[Re:] [Mr. Y:] Július 01-től ÁFÁ-t mindenre! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Gargouille
(őstag)

"A hsz-ed alapján gondolom elfogadod és azon túl vagyunk, hogy "nyugaton" ugye fizetni kell mindenféle olyan dolgokat (üzlet, alkalmazottak, support, adók stb.) amikről Joe Csingcsong "eladó" még nem is hallott, mert a gyárból a (z állami pusholás miatt ilyen olcsó) kínai postára viszi azt amit rendeltél aztán jónapot. "

No igen, csak hát a "nyugati eladó" is Kínából rendeli, akárcsak a "nyugati gyártó" aki valójában szintén Kínában gyártatja (sőt nagyon sok esetben még a tervezés/design is ott történik), tehát kis túlzással azon kívül, hogy ráteszi egy tetemes árrést és továbbadja a vevőnek, nem csinál mást. Vagy mondom egyszerűbben (és persze lesarkítva), hogy érthetőbb legyen: sok esetben nincs rá szükség a láncolatban, csak amolyan "élősködőként" sápot húz közbeékelődve a kinti gyártó/kereskedő és te közéd.

Persze, lehet árnyalni, vannak kivételek meg fokozatok, de tömegében (főképp az olcsó termékeknél) pontosan ez történik. Aki eddig remekül megélt abból, hogy a 250Ft-os műanyag telefontokot 5590Ft-ért árulja itthon (de mindezt úgy, hogy a webshop-jában még a termékfotót is az Aliexpressről lopta, tehát még arra sem vette a fáradtságot, hogy készítsen 3 saját fotót), annak eléggé fájhatott, ha a vevők nem fizetnek neki a "semmiért" felárat, hanem közvetlenül kintről veszik meg.

Abban igazad van, hogy biztosan van sok felesleges kacat is, de nagyon sok olyan apróbb alkatrész, céleszköz stb. is, amit egyszerűen itthon be sem tudsz szerezni, sem olcsón, sem drágán. Ez teljesen szubjektív, hogy kinek mi felesleges és mi nem, ezt nem lehet így kijelenteni. Én is röhöghetnék például a gamereken, hogy nincs vga kártya, de közben attól, hogy számomra tényleg teljesen felesleges, megértem a problémájukat és elfogadom, hogy nekik akár fontos lehet. Szóval ez relatív kinek mi a "felesleges".

üzenetek