üzenetek

hozzászólások


Kiki18
(őstag)
Blog

Mindenféle rosszindulat nélkül:
Mi a cikk célja? Miről szól?


hege8888
(aktív tag)
Blog

Én a cikk rövidségén lepődtem, meg. (hogy így címlapos). azt hittem körbejárjuk, hogy akkor ha szétszedjük, mennyire szerelhető, mik az esetleges elfogyó elemek, stb...
Esetleg vmi teszt, szubjektív vélemény, valamivel összevetve.. :U

[ Szerkesztve ]


bossbob
(csendes tag)
Blog

Tavaly én is vettem egyet 20 ezerért, mivel a munkahelyen meg lehetett vásárolni a kiszuperált laptopokat. Best Buy volt annyiért. Azóta is tökéletesen működik. Az én akksim 93%-os még, így simán megy 5 órát moderált netezgetéssel 60%-os fényerőn!!!

Egyetértek az előző kommentelőkkel abban, hogy kissé rövid lett a cikk.
A következőkkel ki lehetne egészíteni:

- néhány jétákteszt, mondjuk egy aktuális címmel, egy 3-4 évessel és egy 5-6 éves játékkal is.

- Régi gép, ezért van-e benne FULL UEFI GPT support vagy csak régi BIOS-os MBR boot funkció. Persze tud full UEFI Boot-ot... De ezt jó tudni manapság.

- mennyire használható win10 alatt és milyen a "driverezettsége". (Tudom hogy minden tökéletesen megy rajta win10 alatt első indításra, de mégis csak egy idősebb gépről beszélünk.)

- esetleg egy linux tesztet is meg lehetne nézni, csak hogy mennyire stabil azon a platformon is.

- ki lehetne emelni, hogy ez volt az utolsó (azt hiszem) a tokozott processzoros T szériából, ezért lehet akár i7 quad core-ra is fejleszteni a gépet némi beruházással.

- asetleg SSD upgrade és tesztek vele, a HDD pedig egy beépítőkerettel mehet a DVD meghajtó helyére, melyet kb. 4 másodperc alatt ki lehet cserélni, ha valakinek mégis csak kell egy DVD.

- a legtöbb cégektől kiszuperált gépben nem csak dualband-es AC wifi van ami 5Ghz-en is tud csatlakozni, hanem SIM hely és WWAN mSata kártya hely is előre beépített antenákkal, így egy WWAN kártya vásárlásával (ami kissé drága tud lenni) akár mobilnetre is lehet vele csatlakozni.

- a billentyűnek több változata is van a megvilágítást tekintve. A "fapados" változat csak a webkameránál beszerelt Thinklight-al rendelkezik, ami egy felülről világító led, de a fullos változat nem csak ezzel, hanem megvilágított billentyűvel is rendelkezik.

- mennyire lehet csere vagy utángyártott alkatrészeket szerezni hozzá.

Természetesen még sok mást lehetne írni róla, de ezek szerintem még jobban alátámasztották volna, miért használható jól a gép még 2018-ban is.

[ Szerkesztve ]


Sunabouzu
(csendes tag)

"Dizájn: 4/10". Proli.


Kiki18
(őstag)
Blog

Egyetértek. A lista még nagyon sok mindennel bővíthető, és még én is csak egy hozzáértő felhasználó vagyok, nem pedig thinkpad szaki.
Szerintem, ha valaki ilyensmi gépet keres, ezt a cikket meglátva sokkal inkább kiszalad a világból, sem mint elgondolkodna a megvételén.
Pedig a Thinkpad 30-as szériája az, ami minimális kompromisszumot kér 2018-ban, miközben a bővítésének tárháza kb "végtelen".

(#5) Sunabouzu: Ez ízlés kérdése. Számomra 10/10

[ Szerkesztve ]


8Ball
(tag)

Lehet hogy nem dizánjos, de elmegy ha kell 10 évet… kinek mi a fontos.
Én 2 éve adtam el az enyémet, (vállam már tiltakozott ellene 3 órás napi BKV közben)
de az egy kicsit jobban felkészített volt. Ez korrekt állapotú alap konfig.
[link]


lula67
(újonc)

A gyári konfigurációs is elég gazdag volt. Az enyém 2013-as gyártású, gyárilag 256GB-os Samsung SSD-vel 4 GB RAM-mal, Dual-Band WiFi-vel és 1600x900-as felbontású kijelzővel készült. Átlagos felhasználásra ma is alkalmas. WIN10Pro alatt használom, linux (Ubuntu) alatt sem volt gond vele.


Zicokuka
(senior tag)
Blog

Aktuális játék alatt talán 5 fpst tudna produkálni.


Polllen
(nagyúr)
Blog

Hacsak nem kötsz rá egy egpu-t. ;)


Mamuska
(őstag)

Nekem T510, T520 volt és utána váltottam Dell Latitude E6540-re. A T430-as nekem nagyon nem tetszett, szerintem oltári gagyi lett az elődökhöz képest. Szerintem most a Dell jobb gépeket gyárt.


Tim82
(nagyúr)
Blog

T430-ba nem került gyárilag AC-s wifi és mivel a BIOS whitelist-es, ráadásul a whitelist-et (ellentétben a korábbi szériákkal) nem annyira triviális kiütni, nem is annyira egyszerű a WLAN kártya cseréje AC-sre.

*
A cikkhez:
- sima T430-ba is kerülhetett i3 proci, a T430i csak annyiban különbözik, hogy abba biztosan i3 került gyárilag.
- a T430s és a T430u más kicsit, az első a T400s/T410s/T420s termékvonal utódja, a második az első kísérlet a modern ultrabook-divathullám megragadására,
- a T430 kijelzője, legyen szó akár az 1366*768-as, akár az 1600*900-as felbontásról, csapnivaló sajnos, de kb. ugyanannyiért, amennyiért a gépet magát meg lehet venni, lehet LVDS-eDP adaptert + 14" IPS kijelzőt is venni bele (Kínából persze, de már eBay-ről megy). Más opció az X1 Carbon (első generációs) kijelzője, az TN létére egészen jó.
- mivel a billentyűzet cserélhető, semmi akadálya nincs a háttérvilágításosra cserének.


kaito83
(csendes tag)

Életem egyik legjobb gépe volt, előző munkahelyemen használtam, 7 és fél órát kibírt az aksi sajnos csak win alatt természetesen, minden minimálra véve, Linux/Ubuntu alatt max 3 és fél óra, nem jöttem rá miért.
Igazi igás ló természetesen iroda munkára, van belőle NVidia quadro-s azzal többet lehet kezdeni.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Most kaptam egy szinte zsír új T430s-t, 16GB rammal, 250GB mSATA SSD-vel, 1TB vinyóval egész használható lett :) A gyárban dokkolóról 2 kijelzőt meghajt, teljesen jó gép.


bossbob
(csendes tag)
Blog

Ha nem tévedek az mSata a T430-ason csak Sata II-es így ha teljes sávszélet szeretnél akkor a HDD helyére kell egy sima sata ssd-t rakni, hogy megkapd a Sata III-as sebességet.

Gondolom amúgy így is elég gyors.

Gondoltam szólok...


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Igen, az esetek 99.99%-ában nem számít a különbség.


UnA
(Korrektor)
Blog

"... Linux/Ubuntu alatt max 3 és fél óra, nem jöttem rá miért."

Nem tudom, mikor mérted, de a helyzet az, hogy Linuxra csak mostanában jöttek ki azok a kernel szintű optimalizálások, amik a hosszabb üzemidőt lehetővé teszik.


feliks
(senior tag)
Blog

Design 4/10??????
Ez a design egy 10/10es klasszikus mint egy Mona Lisa könyörgöm.

Mi lenne a 10/10, egy asus rog ledcsíkokkal?

(ps. ez úgy kiverte a biztosítékot hogy csak ezért loggoltam be :D )


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Neked lehet, hogy tetszik. Nekem nem igazán, de nem azért vettem a gépet, hogy nézegessem.
UI: Nem az ASUS ROG sem tetszik, sőt, egyik gamer laptop sem, ami szerintem szép az mondjuk egy bármilyen 2008 utáni MacBook Pro vagy Air


TheLázs
(csendes tag)
Blog

Hát, design. Szerintem ha azt nézzük, hogy a tapintás és a felhasználói élmény is a design alá tartozik, akkor ezek az ipari gépek nem is egy skálán mozognak az akármilyen konzumer gépekkel. A pöcökegeret leszámítva isteni volt amit a Lenovo ezekkel a gépekkel művelt. A macbook szebb, mondjuk. Átlagos userként viszont engem taszít az almás rendszer, bár még nem próbáltam. Néha játszom, az sem tudom hogy működne almán.


domos
(senior tag)
Blog

Dizájn: 4/10

Delet yourself. ;]


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Kicsit update-eltem a cikket a visszajelzések alapján.


SunyaMacs
(aktív tag)
Blog

Ismerősnél voltam LAN partin, akinek ilyen gépén játszottam. A csgo jól ment. 640x480 felbontáson a lehető legalacsonyabb grafikán. Ez még nem is lett volna probléma nekem, ha szerencsétlen nem throttlingolja össze magát 85 fokon, a processzor visszaveszi az órajelét 800 MHz-re és 10 fps-es slideshow-t nézek. Majd pár másodperc múlva normál órajelen ment, persze utána túlmelegedett és goto 10.


Prowler
(aktív tag)
Blog

Az előző gépem egy T430 volt. A kíváncsiság miatt vettem meg, HP és Dell után ki akartam próbálni a harmadik üzleti szériát is. Számomra a design nagyon bejött, igazi ipari minkagép fíling, ezt szerettem a legjobban a gépben. Az anyagminőségtől (ThinkPad ide vagy oda) nem voltam elájulva, a bekapcsoló gomb vagy a palmrest műanyagja például elég gyenge volt az előző gépeimhez képest, szerelni is kissé nehezebb mint egy EliteBookot vagy Latitude-öt.

A kijelzővel kapcsolatban Tim82-vel értek egyet, nagyon gyenge minőségű volt, pedig az enyém a nagyobb felbontású kijelzőt kapta meg a gyárban. A legkisebb mozdításra is torzulnak a színek és a betekintési szögek is csapnivalóak. Cserébe a zsanérok nagyon erősen és magabiztosan tartják a kijelzőt.

A billentyűzetét nem mondanám rossznak, habár személy szerint én is a klasszikus kialakítású billentyűzeteket preferálom. A touchpad viszont tényleg elég használhatatlan, cserébe a pöcökegér kárpótol a kellemetlenségekért.

Colin McRae Rally 2005, NFS Underground 2, Serious Sam First Encounter HD mind ment magas részletességgel a gépen gond nélkül, komolyabb melegedés nélkül. Átlagos felhasználásra szerintem bőven elég a mai napig, egyetlen kizáró ok a kijelző lehet egyeseknél (én is ezért váltottam Latitude E6440-re).

Barátaim édesanyjának adtam ajándékba, jelenleg Amerikában teljesít szolgálatot a T430-as. :)


domos
(senior tag)
Blog

Őszinte leszek, nekem mindegy, csak viccnek szántam. Én szeretem a thinkpad design-t, mert masszív és elpusztíthatatlan, de nem várom el másoktól hogy ne legyen esetlegesen más véleményük. :))


saby97
(tag)

Nem trollkodni jöttem, de az akkori vetélytársa, a HP 8740p egy pöppet sem vesz vissza az órajeléből full terhelés mellett sem... Igaz, hogy i5-3210M van az enyémben, de 35w ez is, az is... Még a turbo órajel is ugyanúgy 3,1GHz.
Mafia 2 és hasonlók azért elfutnak 30-40fps körül low-on a HD4000-ren... Six Siege ~8fps :DDD ...de persze nem vár mást az ember.
SSD-vel egyébként nagyon fürge.


8Ball
(tag)

Ez klasszikus hibás hűtő probléma inkább.
Az NVIDIA-s ami nekem volt nem vett vissza semmit terhelve se.


Feruendios
(aktív tag)
Blog

Hat a late 2012-es Macbook Pro retina-hoz hasonlitva, sehol nem volt a Thinkpad.
Azóta behoztak magukat.


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Ugyan ilyen gépem van, a nagyobb felbontással. Viszont én egyből felpakoltam 8GB ram-ra, 128GB ssd, meg az odd helyére egy 1TB hdd. Így már mindenre elég.


turbulencia8
(őstag)

En hasonlo kategorias gepet (hp 2570p) mindig hutopaddal hasznalok, meg a dokkolot is arra rakom.


kaito83
(csendes tag)

Már nagyon rég, kb 4-5 éve lehetett


Conmet
(csendes tag)

Nekem is van egy ilyen gépem de nVidia Quadroval és 1600x900 felbontású kijelzővel. Az mSATA portból kidobtam a 3G modemet, belepattintottam egy 60Gigás SSD-t és azóta kb. 5 másodperc alatt bootol a Manjaro.

[ Szerkesztve ]


Polllen
(nagyúr)
Blog

Én ezért választottam anno x230-t IPS-sel. Az is nagyon jó kis gép, elfogadható kijelzővel. Még ott sem volt hűtési gondom, pedig egpuval Division-t toltam rajta fullhd-ban. :)


Kiki18
(őstag)
Blog

+1.

X230 a legtutibb ebben a családban.

Egyetlen egy dolog bosszant benne, az a forrasztott proci, nem cserélhető. :(

A rivális 2570p-nek pont ez a vonzereje. :(


ghost364
(senior tag)
Blog

Én is ilyet használok, de kicsit jobban kimaxolva. Procim ugyan ez, csak kétszer anyi RAM illetve 128GB SSD+1TB HDD van benne meg a nagyobb felbontású kijelző, így produktív dolgokra is perfekt, sőt, Assetto Corsázni is szoktam vele :D
Viszont még sehol sincs a maximális potenciálhoz képest (négymagos i7, 1080p mod, 16GB RAM): [link]
Méretre viszont nagyon nem jött be, cipelni nem túl kellemes. Épp ezért vettem még egy X230-at is, meglátjuk melyik marad. Ja és Windows 7-tel sokkal jobb hazsnálni szerintem, jobbak a driverek, több az utility, stb., na meg a 10-es szerintem alapból egy borzalom.


Polllen
(nagyúr)
Blog

Egyrészről igen, nekem i5-s verzió volt és kezdett kevés lenni a proci, másrészről meg nem tudom, hogy egy i7-t mennyire lehet jól lehűteni egy ilyen kis házban.

ghost364

x230-nál win10 alatt semmilyen driver gondom nem volt. Minden funkció működött. Egyedül a 3G modemet kellett külön telepíteni.

[ Szerkesztve ]


Napfénysüti
(nagyúr)
Blog

Csak nem a Nagy kéknél dolgozol? :)
Én most vehettem meg egy hónapja a T430-as gépemet, mondjuk annak az akksija már elég gyenge sajnos. :(
Volt T400-asom korábban azt nagyon szerettem, ergonómiában szerintem sokkal jobb volt. A mostani T470 céges gépem viszont sebességben meg kijelzőben veri az előző kettőt.


Kiki18
(őstag)
Blog

i7-nek fogyasztása ugyanaz, mint az i5-nek emlékeim szerint, így nem lenne melegebb.
Sőt Ivyból volt ugyancsak 35W-os, de 4magos i7, tehát ez sem lett volna melegebb ,mégse készítettek ilyen x230-at....galádság. :o)


Prowler
(aktív tag)
Blog

Én is szemeztem vele, de 14"-es méretnél nem szerettem volna lejjebb menni, így maradt az E6440. Mindezek mellett DVD meghajtó is szükséglet volt számomra.

Az X230 szuper kis gép, főleg így hogy az IPS kijelzős verziót birtoklod. :)


SunyaMacs
(aktív tag)
Blog

Próbáltuk azzal is, nem sokat használt neki


Polllen
(nagyúr)
Blog

Most adtam el. Ha újra kell noti, valszeg 430/530 lesz.


UnA
(Korrektor)
Blog

Hasonló laptop, de már az elején kikapcsoltam az nVidia kártyát, mert szerintem csak feleslegesen növelte a fogyasztást. És nálam is SSD + Linux van rajta ;)


beef
(senior tag)

Nekem legnagyobb bajom a gyenge fényerő (a TN panel mellett), szobában tökéletes, de terepen használhatatlan, nagyon hiányzik úgy 20-30%.
Nem tudom konkurencia hogy áll ezen a téren?


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Ugyan ez van nekem is, csak intel vga-val. :K
Köszi linket, hasznos. Viszont az I7-el nem lenne túl melegfejű? Így is néha elmegy a 80 fok köré.


janeszgol
(veterán)

A nővérem céges notija egy T430u. A Core i5 3317u egy kalap trágya. 8 giga ram van benne, az elég. A billentyűzet, a zsanér, a borítás nagyon minőségi. A kijelző vacak, a hang vacak. Ennyi.


tope
(addikt)

Csatlakozók 9/10 ?
HDMI hiánya, na emiatt kapásból max 7 inkább, azért legyen már rajta 2018-ban egy használni kívánt gépen. (TV-re rá se bírod kötni alapból)


Tim82
(nagyúr)
Blog

Testvér, van egy perced? A Displayportról hallottál-e már?

(És az amúgy megvan, hogy egy 2012-es modellről szól a cikk?)

[ Szerkesztve ]


tope
(addikt)

Eh, elsiklottam felette (hogy van rajta), Mea Cupla

[ Szerkesztve ]


davenport
(aktív tag)

Otthonra most cseréltem le a T410-eket T430s-re. Átlagos felhasználónak, netezni, szöveget szerkeszteni, nem hiszem hogy kell több. A két gép + a két msata ssd ára még bőven egy új belépő gép ára alatt van. Egy hibája van, hogy egy venti tisztítás, esetleges pasztázás még mindig nem egycsavaros hátlapos szerelés.


BoB
(addikt)
Blog

DP és DP között is van különbség, Thinkpadokon DP++ szokott lenni, amit annyit tesz hogy egy szimpla passzív átalakítóval (egy kis kábel) HDMI is használható. [link]

üzenetek