üzenetek

hozzászólások


BiP
(veterán)

Itthon T420 van, 8Gigára bővítve, meg a HDD 128-as SSD-re cserélve, teljesen jól használható. (10 helyett inkább 8.1-et tettem rá, az gyorsabb rajta.)
Érlelődik a csere gondolata, de nehéz racionális érvet felhozni, miért is lenne szükséges.


rodrigez
(senior tag)

Jelen hozzászólást egy T430s-ről írom ami a könnyített 430-as. :) 3 éve párom kérdezte, hogy megveheti a céges gépét ha gondolja és, hogy szerintem megéri-e? Kérdem tőle, melyiket? A T430s-t? Igen, azt. 40 ezerért. Nézek rá. AZONNAL!!! Azóta használom és neki odaadtam az akkor egy éves középkategóriás 15.6"-os Lenovomat. :) 8gb ddr3 és samsung SSD-vel adták, valami nVidia alap Quadro is van benne diszkrét VGA-nak és természetesen belekódolt windows 8 pro licenc van hozzá, amit a cég win10-re frissített. Úgyhogy csak feldobtam rá microsoft oldaláról leszedett Win10Pro telepítőt és aktiválta is magát. :) Életem legjobb ár/érték arányú vétele volt szerintem. :)

A cikk pedig nagyon jó! :)

[ Szerkesztve ]


pszihopata85
(tag)

Nálunk is kettő T430s van a családban és mindegyik nagyon megérte.
Van már mellettük egy T440 és egy T450s is.
Egyedül a T440-nek van valami nyűgje, ha lehúzod a töltőről átvált proxy-ra az interneteléréssel, de nem lehet kikapcsolni. Ez szerintem valami "tört ;] " Windowsnak lehet a következménye.
Mindegyiken Win10 van SSD-re telepítve.


szegedilaci
(tag)

Sokszor kérdezik tőlem, vannak ilyen 80-90 ezres új gépek cerkával,melyiket vegye, és olyankor javaslok egy 80-90 ezres használt üzletit ssd-vel amit öröm használni, szemben az új de halálosan lassú ipari hulladékkal.


ДарСтав
(aktív tag)
Blog

Nálam most épp egy X230T van szolgálatban, így csak megerősíteni tudom azt, hogy még ma is megállják a helyüket nagyon sok esetben. Sőt, családon belül még van napi használós T61, T61p, és T500 is, SSD-vel hasonlóan jól használhatóak. Egyetlen gond van velük, az akkumulátor. Ugyebár eredetit már nem igazán kapsz, csak használtan, az utángyártottakkal meg alaposan meg lehet szívni.


Silεncε
(őstag)
Blog

95k-ért vettem fullos T450s-t. Összehasonlíthatatlan egy 90k-s cerkás tejfölösdoboz-műanyag notival.


UnA
(Korrektor)
Blog

Az enyémet (T420) csak akkor használnám Windows-zal, ha bottal kergetnének :)

Addig is a spéci feladatokhoz van rajta egy virtuálisan, amit havonta kb. egy-két alkalommal egy régi fordításhoz kell még használni.

Mostanában persze már megérett a cserére, de inkább arra várok, hogy mikor lesz itthon is kapható a T485 vagy T495.


davenport
(aktív tag)

Szintén két T430s van otthon, napi normál gépezésre (netezés, irodai feladatok stb.) több mint tökéletes. Mindkettő kapott egy-egy msata SSD-t a 8 GB ram mellé.


mdav88
(tag)

T530, munkaallomaskent uzemeltetve, napi kb 8-10 oraban.
Bajban is lennek ha ujat kene venni....(innen felfele eleg hitvanyak lettek, a billentyuzet mar ezen sem a regi...)


C0R0
(csendes tag)

Köszi a cikket! Nekem T420 van otthon és még mindenre elég.
A ThinkLight viszont szerintem hasznosabb mint a világítós bill, papírt is lehet alatta olvasni. :)


BiP
(veterán)

:)
Pont 100e alatti 450s-eket nézegetek a mostani T420 utódjául. Bár a méreten kívül nagy kényszer nincs a cserére.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Teljesen biztos vagy abban, hogy a T430-ban USB 3.1 csatlakozó és PCMCIA foglalat van?

(A helyes válasz az USB 3.0 és az Express Card foglalat amúgy. A PCMCIA bazi régi szabvány, már a 2000-es évek legelején is az újabb, azzal valamennyire visszafelé kompatibilis CardBus szorította ki a helyéről.)

Egyébként nem rossz kedvcsináló/bemutató írás. Bár szerintem a T430-nál régebbi generációs Thinkpad-ek is teljesen használhatóak 2019-ben (a 2007-es R61-em csak most fog visszavonulni "harmadgépnek", egy i5-ös X220 és egy quad-core i7-es T520 mellett). Csak legyen melléjük 4+ GB RAM és SSD. :B

[ Szerkesztve ]


aronocs
(tag)

Talán egy éve váltottam T450s-re, előtte is csak ThinkPad volt, közvetlenül előtte épp egy régebbi X201t, de még mindig nem tudtam megszokni a billentyűzetkiosztást, konkrétan a szerkesztő hatos (Ins,Del,Home, stb) elhagyását, átvariálását. Ezt mindenképp vedd figyelembe.

Ha melóra használnám, már összetörtem volna :) Így viszont otthonra kifejezetten szeretem, az árát nagyon megéri.


UnA
(Korrektor)
Blog

Azt csak azt jelenti, hogy nem gépeltél rajta eleget. Ha tényleg sokat kell használni, akkor mindent meg lehet szokni. ;)


BiP
(veterán)

Itthon Thinkpad vonalon a T61, T420 után jönne a 450s, munkában T470-est használok. (persze volt közben más márka is) Nekem nem gond az Ins-del, stb. furcsasága, azt valahogy megszoktam. Ellenben azt, hogy nem a Ctrl van a szélén, hanem az Fn-t tették oda, és mindig azt nyomom Control helyett, azt soha nem fogom :)

[ Szerkesztve ]


Napfénysüti
(nagyúr)
Blog

Az előző céges gépem egy T430 volt amit meg is vettem, jó lesz majd a gyereknek címszóval. Most egy T470-es használok melóra korábban meg volt egy saját T400-asom pár évig. Azt azért meg kell jegyeznem hogy nekem a T400 billentyűzete toronymagasan verte a T430/470-esekét. A mai napig nem tudok ezzel a szigetes kialakítással megbékélni. :B


Ceree
(senior tag)
Blog

Nekem áprilisban cserélték le a jó öreg T430-am a cégnél, 6 éves volt, de még 4 órát simán ment aksiról, feladataimra elég volt. A képeken szereplőhöz képest marhajó állapotban volt amúgy, egyedül a tapipad fóliája csúfoskodott rajta. Sajnáltam is nagyon, a W7 vállalati környezetben nagyobb rugalmasságot adott, mint most a W10-es T480s, de sajnos az operációban ezek a kisebb felbontású eszközök ideálisabbak, így vándorol le minden mohikán lassacskán.


bambano
(titán)
Blog

hogy a t430-as jó-e 2019-ben?
ha azt nézed, hogy egy t430, akkor jó.
ha azt, hogy az első thinkpad, amiben ócska klavi van, akkor nem :)


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

De, nagyon is 3.1, ugyanis már másodszor nevezték át. Jelenleg a hivatalos neve USB 3.1 Gen 1.


Tim82
(nagyúr)
Blog

És erről tájékoztattad a Lenovót is, hogy ők is legyenek szívesek átnevezni a T430-ról szóló hivatalos specifikációkról és doksikban az USB 3.0 csatlakozókat?

Azt most hagyjuk, hogy mennyire jó dolog a marketing bullshitnek bedőlni.

[ Szerkesztve ]


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Jelenleg 3.1-nek hívják, ezért neveztem én is így. Nyilván a rendes 3.1 az nem ez, de ettől függetlenül most ez a neve, így hívják, így up to date. Egyébként megvan az esélye annak, hogy szólok a Lenovo-nak ezért. Kérlek ne vitatkozzunk ezen többet, mert lehet, hogy nem sok értelme van.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Jelenleg 3.1-nek hívják, ezért neveztem én is így. Nyilván a rendes 3.1 az nem ez, de ettől függetlenül most ez a neve, így hívják, így up to date.

Igen, ha most adták volna ki a T430-at ugyanezekkel a csatlakozókkal, nyilván így hívnák most.

Kérlek ne vitatkozzunk ezen többet, mert lehet, hogy nem sok értelme van.

Minden bizonnyal nincsen sok értelme, csak a reakciód tűnt kissé sértődöttnek a láthatóan jó szándékú figyelemfelhívásomra (de lehet, hogy ezt rosszul látom, abban az esetben elnézést). A PCMCIA javításának Express Card-ra viszont van értelme, mert az nem marketinges átnevezésből fakadó nézeteltérés, hanem mindenképpen hiba a cikkben.

[ Szerkesztve ]


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Az utóbbi megtörtént, és azért egyébként köszönöm a kiigazítást.


Bugarov
(tag)

Az észrevételed eddig a hozzászólásig volt "jó szándékú figyelemfelhívás" innentől okoskodás.


Bugarov
(tag)

Szubjektiv tudom de nekem a takarithatatlan gumiszerű puha bevonat miatt ellenszenves az egesz termekvonal.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Köszönöm értékes, építő hozzászólásodat. :R

TunerJoe: a Thinkpad-topikban párszor már említett IPS panel konverzión nem gondolkodtál el amúgy? Vagy akár az első generációs X1 Carbon 1600*900-as paneljének beszerzésén - utóbbi amúgy plug'n'play, ellentétben az IPS panellel, ahol azért kell adapter és moddolni kell a topcase-t is, hogy az adapter elférjen.

Számomra amúgy a *30-as széria igazi hátránya nem a billentyűzet (bár a "klasszikus" Thinkpad-billentyűzetet tartom még mindig jobbnak a szigetesnél), hanem a macerás BIOS moddolás. Anélkül meg nincsen AC-s wifi sajnos.


pentiumboi
(csendes újonc)

Hányszor ütöttem mellé kezdetben én is. Mai napig nem értem, hogy miért kellett ezt? És miért van opció a biosban rá, hogy felcserélheted, ha úgy tartja kedved :) vagy utólag jöttek rá, hogy butaság volt?

Nekem a szigetes billentyűzetben (x230) csak a billentyűk anyaga nem tetszik. Valahogy keménynek/ridegnek érzem. És úgy mondom ezt, hogy itthon perpill egy blue switches mechanikust használok :) Van egy ezer éves asus laptopom chocolate keyboarddal ( ... features an ergonomically designed Chocolate keyboard, one which has concave key-caps that conform perfectly to the fingers. Positioned to the right of the keyboard is a full numeric keypad for effortless number input ... ) azt nagyon szeretem. Kiérti.


Cucuska2
(őstag)
Blog

Ilyesmit örököltem a munkahelyemen, és szerintem rettenetesen elavult kinézete van.
Nagyon örülök, hogy nem kell használnom se a monitorját, se a touchpadjét, mert mindkettő rettenetes.


hyperspace
(őstag)

Szeretném nemtetszésemet kinyilvánítani a cikkel kapcsolatban. Több, mint három éve használok egy X250-et, és most ez a cikk eszembe jutatta, hogy mennyivel jobb volt a T420. :U :O


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Szerintem az első két percben tennék tökre valamit a gépben, ha ilyenre vállalkoznék, illetve nem olyan fontos, hiszen a legtöbbször itthon vagyok, és ha fotót kell szerkesztenem, akkor itt van az IPS monitorom, on the go ritkán csinálok ilyesmit, mivel kizárólag hobbi szinten csinálom. Emellett van egy hülye becsípődésem, hogy szeretem ha eredeti alkatrészek vannak a gépemben, persze ez csak én vagyok. De azért köszönöm az ötletet.


Masooo
(tag)

Nem rossz a cikk, de felmerült bennem a kérdés, hogy mi nem jó 2019-ben, mondjuk 2011-től nézve, ha a cél nem a játék.
Egy TOSHIBA notit nyúzok még 2012-ből, i7-3630qm+16gb ram+256gb 850pro ssd, mellé hdd is van.. A bill lehetne jobb, de vállalható és még tökéletes is, szerencsére kopás sincs és nem csak a reagállása tökéletes. A monitor panelje is lehetne újabb de amúgy ezzel sincs még semmi gond.
Nem igen játszom már, a ps+maya+cad+office+ect simán megy és másodpercek alatt indul. Én is nézegettem már sok lapost a csere miatt, de mindig győz az a tudat, hogy minek.

[ Szerkesztve ]


BiP
(veterán)

"Nem rossz a cikk, de felmerült bennem a kérdés, hogy mi nem jó 2019-ben, mondjuk 2011-től nézve, ha a cél nem a játék."
Hát, azért még ma is csinálnak olyan notit (pl. 100e alatti kategória), amit legyártani is bűn. De a normálisabbak közül sem bírja mindegyik ~7-8 évig.


Cingáriusz
(őstag)

Nagyon jó igáslovak ezek a Thinkpad-ek. Én egy T420-ast használok zenélésre, immár két éve.
Tökéletesen teszi a dolgát, soha nem hagyott cserben.
Lassan szeretném lecserélni egy T540 vagy T550-esre, a nagyobb kijelző miatt elsősorban, és az erősebb hardver sem hátrány :)


janeszgol
(veterán)

3.2 Gen1 a neve már. :)


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Javítva!


arnyekxxx
(addikt)

anyósnak 6 éve vettem valami új áruházi (100ezres árlimittel) helyett használt T500-at (66ezeré), azóta is annyi kétévente a bajuk, hogy szól a win, hogy tele van a 160GB-s vinyó valamelyik particiója én meg megszakértem nekik, hogy törölni kellene pár letöltött filmet.


dingdongkng
(tag)

Én nem vagyok az ország legnagyobb üzletigép huszára, de szerintem a Thinklight vs. billentyűzet háttérvilágítás típusosan az a helyzet, amikor a jól működő egyszerű megoldást váltja egy szarul működő bonyolult. Elromló bill. háttérvilágítást láttam csomót, Thinklightot sosem. Papírt is lehet olvasni alatta, szerintem esztétikusabban néz ki pl. egy t440 háttérvilágításáshoz képest, (igaz egy nyílt lábszártörés is :D :D). És ami a legfontosabb fegyvertény: sokkal mocskosul kevesebbet fogyaszt az az egy darab LED.

[ Szerkesztve ]


dingdongkng
(tag)

Nincs a t430-ban AC-s wifi? Ez tutibiztos? Az x200-ban és a t61-ben tuti hogy volt, mert emlékszem...


aronocs
(tag)

X200-ban és T61-ben úgy lehetett, hogy valaki utólag rakott bele megfelelő wireless egységet, ez a két gép még bőven az AC szabvány előttről való.

Gyors gugli azt mondja, hogy 2013-ban vált hivatalossá az AC, a T430 pedig kb. akkor jött ki, így szinte biztos, hogy nem volt benne eredetileg. Főleg, hogy ThinkPad-ben semmit nem kapkodnak el, később esnek be az újabb fejlesztések.


TunerJoe
(aktív tag)
Blog

Szerintem simán lehetne mindkettő (a T430-ban még így volt), például jönnek azzal, hogy nem előrenyúló az fedlap eleje és azért nincs ThinkLight, akkor igazén csinálhatnának egy háromszög alakú cuccot amiben van egy LED, és azt egy motor forgatná, egy 4-500 ezres gépnél ennek nem kellene egy hatalmas bajnak lennie. Aztán meg ha papírt szeretnél olvasni, akkor a ThinkLight-ot használod, ha nem akarod bevilágítani az egész szobát akkor meg bekapcsolod a backlight-ot.
aronocs
A T430 2012 nyári, az AC 2013 decemberi, így már teljesen egyértelmű, hogy miért nincs benne. A 2013 márciusi T440-ben sincs egyébként tudtommal.

[ Szerkesztve ]


Tim82
(nagyúr)
Blog

Ha azokat flashelted whitelist mentes BIOS-szal, majd beletettél AC-s kártyát, akkor volt. Gyárilag, gyári BIOS-szal a *40-es (T440, X240 stb,) szériáig tutibiztosan nem. Volt dolgom X240-nel, a nálam lévő modell már gyárilag M.2 Intel 7260AC-val jött. (A T440 gyári alkatrészlistájában is van AC-s wifi kártya opció.

Whitelist mentes BIOS-szal van nekem is R61-ben, X220-ban, T520-ban Intel 7260AC meg Broadcom AC kártya.

[ Szerkesztve ]


dingdongkng
(tag)

Igenigen, egy barom vagyok. Nem AC-s volt benne, csak tudott 5GHz-et. Ja... Sry...

De amúgy az hogy mikor jelent meg az eszköz, az csak részben releváns, első Surface Promban volt AC is. És az tényleg AC volt, pedig az '13 év eleji, a szabvány meg '13 év végi...

[ Szerkesztve ]


dingdongkng
(tag)

Ez hogy lapos a fedél, ez nem fantasztikus kifogás. A motor szerintem költői túlzás, de a szintén laposfedelű Elitebookokban azt a korszakalkotó megoldást használták, hogy egy flepni lehúzásával, előpattant a lámpa a sikba hajtott ajtajából. Igazából tökéletes...

A backlightal kapcsolatos panaszom, hogy nagyon sokat fogyaszt...

[ Szerkesztve ]


gzbotii
(veterán)
Blog

Nekem egy ezzel egyidős X220-am van (igaz, másodlagos gép), de nekem teljesen használható a mai napig :)
Designban ez a kedvencem. Egyelőre elégedett vagyok.

[ Szerkesztve ]


Laci.M
(senior tag)

Fura, hogy kiemelted a HDMI hibáját, én egy párszáz Ft-os átalakítót szereztem be hozzá, illetve vettem aliról 2 db miniDP-HDMI kábelt, amiből egyik mindig benne van a laptoptáskámban. Fura, hogy kimaradt, de sokat nem foglalkoztam vele. Nekem az ODD helyére egyből repült egy terás winyó, a HDD helyére pedig egy 64es SSD..


azbest
(nagyúr)
Blog

Az előző évhez képest annyi változott nálam, hogy beszereztem kínából aktív 4k képes dp-hdmi átalakítót, így hdmi bemeneten is tudok 4k30Hz-en használni vele külső kijelzőt.

Plusz a másod gépem is kapott 4 magos procit és 16GB ramot. Most kíváncsiságból 35W-os i7-3612QM került be. Érdekességképpen cinebench r20-ban azzal kb 1000 pontot kap. Az erősebb i7-3720qm-et nem néztem, picivel lehet több. A másod géppen néha játszom kicsit egy kínai expresscardos egpu slot segítségével [link].

Meg szegény fő gépről kezd kopni egyik élén a gumírozás a mindennapi hordozás miatt.

[ Szerkesztve ]


C0R0
(csendes tag)

Be tudod kérlek linkelni az eGPU-t?


azbest
(nagyúr)
Blog

exp gdc [link], a házat meg nyomtattam, ahogy a tápegység házát is. De ezeket azt hiszem részletesebben is leírtam a korábbi linkemen lévő egpu topicban :)

Mivel az expresscard slotok eléggé rosszul kitalált csatlakozók, így gépenkét és márkánként is lehetnek pici méretbeli különbségek. Némelyik gépben lötyögősebb az expresscard és hát ilyen használatra nagyon fontos a jó kontakt, különben fagyás lehet.

[ Szerkesztve ]


C0R0
(csendes tag)

Köszönöm!

üzenetek