üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Ez a Ketogén étrend érdekes téma, de félek tőle, hogy a negatív hatásai el vannak bagatelizálva jelen cikkben, és/vagy az orvosilag sem megfelelően alátámasztott dolog ez. Mert az hogy milyen látható hatása jelentkezik (fogyás), egy dolog, de mi van a nem látható folyamatokkal? A szervezet azért bonyolultabb ennél."
A nem látható folyamatokat orvosilag jól ismertek. Alkalmazzák hosszú távon terápiás céllal (epilepsziásoknál tipikusan 2 év, utána megnézik mi történik ha visszaáll szénhidrátra), de 1 éves klinikai kutatás is létezett. Szóval nincsen itt semmilyen "rejtett" folyamat.

"Az egyiket cukormentes, a másikat zsírmentes diétára fogva egy hónapig. Sajnos baromira nem találom mi volt ez, talán más sikerrel jár."
Sajnos pontos adatok nélkül nehéz bármit mondani. Ketogén diétát is lehet rosszul csinálni, ha nem viszel be minden vitamint és ásványi anyagot amit kell, akkor hiánybetegségek alakulnak ki. De ezt el lehet érni bármilyen étrenddel is. De:

FireKeeper
"az ilyen extrém diétákra mindig kicsit ferde szemmel nézek"
Én is. De ez csak addig extrém, amíg utána nem olvas az ember. Szénhidrátokban (és főleg cukorban) semmi olyan nincs, amire az embernek mindenképp szüksége lenne, vagy legalábbis ne tudná saját magának előállítani. Ellentétben ugye a fehérjével (lásd esszenciális aminosavak), amelyeket nem tud magának előállítani, viszont nélküle meg nem tud élni. Napi 25g szénhidrát ami mindenképp szükséges az emberi szervezetnek, de ezt meg saját magának is elő tudja állítani.

nuke7:
Fogyás céllal kezdtem utánaolvasni, de már nem csak amiatt csinálom. De igen, jelenleg a fogyás a fő szempont :) Hétvégén vagy jövő hétvégén lesznek fotók... bár szerintem senki se jár jól azzal ha az én félmeztelen képeimet nézegeti :D

Falcon C.
Örülök, hogy tetszett az írás :R Igen, igazából a ketoban az a jó, hogy természetes, ha az ember hallgat a szervezetére, akkor könnyen magától is ráállhat :) Ahogy a te példád is mutatja, szénhidrátdús étrenddel ellentétben itt sok esetben elég ha csak hallgat az éhségére az ember, és máris nem fogja túlenni magát, és le fog fogyni a neki megfelelő súlyra. Csak számolgatással biztosabbra lehet menni.

Franklin
"Annyi kiegészítést tennék még az étrendhez, hogy a felvágottakkal vigyázzunk, lehet bennük cukor, csak mondjuk dextróz, maltodextrin,szukralóz néven."
Igen, ez nagyon jogos! Megdöbbentő, hogy mikben vannak "rejtett" szénhidrátok, gondolom veszek majd jó kis főtt / sült sonkát, de egy olyan márkát se találtam, amiben ne lett volna 4-5g szénhidrát 100g-ban :( Ettől persze még lehetne enni keto alatt, de én sonkákat tipikusan arra szoktam használni, hogy ha napközben kevés a fehérje, akkor vacsorára megtolni velük. Így nézve viszont az elég sok.

üzenetek