üzenetek

hozzászólások


Melorin
(addikt)
Blog

Üdv!
Tegnap ránéztem én is sentinelben, hogy mennyi parkolásom volt és kikerekedett a szemem amikor megláttam, hogy 234415 :Y
Egy kis kínlódás után sikerült DOS pendrive-ot létrehozni, persze az első hsz-ben szereplő programmal nem sikerült, így Rufussal csináltam meg.
Alapban 8sec volt megadva neki, beállítottam 300-at amit vissza is jelzett program.

Most akkor annyi a dolgom, hogy figyelem néhány napig a sentinelben a számot, nem-e növekszik rohamosan a parkolások száma?


szaszlaci
(addikt)
Blog

Igen, nézed, csökken-e kb. napi 1 – 10 közötti értékre.


marlowe66
(csendes tag)

Sziasztok! Nemrég raktam össze egy kis asztali gépet.
-Alaplap: Asrock Z270M Pro4,
-Cpu: i7 6700 non-k,
-Ram: 2x8gb Kingston Hyperx Savage 3000mhz,
-Táp: Evga B3 450W,
-HDD: 2 db. Western Digital Blue 2.5" 500GB 5400rpm (WD5000LPVX)

A hibajelenség a következő lenne, hogy a második hdd-m amin ugye nincs oprendszer az fogja magát és felpörgés után ha nem nyitok meg rajta valamit akkor hamar lekapcsol. Ez lehetséges az APM miatt van? A mostani EVGA tápom előtt egy Chieftec Force 500W típusu tápom volt azzal nem emlékszem, hogy produkálta volna a hdd a ki és be kapcsolást. Sajnos azt a tápot hamar visszavittem a boltba mert a ventillátora hibás volt. Lehet az új EVGA táp is problémás vagy esetleg a winyó az tényleg ilyen?

Hangfájl: https://drive.google.com/open?id=0BxssC-Qi362ocll3b0paTGVaY2c

Kép:

[ Szerkesztve ]


King Unique
(titán)
Blog

Korábban volt itt a topikban egy hasonló eset, amelyre az alábbi válaszokat kapta az illető. Ezen sorozatnál egyébként jellemző a motor gyakori leállítása és felpörgetése.

Windows alatt a merevlemez leállítása az energiagazdálkodási beállításoktól is függhet. De, ha az a cél, hogy biztosan ne álljon le a HDD, akkor a HDS-ben ott van a lemezek leállásának akadályozása opció. Illetve az APM maxra állítása is meggátolja, de a beállítás automatikus alkalmazása csak a regisztrált programverzióban használható.

Egyébként nálad a fejparkolás értéke hexadecimálisan 2B84, ami 11140 decimálisan. Az ugyan nem kevés, de nem is sok, pláne az adatlapon feltüntetett 600 000-es limithez viszonyítva. Tehát nem feltétlen muszáj megpiszkálni, illetve a motor leállásának tiltásához megteszik az előbb említett beállítások is.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

A táp(hiba) úgy nem szól bele, hogy csak akkor áll le, ha nincs adatlekérés; a korábbival is csinálhatta, csak nem tűnt fel.
Ha jól hallom, felpörgetés után pont 8 másodper múlva megy parkolni a fej és ott is marad, ami nem baj, ha ritkán használod és nem nő nagyon az érték.
Ami a lemez leállítását illeti, az valóban nem jó, ha naponta sokszor újra felpörög, én is az oprendszer beállításainál kezdeném a hibaelhárítást. Pontosan mennyi idő alatt áll le, véletlen nem húsz perc?

[ Szerkesztve ]


marlowe66
(csendes tag)

Köszi a leírások alapján a HDS-el sikerült kilőni az APM-et. :) Windows 10-et használok de ott az energia gazdálkodásnál a hdd-lekapcsolását "Soha"-ra állítottam és mégis leállt a HDD. A biosban is kikapcsoltam a HDD energia gazdálkodást és még is leállította... Furcsa, hogy csak egy third-party szoftverrel lehet csak az APM-et kapcsolgatni... :/

[ Szerkesztve ]


marlowe66
(csendes tag)

Értem, hát elég vájtfülű vagyok de tényleg nem emlékszem erre a fel le kapcsolgatós zajra a másik tápnál.. :) Windows 10-et használok ott az energia gazdálkodásnál kivettem a hdd lekapcsolást de még így is lekapcsolt.. :/ Most Hard Disk Sentinellel kilőttem az APM-et és így most jó. Remélem az élettartamára nem lesz nagyon rossz hatással.. :)

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Érdekes, bár W10-nél nem sok minden lep meg.. :) Az élettartamra a gyakori tányérfelpörgetés volt rossz hatással, mert nagyon igénybe veszi.
Érdemes a fejparkolások számát (Load/unloud...) megnézni egy hónap múlva, lehetőleg olyan ezernél ne emelkedjen többet ennyi idő alatt.


King Unique
(titán)
Blog

Mi ebben az érdekes? Az említett energiagazdálkodási beállítás köztudottan nem minden esetben hatásos és nem hiába szoktak külső programokat használni ezen célra. USB-n meg még annyit sem ér, mert ott az USB-chip firmware-ben lévő beállítások dominálnak. Ja, és ez nem 10-es fícsör, hanem ugyanígy van a többi Windows-verzió esetében is...

[ Szerkesztve ]


Loha
(veterán)

Azt gondolom tudod, hogy a laptop vinyó amit rendszernek használsz, jóval lassabb mint egy asztali 7200rpm-es WD Blue.


szaszlaci
(addikt)
Blog

Meglátásod szerint mi az oka, hogy egy mezei lemezleállítást nem mindig lehet oprendszerből szabályozni? SATA-n.

Loha: viszont annál sokkal-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal halkabb is, mint azt te is nyilván tudod.


Loha
(veterán)

Vmennyivel halkabb, de az egytányéros 1TB-os WD Blue is gyakorlatilag hangtalan, de ha a hang a legfontosabb szempont, akkor az SSD-k verhetetlenek, és durván érződne a sebesség különbség, főleg Win10-en.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Nem valamennyivel, hanem százszor halkabb, össze sem lehet hasonlítani, főleg, ha van a tetején egy ólomlap pl. Hangtalannak meg baromira nem nevezném egyik vinyót sem, főleg nem a 3.5-öseket... Max ha ki van kapcsolva. :D

Az SSD meg drága, ha valamennyi hely is kell a fő adattáron. (A megbízhatóságuk meg még mindig bajos, gondolok itt a proci vagy a BGA-ja elszállására.)

[ Szerkesztve ]


Loha
(veterán)

SZVSZ mazochizmus rendszernek 8 MB caches laptop HDD-t használni asztali gépben, ha nem kényszerből történik.


marlowe66
(csendes tag)

Persze tudom, hogy jóval lassabb de most eddig tudtam nyújtózkodni. Laptopom volt eddig és a 2 db WD HDD külső hdd-ént üzemeltek. Talán decemberben ha esnek az ssd árai akkor beruházok egyre de most addig ezek is tökéletesek. :)


marlowe66
(csendes tag)

Ám lemértem, hogy ha megnyitom az egyik kötetet és nem nyitok meg rajta semmi fájlt akkor a felpörgés és a lemez leállása között kb 25 másodperc telik el. :)


King Unique
(titán)
Blog

Az említett kék sorozat újabb modelljeinél alapból megvan ez a gyakori motorleállítás. Sőt, már korábban, más Windowsok alatt is téma volt ez. A megoldást pedig rendszerint a külső programok jelentették.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

Jaa, hogy az APM-et állította, nem figyeltem. Az volt bennem, hogy a mezei menedzsmentet, amihez ugye minek külön program.

Loha: pedig a cache 8 MB fölött pont nem sokat számít. Szvsz egyáltalán nem lassú a notilemez rendszernek, cserébe nagyon halk, hűvös, kicsi és megfizethető. Ilyen noti Bluet évekig használtam asztaliban, amíg tönkre nem ment. Most egy Black van, érezhetően fürgébb, de semmi eget rengető.
Nyilván kinek mi a fontos, de ez a hatalmas sebességeltérés csak a fórumokon létezik. Pedig az a Blue egy gyorsnak mondott nagyvinyót váltott.


Melorin
(addikt)
Blog

Le lehet valahogy lassítani vagy halkítani ezeket a greeneket?


szaszlaci
(addikt)
Blog

Viszonylag új dolog a parkolóvilla. Tényleg? :) videó

üzenetek