üzenetek

hozzászólások


wwenigma
(Jómunkásember)
Blog

Köszi a tesztet. A SATA busz támogatja a Port multiplier funkciót?


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

A tesztet köszönöm szépen! :C

Sajnos ebből megint azt olvasom ki, hogy csak annak érik meg az ilyen boardcomputer-szerű megoldások, akik nagyon kis méretet szeretnének, nagyon fontos nekik pár watt megtakarítás és amúgy DIY mániások. :(


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

A vezérlő adatlapjában van erről egy félmondat, de nem találom nyomát, hogy valaki próbálta volna már.

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Szerintem az hogy megéri-e valakinek elég változó lehet, és amúgy igazad van, széles a piac és sok az alternatíva, ez a megoldás is csak egy kis színfolt az egészben.


wwenigma
(Jómunkásember)
Blog

Hmm az teljesen elég. :) Köszi a linket. Torrent sebessége mennyire tetőzött prociterheles függvényében?

Azon gondolkoztam hogy integrált procis lap vagy ez lenne olcsóbb...

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Különösebben nem hatódik meg a torrentezéstől, nálam a ~16% CPU terhelés 100-200 közötti seedelt, és 1-5 leechelt torrent mellett volt, a netem sávszélességét jól kihasználva. Biztos van egy határ ahol kifeküdne, de azt még nem értem el.

Szerintem az integrált procis x86 lapok sok szempontból jobbak lehetnek, de attól függ mik az igények.


Sanyi.mTs
(őstag)
Blog

linux-ot nem ismerőkét és gyenge angollal mennyire érdemes ebbe belevágni?
a koncepció tetszik. jó lenne egy hangtalan seed szerver otthonra, amit elérek ftp-n.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Attól tartok annyira nem érdemes, talán OMV-t futtatva működhet a dolog, mert ott elvileg csak a webes felületen kattogtat az ember, és választható magyar nyelv. Viszont ott is előfordulhatnak hibák, amiknek a megoldása minimális linux ismeret és angol nélkül több nap guglizásos sz*pás lehet...
A közösség támogatása meg sajnos szintén főleg angol nyelvű.

[ Szerkesztve ]


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Köszi a tesztet! Gdrive szinkron és Youtube feltöltés támogatásról tudsz valamit a kütyüvel kapcsolatban (mondjuk, OMV alá)?

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Sajnos elsőkézből nincs tapasztalatom róla, mert a konkrét OMV imaget nem próbáltam ki. De egyik sem hangzik megoldhatatlannak, gyanítom ha más eszközökön működik a gdrive szinkron +yt OMV alól, akkor ezen is mennie kell.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Az a gond, hogy nem találtam rá egyértelmű választ. Gyári NAS -okban van ilyen lehetőség, de azt nem tudom, hogy mennyire kell ehhez a Google hozzájárulása (licensz?).


Sequadon
(fanatikus tag)

Jó írás, köszi! Viszont én még mindig az odroid n2-re várok... :(


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Nem hinném hogy kell hozzá bármi ilyesmi, a google-nek mindegy hogy a szolgáltatásait milyen végpontról éred el. Ha most a kis ubuntu-mra felcsapok egy rclone-t és google drive-ba szinkronizálok vele az simán megy, ugyanígy OMV-nél is mennie kell, akár így akár valami OMV modullal, ha van hozzá (én is csak tapogatózom).

[ Szerkesztve ]


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Köszi!


kenand
(PH! kedvence)
Blog

Nem vagyok biztos, hogy az A20 USB 2.0-as STA bridge-vel rendelkezik, bár személyes tapasztalatom A10-zel van az biztosan natív SATA volt.
Ezt tudta nekem a SATA-n az A10, biztosan nem USB 2.0 bridge..


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Igazából nem lenne baj az USB2.0 illesztőkkel sem, az elérhető elméleti maximum 60MB/s, teljesen jól hangzik, ilyen kis otthoni kütyüknél. Csak hát a gyakorlat mást mutat, A20-ak esetében tele van sírva az internet a SATA írási sebesség gyengeségével (20-45MB/s), ami miatt nehezen veszi be az ember gyomra, hogy azt ott SATA portnak hívják. Nekem is volt egy, az is így viselkedett. Az A10-ről nem tudok, de szépek a számok. Írásban is ilyen?

[ Szerkesztve ]


ttt
(fanatikus tag)

Köszi a tesztet! :C

Már régóta szemezgetek vele, meg a nagy tesójával is, de eddig még mindig visszatartott az ár. (Már van két boardom - ha nem is dedikált mini pc-k - és mégegy miatt a zasszony letekerné a ... :B )


.mf
(PH! kedvence)

USB 2.0 esetén 30~32 MBps a ténylegesen elérhető maximum.

Bár lenne ilyenből 2 SATA portos verzió is, és mehetne RAID1-ben, egyből sokkal érdekesebb lenne.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Hát nálunk sem volt nagy örömünnep, mikor ez megérkezett, mármint az asszony részéről (ez már megint mi a ****?!).


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Az épp fejlesztés alatt álló Odroid N1-en (lelőtték memória ellátási gondok miatt) lett volna több SATA port is.
Odroid N2-re átnevezve fog majd valamikor megjelenni, de attól tartok az ára kicsit magasabb lesz.


azbest
(PH! félisten)
Blog

az a jmicron valsz támogatja az uasp módot is, szóval még hatákonyabb és kevésbé gépterhelő, mint a sima usb3. Bár nasként a gigabit hamarabb szűk keresztmetszet, mint a háttértár :)


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

RockPro64 -ben PCI-e van osztva két SATA -ra. A kiegészítők között 45 -ért van kétlemezes ház.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Igen támogatja, ez több forrásból is megerősítve.


kenand
(PH! kedvence)
Blog

Megnézem majd, írásban biztosan gyengébb.

#22) Somatom

Rockpro+ház+ táp stb sajna már nem lesz olcsó...

[ Szerkesztve ]


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Még olcsó is legyen? :N


Ic3man
(kvázi-tag)

Igen, ez engem is érdekelne, hogy egy SATA port multiplier kártyához mit szólna.
Elméletileg simán mennie kéne.


azbest
(PH! félisten)
Blog

az olcsó 4-5 portos multiplierről negatív véleményeket írtak a fórumokon, mert az csak a lassabbik módot támogatja, ami konkurens műveleteknél hátrány, bár nem láttam konkrétumot.

ennél a specializált boardnál nem pálya, mert nincs kivezetett usb3, de látni olcsó usb3-sata két portos kártyát is, ami állítólag ugyanolyan chipsetes (JMS561) mint a cloudshell2-es odroidéknál [link]. Xu 4-hez jó lehet.

[ Szerkesztve ]


kenand
(PH! kedvence)
Blog

Hát ha már gazdaságos kis szervert építek ne legyen -nagyon- drága :), nem akarom hogy 5 év legyen a megtérülés


logitech1
(kvázi-tag)

Köszi a tesztet.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Ha esetleg valaki tudna némi infót, tapasztalatot SD-kártya elhasználódásról kicsit közelebbről, az megírhatná ide :)

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)
Blog

2013-tol egeszen 2016-ig volt jopar raspberry pi-om, amik 0-24-ben webcrawlereket futtattak es percenkent ~10MB adatot irtak a memokartyaikra. Bar eleg nagy volt a szoras, igy utolag visszaszamolva egy-egy kartya nem birt ki egy teljes evet. Kellemes szobahomersekleten voltak tartva, de a folyamatos irast azt nem szerettek.
Anno ugy valasztottam kartyat, hogy jo sok ev legyen ra a garancia es igy lettek vegul 16-os 32GB-os samsung evo plus kartyaim, amik cseregarisak 10 evig. Egy ilyesmi hasznalatnal fontos szempont lehet.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Egyébként nem értem ezt a kártyás problémát. Úgy emlékszem, hogy pont a Hardkernel -nél volt egyedi a cserélhető e-MMC feature. Akkor most miért kell mikroSD -ről bootolni?

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Az XU4-en volt cserélhető eMMC, de az átalakítás után ide már nem jutott csak a mikroSD slot. Szerintem csak simán nem fértek el vele, lemaradt. Ugyanakkor a HC1/HC2 közel sem annyira univerzális mint az XU4, azt is gondolhatták hogy elég lesz ide ez is. Én nem bánom, elég drágák voltak az eMMC modulok.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Egy NAS legyen megbízható! Nekem nincs érkezésem arra, hogy vagy működik a kártya, vagy nem. Többezer kilóméterről nem tudok odaugrani gyors kártyacsereberére, meg gariztatásra. Ha legalább 5 évig nem tud stabilan működni, akkor a Hardkernel kenje a hajára, mert nem alkalmas NAS -nak!:

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Aham, akkor talán annyira nem kell félni ettől, ha az ember mondjuk csak fájlkiszolgálót futtat meg olyan szolgáltatásokat, amik nem írják agyon a kártyát.
Ha nincs sok írást igénylő alkalmazás, akkor viszont a logolás lesz a public enemy no. 1 a rendszerben.


azbest
(PH! félisten)
Blog

a régi pi-kel volt, hogy pár hónap után kezdett elfáradni a normál méretű kártya. Ott ez inkább úgy jelentkezett nekem az akkori adata meg sandisk kártyákkal, hogy például kellett egy teljes törlést tolni rajta dev zeroval, mielőtt új rendszer került rá, különben első induláskor széthullott a renszer. Az újabb pikkel microsd kártyákkal a sandiskek közül egyre sem emlékszem, hogy meghalt volna nekem. A samsungok közt volt ami read onlyra váltott viszonylag hamar. De amúgy nonamebb feltörekvő kínai kártyák is jól mentek nekem. Persze új pi megjelenése után vagy nagy rendszerváltáskor előfordult, hogy voltak átmeneti gondok, de az csak azért, mert igazítaniuk kellett a paraméterezésen, hogy ne legyen adatvesztés a kártyákon, mert nem egészen szabályosan használták, hogy nagyobb teljesítményt facsarjanak ki az 1.5v módok hardveres támogatása nélkül.

Amúgy ez egyáltalán nem kéne, hogy gond legyen nas esetén. Mert például már a régi pi-kkel is megoldható volt, hogy a rendszer nem a kártyán volt, hanem az usb háttértáron. Az újak meg eleve tudnak arról bootolni is ha bekapcsoljuk ezt a módon. De ez valószínűleg bármelyik boarddal megy, hogy csak a kernel és az alavetőő dolgok, a boot tartalma van a kártyán, minden más és minden amit rendszeresen írogat a rendszer, már lehet más háttértáron. A gyári nasok is szokták használni a beléjük tett merevlemezt, nem csupán a flashban fut a rendszerük, hanem inicializáláskor a háttértárra terjeszkednek. Kernel paraméterként megadható, hogy hol van a fájlrendszer. [link]

[ Szerkesztve ]


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Ebben a megközelítésben az eMMC-s verziókat is a hajukra kenhetik, mert az sem éppen a világ legmegbízhatóbb tárolója. Jobb mint egy SD-kártya és gyorsabb is az tény, de talán nem olyan éles a határvonal a kettő közt. Volt olyan boardom is amin az internal eMMC zuhant össze a rendszerrel együtt.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Lehet, hogy kiteszem USB drive-ra a rendszert ez alapján, és csak a /boot marad az SD kártyán. Így legalább annyit aludhat a merevlemez amennyit akar.


Somatom
(PH! kedvence)
Blog

Ez a kütyü 65 Erzsi + szállítás. Kell még hozzá a műanyag ház, táp, kártya, stb. Saccra 30 körül járunk. 35 itthon a bolti ára egy Zyxel NSA326 -nak hazai garival, amihez a Zyxel adja a DDNS -t. :F

[ Szerkesztve ]


Oldman2
(PH! kedvence)
Blog

Sőt, ha kicsit még jobban körbenézel, még annyi sincs...


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Sőt, vannak más termékek még olcsóbban. Megint mások pedig drágábban. És? :P
Biztos szuper a Zyxel, van akinek arra van igénye, van akinek meg erre.
Amúgy nem vagyok a Hardkernel ügynöke, nem azért írtam a cikket, hogy bárki is vegyen HC2-t, csak tudtam hogy Magyarországon kevésbé ismert, és még nincs bemutató róla. :R

[ Szerkesztve ]


azbest
(PH! félisten)
Blog

Egészen más a célcsoport. A gyári nas teljesen jó annak, akinek tényleg csak egy hálózati tárhely kell, esetleg valami minimális okosítás a gyártó által biztosított appokkal.

Az odroid sokkal erősebb procival és több rammal bír, szóval vannak szolgáltatások, amelyek ezzel jobban megoldhatóak. Nameg valamivel rugalmassabb is. Lehet kifejezetten egszerű beüzemelés is webes felülettel, vagy lehet komolyabb szakértelmet igénylőbb, de rugalmasabb felhasználási lehetőségeket adó profibb megoldás is.

Nekem egy régebbi nsa320 van, de csak tárolásra használom, felcsatolva hálózaton át raspi-re az okosabb funkciókhoz, mert a nas maga túl gyenge lenne másra.


DIEGO15
(őstag)

Szuper teszt. Pont a beszerzésen gondolkodom. Soha nem rendeltem még pollinról, de szerencsére van német cím ahova rendelhetek. Szokott lenni akció amire érdemes várni, vagy teljesen felesleges várnom? Egy 5eurós kupont már találtam.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Nagyobb értékű rendelésekre szoktak adni kuponokat, időszakos akciók is vannak néha, de megjósolni sajnos nem lehet.


snemeth
(fanatikus tag)

Ha most a kis ubuntu-mra felcsapok egy rclone-t és google drive-ba szinkronizálok vele az simán megy, ugyanígy OMV-nél is mennie kell, akár így akár valami OMV modullal, ha van hozzá (én is csak tapogatózom).
Ez pontosan így van. Attól, hogy OMV van valamire telepítve, attól az még egy teljes értékű linux marad és bármi mást is lehet használni rajta. Én pl. egy Banana Pro-n (amin OMV is van) Jottacloudra mentek a hozzá való parancssoros cuccal, plusz rclone is van, ami meg Hubicra ment.


snemeth
(fanatikus tag)

Én eddig 3.5 évnél tartok egy Banana Pro-val, 7 terányi winchesterrel (0-24-ben megy). Akkor volt kikapcsolva, amikor áramszünet volt.


vadkörte
(PH! addikt)
Blog

Board + ház.
Kell mellé még lemez, tápegység és mSD kártya. Kicsit olcsóbb a cikkben tárgyalt rendszernél, de gyengébb is. Ha minimálkonfigos állománykiszolgálót akarsz építeni nem egy rossz választás. Vagy veszel valami használt (U)SFF gépet és azt állítod be NAS-nak.

Örülök a cikknek, régóta kiváncsi voltam mit tudthat egy ilyen SBC alapú NAS.
Pi2-vel próbálkoztam én is, de nagyon nem jött be. Ha lenne a board-on eMMC hely és cserélhető lenne a modul, egy 64GB-os modullal nem is lenne rossz. (OMV elvan 8GB-on, a maradék meg + a HDD)

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"Többezer kilóméterről nem tudok odaugrani gyors kártyacsereberére, meg gariztatásra.

Ez esetben kész megoldást érdemes vásárolni. Például a WD kínálatában vannak a kívánságodnak megfelelő eszközök, viszonylag olcsón. Az írásban ismertetett megoldás nyilván olcsóbb, ám több felhasználói beavatkozást igényelhet.


nimfas
(PH! addikt)

Szerintem drága. Nekem most Synology 218play van, DE előtte Goflexnet volt, 2 winyót lehetett bele tenni, ArchLinux futott rajta. Lan-on olyan 60MB/s-et tudott. Árban töredéke volt ennek. :DDD Az is passzív volt.


Uzsito
(lelkes újonc)
Blog

Tetszik, lájkolom. Mármint a GoFlex-et. Viszont az természetes, hogy árban töredéke volt, a két hardver sokban különbözik.

üzenetek