üzenetek

hozzászólások


psyche
(csendes tag)

Bocs, de 8 tojás + 200g szalonna az már egy majdnem egész napi kalóriabevitel s nyilván ha valaki rossz zsírokból akar jóllakni, akkor azt nehéz ellensúlyozni.

Ha a felét veszed, akkor ugyanúgy arányosan is sok olívát kell meginnod hogy ellensúlyozd. Vegyük azt hogy 100 gram a napi zsírbeviteled ketóban. Akkor 50 gram telített, 50 gram telítetlen zsírra van szükség. 50 gram telített zsírt könnyű bevinni, ott a szalonna, tojás.

Nade hogyan viszel be napi 50 gram telítetlen zsírt? Az egy fél deci olivaolaj vagy kókuszzsír. Ennyit te meginnál egy nap? Mi mást tudsz mondani, amiből be tudsz vinni ennyi gram telítetlen zsírt naponta? Vagy szardínia? Abból 500 grammot kell megenni, hogy meglegyen a napi 50 gram telítetlen zsírbevitel. De csak ha nem eszel több telített zsírt 50 gramnál. Mert ellenkező esetben több telítetlen zsírt kell enned, hogy ellensúlyozd ezt.

Szóval ez nehéz.

Ha főleg halakat, magvakat, zöld föld feletti növényeket eszik az ember s ritkán, heti 1-2x fogyaszt tojást, bacont, marhát, máris fordul az arány.

Csak az már nem lesz ketó :) Ha halakból megbírsz enni egy kilót egy nap, rendben.

De a magvak nem ketóbarátok egyáltalán - tele vannak szénhidráttal. A növénybe meg nincs zsír, ez csak rostbevitel céljál jó maximum, de csak kis mennyiségben mert a zöldségekben is van szénhidrát.

Miért alapvetés nálad a bacon, tojás? Nyiván ha azon alapul a keto rossz lesz a zsírarány, de miért kéne csak a “parasztketot” alapnak venni?

Mert ezek az egyetlen források arra, hogy bevigyél elegendő zsírt. Nincs zsír, nincsenek ketonok, nincsen ketózis.

Ha ez nem tetszik,lehet olívaolajat inni / hallal tömni magunkat kilószámra. Menne? Na ugye :)

e nálam sokkal inkább alap egy tonhal, lazac, tőkehalmáj, kaviár, csirkecomb, avokádó, dió, mandula mintsem tojás, pláne a bacon... emellé sok spenót, brokkoli, spárga. Heti 1-2x bűnözök egy kis bioteches zero barral, bevallom

Hát akkor ez egyáltalán nem ketogén diéta. Ezekből nem tudsz bevinni annyi zsírt amennyi szükséges. A tonhalban, lazacban nincs zsír. A csirkecombban éppen hogy van egy kevés. Mandula, dió tele van szénhidráttal, ketogén étrendben ezek kukába valók. A zöldségek pedig csak rostnak jók, de sok belőlük sok szénhidrátot jelent. Kevés zöldség jó, sok zöldség rossz.

De ez így sehogysem ketó.

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Bocsi, de ez így bullshit.
Az összes gyümölcsöt egy kategóriába helyezve kidobod.
Avokádó cukortartalom 8 ezrelék. Citrom 2,3%. Szeder - görögdinnye kb 2.5 - 6.5%.
Az áfonyák pozitív tulajdonságait túltolják. A dió, 10% feletti szénhidrát tartalma mellett. még a ketóban is ajánlott.
A gyümölcsöt nem érdeme teljes mértékben kidobni az étkezésből.

De ha beszedsz egy tasak vitamint naponta máris olyan mintha megettél volna 5 gyümölcskosarat egy nap. A gyümölcs az ízén kívül semmi mást nem nyújt. Ja de. Zsírt. Meg magas vércukorszintet.

A dió nem ketobarát, mert tele van sznénhidráttal.

Low carbban jó azonban mert sok benne a telítetlen zsírsav és ott mehet a szénhidrát. De csak ésszel ott is.
A magok sajnos nem megengedettek ketoban.

[ Szerkesztve ]


consono
(nagyúr)

Mi az, hogy a láza van nincs zsír??? 13-14% ha jól emlékszem...


Madwe
(nagyúr)

Az egy tévhit, hogy a ketózishoz rengeteg zsír kell, meg ez a %os zsír fehérje ch felosztás is az.

egyszerű a képlet, ami nálam bevált és VÉGIG KETÓZISBAN vagyok:
ch max 20g (egyébként 50-60gig jó vagyok, de 20g az egyszerübb).
fehérje testsúly és mozgásfüggő, esetemben 120g körül ideális.

ezek a fix értékek, ezek fölé ezekből nem mehetek. Ez a (120+20)x4=560 kalória.

ezen felül kell zsír, annyi amennyivel jóllakik az ember - ez esetemben általában 100g körül van, így kb 1500 kalóriát viszek be egy nap. Van mikor többet van mikor kevesebbet.

nem attól leszek ketozisban h zsírt zsírral eszek - bár az elején könnyebb így beindítani + akkor célszerübb leszarni a kalóriákat s sok zsírt mutatni a szervezetnek, h megszokja az a fő energiaforrás. De long term erre már nincs szükség - az, h ketózisban maradj, annak a feltétele egy már “kiépített” keton alapú szervezet esetén, h chból annyit viszel be, h rögtön lebontsd elégesd agyadban, fehérjéből annyit amennyi izmaidhoz kell (bár szvsz ha több akkor se kell feltétlen félni a glukoneogenesistől, de ez mindegy). Ennyi.

az üzemanyagod valóban zsír, de ha a cél a fogyás, akkor célszerübb ezt a saját zsírodból ellátni :) nem kötelező rengeteg zsírt bevinni, a lényeg h max zsír legyen az üzemanyagforrásod. Ch és fehérje ne legyen tartalékban (+ alacsony vércukorszint végig). Hidd el, nilla zsírbevitellel is tudsz ketózisban lenni.

szóval de, ez is keto.

magvak: nyilván magas a ch tartamuk, mandula, dió, pisztácia jobbféle ezelből, s nyilván nem fél kiló eéfogyasztására gondolok, de napi 100g bevitele bőven makroártékeken belül van, cserébe baromi egészséges.
írod itt feljebb is h a dió nem ketobarát mert tele van chval: ez nem igaz. A dió pl tele van káliummal, ami ohadtul fontos keto alatt! Egyik legjobb forrása. És nem, nincs tele chval, csak nem azzal kell jóllakni, de napi 100g bőven belefér, az 7g ch! Persze lehet magnézium és kálium egészséges természetes bevtele helyett panangin fortéval tömni magunkat, meg vitaminokkal meg stb + feldolgozott tele adalékanyagos szar husokat enni, ettől is tudunk ketoban maradni s fogyni, de iszonyat egészségtelen. Lehet máshogy is csinálni—-

a lazac pedig a legzsírosabb hal tudtommal, ami létezik :)

tldr sokféleképpen lehet értelmezni s csinálni a ketot, részemről az egészség végig a legfontosabb, eleve fogyni is azért akartam. Persze jobban is érzem magam s magabiztosabb vagyok 1 év keto s 55kg zsírral könnyebben, de ez csak egy szerencsés mellékterméke nekem.

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Minimális.

12-14 gram / 100 gram.

Na de ki fog megenni minden nap 500 gram lazacot?

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Az egy tévhit, hogy a ketózishoz rengeteg zsír kell, meg ez a %os zsír fehérje ch felosztás is az.

Én egy szóval se mondtam, hogy a ketózishoz rengeteg zsír kell. Tudom, hogy tévhit.

Zsír kell hozzá, de nem rengeteg. Elég 80 gram is.

nem attól leszek ketozisban h zsírt zsírral eszek - bár az elején könnyebb így beindítani + akkor célszerübb leszarni a kalóriákat s sok zsírt mutatni a szervezetnek, h megszokja az a fő energiaforrás. De long term erre már nincs szükség - az, h ketózisban maradj, annak a feltétele egy már “kiépített” keton alapú szervezet esetén, h chból annyit viszel be, h rögtön lebontsd elégesd agyadban, fehérjéből annyit amennyi izmaidhoz kell (bár szvsz ha több akkor se kell feltétlen félni a glukoneogenesistől, de ez mindegy). Ennyi.
az üzemanyagod valóban zsír, de ha a cél a fogyás, akkor célszerübb ezt a saját zsírodból ellátni nem kötelező rengeteg zsírt bevinni, a lényeg h max zsír legyen az üzemanyagforrásod. Ch és fehérje ne legyen tartalékban (+ alacsony vércukorszint végig). Hidd el, nilla zsírbevitellel is tudsz ketózisban lenni.

Ezzel mind egyetértek. Ez mind így van.

magvak: nyilván magas a ch tartamuk, mandula, dió, pisztácia jobbféle ezelből, s nyilván nem fél kiló eéfogyasztására gondolok, de napi 100g bevitele bőven makroártékeken belül van, cserébe baromi egészséges.
írod itt feljebb is h a dió nem ketobarát mert tele van chval: ez nem igaz. A dió pl tele van káliummal, ami ohadtul fontos keto alatt! Egyik legjobb forrása. És nem, nincs tele chval, csak nem azzal kell jóllakni, de napi 100g bőven belefér, az 7g ch!

Igen, persze, de 100 gram sajtban meg 0.2 gram szénhidrát van, 100 gram szalámiban meg 0,3, a tojásban meg 0 :) Ez a nem mindegy.

Márpedig a ketogén étrnd arról szól, hogy kerüljük a szénhidrátokat. Akkor most vagy kerüljük őket valóban, vagy sehogy.

Ezekből a magokból ha beviszel 100 grammot, máris bevittél egy csomó kalóriát. Ha csak 50 grammot viszel be, akkor meg alig vittél be telítetlen zsírt vagy ásványi anyagot.

Akkor meg minek ezeket enni ketoban? Nem jók sehogysem.

a lazac pedig a legzsírosabb hal tudtommal, ami létezik

Ha fél kiló elmegy minden nap és van rá pénze az embernek, ám legyen :)

De attól még ugyanugy meg kell enned a tojást és a bacont, mert ez az 50 gram telítetlen zsír, ami fél kilo lazacban van, kevés. Ha így sem jó, akkor meg lehet enni 1 kilo lazacot is :)

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

100g dioban van kapásból 65g jóféle zsír. Igen. Rengeteg kalória van benne, miután rengeteg zsír van benne, az pedig magasabb kalóriával bír grammonkémt :)
de pl 100g dió, 100g lazac, egy kevés avokádó, spenót s máris megvan a napi energiabeviteled egészséges jóféle zsírokból bacon és tojás nélkül :)

nem grammokból hanem kalóriából kell jóllakni :) ugyanúgy ételeknél nem grammonkémti árakat nézek már régóta, hanem kaloriánkéntit :)

egyébként 100g dió valóban sok, laktató is, nem feltétlen kell annyit letolni, azt mint max írtam. De a jóféle zsírokat lehet ám vegyíteni is... pl alacsony tűzön elkészített lazacra őrölt magvak, mellette kellys gold vajban kipárolt spenót jóféle főétel tud lenni. Mellé nasinak maradék magvak, esetleg kevés áfonya pl kis túróval. Bőven 20g ch alatt maradsz, 1500 kalória körül jársz, finomat egészségeset s ketot ettél :) rengeteg alternativája van a bacon tojásnak!

nem kell mindenáron lerülni azt amiben van ch, csak figyelni kell (s eleinte számolni a,ig nem érzi az ember) h 20g alatt maradj :)


Hieronymus
(addikt)
Blog

"De ha beszedsz egy tasak vitamint naponta máris olyan mintha megettél volna 5 gyümölcskosarat egy nap."

Ja.
Találtál már olyan tesztet, ahol mérték, hogy melyik melyik vitamin készítményből mennyi vitamin szívódik fel valójában?
Az ásványi anyagokat, nyomelemeket és drogokat (a testben változást indukáló molekulákat) teljesen kihagytad a gondolatmenetedből.

" A gyümölcs az ízén kívül semmi mást nem nyújt. Ja de. Zsírt. Meg magas vércukorszintet."

Ezt leírhatod még ezerszer, akkor sem lesz igaz. Zsír akkor keletkezik, ha az energia bevitel meghaladja az energia fogyasztásának szintjét.
Ha betolsz a testbe 5-10 szem málnát és megugrik a vércukorszinted, nem a málnával van a baj.


consono
(nagyúr)

Tudom, hogy most a telített/telítetlen zsírokon indult a diskurzus, de nem kellene belebetonoznod magad ebbe :) Nem csak ketón, amúgy is mindenki arról beszél, hogy kerülni kell lehetőség szerint a feldolgozott élelmiszereket. A szalámi az, de igazán a bacon is... Valószínűleg jobb a szervezetnek a lazac és az avokádó. Mondjuk én mind a négyből szoktam fogyasztani, szóval...


psyche
(csendes tag)

100 gram dióban sajnos 20 gram szénhidrát van.

Out of the question.

Ugyanennyi mogyoróban 15 gram. (50 gram zsír mellett)

Szóval 50 gramnál több magot nem szabad bevinni ketogénen. Ezt lehet kompenzálni hallal. Vagy marad a tojás / bacon pluszban :)

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Én azért sem szeretem a magokat, mert ott a szénhidrátot egyszerre viszed be a zsírral. Ami nem jó.

Ott akkor az a szénhidrát zsírba megy, mert a szervezet nem tud mit kezdeni azzal, ha egyszerre viszel be szénhidrátot vagy zsírt. Olyankor vagy az egyikből vagy a másikból zsír lesz. Nem szerencsés.

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Találtál már olyan tesztet, ahol mérték, hogy melyik melyik vitamin készítményből mennyi vitamin szívódik fel valójában?

Ezért kell sok vitamint beszedni, hogy minél több szívódjon fel. A sokat úgy értem, hogy megadózisokat. Így biztosra mész :)

Tehát mondjuk C vitaminból 3000 mg-ot. Abból már biztosan felszívódik jó pár mg.

[ Szerkesztve ]


havenday
(tag)

Vitaminból én is a megadózisokat preferálom.


Apollyon
(Korrektor)

Régen én is így voltam vele, de igazából ha rendesen eszel és nem vagy beteg, akkor nincs szükség multivitaminra, kis dózisban sem.

Should you take a multivitamin?

"In general, the people most likely to benefit from a multivitamin are those who are unable to consume a wide variety of foods — often for financial reasons."

"Many people take a multivitamin in the hope it’ll grant them a longer life.

The evidence doesn’t seem to support this. Multivitamins might reduce the risk of cancer in people with poor or suboptimal nutritional status,[38] but on the whole, trials evaluating multivitamins haven’t shown a decrease in the risk of cancer,[39] cardiovascular disease,[40][41] or other life-threatening diseases."

"If you eat a balanced diet, as you should, taking a multivitamin might have for sole result to make your urine more expensive."


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Tehát mondjuk C vitaminból 3000 mg-ot. Abból már biztosan felszívódik jó pár mg."

Miközben tönkreteszed a vesédet és a májadat. A felesleget ki kell üríteni a szervezetből.
A C vitamin esetében sokkal hatékonyabb megoldás, ha normális mennyiséget nagyon apró mennyiségekben fogyasztod. Például egy palack vízben feloldva, egész nap iszogatva.

A vitaminokkal amúgy is érdemes óvatos lenni. Például a B12 hiánya nagyon rossz, túltolva az elhízás alapja. A niacin allergiás reakciót okoz túladagolva. Nem túl szép a rákvörös bőr.
A B5 vitamin lecitinnel fogyasztva agydoppingnak számít. Ha ezek mellett a ginkgo-t is erőteljesen fogyasztod. kötözködő félbolondot csinálsz magadból.


Madwe
(nagyúr)

Szerintem te kevered a kesudioval, ami messze kerulendo, valoban.

az, h egyszerre viszel be cht zsirral alapbol nem gond. Ha magas glikemias cht viszel be zsirral s emeled a vercukorszinted, akkor van gond. De akkor is csak akkor, ha sok chval teszed ezt s hosszab idore emeled a vercukrod - inzulinod - igy gatolod a ketozist - igy a zsir szepen elraktarozodik.

[ Szerkesztve ]


psyche
(csendes tag)

Miközben tönkreteszed a vesédet és a májadat. A felesleget ki kell üríteni a szervezetből.
A C vitamin esetében sokkal hatékonyabb megoldás, ha normális mennyiséget nagyon apró mennyiségekben fogyasztod. Például egy palack vízben feloldva, egész nap iszogatva.
A vitaminokkal amúgy is érdemes óvatos lenni. Például a B12 hiánya nagyon rossz, túltolva az elhízás alapja. A niacin allergiás reakciót okoz túladagolva. Nem túl szép a rákvörös bőr.
A B5 vitamin lecitinnel fogyasztva agydoppingnak számít. Ha ezek mellett a ginkgo-t is erőteljesen fogyasztod. kötözködő félbolondot csinálsz magadból.

A megadózisoktól nem lesz semmi bajod. Ezeket épp azért gyártják, hogy felszívódjon a kívánt mennyiség.

Ezeket tartom az egyetlen értelmes vitamin/ásványianyag forrásak.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Azért a vitaminok bogyókénti szedéséről is elég sok ész nélkül ne tedd cikk született már...

Mondjuk én eleve nem tartom jó dolognak, nem természetes. nekem a ketom alapja is a természetes ember által nem szétbarmolt adalékanyagos vacak a preferált, a burgonya, búza gabonával nyilván a chn túl is a fő bajom, h csak feldolgozva fogyaszthatóak, emberi kreálmány, nem fogyasztásra vannak kitalálva.

Szóval részemről ami terem/él s fogyasztható azt fogyaszd csak mellett a tápanyagokból bevitt vitaminok/nyomelemek a preferáltak.

C vitamin is túl van misztifikálva, ettől függetlenül néha bedobog egy c vitaminos bogyót ha úgy érzem szükségem lehet rá, ahogy pl a panangin fortét se vetem meg, ha magnézium/kálium hiányát érzem (szemremegéssel jelentkezik rögtön nálam a magnézium hiánya, rosszabb esetben már görcsökkel. kálium meg izommerevséggel, hátfájással... szóval ha ételekkel nem sikerül ezeket rendes szintre hozni, akkor néha néha én is élek azért ilyenekkel :D


havenday
(tag)

Na most néztem meg, 25 éve volt először az országban tápkieg cég, a California Fitness, én akkortól szedek nagy dózisú vitaminokat, multivitamint. Ha jól gondolom, 25 évet már szoktak emberöltőnek is nevezni. Tehát akkor joggal jelenthetem ki, hogy 1 emberöltő óta fogyasztok megadózisú vitamint. Jelentem kiváló egészségnek örvendek, épp tegnap döntöttem meg a felhúzás rekordomat (185kg) szóval nekem nem kell semmilyen tanulmány meg orvosi ajánlás/ellenjavallás a vitaminokról és amikor érzem, hogy jönne ki valamilyen felsőlégúti nyavalya rajtam, elkezdem az 1000 c vitamint kétóránként/óránkánt dobálni befelé.
Az is tanúságos volt, mikor az andrológus, a termékenység javítására a következő "szereket" javasolta fogyasztani: c,d,e vitamin és q10 koenzim.
A mai világban, a meglévő termelési technológiák mellett, valaki hisz még a termények ásványi és vitamin tartalmában?


Madwe
(nagyúr)

Egyébként az utolsó rész az sajnos nagyon igaz, rengeteg tanulmány volt arról, hogy az ipari termelésnek köszönhetően a növényekben található tápanyag, vitamin, nyomelem stb drasztikusan csökkent, mert az ember hirtelen mindenből tonnaszám akar hatalmas méretet termelni, pillanatok alatt, s nincs ideje a növényeknek az általános elemek elraktározására, kialakítására :(

Ettől függetlenül jobb sztem továbbra is természetes úton bevinni ezeket.

Szedni se feltétlen rossz, de közel sem annyira hasznos mint sokan gondolják, kevésbé szívódik fel, ellenben túl is lehet így tolni ennek ellenére könnyen.

A c vitamin példád pont rossz, mert abból akár percenként is dobálhatsz be 1000mgosat, max veséd terheled feleslegesen de kipisiled a felesleget... Amúgy 1000mg dobálsz ilyenkor ilyen gyakran? Miért? 1000mg egy napra elég lenne - s ok, lassan felszívódó s állandó ellátás kéne, de ezen okból kifolyólag valóban érdemes napi többet szedni, nade kisebb mennyiségűt, nem :D?

üzenetek