[Re:] [Mr. Y:] ATM-ek és mögöttes szervek! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Személy szerint nem szeretem a számlámon tartani a vagyonomat. Egyfelől nem bízok a bankokban, másfelől ha van a számlámon egy kis zseton, képes vagyok bármilyen hülyeséget megrendelni az internet világából.

Hm, egy pillanatra elbizonytalanodtam, 1999-et írunk? Én ennek pont a szöges ellentéte vagyok, kápét csak annyit tartok magamnál, amennyit feltétlenül muszáj, és szerencsére ez elég kis összeget jelent (kb havi max. 20 ezer Ft, amiben benne van a foci ára, a pékség - ahol nem lehet bankkártyával fizetni - és az épp nem működő terminálos helyeken elköltött pénz is). Itthonról így kb semennyit nem tudnak elvinni; ha az utcán leütnek, akkor sem; tuti nem hagyom el a pénztárcámmal együtt, ha úgy alakulna, stb. stb. Nekem a készpénz csak nyűg, felüdülés volt 2016-ban Dánia és Svédország, ahol egész egyszerűen mindenhol tudtam kártyával fizetni ( a miniatűr palacsintás kocsinál is), az utolsó napon a boltban kellett elkölteni azt a párszáz koronát, hogy ne hozzam haza.
Ja, az idén tavasszal vásárolt használt automnál is banki utalással intéztem a fizetést (kereskedő, de nem valami hivatalos márkakereskedő, vagy valami hálózat).

[ Szerkesztve ]


#90088192
(senior tag)
Blog

A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni.

Amióta ez a Covid nyavalya van azóta nálunk(AU) a legtöbb bolt azt mondta nincs készpénzes fizetés, és az érintésmentes elektronikust kérjük alkalmazni :K
Felemeltek a Paypass limitet $100-rol $200-ra, hogy a PIN kódot se kelljen beütni a legtöbb vásárlás eseten :K


hcl
(félisten)
Blog

"A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni."
Már ha van nálad. Ha tud visszaadni a boltos. Esetleg ha automatánál akarnál vásárolni papírpénzzel, akkor is megszívtad, de szerencsére elég sokon van kártyaterminál.


dabadab
(titán)
Blog

A KP előnye egyelőre az, hogy a boltok 100%-ba tudsz vele fizetni

Magyarországon. Norvégiában már nem feltétlenül: ott kártyával mindenhol lehet fizetni, készpénnzel viszont már nem - és mi is erősen arra haladunk.


Somatom
(addikt)
Blog

Norvégiába? Nemáááá!!! Miért pont arra haladunk? Ott nem nő pálma a tengerparton. :N ;]

[ Szerkesztve ]


Mr. Y
(senior tag)
Blog

Ott még igazi tél van és igazi hó. Hidegben pedig nehezebb a pénzt leszámolni, mint a kártyát odatenni :)


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

chemtrail!!44 :DD


HyP3b0y
(senior tag)

Neked Németországban van a helyed, azok ennyire bankfóbiások. Teljesen ugyanez a szemlélet, az a pénz a tiéd ami tényleg nálad van, a bankban az nem jó, mert azt bármikor ellophatják, másnál van, stb.

És a kártya vs kp. kérdésedre: csak "bulizni" viszek magammal készpénzt. Ez úgy működik, hogy még józanul megnézem mekkora összeg nem fáj ha az este eltűnik, annyi lesz kp.-ban a tárcámban és abból megy az estém. Van nálam kártya is, de elvből nem fizetek vele alkoholért, csak azért ha esetleg durva lenne az este és taxi kéne hazáig. Azt már azért kifizetem kártyával :)

De valahogy én lehetek az ellentéted, csak azért van Curve-m, mert míg a magyar bankok képtelenek megállapodni a Google Pay-ről (valahogy Apple Pay simán ment...) addig a Curve ezzel megy. CIB-esként nincs androidos alternatíva mint a Simple az OTP-seknek, így maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal.
De pl. Revolutom is többek között azért van, mert így nem csak a 150k-t vehetek fel 1 hónapban ingyen, hanem a Revolut is ad 75k-t bármelyik ATM-ből egy hónapban és ha kocsimra kell épp egy szabad szemmel jobban látható összeget költeni akkor így oldom meg.


waccamár
(senior tag)

"így maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal."
Jó tipp, köszi, feleségem CIB-es kártyájára lehet meg is csinálom!

[ Szerkesztve ]


Syl
(nagyúr)
Blog

> maszkolom a CIB-es kártyámat a Curve-val és már tudok is fizetni telefonnal

Erről valami bővebbet? A vejem CIB-es és nem akar iPhone-ra váltani, ragaszkodik a OnePlus-hoz.


HyP3b0y
(senior tag)

- Igényelj Curve-t, ingyenes. (Érdemes kérni valakitől ajánló kódot, mert te is és ő is kap 5 fontot, úgyhogy miért ne. Használhatjátok az enyémet is: NB9XVV4N . Nem gondoltam, hogy ennyi embert érdekelhet a téma, úgyhogy így azzal sem jöhettek hogy csak saját kódom promózása miatt írom le :P )
- Míg megjön a kártya le kell töltened a Google Pay-t, de magyar Play store-ból nem fog menni úgyhogy vagy megoldod régiós ügyeskedéssel vagy mondjuk APKMirror-ról. (igen, mindenki döntse el vállalja-e a rizikót, hogy külsős oldalról tölt le APK-t. APKMirror "megbízhatónak" számít, de nem török pálcát azok felett sem akik itt feladják).
- Play store-ban settings és legalul ellenőrizd, hogy van-e Play Protect certification a telefonodhoz. Root, unlocked bootloader, stb. tuti nem certified. (Root esetén lehet spoofolni, de én inkább visszazártam a telefont, az a biztos.)

Innentől ha megjött a Curve kártya és aktiváltad akkor Google Pay-ben megadod, Curve app-ban pedig a saját, magyar bankkártyádat hozzáadod és kész is.

Hogy miért Curve: Egyrészt mert így a saját kártyád van valójában maszkolva, nem Curve egyenleget használsz fel. Másrészt ennek van UK IBAN kódja amit hozzá lehet adni Google Pay-hez. Revolut csak nagyon az elején adott UK IBAN-os kártyákat, mostaniakat nem tudod használni Google Pay-jel.


Syl
(nagyúr)
Blog

:R


Gargouille
(őstag)

Én teljesen megértelek. A bizalmatlanságod a bankok felé - szerintem - ugyanannyira megalapozott (vagy épp alaptalan) mint azok bizalma, akik a bankszámla/kp nélküliség mellett érvelnek. Igazából nekik sincs semmilyen befolyásuk a saját pénzük felett miután bankszámlára helyezték, csupán hisznek abban, hogy a törvények és a szabályok elég garanciát adnak, hogy visszakapják amikor szükségük van rá, hisznek benne, hogy mindig van áram és működnek a banki rendszerek, működik a kommunikáció stb. Az esetek nagy többségében ez így is történik, de ettől még akkor is csak ugyanúgy bizalom, nem több.

Rengeteg ilyen kényelmi dolog vesz körül minket, nem csak a pénzünket tartjuk bankban, de már az adatokat is felhőben, a zene és film gyűjteményünket streaming szolgáltatóknál és így tovább. Nem vitatom, hogy ezek sokkal kényelmesebbek és praktikusak, de butaság vitatni azt, hogy növelik az egyén kiszolgáltatottságát.

Szóval csak annyit akartam mondani, hogy nem kell ezért ennyire ekézni a posztolót, nem feltétlenül a tudatlanság beszél belőle, csupán mást gondol a kérdésről. :)


freeknight
(őstag)
Blog

Ha olyan kataklizma történik, hogy az összes magyar bank tönkremegy, ahogy az állam is, amelyik kártalanítani tudna, akkor nyugodtan elhiheted, hogy a pénzed pontosan annyit fog érni, mint a papír, amire nyomtatták.
Ha ennyire paranoiás vagy, akkor ne a kápét gyűjtögessed, hanem aranyat.


szipipeti
(csendes tag)

Én nem sarkítottam ki így..
De...
Mi van, ha valami kapitális hiba (vagy támadás) miatt mondjuk 3 napig nincs áram...
Mindenki gondolja végig, hogy mit és hogyan tud beszerezni elintézni....
És pl: hiába van papírpénzed, nem tudsz bemenni a boltba, mert rohad a kiolvadt hűtőkben a hús a tejtermék, nem megy a kassza, és a forgóajtó.... (ha csak be nem vered az üveget a babkonzervvért...)
Nincs gáz, víz, fűtés, (mert ugye a szivattyúk sem működnek) nincs lift, telefon, net, mentő, rendőr....gyógyszer, közlekedés... max bicikli...

[ Szerkesztve ]


Precorus
(tag)
Blog

Nekem skrill van, de csak digitális. Azzal az a bajom, hogy pl. Vultr nem enged fizetni, mert prepaid.
A revolutot nézegetem még, illetve jól hangzik az is amit mondtál. Szóval a Revolut/Curve az nem prepaid?


Precorus
(tag)
Blog

Mindig van itthon pár kg liszt, sok csomag tészta. Ehhez lekvár. Amíg víz lesz, kibirunk pár hetet áram nélkül.
Kényelmi dolgok :eltört a Knights and merchants CD-m. Dobozos verzió volt. Pár hete megvettem Steamen. De amúgy sincs CD olvasó a gépemben, még hely se lenne neki.
Szóval ha egy kényelmi szolgáltatás elég sokat megy, onnantól megbízhatsz benne. Nekik is érdekük fenntartani a pénzáramot, neked is érdeked a nagyobb, kényelmesebb szolgáltatás.


HyP3b0y
(senior tag)

Felteszem nekem jött a kérdés, úgyhogy: Curve debit, Revolut szerintem prepaid.


Precorus
(tag)
Blog

Igen, mellényomtam, köszi!

üzenetek