[Re:] [Mr. Y:] Július 01-től ÁFÁ-t mindenre! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bkercso
(nagyúr)
Blog

Egyébként is, 80 ezer Ft-nak van 400Ft utalási költsége, de mind1: a hangos bosszankodás nem a racionalitásról szól, hanem az egészségmegőrzésről. :)


N€T0X|N
(őstag)
Blog

Remélhetőleg egyre több kereskedő meg ilyen oldalak átállnak az új rendszerre, hogy közvetlenül nekik fizetjük az áfát és akkor még kevesebb a macera. De a 399 Ft vámügynöki kezelési díjat ekkor is ki kell fizetni 150€-ig, felette meg elvileg ugyanúgy cumiztatnak vám-árunyilatkozattal, mint régen (és jó drágán).

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

>>> Csupán csak a "szabad" és a "verseny" hiányzik belőle.

Elég hamar megunnád a tisztán piaci alapú megoldásokat, mert abba még egy kis rabszolgaság is belefért valaha. ;)


Precorus
(tag)
Blog

Jó ideje nem létezik szabad piaci verseny, mert önmagában ugyan akkora. .szság, mint a szovjet tervgazdaság volt.
Szükség van környezeti, munkajogi, stb szabályokra, ezért valamilyen hibrid rendszer van már minden fejlett országban.


Hieronymus
(őstag)
Blog

Németországban 6 eurót kell fizetni a német postának.

Van egy sokszor visszatérő tévedés. Ez nem az EU sara. Agyturbina barátunk írta egyszer, Ausztráliában már korábban megcsinálták a vám mentesség eltörlését.

Nyilvánvalóan a versenyhelyzet megkerülése volt eddig.
Amíg az adott ország, például Magyarország, kereskedői fizetik a vámot, áfát és szállítási költséget, addig a kínai kereskedőnek nincsenek ilyen költségei.
Mivel Kína a fejlődő országok listáján van a nemzetközi postai egyezményekben, lényegesen kevesebbe kerül a nemzetközi elszámolásokban a küldemény költsége, mint a fejlett országoknak, például Magyarországnak.
De ezt a díjat átvállalja a Kínai állam. A kereskedőnek legfeljebb csomagolási és címzési költsége van.

Így fordult elő, hogy Németországban egy egyszerű táblagéptartó 4.99 euró.
Ugyan az a termék Amazonról vásárolva 0.80 euró volt, Kínából a postaládába szállítva. (Ennyi egy rendes méretű levél postadíja a németeknél.)


Sethdobaloah
(senior tag)
Blog

Amit én nem tudok megérteni: tud rendelni kínából, de nem tud regisztrálni egy fintech számlát? Értem én, hogy magyar banknál nem mindenkinek érhető el valódi nullás számlacsomag... de a wise-nál valami 95 Ft az utalás díja. Minek fizet ennél többet bárki is?


#90088192
(senior tag)
Blog

Pontosítok, az ÁFA(GST 10%) mentesség ami el lett törölve.
Igaz nincs Semmi herce-hurca vele, se extra költség, csak az ÁFA maga.


D1Rect
(félisten)
Blog

Aliról vettem 5db telefontokot, kifizettem az áfát közvetlenül nekik.
10 nap múlva(tegnap) a futár(sprinter) hozta.
No posta, no cry.


executor2
(csendes tag)

Ha felmentek a netre és megnézitek, hogy melyik országban mennyi a kezelési költség, akkor látnátok, hogy 5 és 20 euró közötti fix összegeket kérnek el országtól függően. Ehhez képest a magyar nem kiemelkedő.


Eastman
(őstag)
Blog


+

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Biztosan megértik majd az emberek... :((( :(((


Gargouille
(őstag)

Mondanám, hogy milyen találó kép (és cikk) de inkább lehangoló. Amúgy ebből a nézőpontból minden korlátozás jogosnak tűnik, sőt kevésnek. Viszont amikor erről megy a diskurzus, akkor mindig kissé álságosnak érzem. Korlátozzuk a kínai vackokat, de szorgalmasan hurcoljuk haza a karton ásványvizet a műanyag palackban, miközben amúgy ott jön a csapból ugyanaz. Pedig ha már csináljuk, akkor csinálhatnánk rendesen is. :)

Bevallom engem már nem is magam miatt zavar, leginkább a két gyerekemet sajnálom, rájuk mi vár ha majd felnőnek?


updog
(senior tag)
Blog

miközben amúgy ott jön a csapból ugyanaz Dehát a csapvínek olyan fura szaga vaaan, meg tele van hormonnal, meg a halak is abban d*gnak ahonnan az jön . :U (irónia).

Nemrég vettünk szódagépet és tervezek 1-2 szűrős kancsót is (bár én nem vagyok finnyás a csapvízre de feleségem az, bár a szódát megissza közvetlen csapvízből szóval végképp nem értem :) ), a szóda fajlagosan kijön annyira mint egy nem alsó polcos szénsavas víz a boltból, és ugye nem kell elmennem érte, nem kell hazacipelnem (még inkább hazaautóztatnom), nem lesz belőle szemét, szóval örök win-ként tartom nyilván ezt a lépést, ugyanez lesz a kancsóval (sok ismerősnél van és csak dícsérik még a leolcsóbb tescosat is). Nem is tudom miért nem mentem már el és vettem meg...

"Bevallom engem már nem is magam miatt zavar, leginkább a két gyerekemet sajnálom, rájuk mi vár ha majd felnőnek?" Kihívások...

...és akkor finoman fogalmaztam. Nálam is ugyanez a helyzet két tökivel, én szeretek mindent túlgondolni és túlstresszelni, de inkább (vagy pont ezért) meg sem próbálom elképzelni mi vár rájuk (mert nem is tudhatjuk, hogy mondjuk 5 év múlva valami agyas nem-e talál fel valamit ami robbanásszerűen megoldja a műanyag vagy az üvegházhatású gázok problémáját, mint ahogy azt se hogy valami hülye nem nyomja meg a piros gombot jövő héten).

Optimista és tudatos módon nevelem őket (egyelőre), és ha nem lesz igazam, valószínűleg úgyis mindegy lesz nekik és nekem is, viszont egy búvalbélelt gyerekkor örökre megpecsételné az életüket.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Nem lehet az élet minden szeletét bekorlátozni.
Megtiltják, hogy papucsot vegyek vagy kidobjam?
Ha meg mindent jól megadóztatnak, elveszik a kapitalizmus szelleme. Szerintem.

Kommunikálni kéne a problémát, pl. emojik helyett mehetne ez a kép az óriásplakátokra. :U

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

"Nem lehet az élet minden szeletét bekorlátozni."

Ez így van. És mivel nem lehet, ezért csak egy-egy részét korlátozzuk, ami örök vita forrása ugye, hogy miért pont azt és miért nem a másikat. :D

De valóban, a megoldás első körben a kommunikáció lenne, ha nem az emberiségről lenne szó. Történelmi példák egész sora mutatja, hogy soha nem a józan ész, hanem a kényszerhelyzet volt az, ami a hozzáállást megváltoztatta. Nincs kétségem, hogy most is ez fog történni. Mikor majd a víz elönti Velencét, meg Londont, meg Hollandiát, mikor eltűnnek a trópusi turistaparadicsomok, mikor néhány tornádó keresztülgyalogol Bécsen, mikor 20000Ft lesz egy kiló paradicsom... mikor majd akkorára dagad a probléma, hogy azok is kénytelenek szembesülni vele, akik most a komfortos életükből a tv-ben szemlélik még és már nincs az a szőnyeg ami alá be lehetne söpörni, mert már kilóg minden oldalon, na akkor majd jön a változás. Valószínűleg későn.


Gargouille
(őstag)

Hát igen, szülőként próbáljuk másképp nevelni őket, hogy sokkal jobbak legyenek mint a mi generációnk. Ettől még azt a környezetet adjuk ajándékba nekik, amit sikeresen széttrollkodtunk (lehet nem pont Te vagy én). :)


blackrulz
(nagyúr)
Blog

ezzel aaaaaaz a baaaaaaj hogy....
Furcsa egy állat az ember...

A civilizáltabb részeken szörnyülködnek a lakosok amikor körbejár a videó, hogy indiában ipari mennyiségben tolják billenccsel a vízbe a szemetet. Hogy kínában olyan színű a szmog amilyen autót éppen fújnak a gyárban. Puffognak, de közben az elektronikai hulladékukat afrikában gyerekek túrják és égetik az értékesebb dolgokat el hogy a rezet visszanyerjék, de az se ritka hogy elmaradottabb országok partszakaszánál véletlenül kiborul ez az a veszélyes hulladékot céltalanul szállító hajóról üzemszerűen... A haszonért iszonyatos dolgokat megtesz szinte mindenki. Elvek meg addig vannak amíg az kényelmes és befogadható az egyén számára általában. Lehet lenvászon újrahasznosított bioruhában állni a dugóban és puffogni hogy ez tarthatatlan, csak mindenki más kéne letegye a nyüves kocsit, merhogyőnemfogja.

Erre tök jó példa az erdő. A baráti társaságban rohadt sokan puffognak hogy hádehogynézki, ez tarthatatlan, nem igaz hogy elszórják, etc. Bután néztek amikor megkérdeztem, hogy mégis mi lenne akkor a megoldás... Hát az állam, az önkormányzat, bárki szedje össze, a rendőrség meg a vadőr meg a mindenki más meg büntesse agyon a parasztot. Aztán megy a pillázás, hogy amikor én sétálok kint családdal, akkor ha valaki lát valamit ami nem oda illő, és van egy üres keze, akkor felveszi, és elviszi az első kukáig. Ha csak minden egyes ember aki hőbörög hogy deháteztarthatatlan csak egy kva csokipapírt felvenne, a nagy számok törvénye alapján azt a pár maréknyi hülye szemetét simán összehordaná belátható idő alatt. De az nehéz, mert nem kényelmes, és mindig arra várunk hogy majd valaki elkezdi és megcsinálja és nekünk azzal már nem kell foglalkozni.

Szomorú, de ez van. Az a baj, hogy a legtöbb ember aki igazából fentről tehetne dolgokat, az általában úgy áll hozzá, hogy az elkövetkező 1-2-3-4 évet kell kihúzni, a többi nem számít, az meg hogy globális felmelegedés meg mikroműanyag, meg kisfszom, azt úgyse élem meg, nem az én gondom. Furcsa állat az ember na.

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(őstag)

+10


Eastman
(őstag)
Blog

Nagyon szomorú.


D1Rect
(félisten)
Blog

" Korlátozzuk a kínai vackokat, de szorgalmasan hurcoljuk haza a karton ásványvizet a műanyag palackban, miközben amúgy ott jön a csapból ugyanaz. Pedig ha már csináljuk, akkor csinálhatnánk rendesen is. "
Szerencsére én túlságosan lusta és smucig vagyok, hogy húzgáljam azt a vizet aminek majdnem 100Ft litere és 10kg-s csomagokban kellene hozni heti 3-4-5 gyűjtővel.
Akarom mondani én nagyon környezettudatos vagyok és csapvizet iszok.

üzenetek