üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Az ajánlott szénhidrát-mennyiségeket nettó hülyeségnek tartom. 20gr kb a vicc szint, ketózis ide vagy oda. ez személyes vélemény, amit nem tudok semmilyen kutatással, csak a személyes tapasztalataimmal alátámasztani. Cserébe az állítólagos "tudományos kutatások" amelyeket a témában végeztek, kb ugyanilyen komolyságúak :))"
A 20g ch igazából az egyik legmegalapozottabb érték az egész étrendből :) Egy átlag felnőtt agyának 100g szénhidrátra van szüksége egy nap szénhidrátdús étrenden. Az agy 75%-a tudja energiaigényét ketonból fedezni, a maradék mindenképp szénhidrátból működik. Igen, ez alapján a 20 alálövés, de ugye fehérjéből is elő tud állítani a szervezet szénhidrátot, másrészt jobb alul lőni, mint felül, mert sem az egyes termékek / alapanyagok pontos szénhidráttartalma nem meghatározható, másrészt a mérlegelés se lesz annyira pontos, mint kéne.
De igen, igazad van, 20g szénhidrát fölött is lehet ketózisban lenni. Azonban az általad leírtakból arra következtetek, hogy te elég aktív életmódot élsz, szóval igaz amit írsz, hogy el is használod a plusz szénhidrátokat. De ez az átlag fogyókúrázóra nagyon nem igaz: tipikusan kimerül a mozgása abban, hogy reggel elsétál az autójáig, meg munka után visszasétál az autójához. Emellé hiába társul heti 3x1 óra edzés (ennél több edzés elég ritka), ha annyi szénhidrátot megeszik, mint te, akkor folyamatosan ki fog esni ketózisból. És az a legrosszabb dolog ami történhet, mert a szervezetnek folyamatosan át kell állnia és csak minden baja lesz.

"Tehát a véleményem az, hogy a 20gr szénhidrát mint ajánlás szükségtelenül és normál életmód mellett betarthatatlanul alacsony abban az esetben, ha valaki sportolgat."
A cikkben erről írtam egy külön részt, sportág függő. Ha valaki csak hobbiból vagy azért sportol, hogy ne legyen eltespedve, akkor bőven elég. Tapasztalat. Én naponta 12km-t biciklizek (munkábajárás), illetve lásd amit írtam túrázásról. Nyilván ha valaki 100m-es síkfutás versenyekre eddz, akkor nem jártható út a sima keto (de arra még létezik a ciklikus keto... )

"Ha a bevitt cukor nem elegendő (és az én esetemben még a 20gr többszöröse sem volt elegendő) akkor zsírt kell cukor jellegű anyagokká bontania a szervezetnek."
Az izmoknak nincs szüksége cukorra, ketonból is tudják fedezni az energiaigényüket, de igazából adaptáció után ketonra sincs szükség, közvetlenül zsírból is el tudják látni magukat.
Mondjuk a laborvizsgálat ha tipikusan éhgyomorra történt, és emellé alacsony mennyiségű szénhidrátot fogyasztottál, akkor nem csoda, hogy ketózist mutatott: szénhidrátdús táplálkozás után közvetlenül is elég 12-16 óra ahhoz, hogy minden szénhidrátraktár kiürüljön. Te ugye már alapból kevés szénhidrátot ettél, így egy szimpla alvás jó eséllyel elég volt, hogy már elkezdjen ketonokra átállni a szervezeted. Ez még nem jelenti azt, hogy folyamatosan ketózisban voltál.

üzenetek