Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Auratech
(őstag)
Blog

Munkám vége felé beleolvastam az írásba. Szívesen elolvasom estefelé. Jó a stílus.
Köszi!


E.Kaufmann
(őstag)

Kávédaráló. Jól eltűntek, legalább is a környékünkről a boltokból a rendszerváltás után. Egy bükki nyaralásból szinte csak a kávédaráló képe/illata maradt meg 4-5 éves koromból. Meglepődtem, mikor 15 éve egy szlovák hyper pénztáraival szemben megláttam megint, és érezni is lehetett, még aktívan használták. Van aki utálja a kávé erős szagát, de én imádtam.


Snoop-y
(addikt)

Bar en svajcban elek most a Coop-ban ugyanugy ott diszeleg a kavedaralo pont multheten jutott eszembe mondom basszus ez olyan mint Rakoskereszturon a Turi ABC (ami mar modern nev mert elotte Kozert volt)


E.Kaufmann
(őstag)

A mi környékünkről bizony kikoptak.


Argos
(őstag)
Blog

Régi vicc:
- Mi a hasonlóság Julcsi és a kisbolt között?
- Régen csemege, ma közért.
:P

Nálunk is volt anno az AFÉSZ-ban kávédaráló, a hangja, az illata szintúgy megvan a mai napig. :)

Másik, ami eszembe ötlött, akkoriban nem volt minden sarkon, lottózó, szerencsejáték terminál, se mobilapp, stb.
Így, Édsapám és esetenként, amikor én is vele tarthattam, a megyeszékhelyre - kb. 30-40 km - vonatoztunk el, feladni az adott heti totó/lottó szelvényt.
Nagy ritkán betértünk egy brassóira az egyik talponállóba, majd hazaérve lesütött szemekkel mondtuk, hogy most annyira nem vagyunk éhesek, mikor Édsanya invitált minket az ebédhez.. :B


Tengri
(senior tag)

Tényleg a kávédaráló. A régi ABC-k. Vidéki gyerekként elmondhatom, hogy ami biztosan jobb volt az a bizalom. Anyámék leküldtek az ABC-be tejért, kenyérért, élesztőért, zaláért szódapatronért és ha hiányzott 50 fillér az sem volt gáz mert a pénztáros ismerte anyámat (az egész környéket) és később "leboltolta" vele.

A régi Videoton TV és a hétfőnkénti adásszünet.
Pajtás újság, nyári táborok...hmmm

[ Szerkesztve ]


Tengri
(senior tag)

"Összességében hiába nőttem fel kb a számítástechnikával együtt, sztem nem kapnék instant szívinfarktust, ha egy időgéppel a 80as évek elejére teleportálnának."

Részben azért lenne jó mert találkozhatnánk újra azokkal az emberekkel akikkel már sajnos nem tudunk beszélgetni...


Argos
(őstag)
Blog

Való igaz. Akikkel már sajnos nem tudunk vagy csupán csak már jó ideje nem tettük.

Szívesen visszatérnék.
Mondjuk egy jó kis sulidiszkóra. Első sorban a farsangira ugye. :)
Mekkora bulik voltak azok... Alsósként és felsősként is egyaránt. Csak már kissé más aspektusból.
Sz*rosként rohangáltunk, őrjöngtünk, szórtuk ezerrel a konfettit, húzogattuk a csajok haját, meg toltuk be a 'parti-szendvicset' (zsúrkenyér, szalámi, tojás, uborka, reszelt sajt, pirosarany), kisüveges Márka-kólát, mondjuk én a meggyeset preferáltam. De, kóla volt az mind. Csípett, színes volt, meg volt valami íze és lehetett szépeket büfizni tőle. :)
( Amit ma kapni, az borzalmas. Lehet akkor is ilyen volt, de más nem nagyon volt. Így szerettük.)

'Érett' felső tagozatosként meg hosszú tömött sorokban vártunk a tornaterem szélén sorakozó padokon, hogy végre jöjjön egy lassú szám és ne merjük mégse felkérni a kiszemelt kislányt... :B
Sose felejtem az osztályfőnököm, Évanéni tekintetét, mikor a villogó diszkófényekben megpillantotta az egy szem lányát, ahogy épp tele van vele a kezem meg a szám... :D

mod.: Be is raktam hirtelen felindulásból egy akkori diszkómix-et! :C

[ Szerkesztve ]


llax
(senior tag)

Éppen csak belenézegettem, de megy a nyugodt körülmények között, egy szuszra olvasandók közé :)

A tárgyalt korszakba én már csak a kisdobos szintig kóstoltam bele :)
Nagyon sok tárgyalt elem és életmódi dolog (szokás) faluban (ez-az máshol is) '89 után is fennmaradt néhány évig.

A korszak (főleg végének - kellett VHS is) érdekes elemei voltak a "nénis" filmek, ahol minden résztvevő hangját (jellemzően) ugyanaz a férfi narrátor fordította monoton hangon, még az egyéb vokális, nem verbális összetevőket is :)


sh4d0w
(nagyúr)
Blog

Fotózáshoz: amikor megjelentek a színes filmek, választhattál, hogy 19, 21 vagy 24 DIN-es filmet kérsz. Asszem a színek telítettségéhez volt köze...


mephi666
(veterán)
Blog

én 37 leszek idén, alföld közepén kis faluban nőttem fel, de nekem is vannak emlékeim, hogy az óvoda ablakából láttunk harckocsikat :K 89ben kezdtem az általános iskolát, tehát ez még akkor a rendszerváltás előtt volt... ami még nagyon rémlik: majáliskor/gyereknapkor kijárt az egész iskola egy közeli "tóhoz" (ami csak egy kiszáradt meder volt, de nővéremék még fürödtek benne kb 10 évvel korábban) és ott volt mindenféle csoportos játék: nagyobbaknak számháború :K nem busszal mentünk, hanem teherautók platóján :DDD

ui: az írásból most csak az 1. oldalra volt időm, ez ilyen visszatalálós komment is :) áfész volt nálunk is: daráló azért volt, mert csak szemes kávét lehetett kapni és ott darálta mindenki magának (másik daráló meg cukornak/diónak/máknak?) ...képeket végigpörgettem: lemezgyári diavetítő sok helyen volt, de nekünk ilyen szögletes műanyag volt már :K a "konstruktőr" építőjáték is ismerős (már pár éve lecsaptam egyre a vaterán, hogy jó lesz az alig 3éves fiunknak :D ) ...donald kacsa meg turbo rágó szintén :K a mozi nálunk is hasonlóan nézett ki, de heti 1 vetítéssel még a 90-es évek közepén is működött: szerintem a filmek nagyját fel tudnám sorolni, miket láttam ott (ace ventura, maverick, a hajsza, sivatagi lavina, féktelenül, flinstones...)


Degeczi
(nagyúr)

Nem, az érzékenységhez, amit mára mindenhol ISO-ban használunk: a mostani ISO 100 volt a 21 DIN-es, ISO 200 a 24 DIN-es.
Az ISO 400-nak megfelelő 27 DIN-esnél érzékenyebbet nemigen lehetett átlag boltban kapni, és már az is láthatóan szemcsésebb volt.


bambano
(titán)
Blog

A din a fényérzékenység mértékegysége volt, ha jól emlékszem, a németeknél.
a fekete-fehér filmeknek is volt ilyen mérőszáma.


8th
(őstag)
Blog

Nálunk a pénztár mögé voltak kirakva egymás mellé a kávédarálók libasorban. Mindenki ott darálta a magáét a vásárlás végeztével. Ahogy beléptél a boltba azonnal megcsapott a friss darált kávé illat. Imádtam.


llax
(senior tag)

A DIN az érzékenységet jelölte (tökmindegy, hogy színes vagy ff film).

DIN 21 = ISO100

(ugyanannál az érzékenységnél a megfelelő és ugyanolyan expozícióhoz minden beállítás ugyanaz, legyen filmes, vagy digitális)


Csupingo
(addikt)

Parancsoljatok:

Ez az enyém. Nekem még a főzelékbe való bélszínroló is gyakran eszembe jut. Nagyon szerettem, manapság csak szinte szójas vackokat kapni.


kolopele
(addikt)

Klassz írás, gratulálok, csak vissza ne jöjjön soha. Talán csak egy olyan van amit hiányolok, az pedig a fegyelem, főleg az iskolákban, azért amit meg lehet tenni a mai gyerekeknek büntetlenül, az felháborító. Visszaemlékszem, ha valami rosszat csináltam, apám nem a tanárnak ment neki, hanem én kaptam büntetést, és így visszagondolva nagyon helyesen cselekedett. Ma teljesen más a helyzet, a pedagógusnak megszólalni sem szabad jóformán, mert jön "agyonművelt" anyuka vagy apuka és annyi.

[ Szerkesztve ]


b.
(nagyúr)
Blog

Gratuláció a cikkhez, nagyon jó volt olvasni 44 évesen ezeket.
Nekem meghatározó volt még a könyvtár akkoriban, a füles magazin benne képregényekkel ahogy a cikk is említi, Kockás, Hahota,a Videoton TV foci , az hogy összejöttek a rokonok és disznót vágtunk együtt sokszor 2 napig is, mert volt idő és nem külföldön dolgoztak, hogy a szomszéd csak úgy átadott egy vödör barackot mert ismertük egymást, hogy reggel anyám a kezembe nyomott 10 forintot és az iskola előtti tejboltban 6 forint 50 fillérből kaptam egy bögre forró kakaót hozzá 2 darab meleg kiflit,az 50 fillérből pedig megkezdett a boltos egy zacskó Fruttit és abból adott 3 szemet.( ma már ezért bezárnák )
nyáron nem volt bébiszitter és iskola, együtt lógtunk az utcában a srácokkal,kalandjaink voltak és építettünk bunkert, játszottunk egész nap sokszor felügyelet nélkül. Haza esve bekaptunk egy karéj lekváros kenyeret és kész.
Hétfőn nem volt TV adás,( ha volt is nem sokat ért) mindenki hallgatta a rádiókabarét. :)
Karácsonykor volt csak banán meg narancs és az is csak akkor ha ismerted Erzsi nénit a boltos és tett el nektek, hogy jusson, de ettünk almát , cseresznyét barackot és szőlőt két pofára, mert minden háznál volt és szinte mindenkinek volt kertje vagy szőlője, ahova eljárt hétvégén.

Remek írás, köszi érte!

[ Szerkesztve ]


Tengri
(senior tag)

"Ilyened" is volt?

Iskolai takarékbélyeg.

[ Szerkesztve ]

üzenetek