[Re:] [Mr. Y:] Július 01-től ÁFÁ-t mindenre! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Gargouille
(őstag)

"Szerencsére én túlságosan lusta és smucig vagyok, hogy húzgáljam azt a vizet aminek majdnem 100Ft litere és 10kg-s csomagokban kellene hozni heti 3-4-5 gyűjtővel."

Mióta elkezdődött ez az ásványvíz őrület itthon, azóta változatlan a véleményem, hogy kb annyi értelme van mint dobozos homokot venni a sivatagban. :D


D1Rect
(félisten)
Blog

Azért amiért nulla erőfeszítést kell tennem, jön literenként 0.6Ft-ért tőlem pár méterre.
Vagy felkerekedek és húzgálom 100Ft-ért.(+munkabér +autózás költsége)

Nem tudom, hogy jutnak emberek arra a következtetésre, hogy megéri nekik a boltban venni a vizet.


8th
(őstag)
Blog

Mert olyan helyen élsz ahol jó minőségű a csapvíz. Kalocsa környékén ihatatlan zavaros és büdös. Igya ezt a retkes zavaros szart akinek két anyja van.


Gargouille
(őstag)

Ott még indokolt is lehetne, de mondjuk Budapesten is ugyanúgy kartonszám hordják haza, ahol pedig tényleg tökéletesen iható víz jön a csapból.


8th
(őstag)
Blog

Az én sem értem miért. A IX. kerületben pl. tök jó a csapvíz. Se íze se bűze. Tökéletes. :D


Gargouille
(őstag)

44 éve csapvizet iszom, eddig nem kaptam ólommérgezést (sem mást). De hát nyilván veszélyes, csak eddig szerencsém volt. ;)

Amúgy a vízművek elég részletesen ír arról, hogy mi jön a csapból, még területekre lebontva is látod a pontos összetételt. Nyilván benne van a pakliban, hogy ahol öreg a csővezeték, ott oldódik ki belőle szennyeződés. De vajon a pet palackokból mi minden oldódik ki, amíg hetekig / hónapokig áll egy raktárban vagy épp a tűző napon?


Gargouille
(őstag)

Azt hiszem nagyobb baj lenne ha íze vagy bűze lenne a víznek. :DD


Hieronymus
(őstag)
Blog

A sivatagba is lehet homokot eladni.
A sivatagi homok szemcsék szinte gömbölyűre vannak kopva. Ezért nem alkalmasak víztisztításra.

Amúgy kevés olyan település van Európában, ahol nem tökéletes a ivóvíz minősége Papíron!. Mindig olyan teszteket mutogatnak, hol nem szerepel a határérték fölötti szennyezés. Azt nem mérik, anélkül is tudjál, hogy mi a magas érték.
Így aztán minden jó. Majd egy komolyabb ellenőrzés után derül ki, nem is annyira jó.
Sok helyen nem csak a víz minőségével van komoly gond. Régi és sérült vezetékeken jut el a lakásokba a víz. Légbuborékokat vagy rosszabb esetben a cső mellett pangó vizet szív vissza a folyóvíz. Büdös, opálos esetleg tejes, ami kitisztul.


Syl
(nagyúr)
Blog

Én azt nem értem, hogy az emberek több száz forintot képesek kiadni az üdítő és a sör literjéért, majd tucatszámra húzni haza és generálni a műanyag és alumínium hulladékot... Pedig a csapból is víz folyik. Kis cukrot/alkoholt kell hozzákeverni és kész, ugyanaz. :U

Szerintem inkább a hulladék-feldolgozásán, újrahasznosításán kellene pörögni, nem pedig azon, hogy egyesek ásványvizet isznak.

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

"A sivatagba is lehet homokot eladni. A sivatagi homok szemcsék szinte gömbölyűre vannak kopva. Ezért nem alkalmasak víztisztításra."

Csak remélem, hogy viccelsz és amúgy értetted, hogy mit jelent amit leírtam. :)

"Amúgy kevés olyan település van Európában, ahol nem tökéletes a ivóvíz minősége Papíron!. Mindig olyan teszteket mutogatnak, hol nem szerepel a határérték fölötti szennyezés. Azt nem mérik, anélkül is tudjál, hogy mi a magas érték."

Elfogadom, csak azt nem értem, hogy ha az összes vízügyi szakember és hatóság direkt félrefordítja a fejét ez ügyben, akkor mégis miből gondolod, hogy a pet palackba csomagolt ásványvizet (ami nem a marsról jön, hanem többé-kevésbé ugyanonnan fakad mint a csapvíz és ugyanúgy tisztított) alaposabban és objektíven megvizsgálják?

Nem azt mondom, hogy a csapvíz tökéletes, csak azt állítom, hogy a palackozott ásványvíz sem jobb. Illetve inkább ez is hitbeli kérdés, mert tényszerűen szerintem senkinek nincs otthon laborja és nem vizsgálja be. :)


Hieronymus
(őstag)
Blog

Ez nem vicc.
A sivatagban szinte a legfontosabb tevékenység a víztisztítás.
Rendszeren vásárolnak homokot a tisztítóművekhez.
Egyben rámutat arra, hogy az amúgy nyilvánvalónak tűnő dolgok sem nyilvánvalóak.


Gargouille
(őstag)

Bocsánat, de akkor picit elbeszéltünk egymás mellett, én nem szó szerint értettem, hanem képletesen. Tehát mint egy közmondásnál is, mondjuk a ki mint vet úgy aratot sem feltétlenül szó szerint kell érteni, itt sem arra gondoltam, hogy konkrétan adnak-e el homokot a világ olyan részein, ahol amúgy van sivatag. :)


Hieronymus
(őstag)
Blog

"én nem szó szerint értettem, hanem képletesen."

Az eredmény akkor sem más. :DD
A világ a saját szabályai szerint működik és nem úgy ahogyan mi gondoljuk.
Ezt ne vitának tekintsd. Az amúgy is értelmetlen lenne.
Sokszor van úgy, hogy amit mi logikusnak gondolunk, az nem működik a való életben.
Lásd, homokot lehet eladni, a homok sivatagban. :Y :R


Gargouille
(őstag)

Oké, engedjük ezt el inkább. :D :R


angyalpc2
(aktív tag)
Blog

Ez volt a cél.

Fizess és esetleg ne rendelj ész nélkül minden szart kínából, (szemét az EU-ban és kínában realizálódó euro milliárdok, és kínai állami monopolhelyzetű cégek háttérbe szorítása).
Más kérdés, hogy nincs lehetőség másképp beszerezni dolgokat.
Más kérdés, hogy eddig is azért az aliról lett rendelve, mert 2-3x olcsóbb volt mint X kereskedőn keresztül.
Aki egyébként ugyan úgy free postal rendelte. Sőt eleinte drop shippel. (kb megrendelte helyetted a pénzt meg felmarkolta, ha szerencséd volt meg se jött és mivel nem voltál kapcsolatban a kínaival nincs visszatérítés se)

Nálam 0-ra esett az alis rendelés (igaz előtte kb majdnem mindent megrendeltem amire úgy gondoltam szükség lesz ;] )
egyébként úgy látom, hogy pár spéci dolgon kívül (IC-k) semmit nem érdemes már rendelni.
Vagy hitvány minőségű vagy 1 árban van és még várni kell meg most még ezt is intézni.

pl: memória hűtő elküldi de a borda ragasztó sima 2 oldalas
hővezetős helyett.
Oké vetem oxigén mérőt decemberben 4eHuf-ért mikor itthon 20+ volt és ugyan úgy Kínából jött volna, mert nem volt nekik készleten.


angyalpc2
(aktív tag)
Blog

tegyél valami jó vízszűrőt a rendszerbe...majd meglátod mit szűr ki.


D1Rect
(félisten)
Blog

"Szerintem inkább a hulladék-feldolgozásán, újrahasznosításán kellene pörögni, nem pedig azon, hogy egyesek ásványvizet isznak."

Teljesen elképesztő az, hogy Magyarországon boltban veszik a vizet.
Van a bolygón olyan hely, ahol ez megérthető az átutazó európainak, de ez nem az a hely.


8th
(őstag)
Blog

Nem. Nem elképesztő hanem egyszerűen csak kényszer. Inkább az az elképesztő, hogy a minőségéhez képest méregdrágán számolt csapvízben kifőzi az ember a tésztát és érezni a kaján azt a keserű klóros ízt amit a vízből felvesz. Na az az elképesztő... 2021-et írunk és itt tartunk Európa közepén. És az illetékesek nyomatják az egybites kommunikációt miszerint fogyasszunk csapvizet mert jó minőségű, mi? Meg a faszomat.


D1Rect
(félisten)
Blog

"Pár ezrestől" a "csillagos égig" lehet választani a víztisztító megoldások közül.


8th
(őstag)
Blog

Heti szinten van valahol csőtörés a városban mert az elmúlt fél évszázadban csak foltozgatták a hálózatot ezért folyamatosan fertőtleníteni kell a rendszert. Gyakorlatilag nonstop zavaros klóros büdös víz folyik a csapból. Itt egy dolog segítene. Szétkúrni az egész hálózatot és teljesen újjáépíteni a nulláról Dunai kúttól a víztisztító telepen át a konyhai csapig bezárólag. Itt semmi más nem segít már. Víztisztító berendezés kidobott pénz szerinted nem jártunk utána százszor a lehetőségeinknek? :U


Eastman
(őstag)
Blog

Kalocsa környékén ihatatlan zavaros és büdös.

Melyik településről írsz?

[ Szerkesztve ]


8th
(őstag)
Blog

Kalocsa


Eastman
(őstag)
Blog


+

Lakjon a "külső íven" akinek "két anyja van"! (Egyébként a családom fele kalocsai.) Nem innék ott vizet, az tuti. Valszeg dunavíz tisztítva. Igaz, hogy a százhalombattai temetőbe többet járkáltam ki, néztem a számokat is, de nemt'om pontosan, hogy Kalocsán mi a matek. Batta nem az aggastyánok városa.

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

"tegyél valami jó vízszűrőt a rendszerbe...majd meglátod mit szűr ki."

Nekem ugyan nincs szükségem rá, de ez máris egy lényegesen környezetbarátabb megközelítés.


Gargouille
(őstag)

"Gyakorlatilag nonstop zavaros klóros büdös víz folyik a csapból."

Ha így van, az valóban indok lehet. Nem volt szándékom víztisztasági vita generálása, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy nagyon sok olyan pont van mindannyiunk életében, ahol tudatossággal lehetne csökkenteni a felesleges szemét mennyiségét és még a legminimálisabb kényelmetlenséget okozó lépéseket sem hajlandó megtenni a legtöbb ember. Ne vedd ezt magadra, úgy általánosságban mondom.

(Azoktól a nyilvánvaló helyzetektől lapozzunk, ahol ihatatlan a csapvíz, mert ott nyilván indokolt palackosat venni, ezen tök értelmetlen vitatkozni. Viszont például itt nálunk, ahol remek a csapvíz, itt is karton számra hordják haza a szomszédok. A lépcsőházunkban 15 lakás van, ebből nem is mindenki ilyen "ásványvizes", de így is heti 1db szelektív kuka degeszre tömve összepréselt ásványvizes palackokkal. És ez csak 1 lépcsőház. Biztos ki lehetne számolni, hogy csak ez a ház egy évben hány tonna felesleges műanyag szemetet termel.)

A kínai rendelésekkel is az a helyzet, hogy sokaknak olyan mint mondjuk neked az ásványvíz. Ők is megindokolják miért fontos nekik. De ugyanígy az autósok, hogy miért kell autóval menni mindenhová, a fapados instatúristák, hogy nekik miért fontos minden hétvégén 5000Ft-ért elrepülniük máshová, hogy lőjenek egy szelfit... mindenki megindokolja, hogy neki miért elengedhetetlen és miért a másik mondjon le a magáéról. Csak hát a végeredmény meg mégiscsak ez: #50 Eastman :)


Mr. Y
(senior tag)
Blog

Pár évvel ezelőtt szüleimhez mentek ki reklámozni egy víztisztító berendezést (Csepel szigeten laknak, ott egy kicsit túlságosan is magas vastartalommal rendelkezik még a központi víz is). Addigra volt nekik valamiféle tisztítójuk, és ott bemutatták, mennyit is ér: mindössze áramot vezettek abba a vízbe (üvegpohárba, természetesen). Az a cucc, ami maradt belőle (illetve feljött a felszínre) nem volt éppen bizalomgerjesztő, főleg a tudat, hogy addig azt itták.
Magam részéről én is a Csepel szigeten nevelkedtem és egész gyermekkoromban (önszántamból) kútvizet ittam. Mai napig semmi bajom, ráadásul vashiányban sem szenvedek :)


HyP3b0y
(senior tag)

Még az eredeti témához kicsit:
Hónap elején rendeltem egy Xiaomi óra, hő- és páratartalom mérő ketyerét (itthon nem kapni, hivatalosan csak kínai piacos és az előzőt sikerült tönkre tennem).
A hagyományos Magyar Posta helyett a ViddL futárszolgálat hozza a csomagomat, pedig nem fizettem semmiféle extra postát. Utánvét összeg nincs, Aliexpress szerint átment a HU customs stage-n.
Lehet találtak módot arra hogy megkerüljék ezt az egészet?


Elf
(tag)

Már az áfás árat látjuk a boltokban és az aliexpress befizeti az áfát nem kell semmivel sem bajlódni.
Plusz gyakran nem a posta hozza a csomagot hanem az Expressone, GLS, vagy a ViddL szóval már a postán se kell sorba állni.
Szóval a nagy kavarás vége az lett hogy bár 27%-al drágább lett minden de gyorsabban és kényelmessebben jönnek meg a csomagok.
Mivel olyan dolgokat rendelek ami nincs itthon vagy 2x-4x drágábban ezért én örülök. :C

üzenetek