üzenetek

hozzászólások


kpityu2
(őstag)

Nekem dockerben van és később szembesültem azzal, hogy a HA pluginjei is docker konténerek. Igy ha a HA nem OS-kent fut akkor már nem lehet pluginekkel bőviteni csak barkács módon. Ha meg OS-kent fut akkor nyilván kell futtassa a docker szolgáltatást a pluginekhez.


hcl
(félisten)
Blog

De akkor mi eszik ezen ennyi RAM-ot :D
("ogy a HA pluginjei is docker konténerek. ")

...akkor ez :D


kpityu2
(őstag)

Hát ja. :D
Amúgy ha érdekel valakit, itt van egy jó sorozat arról, hogy hogyan lehet linux alatt docker konténerként futó HA-hoz hozzádrótozni az ugyancsak konténeres plugineket. 2022 dátummal. [link]
Bluetooth, Zigbee2MQTT, Node-RED, ESPHome, stb. A blogsorozat szerzője végül arra jut, hogy nem éri meg a macerát, kényelmesebb a HAOS. Azért annyiban jó, hogy jobban átlátni a rendszer működését, ha elolvassa az ember.


ViZion
(félisten)
Blog

Meg az a jó, hogy nem kell 100 felé kattintgatni.
Nekem van fent Casa OS is, ami dockereket kezel, meg kb. mindent. Grafana itt volt, nyűgös volt, nem lehetett egyszer csak se beállítást menteni, se semmit. HA-val összekapcsolódott, de nem volt boldog. Ugyan ez a Grafana tökéletes a HA-ba telepítve. Akkor kezdtem el agyalni, hogy a plex, samba, duplicati, tailscale, stb. dockereket is áttehetném HA alá... Egyelőre nem vagyok ennyire bátor/botor...
Az tény, h ha valamit HA-val akarunk használni, akkor az ottani bővítményekkel nagyobb a siker valószínűsége. :K


kpityu2
(őstag)

Igen, nagyjábol erre jutott a blog szerzője is. Az OS összerakói rendesen megcsinálják a kapcsolatokat a parameterátadást, a jogosultságkezelést amit egy érdeklődő amatőrnek úgy kell összeguglizni. Csak az embernek megis piszkálja a csőret, hogy ha már amúgy is fut egy linux böngészésére, fájl és média megosztásra, akkor ne kelljen meg egy gépet beállítani És a .HAOS azért nem ad olyan desktopot mint egy linux. Bár lehet, hogy érdemes lenne ebbe az irányba próbálkozni. Van docker desktop linux is Webtop néven, talán be lehetne húzni a HAOS alá.


daninet
(veterán)
Blog

Nekem Unraid média szerverem van (egy 6-7 éves i5-ös fekvő házas HP workstation amibe beleraktam annyi vinyót amennyit a ház elbirt), kb 50ezer forintba volt a 32Gb rammal együtt, itt aprón találtam. Aztán még egy 100as elment vinyókra, de ez már a változó része a költségnek, kinek mennyi kell bele, van-e már otthon stb.
Ha azt nézem, hogy egy rbpi 4 most 30k körül van szerintem és arra még ráadásul tiszta nyűg nagyobb tárhelyet varázsolni szerintem teljesen felejtős a vonal ha médiaszervert is akarsz.
Most 24 docker konténer fut nekem és 2 VM (win10 és HAOS), így kajál be 22Gb körüli ramot. Unraid alatt piszok egyszerű a dokerezés, a hálózat kezelés VLAN-okkal, média kezelés, cron job futtatás. Nem kell terminálozni.
Szerintem meg van mindennek a helye, HA nagyon jó arra ami, de nem hiszem, hogy médiaszervernek vagy NAS-nak a legjobb választás.
Ha ennyi mindenre lenne szükséged lehet érdemes egyet hátralépni és átgondolni, hogy mi lenne ha HA is csak egy futó szolgáltatás lenne, nem pedig mindent kiszolgáló médiaszerver.


ViZion
(félisten)
Blog

Ez hcl-nek ment gondolom. :B
Beszéltük már, h nálam Proxmox van, ott 3 VM: HAOS, Opnsense, Casa OS. Voltak mások is, jöttek-mentek, ezek a fixek. Nem tervezem a Casa OS és a HAOS összevonását, de csábító kicsit, a kísérletezés miatt is. De mivel Casa OS-en minden be van konfigolva, lustaságilag is esélytelen, h átpakoljam :o Fele beállításra nem is emlékszem, működnek, kész. De meg is lehetne fordítani a dolgot, Casa OS is kínálgatja a HA-t telepítésre...

kpityu2: azért én szeretem ezeket házon belül tartani, amennyire lehet. Ha napi szinten desktopként is használja az ember, akkor ott emelkedik az elbaCCása esélye, szerintem.


hcl
(félisten)
Blog

Nem, az neked ment :D Én nem írtam ilyesmiről.

Viszont ez akkor jó, amit Daninet írt, amikor amúgy is mennie kell mindennek.
Nekem a gépek nagy része ki van kapcsolva (NAS, virtuálhost) és akkor megy, amikor kell (WOL van, bárhonnan :) ). A home szerver megy, meg asszony letöltőgépe. Ezekre jó egy Raspi.
Médiaszerver? Minek az nekem, ezer évente nézek filmet, pláne ami nem online.


daninet
(veterán)
Blog

erre reagáltam általánosságban:
Akkor kezdtem el agyalni, hogy a plex, samba, duplicati, tailscale, stb. dockereket is áttehetném HA alá... Egyelőre nem vagyok ennyire bátor/botor...


ViZion
(félisten)
Blog

jah, azt hittem az rpi+usb HDD-re.

hcl, azé' nem nézel filmeket, mert itt vagy egész nap. ;] dual monitor kell Neked :D


hcl
(félisten)
Blog

Van :D
Vagy arra gondolsz, hogy ha 2 szemem van, akkor fél szemmel? :D
Szereléshez inkább olyasmi, amit csak hallgatni kell, de azt meg podcastnak hívják :D


sunavlys
(senior tag)

igen, ledobálódnak, majd újra párosítom, akkor egy-két napig jó, aztán másik eszköz kezdi a ledobálózást

hozzáteszem nagyon amatőr vagyok hálózatokból


blueMerle
(veterán)

Próbálj meg a routerhez kapcsolni valami filléres wifis AP-t (aliról Xiaomik vannak gombokért), mert kizárt hogy X eszközöd is mind rossz legyen, ott a routeredben lesz gebasz. Vagy egyszerűen gyenge a hálózat (ezeknek a cuccoknak kicsi vevőjük van), az AP ezen is segít.

Nekem az égvilágon semmi gondom a Tuyával, igaz, egy masszív 4 jelismétlős mesh hálózathoz kapcsolódik mind.

[ Szerkesztve ]


sunavlys
(senior tag)

Itt a kiepitesem:
[link]


Alex91
(félisten)
Blog

Vegyel valami jo kis Mesh rendszert… :D


ViZion
(félisten)
Blog

feltételezem a Huawei egy dizájnos rejtett antennás cucc... azok szerények.
A TP-link se mai darab, valami sokantennás, beam forming-ot ismerő router javíthat a helyzeten sokat.


DonCosta
(tag)

Visszatalálós... :R


sunavlys
(senior tag)

telekom hg8245h


huan
(őstag)

Sziasztok,
Kezdő vagyok okosotthon témában, ezért kérném a segítségetek.
Szeretnék hőmérsékletet mérni távolról több ponton a lakásban. Ha jól gondolom szükségem van HUB-ra és hőmérő eszközökre, amik a HUB-hoz csatlakoznak.
Az Aliexpress-es olcsó hub-ok megfelelőek erre? Mi a különbség a wifi-s és Zigbee-s eszközök között? Van olyan hőmérő eszköz, amihez nem kell hub? Nem kellene folyamatosan a hőmérséklet adat, de kijelző nélküli alacsony fogyasztású hőmérőre van szükségem, hosszú akku élettartammal. USB-s változat van (az elemcsere helyett érdekelne).
Köszönöm!


ViZion
(félisten)
Blog

Ha jól gondolom szükségem van HUB-ra és hőmérő eszközökre, amik a HUB-hoz csatlakoznak. és Van olyan hőmérő eszköz, amihez nem kell hub?
Nem feltétlenül kell hub, vannak wifis eszközök is, akkor elég, ha van wifi lefedettség.

Mi a különbség a wifi-s és Zigbee-s eszközök között?
Cikk is említi, más protokoll, kicsit más felhasználás.

üzenetek