UP!
[Re:] [nem_tom:] Szakács - BLOGOUT fórum
hozzászólások
Óriási különbségek vannak éttermek között.
Elmondható, ha sokat kell dolgozni és jól csinálod van benne pénz és karrier is.
Ha lógósra veszed, akkor meg ellébecolhatsz valahol pizzaszakácsként pl.
Kezdőként pincérnek jobb a meló és a pénz is(jatt ugye), de egy "jó" konyhán már nincs 80 fok és tapasztalattal, ha tényleg gyorsan jót és szépet pakolsz nem fogsz éhen halni.
Német/angol nyelvtudással jó eséllyel elhelyezkedhetsz külföldön is.
nincsisbéla
(aktív tag)
Mekiben krumplit sütni?
Egyet értek a felettem szóló kollégával, annyival azért kiegészítve, hogy amennyiben van rá pénzed, menj ki 1-2 évre tanulni, mert a magyar gasztronómia... (mondjuk az utóbbi időben feljövőben, elég csak megnézni az alexandrás piros étterem kalauz első [asszem 2006-os], és idei kiadását! Érezhető a változás)
Azzal még nincs baj, ha sok a munka. Viszont az már nem jó, ha rá megy az egész életem.
Márpedig egész életedben dolgoznod kell majd.
pályakezdő szakácsként sok a konyhában aljamunkának számító melót kell csinálnod mire egyáltalán edény közelébe kerülhetnél. ha jól főzöl az kevés el kell bírnod a rád záporozó rendelésekkel is. nem is a mennyiség itt a lényeg (az úgyis mindig sok) hanem h pl ne kerüljön a frissen sült hús mellé már kihűlt krumpli a tányérra meg hasonlók.
egyik komám szerint konyhán dolgozni olyan mintha folyamatosan úsznál. és sokszor be is úszol ha nem vagy képben.
A "sok munka" relatív.
Normális helyeken felkészítik a konyhát az indulásra(pl. 10 órai nyitásra az jelenthet 6 órai kezdést), de akkor 2 műszak viszi a pályát.
A sarki kifőzde és egy normális étterem között óriási különbség van.
A kifőzdében általában minden folyamatot te(és 1-2 szakács/konyhalány) csinálsz, míg egy étteremben ha pl. szépen tálalsz, akkor csak a tálalást csinálod folyamatosan.
Kicsit félreérthetted amit írtam. Persze, hogy egész életemben dolgoznom kell. Az viszont nem jó ha úgy kell dolgoznom, hogy szinte nincs is magánéletem.
A többieknek meg köszönöm az értékes hozzászólásokat!
További tapasztalatokat/infókat még szívesen elfogadok.