üzenetek

hozzászólások


mr.perfect
(tag)

akku ami a tűben van, vajon hogy bírja a sütőben lévő esetleg 150-200 fokot?


Béééla
(őstag)
Blog

Valószínűleg nem lítium akku van benne :D
Az viszont tényleg kérdés, hogy konzumer 0-60/80°C-os cuccit szigeteltek le, vagy valami komolyabb lapul a tokban.

Jópofa látni, hogy feltalálják a kereket (nem kell ide kilógó vezeték!) majd pislognak nagyokat, amikor a fém bödönből az istennek nem akar az a nyamvadt rádióhullám kitévedni :D
Több pontos szimpla léghőmérőjük nincs? Ilyesmi áron lehet inkább vennék készen egy jót.


Freiherr
(őstag)
Blog

Elsőre marhaságnak tartottam, de jobban átgondolva van ennek létjogosultsága, ha az app jól be van kalibrálva.


bitpork
(veterán)
Blog

Ezzel konkrétan a szakmát gyalázzák. Aki érti süTTés művészetét az hőmérő nélkül is el fogja találni ami kell.


joghurt
(addikt)
Blog

Analóg húshőmérőre ránézegetni egy telefon képernyője helyett már túl oldschool?


bLaCkDoGoNe
(veterán)

Aki pedig nem érti a "szakmát" (azaz nem ül az elitista Olümposz trónusán), az így járt, majd számtalan trial&error után talán megtanulja (ha nem megy el tőle a kedve)?
Szvsz van olyan réteg, akiknek egy ilyen cucc hasznos lehet. És ez a réteg jóval nagyobb, mint az ezzel megélhetésszerűen foglalatoskodók – más kérdés, hogy hajlandóak-e ennyit áldozni egy ilyen cuccra.

(#5) joghurt: Nyilván nem létfontosságú cucc, de az értelmesebb okoseszközök közül való. Persze van más használható módszer is, de miért ne használja ki az ember a technikai lehetőségeket, ha van rá lehetőség? (Gondolom te még mindig egy Nokia 3310-ről, vagy egy Win98-at futtató Pentium 233MHz-es gépről kommentelsz, 14.4-es betárcsázós nettel. ;])

[ Szerkesztve ]


Astrolagoon
(junior tag)

Ne haragudj ekkora badarságot...A legnagyobb BBQ szakik is használnak hőmérőt,Pl Franklin ,stb..Pedig ő a BBQ egyik apostola....
Ajánlott hazai oldal: [link] :R

[ Szerkesztve ]


osztraksajt
(őstag)

És aki nem érti? Az égesse össze az értékes húst? Eleve valahogy meg kell tanulni, és nem mindenkinek célja hogy ennek szentelje az életét hogy a "süTTés művésze" legyen. Én még nem nagyon láttam olyan komolyabb BBQ helyet (nem csak itthon hanem USA-ban is ami ennek az őshazája) hogy ne használtak volna maghőmérőt.

Amúgy meg szerintem abban is hasznos hogy itthon mindent rommá sütünk (ez valami magyar sajátosság hogy ami nem sül egy órát az nyers) egy kicsit hátha nevelne arra hogy nem kell mindent kiszárítani meg összeégetni.


tédroberto87
(csendes tag)

Ez nem művészet, ez technológia. Hőmérő nélkül lehet, hogy eltalálod, ami kell, hőmérővel meg nem kell találgatnod és 627. alkalommal is pont ugyanolyan lesz, mint amilyennek szántad.


bitblueduck
(senior tag)
Blog

már kezdett megtetszeni, úgy voltam vele, hogy 4-5ezret rászánnék. aztán megláttam az árát :DDD
léhet teljesen reális de annyira ritkán sütök-főzök - olyat meg mégkevésbé amihez ez jól jönne -, hogy nehezen tudnám ezt elkönyvelni ésszerű vásárlásnak.


Gusztáv
(addikt)
Blog

Az is megoldás, ha látod a hőmérőt. De pl a komolyabb grilleknek van fém teteje, azon nem nagyon látsz át, vagy egy sütőben sem mindig látsz jól rá a hőmérőre. Ha meg nyitogatod, akkor azzal az egyenletes hőmérsékletet nyírod ki. Szóvla szerintem maximálisan van értelme a dolognak, persze az áron lehet vitatkozni. 40$ körül lehet kapni olyat amin a szonák kábelesen csatlakoznak egy kis kijelzős külső egységhez, az meg BT-n a telefonhoz.


#Morcosmedve
(veterán)

Pont akartam venni valami jó mérőt, igaz, hogy drágának hat (89€+10€ postával), de a cikk alapján is elég hasznos. Egyébként abból a szempontból nem drága, hogy tényleg mindig jól fogod megsütni, ezáltal nem dobálod ki a drága húsokat...

[ Szerkesztve ]


Astrolagoon
(junior tag)

Egy 5000 hufos simán megteszei.Ez szerintem teljesen felesleges árkategória


atike
(nagyúr)

A párom imád sütni / főzni... Lehet meglepem egy ilyennel... :)


joghurt
(addikt)
Blog

Ugye a teljesen zárt fém grillsütő (amin annyi ablak sincs, mint az otthoni tűzhelyén) biztosan jót tesz a Bluetooth átvitelnek.

De olyanból elég sok van, ahol drót köti össze a bent levő szondát a dobozra szerelt mutatóval. Már 16 dollárért kapsz olyan "grill station" készletet, amihez négy érzékelő jár.
A 100 dolláros árat én mindenképp a túlárazott és felesleges kategóriába helyezném. De nyilván megvan ennek is a célközönsége, mint a háromnegyedmillióba kerülő telefonnak.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Szar ügy lehet a gasztronómia még a csúcsok közlében is manapság, ha a top séfek is maghőmérőkkel gyalázzák a szakmát. Mondjuk cserébe ez nekik Michelin csillagokat jelent, így nem szégyellnek doppingolni. :)

Ez a kis kütyü az önmagukban bizonytalan, tapasztalatlan szakácsoknak tud komoly segítség lenni, de látom értelmét például szakács képzéseken és ha tényleg olyan minőségű, mint amire a cikkből következtetni lehet, akkor nem látom be hol van ebben a gyalázás még rendes konyhákon is. A meló pörög, nyolc dolgot csinálsz párhuzamosan, a vendég meg nem szeret cipőtalpat enni.


henrik1
(tag)

butaságot beszélsz.


adlersson
(aktív tag)
Blog

Tudhatnád, hogy a top séfek csak a mosogatógépnek "főznek". Az igazi gasztronómia a bográcsos rántott húsba töltött velőspacalnál kezdődik, amihez puszta kézzel ölték le és dolgozták fel a borjút.:U

Egyébként kicsit rádoboo, s ennyiért veszek egy "sous-vide" cirkulátort, abban megfőzöm a húst, ahogy tetszik, aztán serpenyőben kérgesítem.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

De a sous-vide már egy másik konyhatechnológia. :) Ugyanakkor tökéletes példa arra, hogyan változik a technikai kütyük hatására a főzés.


fogtunder
(nagyúr)
Blog

most komolyan azon megy a sírás, hogy meg kellene tanulni steaket sütni, de erre nem vagyunk hajlandóak és inkább veszünk 270€-ért egy ilyen marhaságot? ennyiből azért meg lehet venni némi bélszínt, amin tud az ember kísérletezgetni, és attól, hogy nem pont olyan lesz, még nem lesz ehetetlen. igen, a főzés ilyen, tanulni kell, próbálkozni és nem jön össze mindig.
és még mielőtt, nem a húshőmérőkre gondolok összességében, hanem erre a szettre.


nemlehet
(őstag)
Blog

Ez a cucc valóban túlárazott, de arrogancia a bénák fegyverének beállítani a hőmérőzést. Főleg, hogy mint írták korábban michelin csillagos séfek konyhájában is állandó eszköz.

Persze meg lehet tanulni érzésre is sütni, főleg ha 1 tűzhelyen 1 féle húst mindig azonos edényben készítesz. De aki kisérletező kedvő és mondjuk a tonhalsteaktől kezdve a "pulled lamb shoulder" (sry angolul főzök :D ) át mondjuk pork belly-t is csinál annak erre nem lesz lehetősége. Sok hús van aminel igen pici az a sweat spot amikor már rendesen elkészült de még nem kezd el kiszáradni és szaftos marad.

Amúgy nekem is újabban a szuvidálás majd rápirítás jön be. Azzal nem lehet tévedni és még ha full kezdő vagy is 10/10 éttermi szintű lesz a hús.


fogtunder
(nagyúr)
Blog

nos, én mindenféle ilyen segédeszköz nélkül tanultam meg, nem lehetetlen, bár a steakből azért még mindig kihívás a megfelelő állapotot megtalálni, de általában szokott sikerülni. egy wellington bélszínnek mondjuk biztos nem állnék neki hőmérő nélkül, azt nagyon könnyű elkúrni.
de egyébként igen, steaket mindig ugyanazon a tűzhelyen, ugyanazzal a serpenyővel szoktam sütni, hiszen otthon csinálom.
az ilyen omlós, széthullós húsokhoz teljesen céltalan hőmérőzni szerintem. kell egy jó öntöttvas lábas, meg kilónként 1-1,5 óra sütési idő 160 fokon, mellékelt folyadékkal, majd fedő nélkül felületkezelés, ezután a báránylapocka és az oldalas is úgy omlik szét, mint a linzertészta.
aki kísérletező kedvű, az kísérletezzen, nekem ebben van a főzés varázsa, attól lesz achievement, hogy magamtól megcsinálom és nem attól, hogy egy app megmondja, éppen mit kell. és igen, van, amikor túlkel a tészta, kicsit szárazabb lesz a hús, de ezekből fogsz tanulni és fejlődni. egy michelin csillagos séf hátrakötött kézzel és csukott szemmel is jobban süti a steaket, mint én akármilyen high-tech kütyüvel, szerintem kár ezen sokat lovagolni. de azért kis gyakorlással, egy jó serpenyővel nem kell hozzá semmi, hogy egy ilyet megsüssön az ember:

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"aki kísérletező kedvű, az kísérletezzen, nekem ebben van a főzés varázsa, attól lesz achievement, hogy magamtól megcsinálom és nem attól, hogy egy app megmondja"

Én is ilyen vagyok, imádok főzni, kísérletezni és minél nyakatekertebb a fogás helyes elkészítése, annál nagyobb sikerélmény, de nagyon sok embert ismerek, aki gyűlöl főzni, mert egy félresikerült fogás jó időre elvesz tőle minden motivációt. De olyat is ismerek, aki egyébként jól főz, de amikor vendégek vannak és egyszerre féltucat dolgot kell csinálni párhuzamosan, akkor kicsit széthullik és hatalmas segítség neki az, ha egy app becsipog, hogy fordítsd a húst vagy éppen készen van.


fogtunder
(nagyúr)
Blog

igen, párhuzamosításnál eléggé szét lehet peregni. én mikor vendégek jönnek, akkor szoktam csinálni tipikusan a nagy, egyben megsüthető húsokat, pl bébipulyka, egész csirkék, oldalas, lapocka. ezeket előkészítem előző este, reggel bemegy a sütőbe, aztán ott is marad 4-5 órára, addig bőven van idő elszüttyögni a levessel és körettel. 6-7 emberre max grillen sütök egyesével húsokat, ott tudok játszani az egyes darabokkal, hogy mi menjen a rács szélére, mi középre, konyhában nem állnék neki sok szelt húst sütni serpenyőben, mert mire kész a vége, az eleje már nem lesz jó.


xcsabo
(senior tag)

Azért nem eszik olyan forrón a húst:
[link]


nemlehet
(őstag)
Blog

Senki nem mondta hogy lehetetlen. Egyszerűen sose értettem ezt a hozzáállást. Ha van egy jobb módszer, amivel könyebben, amatőrként is jó eredményeket lehet elérni akkor f*sznak kell elitistának lenni. Felhozhatnék bagatell példákat mint pl gondolom akkor szervó sincs a kocsidban, meg vezetékes víz bekötve merthát anélkül is lehet, sőt vödörrel holdani a vizet testmozgásnak is jó.

A módszerek, technológiák fejlődnek ezekre fújogni, hogy az úgy már nem is az igazi beszűkült hozzáállás. Én elhiszem, hogy te élvezed a kísérletezést, de én pl tuti agybajt kapok ha 10-20k forint értékű húst elrontok mert mondjuk az én öntöttvas serpenyőm nem pont olyan mint másé. Miért rontanánk el a dolgokat amikor bőven megvan rá a módszer és technológia, hogy ezt elkerüljük?

Tény ez a hőmérő túl van árazva, de attól még maga a módszer igen is teljesen jó és több embernek kéne használni. Továbbá mint mondtam a sztárséfek is használnak hőmérőt, mert akármennyire is csúcsminőségű alapanyagokkal dolgoznak azok minősége sem teljesen konstans és mint steak kedvelő te is tudod hogy 1-2 percen is sok múlhat.


Gusztáv
(addikt)
Blog

Gondolom ugynanazon a soron készül :D . Persze a másiknál van szép fadoboz, felhő szolgáltatás, meg valószínűleg az app is igényesebb. Ali-ról elég sok dolgot be lehet szerezni, és ha az ember kicsit körültekintő, akkor általában még működnek is.


bitpork
(veterán)
Blog

Ez mindenre válasz mit nekem címeztek. Ez a sütés lényege és esszenciája.
2All:
Lehet zenélni metronómra is ami elfogadható de aki valódi művész elkerüli. A csillagos szakácsokat meg ne keverjük ide kérem, képre készíteni bárki tud- de jót enni , pláne egyedit készíteni nem alap feltétel a csillag. Mi több néha kifejezetten hátrány mert beszűkölnek a pöti pozsoáikkal.


xcsabo
(senior tag)

Pontosan 🎉


bitpork
(veterán)
Blog

Szerintem nem is éreznéd a húson az 70 v 60°C közötti különbséget - ennyit az elitizmusról ;)


kmarci25
(veterán)
Blog

Én pont pár napja vettem egy olyat, ami rádiós hőmérő. A beszúró vezetéken megy az állomásba és az kapcsolódik egy vevőhöz, ami hordozható, és mutatja a hőmérsékletet. 6000 Ft volt. :K


fogtunder
(nagyúr)
Blog

azért a vezetékes vizet ne hasonlítsuk már ehhez, mert nagyon nem ugyanaz a kategória. én abban hiszek, hogy ha valamit értelmesen akarsz csinálni, akkor igenis meg kell tanulni az alapjait. egy csomó konyhai kellék létezése például arra az egyszerű okra vezethető vissza, hogy az emberek nagy része sose tanul meg normálisan a késsel bánni és nem vesz egy rendes konyhakést.
visszautalva az autós analógiára, nyilván van szervó a kocsimban, de tudom, hogyan kell elkormányozni egy olyat, amiben nincs, hogy ne szakadjak meg közben. automata váltó is van, de ha beülök egy kézis kocsiba, megtalálom a kettest és nem bakkecskézek. tüzet is tudok gyújtani gyufa és öngyújtó nélkül és nem csak elméletben, hasznos volt már párszor, és a grillezéshez se kell 50-70-100e Ft-os grill, elég egy gödör és egy rács, meg némi fa.
én nem tudok azonosulni azzal, hogy vegyük körbe magunkat mindenféle high-tech szarral, csak azért, mert megvan rá a lehetőség, mert ezzel pont azt nem tanuljuk meg igazán, amit szeretnénk csinálni. és akkor leírom még egyszer, nem a hűshőmérővel, mint eszközzel van a gond, azért nagyon kíváncsi lennék, hogy hány sztárséf nézegeti a telefonját a sütő, vagy a serpenyő helyett, mikor használja. azt meg megint nem mondta senki, hogy 15K/kg-os árú bélszínnel kell kezdeni a pályafutásunkat, eleve lehet nem is marhával, hanem mondjuk tarjaszeleteket kell sütni, aztán ha az már megy, akkor lehet továbbmenni. én tudod mivel kezdtem a főzést 16 évesen? tojással. amikor már meg tudtam csinálni egy rendes lágytojást, omlettet, akkor mentem komolyabb dolgokra. fokozatosság, alázat, ezek kellenek a főzéshez, nem 85 ezres BT hűshőmérők.


bitpork
(veterán)
Blog

Nem csak a főzéshez de mindenhez ez kell. Csak a millenárisok és az utánuk jövők mindent (IS) prompt akarnak.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Szegény Heston Blumenthal egy egész karriert húzott fel olyan konyhatechnológiákra, amiknek a lényege a hőfokok, állagok, textúrák, időzítések mérnöki pontosságú megtervezése és megkomponálása. Szólni kéne neki, hogy a háromcsillagos fokozata túlságosan beszűkíti őt. :)

Amúgy nagyjából koppra ugyanazokat hallom vissza, mint mondjuk a futós topikban pár éve, mikor volt pár fórumozó, akiknek nem volt halálosan tökmindegy, hogy mások mit visznek magukkal futáshoz és nem győzték lesajnálóan elítélni azokat, akik pulzusmérővel és GPS-el mennek ki. Ők is szerettek ilyen szavakat használni, mint a "lényege és esszenciája". :)

Én is tök jól megvagyok ilyen kütyük nélkül, de van egy csomó ismerősöm, akik azért kezdtek el futni, mert ez adott egy kezdeti lökést. Meg olyat is, aki azért kezdett főzni, mert talált iOS-re jópofa főzős appokat.


Alexios
(veterán)

"Valódi művész" éveken át gyakorolt metronómmal, hogy pontos legyen.

[ Szerkesztve ]


bitpork
(veterán)
Blog

Valid példa, gondolom te is tartasz otthon mindent ami a molekuláris konyhához kell - szerintem ne ragozd mert csak rád nézve kellemetlen :B

(#35) Alexios: :N Mindenki a saját tévedéseit nevezi tapasztalatnak ;)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Te reagáltál úgy, hogy segédeszközök nélkül főzni ennek az egésznek az "lényege és esszenciája". Én nem értek egyet, Blumental használ hőmérőt és stoppert a tökéletes főtt tojáshoz és nem gondolom, hogy erőszak lenne a konyhaművészeten ezt otthon utána csinálni. Ahogy azt sem értem, hogy egy maghőmérővel húst sütni mitől "gyalázás". Én is ezek nélkül főzök, de tényleg nem értem.


bitpork
(veterán)
Blog

Amit fogtündér leírt - gondolom átolvastad- minden ilyen felvetésedre válasz. A főzést nem csillagért és nem étteremben mérhetően kell csinálni, hanem elégedett barátok és családtagok kedvére és saját megelégedésre. Persze lehet kirakatot csinálni belőle, de ne tegyünk már úgy mintha ezek a dolgok a mindennapok részei lennének - pláne nem szükséges részei. Édesanyád vagy nagyanyád talán rosszul csinálta sült csirkét ezek nélkül?
A főzés öröme meg az hogy nem kezdek el patikamérlegen öl-per-miatyánkot kimérni mert az van leírva, hanem intuitíven és érzéssel csináljuk. Ebben persze az is benne van ha az ember több sört iszik a kelleténél és nem figyel akkor teljesen átsüt valamit (netán brikettet gyárt) , de pont ez a sava borsa.
Lassan 15 éve dolgozok azon hogy minél jobb grillt tudjak a nekem fontos emberek elé tenni, és soha nem volt szándékomban (pedig megvan a Weber könyvtől kezdve az atya Úr Isten grill -bibliája is) a papírforma. Hála az égnek a párom is érzésre főz.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nem válasz. Nem válasz arra, hogy ez mitől a konyha megbecstelenítése. Miért baj, ha valaki a molekuláris vagy a csúcsgasztronómia egyéb területei felől érkező (akár leegyszerűsített) kütyüket, vagy csak simán főzést segítő mankókat otthon is ki akar próbálni? Lelke rajta, csak aztán a kaja legyen jó is. Szerintem.

Nem fogok vendégségben egy hőmérőzött steaket visszaküldeni, ellenben ha a kevésbé tapasztalt szakácsnak emiatt őszintén mondhatom, hogy frankó volt, azzal szerintem semmi baj.


bitpork
(veterán)
Blog

Valamit tisztázzunk: az hogy szerintem ez megbecstelenítése a konyhának, az alapanyagnak meg mindennek amit én ehhez társítok nem jelenti hogy más nem használhatja. Ezt csak te állítod a mondandóm kapcsán. Nyugodtan kínlódjon bárki bármivel, ami ugyan úgy nem biztosítja neki tapasztalat híján a jó végeredményt mint egy egyszerű recept papíron. Rgo ennek hatásosságát is túlértékeled szerintem. :)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"... nem jelenti hogy más nem használhatja. Ezt csak te állítod a mondandóm kapcsán."

Nem állítottam ilyet. A te konkrét kijelentésedre reagáltam, amiben meggyalázást kiáltottál. Nem véletlenül hoztam példának a csúcsgasztronómiát, Michelin csillagos séfeket, vagy egyenesen a molekuláris konyhát, ez is a konyhaművészethez tartozik (meg az is, ami mellett érvelsz és amilyen felfogásnak én is a követője vagyok). Amióta mai értelemben vett konyhaművészetről beszélhetünk (itt most a bő elmúlt 100 évre gondolok), azóta része az is, hogy mindenféle kütyüket is bevethetünk.

Hogy a bluetoothos maghőmérő megváltja-e a világot azt erősen kétlem, de ha ilyen és ehhez hasonló eszközökkel valaki legalább érdeklődni kezd a mirelit pizzán túli világ iránt, akkor azt mondom már megérte piacra dobni.

Mint az okostelefonos sport alkalmazásokat, pántokat, karórákat. Egy csomó ismerősöm van, akik értelmezni sem tudják a kirajzolt grafikonokat, de ezzel szerették meg a rendszeres sportot.


bitpork
(veterán)
Blog

Még mindig kevered a szezont a fazonnal. És még mindig azt mondod amit nem írtam. Én csak a véleményemet írtam. Ettől mindenki azt tesz amit akar - sikerrel v siker nélkül. :R


Reverend
(tag)

Csodálom a türelmedet :-). Én tegnap egy másik témánál már a második válasznál feladtam. Ott tartunk, hogy már nem kell PISA teszt eredményeket olvasnom ahhoz, hogy meggyőződjek a honi szövegértés kritikus állapotáról. Minden esetre drukkolok :R


bitpork
(veterán)
Blog

A negyedik X-en felül nem érintett a korosztály a funkcionális analfabetizmusban. Ugyanakkor egy bárki által leírt mondatot általánosságban tényként kezelni , az adott illető véleménye helyett, nos az elég sok problémát generál. ;)


Reverend
(tag)

A szövegértés nem kor függő. Nézzük a mondatot, amit írtál:

"Ezzel konkrétan a szakmát gyalázzák."

Erre reagált megannyi ember itt a fórumon. Ezt a jelenlegi szemantikai szabályok (szokások?) szerint mégis hogy kellene értelmeznünk?


bitpork
(veterán)
Blog

Úgy mint egy véleményt. Lehet nem olvassatok a blogomat de akkor itt is kiemelnem h nem vagyok szakacs. Barmilyen mas ertelmezése ennek teves es szandekosan felremagyarazott. Nem mellesleg megjegyeznem h politikaval viszont megelhetesi szinten foglalkoztam.


stellaz
(addikt)

Úgy érzem, hogy a rántott húsnak valahogy elment a tekintélye. Pedig jó rántott húst se könnyű csinálni, ellenben nagyon finom.


bitpork
(veterán)
Blog

Bécsben olyat ettem nemrég, hogy a langyos vizelet megindult a lábam szárán.


Šolaire
(veterán)

Nekem tetszik. Főleg mert telefonon látni a hőmérsékletet. Sokszor jól jönne. :)

Egyébként van létjogosultsága. Ugyanis vannak olyan konyhatechnológiai műveletek ahol igenis fontos és számít a hőmérséklet.
Egy példát ragadnék ki a sok közül.
Amikor a csokoládét olvasztjuk a mousse-hoz akkor például 50 celsius fok fölé nem nagyon melegítjük a vízgőzön. Utána a fehérjét se mindegy hány fokos csokihoz rakjuk mert kicsapódik, a kész termék nem lesz szép.
Mindent a helyén kell kezelni. Ottholra gasztro iránt érdeklődőknek nem létfontosságú de ha van jól tud jönni, viszont konyhára napi munkába elengedhetetlen.

[ Szerkesztve ]

üzenetek