[Re:] [Mr. Y:] Július 01-től ÁFÁ-t mindenre! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


norbx
(aktív tag)

Na ezért hagytam fel az alis rendelésekkel mostanság, de ez meggyőzött hogy nem is kell erőltetni továbbra sem. Sajnos sokmindent vásároltam onnan ami itthon kb 4x drágább.


updog
(senior tag)
Blog

"De mivan azokkal, akik egy ezrest fizetnek egy 200 Forintos tételért plusszba?

Magam résézről nem azért rendelgetek külföldről, mert ott olcsóbb lenne (bár bele tartozik), hanem azért, mert az általam rendelt tételek nem kaphatóak hazánkban".

Akkor elérte a célját. Akinek kell, továbbra is megveszi, de aki hobbiból rendelget mindenféle fityfenét, és az most 3x annyiba kerül a kezelési költségek miatt, talán átgondolja a dolgot.

BTW még mindig nem itthoni találmány hanem EU-s, persze a megvalósítás az sajátos.

#3 #4 ++

[ Szerkesztve ]


blackrulz
(nagyúr)
Blog

Az értékhatár eltörlés eu-n kívülről nem kicsiny hazánk politikai elitjének nedves álma volt, hanem az eu által előírt, kötelezően implementálandó történet. Ez vonatkozik jelenleg minden tagállamban mindenkire is.

Az egy megint másik kérdés, hogy a vámkezelési költségek így reálisak e vagy sem, optimális esetben masszívan automatizálva ennek jelentős költsége nem igazán kéne legyen, de...

Ez olvasatomban pont arról szól, mint amit a legtöbb nagyvárosban az autósokkal művelnek. Nem fentartható a gépjárművek ilyen szintű használata és a növekedésük, így valahogy ezt korlátozzák, hol behajtási korlátozásokkal, adókkal, parkolással, vagy más szpatással. Az sem fentartható, hogy 1 usd-s free shippinges bszokat küldözgetünk a világ másik feléről egyenként, ennek iszonyatos logisztikai terhe van pl eu-ba beléptetéskor.

Ezzel szépen rákényszerülnek a nagyok, hogy legyen eu-s raktár, abban legyen termék, és a bangood jellegű nagyobb áruházak eleve konténerezve hozzák oda be a készletet, legyen vámkezelve, papirozva, majd amikor megrendeled, akkor már a helyi áfáddal megtolva ki is tudd fizetni az egészet. Így nem lehet trükközni gift pipálgatással és társaival, nem a tagállamoknak kell a beérkező hegyből egyesével logiszikázni hogy mi hova mennyi miért, ha eu-n belülről küldi elővehető jobban a cég a jogalkotók oldaláról is, meg ilyesmi.

Ez most egy ilyen, átmeneti időszak olvasatomban, nekem se tetszik, de ha változtatni akarunk a dolgokon, akkor előfordul hogy kényelmetlen lesz valakinek. Pl nekem is jelenleg.


Eastman
(őstag)
Blog

Hatalmas pluszegy!


HyP3b0y
(senior tag)

És akkor lássuk az előnyét számunkra is. Ha ezek a boltok elkezdenek EU raktárat fenntartani, nem csak fenntarthatóbb logisztikailag, hanem neked is előnyösebb mert nem 1-2 hónap mire ideér Kínából, hanem a csehektől vagy spanyoloktól érkezik 1 héten belül.


rosejbli
(senior tag)
Blog

Nekem a héten az 5$-os autóalkatrészre számoltak fel 1.400Ft ÁFÁ-t és vámkezelést.
Szerencsére meg tudtam volna itthon is venni azt az 1x8cm-es gumilapot a csomagtartó kilinccsel együtt itthon is 18.000Ft-ért...


rosejbli
(senior tag)
Blog

A magyar posta Budapestről az agglomerációba nem hozza ki 1 héten belül a csomagokat, majd biztos külföldről hamarabb ideérnek.


Kasya
(nagyúr)
Blog

Sajnos az EU sara, de a kommunikációban (főleg a FB click-bait címek miatt) úgy látom, hogy nagyon sokan a "kormányt" okolják emiatt.

Úgy tudom, hogy a vámkezelés megúszható, ha az ember maga intézi.
https://evam.nav.gov.hu/
Mindent lépésről-lépésre leír. 150 euro (54000 ft) alatt vehető igénybe.

[ Szerkesztve ]


Mr. Y
(senior tag)
Blog

+1

Rengeteg alkalommal volt, hogy a helyi Posta hivatal tartotta vissza több, mint 2 hétig a csomagomat. A nyomkövető mutatta, hogy ott van, de közölték: Ameddig nem értesítenek, addig nem adják át sem. Ez valahol érhető, hiszen gondolom adminisztrálni kell a rendszerükbe is, nade 2 hétig?


Skyline15
(tag)

Ez valóban így lenne, HA! küldenének emailt hogy a csomagra vám várható.

Én épp úgy jártam, hogy június 15.-től volt a csomagom "véletlenül" július 1-ig nemzetközi posta kicserélőben, majd ott még állt 7 napot pluszba, utána írtak, hogy átvehetem a postán a csomagom.

Odamegyek, és elkértek 12.000Ft + 1800Ft vámkezelési díjat (tegyük hozzá, hogy szerencsémre 144 euró volt a csomag, és nem 150+).

Meg volt adva email címem, telefonszámom, de sehol nem kerestek amiatt, hogy neten tudnám intézni a vám eljárást, csak postán fogadtak ezzel a címszóval, hogy nesze, fizesd be az egészet (mivel gondoltam korábban beérkezett csomagom Magyarországra, így nem kell fizetni érte, sőt, email, SMS sem jött)...

Én sem azt mondom, hogy nem lehet befizetni a kért összeget, de ha csak simán jön az értesítő, hogy nyugodtan menj be, vedd át csomagot, nem az hogy fizess xy összeget... Odamehettem volna csak egy igazolvánnyal is ennyi erővel, mert nekem senki nem mondta hogy csomagot áfa terheli.


Kasya
(nagyúr)
Blog

En azt birom, mikor US Amazonrol rendelek, azt a DPD (vagy más) egy hét alatt eljuttatja hozzánk, majd valahogy a Postához kerül.
Persze a Posta új nyomkövetési számot rak rá. Értesít a vámkezelésről, én meg vakarhatom a fejem, hogy ezt most hogy kövessem vissza és milyen csomag, mert semmi info róla. Végül a DPD accon belül sikerült kiderítenem, hogy a Posta egyedi azonosítot rakott rá (amiről senki se tájékoztatott). Egy fél éves rendelés esetén ez elég kellemetlen és nehéz kideríteni...

Majd miután mindent 1 napon belül elintézek, onnan még két hét mire átadják a futárnak. A futár pénteken kézbesítené, aki valamiért nem hajlandó pénteken dolgozni. Automatikus kiküldi a "nem volt kézbesíthető" értesítőt, majd következő héten ténylegesen kihozza.

Azért a Postanal elég komoly gondok vannak. Alkalmazottak terén is.


8th
(őstag)
Blog

"De mivan azokkal, akik egy ezrest fizetnek egy 200 Forintos tételért plusszba?"

Mi lenne? Azok még így is spórolnak egy további ezrest mert nem itthon kell megvenniük a zugmobilosnál a mobiltokot például.
Valahol tényleg véget kellett vetni annak, hogy az EU-ban boldog boldogtalan lassan már a budipapírt is csájnából rendeli mert olcsó. Ha csak fele ennyi szar fog özönleni Kínából és emiatt hetente hárommal kevesebb felfoghatatlan mértékben környezetszennyező konténerszállító hajót indítanak útnak már simán megérte az egész.

"Köszönjük Magyarország!"

Az EU döntéshozóinak köszönd.

[ Szerkesztve ]


Syl
(nagyúr)
Blog

Akkor én szerencsés helyen élek. BP közeli kistelepülés, akármikor rendelek valamit (pl. a múlt héten MediaMarkt), másnap délelőtt itt a postás furgon.


8th
(őstag)
Blog

Vidékre is ugyanígy működik. A rendeléstől számított második munkanapon (ha késő este rendelem akkor a harmadikon) mindig megjön a cucc MPL futárral.


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Amíg ali/ebay-ről még áfával és kezelési költséggel is olcsóbb a beszerzendő dolog valamint az időbe is belefér addíg én továbbra is fogok rendelni.
Még úgy is hogy a posta/nav elrontja a dolgokat.
Nekem volt ami nem volt kezelési költséges (csomag belgiumból jött tracking szerint de kínából rendeltem, valszínű már ott rendezve volt minden)
Volt ami duplán áfázott (ha a csomagon nem ugyan az a nyomkövetés van mint amivel aliról elindult)
Volt ami átcsúszott áfa és kezelési költség nélkül (nem tudom hogyan)
Volt amiről se sms se mail nem jött és drágább lett a kezelésiköltség ez miatt.
És egy a legutolsó aminél kínaival beírattam/bevallattam 8 usd értéket és aszerint vámolták el pedig nem annyiért vettem.
Szóval minden előfordul jó is, rossz is, de mint ezek ellenére folytatom a rendelgetést mert még így is megéri mint megvegyem ugyan azt itthon. Apróságok amik ugyan azok a túlárazott szarok itthon a kereskedő 1000%-os hasznával azok még többszörös áron is megérik a pénzüket kínából megvéve.
Szállítási idő is vegyes, valami gyorsan ideért de van ami nem azaz kiszámlíthatatlannak lehetne nevezni de nem egyértelműen lassabbnak.

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

Nekem ezzel az a bajom leginkább, hogy a tünetet kezelik, nem pedig a kiváltó okot. Akárcsak a budapesti autózás esetében.

Mert lehet egy olyan olvasata is ennek az ügynek, hogy Kína az olcsó dömpinggel és a támogatott szállítással előnybe került a nyugati cégekkel szemben. Itt van az a pont, amikor a sokat hirdetett szabad piaci verseny szent szabályai szerint igazából versenyezni kellene velük. Vagy árakban, vagy hozzáadott értékben.

Na ehhez már nem fűlik a foga a nyugatnak, ilyenkor inkább torzítsunk mesterségesen egyet a szabályokon, hogy ne kelljen versenyezni. Mert az mégis hogyan nézne ki, hogy (az amúgy Kínában legyártatott) 100Ft-os terméket - bármiféle hozzáadott érték nélkül - nem tudja a nyugati kereskedő 1000%-os haszonkulccsal eladni itthon? Le kellene mondani egy kis profitról, hogy versenyhelyzetben legyünk? Na azt már nem. :)

Elfogadom, ha azt mondod rosszindulatú vagyok, de én inkább ezt látom emögött, nem pedig környezetvédelmi megfontolásokat. Már csak azért is, mert ugyanúgy fognak jönni a konténerek Kínából, csak most nem közvetlenül hozzád viszi ki a posta, hanem a kereskedőhöz, akitől majd többszörös áron megveheted ugyanazt.


HyP3b0y
(senior tag)

Banggood EU raktárokról eddig DPD hozott mindent futárral. Pedig 5ezer forintos párásító is volt egy tégla formájú dobozban, tehát nem nagy cucc. 5 nap alatt itt volt, posta még csak közelébe se ment. De ugyanígy megjött a 150ezres monitor is 4 nap alatt szintén DPDvel. Úgyhogy nekem még sosem adták át postának.

A magyar posta a sarokról nem hozza ki nekem a szimpla levelem, hanem bebasznak egy értesítőt hogy tuti nekem kelljen elmenni érte... (Budapest).
De amúgy ellenkező a tapasztalatom, itt a fővárosban mindig én megyek a postára a csomagjaimért, talán 1x dobták be a ládába, míg faterékhoz kis faluban (30km Bp.-től) mindent is kivisz a postás és semmivel se lassabban.


Kasya
(nagyúr)
Blog

Szerintem külön kezelendő a belföldi és külföldi rendelés. Másképp teljesít a Posta.


blackrulz
(nagyúr)
Blog

A szabad piaci verseny sok esetben jó tud lenni, más esetekben pl meg nem feltétlenül. Ennek az ékes példája az óperenciás tenegeren túli berendezkedés, lásd amazon, vagy a kórházi vagy inzulin árak...

Szerintem itt nem igazi szempont a környezetvédelem, mert a horderek akik iparilag csak a szórakozás miatt rendeltek meg szarokat amiket utána a fiókba tettek, marginális rétegnek se nagyon nevezhetőek a telejes népesség tekintetében. Sokkal inkább gazdasági, nyomonkövethőségi és számonkérhetőségi szempontok dominálnak.

Egy kínai cég eddig elküldött egy bármit és trükközött az értékhatárral ő nullszaldós játékban volt, ha bukik a csomag max te szívsz, de egy tagállam hatósága sem kezd el vergődni azon, hogy akkor most hékás. Arról nem beszélve hogy ha mégis rendesen meg volt jelölve a valós érték, akkor sem biztos hogy elkapták a vámon, nekem is több csomagom simán átjött fizetés nélkül, pedig... Nyilván amikor ömlik be minden és manuális leválogatás van meg szúrópróba, akkor ott nem igazán hatékony a rendszer és nagyon drága is.

Ha ezt az egészet egy eu-s központi raktárba teszi le a bangood vagy bármilyen random külső cég, akkor ott ők intézik a beléptetést, a fizetést, etc. Innentől nem tudja elsunnyogni annyira könnyen a bulit, ha kap egy ellenőrzést a raktárba akkor hamarabb kiderül hogy van e valami a füle mögött esetleg, illetve büntethetővé is válik azonnal, amire eddig nem igazán volt lehetőség. Nyilván így sem garantált hogy őszintébbek lesznek mint a legtöbb random hazai kkv, de egy fokkal talán rendezettebben intézhető el nagy tömegben az árumozgatás.

Szerintem. Aztán lehet bármi


updog
(senior tag)
Blog

A hsz-ed alapján gondolom elfogadod és azon túl vagyunk, hogy "nyugaton" ugye fizetni kell mindenféle olyan dolgokat (üzlet, alkalmazottak, support, adók stb.) amikről Joe Csingcsong "eladó" még nem is hallott, mert a gyárból a (z állami pusholás miatt ilyen olcsó) kínai postára viszi azt amit rendeltél aztán jónapot.

Az elmúlt években az a tapasztalatom hogy ami normális minőségű termék (konkrét példám a Xiaomi légtisztító, párásító, eredeti tartozékok) az már ez előtt is pár% alatti különbséggel jött, és csak a reflinkes nepperek pusholják ezt hogy jajj rendeld Kínából mert az itthoni kereskedő szemét nyerészkedő, ja de használd ezt a linket pls. :U

Persze, a 3 centes fidget spinner 600 forint itthon, meg az ezredik rgb blingbling a gépbe is 1000%-os haszonkulccsal van itthon, hadd ne írjam le mit gondolok azokról akik ilyen hülyeségeket rendelnek vagy vesznek attól függetlenül hogy hol, kitől :D ;]

üzenetek