üzenetek

hozzászólások


joysefke
(veterán)
Blog

Nem vagyok a téma nagy szekértője, de hát (orvosokat is beleértve) ki az? :)

Június közepétől augusztus végéig fogytam 10Kg-t, azóta még 2-t (84,5Kg->72,5Kg) Nem volt kifejezetten nagy a túlsúlyom, inkább izmos voltam mint elhízott, de most így 72,5Kg-mal nagyon szálkás-izmos vagyok.

Nah a lényeg az, hogy az első két hónapban egyrészt nullára redukáltam a hulladékkalóriákat (nassolás) másrészt a szénhidrátbevitelt is drasztikusan csökkentettem. Este nem volt (és még most sem nagyon van) jólakottan lefekvés. Emellett elég keményen sportoltam (sportolok) minden nap futás vagy bicaj.

A kezdeti éhségérzet ilyen körülmények között max 3 nap alatt elmúlik, utána már tényleg nem kívántam az édességeket (pedig a nassolás az nagyon ment korábban).

Sport terén is úgy érzem ebben az időszakban nem akadályozott komolyabban az alacsony szénhidrát szint (nem high-intensity-intervall edzéseket nyomtam). Olyannyira, hogy például júli 23-án a gázló kerékpáros teljesítménytúrát (130Km+1960m szint fölfelé) minimális szénhidrát-bevitellel nyomtam le (ellenőrzőponton ettem banánt meg két kis müzlit, alapvetően nem azért mert szükségem volt rá, hanem mert ott volt és biztosra akartam menni) Túra után sem voltam semennyire éhes, simán hazavezettem.

Meg vagyok róla győződve, hogy nagyon hobbi szinten többet számít az edzések mennyisége és minősége, mint hogy milyen kajával tömi magát az ember. Aki többet és jobban edz, az le fogja tolni az edzetlenebb, de a túra napján magát müzlivel/fehérjével/izoval/magnéziummal minden szarral toló társát (a nagyon hobbi, nem verseny szintről beszélek).

És akkor hogy kritikát is fogalmazzak meg:
Az ajánlott szénhidrát-mennyiségeket nettó hülyeségnek tartom. 20gr kb a vicc szint, ketózis ide vagy oda. ez személyes vélemény, amit nem tudok semmilyen kutatással, csak a személyes tapasztalataimmal alátámasztani. Cserébe az állítólagos "tudományos kutatások" amelyeket a témában végeztek, kb ugyanilyen komolyságúak :))

Kis túlzással ha ránézel a futócipőre, vagy kitolod a tárolóból/garázsból a bicajt már elment a 20gr szénhidrát, vagy akár elég egy keresztrejtvényt megfejteni hozzá :)

Nekem tipikusan így nézett ki az étrendem:
reggeli: jó fajta sonka, sajt általában kenyér nélkül magában, vagy abszolút minimális kenyérrel (nagyon vékonyra vágott rozs vagy tk-kenyér) megvajazva.

ebéd: nem-bundázott húsok valami egyszerű körettel, (ami gyakran 55gr (főzés előtt) barna rizs volt).
Ízletes húsokat szoktam enni, a csirkemellet meghagyom a rászorulóknak...

Vacsora: hasonló a reggelihez, de néha beértem egy kornspitz+kefír kombóval is. Sportos nap után (az előző helyett):
250gr félzsíros túró+2x8gr vaniliáscukor+250gr cukrozatlan meggy+1 natúr joghurt

Elfogyott még naponta 1-2 alma, illetve szükség szerint pár szelet sajtot ettem amikor megéheztem.

És hogy mennyire működött a dolog:
voltam laborvizsgálaton kevéssel azután, hogy beindult a dolog: nagyon alacsony vércukor+ketonok a vizeletben (egészséges embernél egyértelmű indikációja a ketózisnak).
Mountain bike-kal lazán tekertem néhány naponta 100Km+ os távokat 1500m szintemelkedéssel úgy, hogy túrán mindössze egy kerek Aldis camembert sajt és esetleg néhány szelet chedar sajt fogyott. Zéró szénhidrátbevitel túra alatt. Soha nem fogyott el az erő és soha nem volt éhségérzet.

Tehát a véleményem az, hogy a 20gr szénhidrát mint ajánlás szükségtelenül és normál életmód mellett betarthatatlanul alacsony abban az esetben, ha valaki sportolgat. Egyszerűen azért mert úgyis a szénhidrát (miután cukorrá bomlott) lesz az első, amit a szervezet eléget. Én a 20gr szénhidrát többszörösét elfogyasztva is tartósan (laboreredmény szerint) ketózisos állapotban voltam. A sporthoz plusz az agyműködés fedezéséhez cukorra van szükség. Ha a bevitt cukor nem elegendő (és az én esetemben még a 20gr többszöröse sem volt elegendő) akkor zsírt kell cukor jellegű anyagokká bontania a szervezetnek.

És akkor hogy teljes legyen a sztori:
Azóta (augusztus végétől) fokozatosan elengedtem a szénhidrátbevitelt egyszerűen azért mert egyrészt nem akarok többet fogyni, illetve pár hobbi versenyen jobban akartam/akarok szerepelni. Azóta például egy Balaton-kör vagy a montis edzőköröm vagy ahhoz hasonló edzőkörök egyszerűen nem mennek/mentek mindenféle szénhidrátos vackok elfogyasztása nélkül. A másik az, hogy a szénhidrátbevitel növelésével sokkal nagyobb éhségérzeteim vannak...

[ Szerkesztve ]

üzenetek