Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Agyturbina
(senior tag)
Blog

Értem mit mondasz, az olaj gépelem, és funkciója a hűtés is. Pont múltkor beszélgettem egy "MG szerelovel" és nekem kellett elmagyarázni, hogy miért van 1m3 olaj egy ~1000kw os dízel motorban, es miért kell 300 óránként cserélni.

Mennyit használod az autodat teljes terhelésen?
Ha jól sejtem kb 0.

Vagyis mindennek megvan helye és oka.
Tartós vontatás esetén pl igen csak jó lehet.

Pont az a lényege az egésznek, amikor az autó megáll, a hideg oldal is felmelegszik a a turbóbam, hiszen se olaj se a lapatozasat érő levegő áramlás nem játszik tovább. A tengely maga is felforrósodott.

A vissza hűtés lényege annyi hogy pl alapjáraton vagy toló üzemben képes vissza hűlni az olaj és maga a turbó is.

A turbó lapatszog változtatás, az alloreszen történik, nem a forgó lapátok vannak babralva. Így esetünkben ez lényegtelen, hiszen ott teljesen száraz a csapagyazasa, és a kipufogó oldalon játszunk vele.

:R


ncc1701
(addikt)

Ott a 2009-es yarisunk, valós 140-nél forog 4700-at, közben puszttít 8.5L felett. 1.3 benzin, 87 paci
Van egy 2 literes dízel insigniánk, az valós 130-nál sem forog 2000-et, ott kér 5.5-6L között, 160 paci. Csippelve 200 ló körülre fura módon fél literrel kevesebbet kérne.

Az első mégsem való pályára, legalábbis nagy tempóra, ha más nem, megsüketülsz benne. Ha telefonálni akarsz, le kell lassítani 90-re. Meg ha történik valami, inkább egy nagy autóban ülnék, hiába van abban a yarisban 7 lufi.

Na, erre mondjuk, h nem pályára való. Sajtreszelővel is lehet, enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas, tudod.


b.
(nagyúr)
Blog

:DDD :DDD
Az utolsó mondtat


Hieronymus
(őstag)
Blog

Értem mit mondasz,
Maradjunk a példádnál. " miért van 1m3 olaj egy ~1000kw os dízel motorban, es miért kell 300 óránként cserélni."

Ez ugye előírás a használathoz. A karbantartónak nem kell elgondolkoznia a miérteken. Végre kell hajtania az olajcseréket.

Egy fogyasztóknak tervezett jármű használatához nem várható el előképzés. A gyártónak kettő lehetősége van.
Vagy beavatkozásra kéri a jármű vezetőjét.
Vagy automatikusan biztosítja a szükséges beavatkozást.

A turbóra vetítve ez így nézhetne ki.
1 Figyelmeztető jelzés, a motort még nem szabad leállítani.
2. A motor leállítása után a jármű gondoskodik a szükséges hűtésről.
A gyakorlatban egyiket sem alkalmazzák. Elemben a turbó okán jobban terhelhető olaj használatát írják elő.

Az már csak hab a tortán, hogy a hengerekben és a dugattyúknál, magyarul az égéstérben magasabb a hőmérsékket a robbanási ütemben, mint a turbóban. Ott is szükséges kenést biztosítani.
A következő az lesz, hogy a teljes motort forgatni kell még egy ideig a leállítás után?
Ne értsd félre. A "visszahűtés" haszna leginkább pszichés és kárt nem okoz. A motor visszahűtésének amúgy sem az a legjobb módja, hogy alapjáraton, állóhelyzetben járatják a motort. A legnagyobb fokozatban a legkisebb gáz mellett közlekedve hűl vissza leggyorsabban a motor. (Az egyik fórumtárs írta le, hogy benzinkúton nézték furcsán a visszahűtési procedúra miatt.)

"A vissza hűtés lényege annyi hogy pl alapjáraton vagy toló üzemben képes vissza hűlni az olaj és maga a turbó is."
Na, ja. Ha az egyik oldalon még melegít a motor, a másik oldalon alig van hűtés, miközben a turbó is csak a lendülete miatt forog még, ha forog.

"Mennyit használod az autodat teljes terhelésen?
Ha jól sejtem kb 0."

[Ez ügyben itt lehet nézelődni]
Olyan országban élek, ahol lehet használni teljes terhelés mellett az autót. Pontosabban itt sem, mert korlátozva van a járművek maximális sebessége. Az egy kicsit gyorsabb haladásért nem iktatom ki a korlátozást.
Amúgy sem az autópálya gyilkolja az autókat. A városi közlekedés folyamatos gáz és fék használatból áll.

#62 ncc1701: "Ott a 2009-es yarisunk, valós 140-nél forog 4700-at, közben puszttít 8.5L felett. 1.3 benzin, 87 paci
Van egy 2 literes dízel insigniánk, az valós 130-nál sem forog 2000-et, ott kér 5.5-6L között, 160 paci. "

Értem.
Azt gondolom tiszta mindenki számára, hogy a dízel motor hatásfoka legalább 20%-al magasabb az Otto motorhoz képest. A tragikusabb része, hogy felénk a gázolaj nagyjából ekkora százalékkal olcsóbb is.
Van még egy dolog, amit figyelembe kell venni. A turbó nélküli motorok esetében, az Otto motor ott adja le a legnagyobb nyomatékot, ahol Diesel véget ér. Ez nem hiba, motor karakterisztika.

Amúgy elsősorban nem a motoron múlik az "autópálya alkalmasság". A váltónak sokkal nagyobb szerepe van ebben. Alacsony nyomatékú motor esetében csak a váltóval lehet kompenzálni a nyomaték hiányt. Ez "köszörülést" jelent a pályán.

Kettő autót használunk.
A régebbi egy Ford Focus DA3. 1,6 turbódízel. 5,5-6,5 literes fogyasztás autópályán. a fogyasztás inkább a szintemelkedéstől függ, kevésbé a sebességtől. A másik egy vérbeli városi autó Mitsubishi Spacestar. 1,2 literes Otto motorral. A nyugodt erőt képviseli. Elméletileg. Egy évvel ezelőtt a Ford motorterében elkezdet zörögni valami. A laza 2000 kilométeres útba nem mertem belevágni vele. Maradt a spacestar. Elméletileg 180 a végsebessége. Soha sem mentem vele 170-él többel. A váltót úgy tervezték, hogy negyedikbe váltva nyomaték maximum körül pörög az autópályákon. Ötödikben 130 felett kezd el élni a motor.
Nyilván ez egy városi autó. Mondjuk a belépőszint aljáról. Minden munkanapon kétszer 9 kilométert pályázok vele. Fogyasztásban 120-130 körüli sebességgel belefér az 5 literbe, csak ne legyen torlódás a városi szakaszon. Ilyen rövid útra télen a Ford nem is alkalmas. Folyamatos küzdelem a DPF telítődésével. Nem képes felmelegedni a motor az öntisztítás beindulásához.


Donki Hóte
(addikt)

Van egy 10+ éves Ford Focus DA3 TDCI autóm. Egy éves korában vásároltam meg. Eszembe sem jutott visszahűteni a turbót. Van néhány baja már az autónak, de a turbó köszöni, jól van.

Nekünk is van egy 1.6 TDCI Ford Focusunk. Már 16 éves, nagyon jó egészségnek örvend, kezdettől fogva a miénk, 6 éve az asszony használja.

Egyszer, amikor még eléggé új volt az autó, mentünk nyaralni, éjszaka egy húzós autópálya menet után beálltunk egy üzemanyag kút melletti parkolóba és leállítottam a motort. Valami kattogást hallottam a motortérből (akkor még nem tudtam, hogy ez természetes az ilyen motor esetén) ezért a motor leállítása után kb. 20 másodperccel felnyitottam a motorháztetőt.

Teljesen le voltam döbbenve, mert a sötétben nagyon szépen látszott, hogy a turbó csigaháza szép meggypiros színben izzik :U Álló helyben kellett neki vagy egy perc, hogy lehüljön annyira, hogy ne világítson.

Azóta minden nagyobb terheléssel járó menet után legalább 1 percig hagyom hülni a turbót és csak utána állítom le a motort :K

Az izzó turbóban álló motor mellett nincs olajáramlás, rásül az olaj a turbó tengelyére. Lehet, hogy jó állapotban van a turbód annak ellenére is, hogy sosem hűtöd vissza, de hidd el, hogy még jobb állapotban lenne, ha visszahűtenéd a turbót nagyobb terhelések után :R

[ Szerkesztve ]


Lewis4421
(csendes tag)

"Az A merciben sosem volt Merci motor. A Merci klubban az A Mercit nem ismerik el Mercinek.
A B-t sem.
És sajnos a W212 E osztályban is a 200 as és attül kisebb egyik sem Merci motor."

Ezzel en nem ertek egyet, volt 2012es C200 cdi-m , alap valtozat, most meg van egy opel astra twintopom 1.8benzin , ami full extras , de az biztos, hogy eg es fold a kulonbseg az elmeny a merci javara, minden szempontbol veri a fullos opelt , de nem is mondanam egy ligaba oket. Az opelem egy szeker erzesre a c class-hoz viszonyitva.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Nekem G Astrám volt és hadd ne mondjam az E hez képest a különbséget...

Hát én csak azt tudom tolmácsolni amit a talikon és a csoportokban hallok.
Az A ért aki ért hozzá picit, az nagyon nincs oda. Lányok, csajok, anyukák imádják.
A második szériás A egyébként nekem is nagyon tetszik.
A későbbiek pláne. Elég vagányak amúgy.

Amúgy hiába szidják nekem a 212 es tetszik a legjobban!

Perze a 140 bálna után szabadon.. :R


Lalikiraly
(őstag)
Blog

A tegnapi napon megint volt egy kis szerelés

Első körben volt egy fékolajcsere. Ami bizony szükséges volt, egyrészt a víztartalom miatt és mint kiderült, valószínű levegős is volt és konkrétan 3 fajta olaj volt benne, piros, zöld és kék is... Ez pipa

Servo olaj csere is megtörtént egy körben. Ugyanis ezeknél csak úgy lehet cserélni, hogy felül a tartályból kiszívod és oda betöltöd a frisset. Aztán egy hónap múlva kb mennem kell motor olajcserére, már a műszerfalon is jelzi. Így akkor még egyszer lesz cserélve. De viszont azt vettem észre, hogy a motor valahogy szebben jár és halkabb is. Tehát elég tré lehetett a servo olaj.

Ki lett cserélve a két első fényszóró égő Osramra, mert nem volt túl egyforma a fénye a kettőnek és nekem az nem tetszett így majd még egyszer be kell állítani a fényszórókat.

Ki lett cserélve a hátsó rendszámtartó is, mert valami régi kereskedős volt, így sima stock feketét kapott.

Át lett nézve, szinte minden full okés.

Az egész került a két fajta olaj, a két égő a rendszámkeret és a munkadíj 9000 Forintba.


Donki Hóte
(addikt)

Hol veszed ilyen baromi olcsón az alkatrészeket?

Már ott lehidaltam, amikor írtad, hogy 2 db új első lengéscsillapítót vettél 20 eFt-ért, vagy hogy 4 db új négyévszakos gumit vettél 30 eFt-ért :Y

Suzukihoz nem lehet ennyiért venni alkatrészeket, nemhogy Mercihez :U


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Szia!

A két első gátlót és a két első rugót a XV kerben egy pici autós boltban vettem. Fater találta a hiirdetésüket a jófogásokn. Az Ivánka pál utcában voltak. Azt tudom hogy a négy összesen nem volt 40 talán 16 volt a két gátló. A rugókból meg a legerősebb legmagasabb 4 zöld pöttyeset vettem. Magnum márkájújak amúgy :D Nem tudom honnan szedik.

A gumikat pedig úgyszintén jófogáson hirdette egy Kamionos manusz. Megvette, de nem volt jó az ő kocsijára és így valami 34-35 ért adta ide és még el is hozta házhoz szinte, mert nálunk ment el a kamionnal.

A mostani legutolsó cuccot, mind a Kauffernél vettem. Egyedül a rendszámtartót vettem a tescoba, mert ezt a fajta sima feketét csak ott találtam, és nem csak négy kis karom tartja a táblát, hanem körbeöleli, így biztos nem esik ki.

A két Osram sima alap égő került 1600 pénzbe a két olaj meg 1000 és 1100 volt. A servoba Dex II automata olaj kell, a fékhez meg sima alap nagyon világoskék, szinte víztiszta fehér DOT 4.


scope2007
(addikt)
Blog

Ahogy hallottam.
Nekünk azért nincs mercink, mer' cink


Lalikiraly
(őstag)
Blog

:DD

üzenetek

Hirdetés