Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


PSti
(tag)

Köszi a leírást, érdekes volt. :R

Most 32-n vagyok, de csak 10 bitért váltanék, az pedig siralmas, hogy már evvel is megy a kamuzás, hogy a 10 bit igazából 8+frc, na ne. Azon csodálkoztam csak, hogy a többihez képest olcsó monitor, a 32-es samsung u32j59 valódi 10 bites.


Joshi
(félisten)

Szerintem tök fölösleges vitatkozni azon, hogy kinek mekkora kijelző az ideális. Nekem általában 27"-os monitoraim voltak, de egyszer úgy döntöttem, hogy veszek egy többfunkciós kijelzőt, azaz egy 43"-os IPS kijelzős Sony tévét (Sony 43XF8505). Ezt használtam egy ideig monitornak, de aztán lecseréltem egy Gamer monitorra. A jelenleg használt monitor egy LG 32GK850f ami tud 144Hz-et és ezt egy 1080Ti kártyával azért meg is lehet közelíteni. Ok ez nem 4K, de nem is feltétlenül van rá szükség főleg ilyen videokártya árak mellett.

ui.: OLED tévém van, de azt eszem ágában sincs monitornak használni, ahhoz drága még ez a technológia. Én nem ajánlom az OLED-et monitornak. :(


DarkByte
(addikt)
Blog

Aki amúgy a monitorkénti használatra relevánsabb burn-in tesztet akar látni (kevert használat, játék/film/produktív használat), ez az ürge rendszeresen csinál videókat. Április elején tartott 3000 óránál. [LG CX: 3000 Hours in...Burn in?]
És ő még csak a tálcát se rejti el feltétlenül.


nalaca000
(tag)

Az elhelyezésre és az optimális magasság megtalálására megoldást jelenthet egy asztalra rakható, szerelhető VESA állvány.

Pl. Ilyenek:
https://www.amazon.com/PERLESMITH-Universal-Adjustable-Heavy-Duty-600x400mm/dp/B085Q5PXL8/ref=sr_1_28?dchild=1&keywords=tv+desk+mount&qid=1623126169&sr=8-28
https://www.amazon.com/PERLESMITH-Universal-Stand-Table-Adjustable-Heavy-Duty/dp/B08863DHR3/ref=sr_1_16?dchild=1&keywords=tv+desk+mount&qid=1623126169&sr=8-16

Úgy általában bármilyen kijelzőnél érdemes elgondolkodni róla.
https://www.amazon.com/tv-desk-mount/s?k=tv+desk+mount


GreatL
(senior tag)

Én kiraktam a falra, az asztal síkja felett 10 cm-mel kb. Nem kell hajtogatni mert ugyanaz a szín mindenhonnan, a vertikális játékokat meg kirakom rá ahogyan van, esetleg artwork a két fekete sáv helyére jobbra-balra. Elég magasan van így, de jóvanazúgy.

[ Szerkesztve ]


arty
(addikt)
Blog

Közel 10 éven át használtam egy 50G30-as Panasonic plazmát "monitornak" - bármiféle beégés nélkül.
Ezekután én nem féltem tőle, hogy az 55CX-el gondom lesz (nem, méretben NEM LEHET lefelé menni :D ), ha tehetném nyilván 77G1 lenne a falon.

Tény: munkára nem használom és viszonylag sokat játszok, desktop alacsony fényerővel megy, mert egyébként vakít és az pl olvasgatás közben kényelmetlen. Tálca-elrejtés és képernyővédő van.

Én eddig maximálisan elégedett vagyok vele, de nyilván a legnagyobb ugrás akkor lett volna, ha elcédéről váltok :D


sati
(addikt)

Üdv a klubban :D nekem egy 55-ös (általam kalibrált) készülékem van. (az elrendezés csak átmeneti) :P

Hiánypótló írás! :R
Fényerő: az újabb paneleknél ez 10.000 óránál nagyjából 1%- fényezőveszteségről jelent. :)

55 vs 48 témában fontos megemlíteni, hogy még az 55-ös gyárilag szépen van kalibrálva, addig a 48-as out of the box ezzel nem büszkélkedhet.

Ha érdekelnek reportjaim (bocs a minőségért): [link] grid9, 3D LUT, 700 patch :D (a Media Márkt-ba gyorsabban dolgoznak) :DD

[ Szerkesztve ]


BiP
(nagyúr)

Durva. Hogy eltörpül mellette a billentyűzet.


Rimuru
(veterán)
Blog

Onmagaban is eleg apro az a billentyzet. :DDD


DarkByte
(addikt)
Blog

Ja hogy OLED mely víz fórum topik is van itt. Én csak a normál OLED TV-set ismertem eddig. Ez jobban nekem való lesz úgy látom. :K

Az a 10 ezer óra után 1% elég baráti. Ha 4-5 évet ki tudok farmolni a példányomból, én már nagyon boldog vagyok.


GreatL
(senior tag)

Semmi ez a beégés-dolog, eleve hülyeség vele foglalkozni. Mire látható lesz normál használatban 5 év után, hamarabb kidobod már támogatottság hiánya miatt. Ha meg nem, akkor sem érdekes az a pici beégés. A gyártó nem hirdeti hogy elhanyagolható, sem azt hogy lényeges mert nem akar róla vitát, van így is róla több mint elég.


Ed_007
(aktív tag)

Nagyon jó, alapos, olvasmányosan megírt, hiánypótló írás!

:R


kalmani
(tag)

A szemorvosok 1950-ben kiadott kiskönyve alapján, nem ajánlott ekkora OLED-et használni monitorként.


GreatL
(senior tag)

Második pixelhibásom után hozott a szerviz egy panelt... beteszi, mutatok rajta neki 3 darab élénk foltot, meg lilában egy pirosan virító pixelt. Marad itt a pixelhibás, inkább ezt nézegetem. A garancia használhatatlan és nagyon sokba kerül ez a TV. Távolról sem hibátlan, de távolról nem látszik a defektes pixel.


Vhiktor
(senior tag)

Véleményem szerint, az ABL és ASBL miatt lehetetlen normális mointorként használni, max kikapcsolt állapot mellett, de akkor me ugorhat a garancia.
És ugye a beégés veszélye is folyamatosan ott van.
Nem beszélve a limitált maximális fényerőről sem.

[ Szerkesztve ]


Vhiktor
(senior tag)

A gyári "kalibráció" minősége teljesen független a mérettől.

Eddigi LG tv-ék amiket kalibráltam egyik sem volt gyárilag színhelyes, sőt nagyon messze voltak tőle.

Az autocal sajnos rossz eredményt ad, sok hibával, nem javasolom a használatát.
Rengeteg külföldi poszt és panasz van róla bizonyítékokkal, reportokkal alátámasztva. Sőt még szemmel láthatóan is csak ront a képen. Akkor inkább a gyári képmódok valamelyike ami mentes a bandingtől és egyéb problkémáktól amit az autocal okoz.

[ Szerkesztve ]


sati
(addikt)

Ez a 2020-as (és korábbi) verziókban valóban így volt, viszont a 2021 RC-töl javításra kerültek.
Manuális kalibráláshoz milyen pattern generátort használsz?

Most nézem van weboldalad.

A dolby vision-t meg hiába kalibrálod [link]

[ Szerkesztve ]


simonzé
(addikt)
Blog

Fel lett találva a spanyolviasz. :)
2012 körül vettem egy 32 collos Full HD IPS-es Hannspree TV-t asszem 55000-ért. Egy-két évig tévéként használtuk, aztán költözésnél feleslegessé vált, hát befogtam a kis dolgozós-játszós szobámban szimulátorozásra. Nagyon bevált. Másfél méterről nézve nagyon kényelmes rajta emailt kezelni, olvasni, netezni, videózni, játszani, képet szerkeszteni, stb. Annyira, hogy a régi 19 collos monitorom már nem került vissza a szobába. :) Helyette érkezett mellé második kijelzőnek egy 24 collos szintén IPS-es full HD-s Philips monitor 14000-ért, amit hol Pivot módba állítok katalógusok, email láncok, vagy szerződések olvasása céljából, vagy netezés/játék közben netflix, esetleg online TV megy rajta. Van képernyőhely dögivel, és két teljesen külön tartalmat tudok megjeleníteni a két kijelzőn.

Egyetlen negatívuma, hogy a TV-t mindig be-ki kell kapcsolnom. Régen párszor bekapcsolva hagytam, ezért megoldottam hogy a TV USB bemenetére kötöttem USB-s ledsort, ami a billentyűzet világtásomat táplálja. Vagyis ha a munkával végzek, jól látszik hogy a TV-t még ki kell kapcsolni. Vagy két éve már egyszer sem maradt bekapcsolva. A két különböző képméret miatt tökéletesen kialakult a videóvágó, az email olvasó, a youtube néző szokásom, hogy mit melyiken jelenítek meg.

Mindenkinek ajánlom ezt a setupot. Egy szép képű full HD tévé használtan már 15-20e Ft-ból megvan, és a monitor is ugyanennyi. Nálam mindkettőnek csodálatos a feketéje és a színei is, a betekintési szög pedig mindkét kijelzőn kb. végtelen.

[ Szerkesztve ]


Vhiktor
(senior tag)

A 2021-es verziókban is ugyanígy van aurora color engine ide vagy oda ugynolyan rossz.

Az autocal az otthoni lelkes rajongóknak készült, rendes kalibrátolok nem használják pont az emlegetett problémák miatt. És soha nem is lesz jó, magában az auto kalibráció egy rossz koncepció, főleg, úgy, ahogy a Calman-ban meg van valósítva.

Nem akarok vitát szítani,de ezek tények.
Autocal-ról elöbb utóbb mindneki áttér a kezdeti lelkesedés, majd nagy csalódás után aki egy kicsit is ért hozzá.
Arról nem is beszélve, hogy az LG tv-kbe épített pattern generator nem bit perfect, ezáltal már alapból rossz lesz a vele készített kalibráció.
Igazából ez azoknak lett kitalálva akik még csak most teszik meg az első lépéseiket a kalibrálás világában és még nem értenek hozzá.

Pl ezért nem jó semmire sem a Media Markt-os kalibrálás (ugye autocalt használnak, ráadásul minden tapasztalat nélkül), rengeteg tv-t tettem már helyre utánuk, amik természtesen fényévekre voltak a kalibrált képtől.

Dolby Visiont is lehet, sőt kell kalibrálni, de a calman autocal-t el kell hozzá felejteni (meg úgy mindenhez).

Ha a mainstream médiaából kell valakit felhoznom példaként, akkor Vincent Teoh a hdtvtest-től sem használja az autocalt amit már többször ki is fejtett.

[ Szerkesztve ]

üzenetek