán találja ki mit gondol :)

LDL miatt alapvetően azért nem aggódik, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a magas LDL önmagában nem indikátor az érrendszeri kockázatnak. Magas LDL és alacsony HDL, illetve a rossz trig / HDL arány az indikátor. Nálam mindkettő jó (még így is, hogy szerintem lehetne alacsonyabb a trig-em). Előbbire forrás pl.: "In a large cohort of patients hospitalized with CAD, almost half have admission LDL levels <100 mg/dL. More than half the patients have admission HDL levels <40 mg/dL, whereas <10% have HDL ≥60 mg/dL" ([link]) Magyarul alacsony LDL-től még lehet koszorúér betegséged (sőt, a betegek fele alacsony LDL-el rendelkezett), alacsony HDL-től lehet érrendszeri problémád (a betegek több mint fele alacsony HDL-el rendelkezett), de ha magas a HDL-ed, akkor azért nem annyira valószínű (bár akkor is lehet). És ugye ez kórházi felvett betegekről szól, nem lehetőségekről.
Másodikra forrás pl.: "Men with conventional risk factors for IHD have a low risk of IHD if they have low TG--high HDL-C levels." ([link]). Magyarul még ha valakinek vannak rizikó növelő tényezői is (amik tipikusan életkor, túlsúly, cukorbetegség, metabolikus szindróma, bizonyos vérkép mutatók), akkor is jelentősen kisebb a kockázata a Koszorúér-betegség ha a trig / HDL aránya jó.

Szóval összeségében mivel fiatal vagyok, nem vagyok cukorbeteg, túlsúly is egyre minimálisabb és a trig / HDL arányom jó (még a mostani mért trig értékemmel is), ezért személy szerint nem aggódok a magas LDL miatt, mert meggyőződésem szerint ezen körülmények mellett nem indikátor a koszorúér betegségre.
Nyilván ha a körülmények mások lennének, akkor lehet aggódnék miatta, az nem igaz, hogy a magas LDL miatt sose kell aggódni.


Madwe
(nagyúr)

+1, magas LDL alacsony HDL és magas gyulladás (ami korrerál gondolom a trig értékkel?) az ami rizikós. Persze nem jó ha magas az LDL, de az önmagában nem probléma. Tessék főleg halakból magvakból bevinni a zsírt s máris a HDL felé billen a mérleg :)

Ezzel én is csak annyit akartam, h az emberek hajlamosak gyakran túlságosan is leegyszerűsíteni a dolgokat s pár értékből következtetéseket levonni. Kicsit olyan ez mint a bmi :D attól még h 110 kiló egy ember és 1.70 centi, nem biztos h túlsúlyos s gondja van, lehet csak baromi széles izmos sportos valaki :)

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

Összefüggést találtak a szívbetegségek és a keto étrend között

(#2794) Cathfaern
"LDL miatt alapvetően azért nem aggódik, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a magas LDL önmagában nem indikátor az érrendszeri kockázatnak."

Úgy tűnik neked

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

A magas rostbevitelre és a normális zsírbevitelre, nem vörös húson alapuló étrendre az összes keto guide kitér, s itt se javaslunk mást. A teljes kiörlésű gabonáknál rendre a magas rosttartamot hozzák csak fel, de azt másból is be lehet vinni. Ahogy a vörös húsok túlzott fogyasztását se épp követendő példaként írják, sehol...

Szóval ésszel kell, nem lehet mellőzni a rostokat és nem marhán kell élni, de ki mondta ennek az ellenkezőjét :D?

Ez olyan sarkítás kb, minthogyha azt mondanám, h a normál nyugati diétán garantált a cukorbetegség, mert csak cukrot esznek...


Arpee78
(senior tag)
Blog

Szóval ésszel kell, nem lehet mellőzni a rostokat és nem marhán kell élni, de ki mondta ennek az ellenkezőjét? Ő és ő

"rostra nincs szüksége a szervezetnek"

"Vörös hússal az ég világon semmi gond nincs."

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Magas LDL és alacsony HDL, illetve a rossz trig / HDL arány az indikátor. Nálam mindkettő jó (még így is, hogy szerintem lehetne alacsonyabb a trig-em)"

A magas HDL sem jó, hiába jó az arány.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Igaza van Arpee78-nak, szerintem tényleg nincs baj a vörös hússal, és a rostra nincs szüksége a szervezetnek :) Illetve pontosabban a rostnak az egyetlen előnye, hogy csökkenti a felszívódást, ami hasznos lehet ha az ember olyan dolgokat eszik ami jobb ha nem szívódik fel (pl. szénhidrát -> glikémiás index). De igen, nyilván ez egyik sem alap ketos ajánlás.

"h a normál nyugati diétán garantált a cukorbetegség, mert csak cukrot esznek..."
Ha "normál nyugati étrend"-re azért nem állja meg a helyét, de ha azt nézzük amit egy átlag USA-beli megeszik, akkor ez még igaz is :D

Hieronymus
Nem hallottam még ilyenről, tudsz adni rá valami forrást?

üzenetek