üzenetek

hozzászólások


fi:zi'k
(nagyúr)
Blog

Hát ez nagyon komoly! :C
Én is magam csinálom, csak épp sütőben, a kenyeret.


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Jó, összefoglalt cikk.

Viszont egy megjegyzés a képen látható kenyérhez.

Nekem is volt régen pár évig kenyérsütő gépem, és az elején nekem is ilyen "tömzsi" kenyereket csinált, ami belül sűrű és tömény volt (legalább is képről ez jön le nekem).

Aztán elkezdtem tovább kelni hagyni, és a végeredmény sokkal jobban emlékeztetett már a rendes kenyérhez, belül a megszokott puha, és magasabb is lett, a tálból púposan kiemelkedve.

Ízre kellemesebb, kevésbé telítős volt.


Robez88
(tag)
Blog

De jó! Kell egy ilyen nekem is :Y


zoli03
(őstag)

"Nekem ezzel csak annyi bajom volt, hogy a háttere nem áttetsző, hanem fehér, így ha ráragasztottam volna, elcsúfítottam volna a külsejét, ezért meghagytuk franciának."

Ha átlátszó lett volna a matrica, és ráragasztod, akkor szerintem nem sok mindent látsz belőle.

Ez a 650W-os fogyasztás hogy van? Átlagban mennyit fogyaszt? Mert ha a 3 órás sütés alatt végig ennyi fogyaszt, az már egész sok áram.


vivike77
(tag)
Blog

Nem gyenge csak sokáig tart és hol a kovász??? Anélkül nincs igazi finom kenyér :D Üdv: A PÉK xD
UI: Ha nálam eddig tartana a kenyérsütés reggelre meglincselnének :D:D:D


mokus1
(addikt)
Blog

Pontosan nálam is nagy probléma volt hogy borzasztó tömör volt.Én nem találtam rá megoldást, így vissza is szoktam a finom kis franciakenyérhez :)


theartofdota
(tag)

100% nem finomabb mint egy nagyüzemi minőségi kenyér


FlekkeN
(aktív tag)

Az igazi kenyér kemencében sül, nem egy gépben és nem is nagyüzemben.
Ha olyat ettek, sose felejtitek.

[ Szerkesztve ]


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Ha jól emlékszem annyi volt a trükkje, hogy hagyni kell kelni pár órát.
Nem tudom pontosan, a tésztát nem én készítettem, hanem anyu.
Meg azt hiszem az élesztőt langyos tejben kell elkeverni megcukrozva, meg hasonló dolgok. :)

Mi most átszoktunk a házi ciabattára, baromi könnyen elkészül a tészta, nem kell sokáig állnia, és 35perc alatt készen van normál sütőben.


DemonDani
(addikt)
Blog

a költség sem egy szinten mozognak :D bemegyek veszek egy kemencét majd elfér a polcon ha nem kell :DDD

persze ok, hogy igazad van, csak hát na :P


vince
(őstag)

A kenyérsütőgép egy remek találmány! Az elején mi is rendeltetésszerűen használtuk, abban sütöttük a kenyeret (egyszer lemértem, a kenyér elkészítése összesen 0,4 kWh villamos energiát fogyasztott a mi gépünkön) Aztán persze találkoztunk a tömzsi kenyér problematikájával, bár annál szerintem sokkal rosszabb, mikor túlkel és összeesik. Ennek orvoslására néhány éve a kenyérsütőgépet már csak dagasztásra használjuk, keleszteni és sütni egy nagyobb kerámia edényben (pataki tál vagy római tál) szoktuk. Azóta nincs elrontott kenyér, igény szerint keleszthető, süthető, nincs luk (lapátnyom) a kenyér aljában, és szerintem a cseréptáltól még az íze is finomabb + rendes kenyér formája van :)

A kenyéren kívül persze minden más tészta (pizza, kalács, bukta, fánk, akármi) is készíthető a gépben!

[ Szerkesztve ]


FlekkeN
(aktív tag)

Gránitlapot teszel a sütőbe és azon sütöd meg a kenyeret és olyan mintha a kemencében sült volna. Ezt alkalmazhatod otthoni megoldásként. Sokkal ropogósabb és omlósabb lesz a kenyér és még nem is beszéltünk a bagettekről, kifliről, zsemléről ...

[ Szerkesztve ]


Skodry
(aktív tag)

Ügyes kis gépek ezek!!!

Nekünk a fekete tescos van katt (10K-s)12 program jó kenyeret csinál ,illetve kiválló pizzatésztát.
Ha kenyeret csinálsz megszórod kis sonkadarabkákkal az valami tuti!

[ Szerkesztve ]


sanzi89
(addikt)
Blog

Nekünk is van valami olcsóbb, egyszerűbb szerkezetünk, de nem az igazi. Egyszer ismerőséknél egy Bosch géppel és valami speckó recepttel azonban olyan kenyeret ettem, mint az álom. Én hülye nem írtam fel a gép pontos típusát, és nem kértem el a receptet. :W


Narxis
(nagyúr)
Blog

Nekünk is van, örülök, hogy egyre többen próbálják ki a házi kenyérsütést! :)


mrlt
(tag)

Nagybátyáméktől kaptunk mi is pár éve karácsonyra kenyér sütőt, de 70dkg-s kenyeret süt, az meg nálunk lepkefing, na meg sokáig is tart a sütés viszont tényleg finom kenyeret lehet vele sütni. Akkor kb. 3 alkalommal használtuk, azóta a dobozában pihen a spájzban.


Chosen
(addikt)
Blog

Nagyon jók ezek a gépek, csak az a baj, hogy iszonyat kicsi kenyereket lehet csak sütni vele. 4-5-6 órát vesz igénybe a sütés és az előkészítés, utána egy 4 személyes család a vacsora felénél már 10 perc alatt elfogyasztja és még nem lakott jól senki.


danih
(addikt)
Blog

Az árakról lehet tudni valamit? Mennyire jön ki egy ilyen kenyér (alapanyagok + villany)? Megéri?
(#19) TheChos3nOne: mi ketten vagyunk csak

[ Szerkesztve ]


Chosen
(addikt)
Blog

Tapasztalatom szerint nem éri meg egy családnál, mivel annyi kenyeret kell sütni egy étkezéshez ami alapanyagban és áramfogyasztásban már a bolti áránál tart kb, ha mindenki jól akar lakni.

Ha valaki 1-2 embernek csinálja akkor még megérheti.

[ Szerkesztve ]


JetiRulez
(őstag)
Blog

Érdekes. A kenyérsütő gépekről megoszlik a vélemény.

Ősök vettek egyet. Fogalmam sincs már a márkáról. 2-3 éve lehetett és a legolcsóbb modellt választották, ami 25000 Ft-ba került a Madaras Teszkóban. Nem jött be a dolog. Tömérdek praktikával, módszerrel, recepttel próbálkoztak, de mindig egy lett a vége. "Gumis" kenyér. A héja meg valami veszett mód kemény volt. Pedig ott is ugyanilyen bőséges beállítási lehetőség volt. Ugyanezek a programok.

Több ismerőst, rokont megkérdeztünk, akiknek van / volt kenyérsütő gépe. Mint mondtam megoszlottak a vélemények. Egyesek gépe hibátlan kenyeret sütött. Mások addig ugyanebben a csónakban eveztek, mint mi. Szintén, amennyi ötletet hallottak, olvastak máshonnan, hiába próbálkoztak, egyik se vált be és gumis állagú kenyér lett a vége.

Egyikük se lett megkérdezve arról, hogy milyen árkategóriában választott készüléket vagy milyen márkát. Lehet ennek köze mindehhez?

[ Szerkesztve ]


gzbotii
(veterán)
Blog

Az alcimre valaszolva, szerintem egyertelmuen igen


Grafy12
(aktív tag)

Elméletben igazad van(néhol még gyakorlatban is), de sajnos sokfelé ez már a múlt,de ezt Te is tudod.....

Egy cukrász aki sok pékségben járt és dolgozott már....


katona.t
(tag)
Blog

Nagyon tetszett az írásod.
Mi már lassan 3 éve sütjük itthon a kenyeret, szintén egy Moulinex géppel. Az első pár alkalommal nem sikerültek túl jól, de pár nap alatt bele lehet jönni. Lehet, hogy nem olyan finom mind az "igazi kemencés" kenyér, de véleményem szerint otthoni körülmények között ez a legjobb megoldás és nekünk ízlik. Minden másnap este kb. 3 percet vesz igénybe amíg belegórom a hozzávalókat és tudom hogy mi van benne (fehér liszt, graham liszt, só, cukor, élesztő és mindenféle magvak), ráadásul nem kell a boltba járkálni. Sokkal egészségesebbnek tartom, mint a bolti kenyereket.
Ha véletlenül sűrűbbre sikerül, akkor vékonyabbra vágom a szeletelőgéppel (ami szintén nagy találmány szerintem). A gumis kenyér problémáját szerintem a sok víz illetve a gagyi élesztő okozza, sokat számít a hozzávalók minősége.
A magvas kenyér program miben különbözik a simától? Én mindig az első programon sütök, még nem próbáltam a többit.

A cikkhez: a "fogyasztást" én átírnám "teljesítményre".

[ Szerkesztve ]


szab.tam
(nagyúr)
Blog

jó kis kedvcsináló cikk. :C :R

de azért pár dolog még érdekelt volna. (tudom, van amit ki lehet guglizni, de a cikkben leírva talán szerencsésebb...)

készülék ára.
pár fajta és méretű kenyér előállítási ára.

nem egészen világos: milyen előkészületet és utómunkálatot igányel. az le van írva, hogy az alapanyagokat csak össze kell borogatni. ok. de hová? magába a sütőtálba? mi keveri össze? vagy vannak adagolónyílások? a sütés után mi tkell elmosni?
ezen folyamatokról pár kép is jól jött volna. mint pl. a "süti kockáknak" cikkben, és az utána jövő hsz-okaban lévő fényképekből kiderült, hogy is néz ki a dolog...


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Bele a gépbe az egészet egyszerre, utána pedig ő maga keveri össze.
Sütés után elvileg nem kell elmosni semmit, mert ha jól készíted a kenyeret, akkor "nem piszkol" össze semmit. :)

[ Szerkesztve ]


leonejoci2
(tag)

Jó a cikk!Mi is szoktunk itthon kenyeret sütni.
:C


szab.tam
(nagyúr)
Blog

ok. :R

de akkor sem értem.

"mert ha jól készíted a kenyeret"
ha mindent a gép csinál, akor hogyan tudom "jól" készíteni?
kellően laza csuklómozdulatokkal öntöm a mérőpohárból a cuccokat? :D
de értem. nem lesz túl ragacsos, vagy akármilyen a massza. tehát jó az össszetevők aránya.
de van-e valami motoros keverőlapát? amit ki kell szedni, és el kell mosni,
vagy csak maga a tál? :F
vagy ez csak igényesség és higénia kérdése. (az a "jó lesz az úgy is"...) :U

[ Szerkesztve ]


Zirowe
(nagyúr)
Blog

Jól készítés alatt a megfelelő összetevők kiválasztása és kimérése, mint írtam például a langyos tej és élesztő összerakása meg ilyenek.

Alul van egy fém keverőlapát, amit kiveszel a kenyérből, ha megsült.

Természetesen kell mosni a sütőt, de nem kell minden sütés után, mert általában nem hagy "foltot".


aram01
(nagyúr)
Blog

jó lett,mi is szoktunk csinálni :K


Raucher
(tag)
Blog

Mi is sütöttünk kenyérsütő gépben kenyeret.

Nevesincs márkás géppel, némi gyakorlattal finom kenyeret lehet készíteni.
Néhány változtatás a recepten, ami nálunk bevált.

Az élesztőgranulátum helyett rendes élesztőt érdemesebb használni. Bár be kell lőni az élesztő mennyiséget, nem lehet átszámítani a zacskósból egyértelműen.

A könnyű kenyérhez nem élesztőből kell több, hanem vízből. Öt maximum tíz százalékkal több vízzel nagyon lágy állagú kenyeret lehet készíteni, de le kell kalkulálni félkilóra a hozzávalókat, hogy a sütőedényben maradjon a tészta.

Egy maximum 2 evőkanál étolaj ízletesebbé teszi a fehér kenyeret. A külseje ropogós lesz, de nem az kemény - vastag héj.

Felénk lehet kapni zacskós kovászt. Finom kenyeret lehet vele sütni, de nem lehet az automatára hagyni a kelesztési fázist, oda kell rá figyelni. Egyszer nagyon jól sikerült, többször kevésbé jól. Tehát elköszöntem a kovásztól.

A házi kenyérsütésnek hatalmas előnye, hogy az van a kenyérben, amit te teszel bele.
A bolti kenyérben meg az, amit a gyártó bele tesz. Állagjavító, gyors kelesztő adalék. Szerintem a bolti kenyerek többsége élesztőt vagy kovászt, még képen sem látott. Viszont a kutyaszart is beletennék, ha 20 fillért spórolnának kilóján a kenyérnek. Tisztelet a kivételnek, a valódi pékeknek.


katona.t
(tag)
Blog

A jól elkészítés, a megfelelő arányokat jelenti. Az üst (mert így hívják) belülről teflon bevonatos, a lapát szintén. Ha kész a kenyér, kiveszed az üstöt, fejjel lefele fordítod és egy rázó mozdulatra kicsusszan belőle a kenyér a lapáttal együtt. Nekem a lapát is könnyen kijön és nem maradnak rajta maradványok. (illetve már egy kicsit kopott, szóval egy pici marad rajta, de mivel az is kenyér, így másnapig nem szoktam elmosni)


joghurt
(addikt)
Blog

Egy apróság csak: Milyen kanál élesztő? Evő? Teás? Kávés? Még a sütőgépekhez adott kanálnak is két vége szokott lenni: egy nagy és egy kicsi.

És egyáltalán: Kockaélesztő, vagy szárított?


szab.tam
(nagyúr)
Blog

Edenyke
katona.t

így tök világos. :R
értem. kell nekem. :))

általában képes vagyok minőségi kenyereket 5 napra előre bevásárolni. ha éppen kockulós időszakom van, és nincs külső melóm. napokig nem mozdulok ki itthonról. olyan 150 m-re van a közért. nagyon messze. :K :U :DDD

(akkor inkább sütnék, és akkor nem kéne 4-5 napos kenyeret ennem...)

[ Szerkesztve ]


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Sziasztok!
Örülök, hogy tetszett a cikk.
Az árat szándékosan nem írtam le, mert mi vettük ajándékba anyósoméknak és ha véletlenül olvasnák, akkor ... értitek :D

Media Markt-ban vettük és sokkal olcsóbbért, mint amit itt a neten találhattok. Mondjuk ez nekem is furcsa volt, de hát végül is megérte. :)

A sütés költségei ... talán egy kicsivel olcsóbb mint ha megvennénk boltban. (pl. sokmagos kenyér... ) De vehetünk valami ultra olcsó lisztet is hozzá, úgy nagyon ócsó házi kenyerünk lesz. DE: Most volt a tescoba sokmagos liszt, amiben már bent van az élesztő meg minden, tehát csak bele kell önteni a sütő edénybe + víz és kész mehet a sütés ... 400 Ft ról 260 ra volt leárazva. Ráadásul csak a fele kell bele, tehát két sütés is ki jön belőle Ha ezt nézitek ... akkor olcsó.

De az ára ingadozik.... 200 ból is lehet kenyeret sütni és 400 ból is. Attól függ milyet szeretnénk. :K Nyilván a sokmagvas drágább mint a sima fehér kenyér.

joghurt Lidl-s élesztő, kocka. Kérdésedre válaszolva: "adagoló kanál kis részével 1,5 kanál élesztő." :R

Előtte utána teendők: Előtte ... ő . :) Kinyitod a fedelét kiveszed a sütő edényt és beleborogatod a dolgokat. Utána: Elmosni :DDD

szab.tam: Miután elkészült csak a sütő edényt és a benne lévő keverő lapátot kell elmosni. Hozzá teszem, nem nehéz, könnyen mosható. :)

[ Szerkesztve ]


Reaper04
(aktív tag)
Blog

ebben lehet igazad van. Nagy családnak lehet nem. Mi 6 an vagyunk. Nekünk elég. Kisebb, vagyis vékonyabb kenyeret vágunk és jó is. De nem napi szinten sütünk. Hetente 1x 2x ...
"élmény kenyér" :DDD


Vakegérke
(veterán)
Blog

Már semmi, bocs.

[ Szerkesztve ]


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Szerintem is :)

FlekkeN Ettem már kemencés kenyeret is. Az is nagyon finom.
Tényleg eloszlik a vélemény ahogy ezt JetiRulez is írta :K

Kinek a pék, kinek a pékné :)

Skodry Sonkadarabok ? Uhhh ... kipróbálom :D Sima egyszerű kenyérhez ?

zoli03: Valóban :) Erre nem is gondoltam. De akkor sem néz ki esztétikusan... Nem is passzol hozzá :N A fogyasztását nem mértem. De van itthon mérő alkalmatosság, úgy hogy lemérem neked szívesen legközelebb hogy alakul a sütés alatt... :R

Edenyke: Köszi a tippet. Mi még csak pár kenyeret sütöttünk vele. Kísérletezünk még hogy lesz a legjobb. De akkor mi is kipróbáljuk így, ahogy mondtad :R

fi:zi'k: Hát igen :) Nekem is van ismerősöm akinek van otthon kemencéje ... Csak nem lehet elpakolni ha épp nem kell :D Mondjuk ettől függetlenül jó dolog. Meg nem csak kenyérsütéshez jó, pl. pizza :)


szab.tam
(nagyúr)
Blog

:R :))


Chosen
(addikt)
Blog

Ezen a képen pl 3 szelet van levágva, de már elfogyott a kenyér fele kb. Egy 6 tagú családban jut mindenkinek 1 szelet, 4 tagúban 1,5. Egy normál vacsoránál is legalább 2 szelet/fő fogy nálunk, ez még csak a vacsora, mi van ha kell mondjuk reggelire és ebédre is? 0-24-ben sütheted a kenyeret, hogy elég legyen. Szóval lehet, hogy finomabb, meg "élmény kenyér"-nek elég, de amíg hasonló méretű gép áll csak rendelkezésre, addig a kenyér vásárlást nem tudja kiváltani 100%-ban, csak erre céloztam.

[ Szerkesztve ]


Alex123
(senior tag)

Nekünk is van egy "ősrégi" kenyérsütőnk de már nem használjuk kenyér készítésére, mert mellettünk valami csodát sütnek...(amíg sütöttünk, addig a krumplis volt a sztár...)

Ellenben a mai napig nyáron a lekvárt a géppel készítjük, már vagy 6-7 éve és nem kell ott állni mellette, mindig finom lesz...

:))


szab.tam
(nagyúr)
Blog

aludtejet is csinálhat az ember házilag. de attól még megveszi a joghurtot.
ez egy bizonyos %-ban kiegészítő háztartási ficsőr, nem egy kizárólagos kenyérforrás. szerintem.

Alex123
ezt a lekvár dolgot a bacsis kollégának el ne mondd... :DDD
(gyk...)

[ Szerkesztve ]


Reaper04
(aktív tag)
Blog

persze, egyértelmű. Azt a két vastag szeletet a kép kedvéért vágtam :) Vékonyabbat szelünk alap esetben.
Hozzáteszem laktató is. Mondjuk ízlés kérdése.
+ Mi is veszünk kenyeret. Sőt abból többet eszünk. Ez csak mint írtam élmény kenyér :) Egy különlegesség a mindennapokban.

De napi szinten használva tényleg nonstop lehetne sütögetni, főleg ha reggel délben estére is is ilyet szeretnénk enni.

zoli03 Update: A sütés áram költsége abban a közel négy órában 15 Ft!
(én még nem mértem, de apósom már lemérte korábban :) )

[ Szerkesztve ]


Alex123
(senior tag)

Rendben... :C

TheChos3nOne: létezik olyan gép is pl.: link ami másfél kilós kenyeret is süthet, az pedig már elég kell legyen egy "átlag" családnak 1 napra...

Amúgy meg tényleg kiegészítőnek jó, meg kell a változatosság és az ember mindig örül annak ha valamit saját maga alkothat... :)


Reaper04
(aktív tag)
Blog

Ezt a kenyeret ami a tesztben van:
130ft + vízdíj (3 deci ...) + áram (15 ft) ból jött ki ... a víz árát nem tudom (meg megyénként változik úgy is) ... kb 145 + víz ... tehát olyan 170 Ft.

Alex123:
"Amúgy meg tényleg kiegészítőnek jó, meg kell a változatosság és az ember mindig örül annak ha valamit saját maga alkothat..."
Ott a pont :) :R

[ Szerkesztve ]


zoli03
(őstag)

Akkor nem szóltam, az szinte semmi.


Reaper04
(aktív tag)
Blog

:DDD Próbáltam a víz árát kiszámolni. Valami tavaly írt cikket olvastam ahol BP-en 234 Ft az 1m3 víz ára. Akkor 3 deci víz 1 forintba sem kerül ? HA jól számoltam akkor igen :)


Kris87
(aktív tag)

Nekünk is van egy hasonló gépünk, csak annak kb 2x ekkora a sütőformája és olyan 2000 wattot eszik sütés közben. Egy kiló kenyér megsütéséhez nálunk kell kb 3 és fél óra, abból legalább 2 órán keresztül megy a fűtőszál, az olyan 4kwh vagyis durván 200 Ft-nyi áram elfogyasztását jelenti. A hozzávalókkal együtt kb 350-400 Ft egy sima kenyér elkészítése. Szóval ezeket a dolgokat csak az extramagvas csicsa kenyerekhez ajánlott használni, aminek a bolti ára 500 Ft felett van, egyébként nem éri meg. Hacsak nem olyan ember süt vele, aki lopja az áramot. :D


Chosen
(addikt)
Blog

Ez a méret már not bad

Kiegészítőnek jó a kicsi. :K


N!GhTyka
(tag)

Ez a 15 forint áram elég kevés. 650w-os, ha fogyaszt 500-at akkor az 4 óra alatt 2 kw. 1kw 45 ft körült van, tehát 90-100ft egy kenyér sütése. Bocsánat ha tévedek.


micimacko
(aktív tag)

Detto.

Eleinte én is kenyérsütőben csináltam, de úgy mégsem az igazi. Azóta a kenyérsütőre csak a dagasztást bízom, és utána mindent magam csinálok. Végeredmény: kinézetre és állagra ugyanolyan, mint a bolti, viszont sokkal finomabb. 1 hétig lazán eláll. ;)

üzenetek