üzenetek

hozzászólások


Oldman2
(veterán)
Blog

Köszi!
:R


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Rengeteg ilyen kütyü van a piacon, mi egyszer hasonlóval akartuk megoldani egy terem net ellátását 15db gépen.

Mondhatom volt meglepetés, nem működtek, a sebesség használhatatlanra váltott... Maradt a kábelezés.

Feltehetőleg 1 géppel nem lett volna gond, de így valamiért összeakadtak.. :(


E.Kaufmann
(addikt)

Próbáltam ilyen körömnyi AC-s realtek-es Wifi stickeket. Régi laptoppal egész jól mentek, viszont ha pl egy erősebb, újabb Windows-sal rendelkező asztali gépre csatlakoztattam és valami nagyobb állományt mozgattam, hajlamos volt csonttá fagyni. Nem tudom, hogy az újabb Windows vagy az erősebb gép nem jött be neki.
Engem olyan körömyni cucc érdekelne, ami már AX-es és Linux alatt is jól megy már alapból és nem kell csomagokat telepíteni, hanem már a live rendszer vagy a telepítő is látja. Van a páromnak egy laptopja, amiben halott a belső wifi (tudom, cserélni lehetne, de már nincs humorom szétkapni, így is meg van viselve a műanyag burkolat) valamint OpenZsuzsa alatt is hiába telepítettem a realtek wifi-hez való fw-t és modulokat, marhára nem ismerte fel. Ubuntu live módban se látszódott és nem volt kedvem ugyanazt eljátszani.

[ Szerkesztve ]


Robitrix
(senior tag)

gond az, hogy ha WIFI-n kommunikálsz akkor nem a gépek számával arányosan csökken a sebesség. Tehát ha egy WIFI átviteled van és ő az összes kapacitás 100%-on. Két müködő eszköz mellett a sebesség nem 50% lesz, hanem jó ha már csak 40%. Három kapcsolat mellett nem 33% örül az ember a 20%-nak is. 4 eszköz esetén már a 15% átviteli sebesség is király. stb. A gondot az okozza, hogy minnél több eszköz kommunikál (ugyan azt a frekvenciát használják a WIFI router elérésére. annál gyakoribb lesz a kisugárzott adat blokkok egyidejű kiadása és az eltérő adatok eltorzitják egymás. ezért újra kell küldeni azokat. Minnél több adatcsomagot kell megismételni annál inkább esik az érzékelhető tényleges adatátvitel. A tényleges sebességet a sikeres torzulás nélkül átvitt adatblokkok adatmennyisége adja. úgy 15 egyidejű eszköz elvben 6,67% volna a elvi sebességből, de a gyakorlatban jó ha 1-2% lehet. Mondjuk egy ilyen egyszerübb stic esetében elérhető úgy 150 Mbit akkor úgy 1-2 mbit/sec re zuhan. ami gyakorlatban úgy 100-200 ezer bájt ha kijön átviteli sebességnek. Bár elvben az ilyen hálózatok mondjuk a egy wifi router támogat elvben 30-40 eszköz egyidejű kapcsolatát is, de az gyakorlatban már megfelel egy kökorszaki galambposta küldés sebességének. :)


Robitrix
(senior tag)

Persze az is gond, hogy néha nem csak a saját eszközei ugatnak bele a kommunikációba, hanem a környező eszközök is, ha ugyan azon a csatornán dolgoznak. Léteznek programok mobilra, amivel elemezni lehet otthoni wifi hálózatot. Gyakorlatban úgy 16 WIFI csatorna választható. az APP leméri, hogy melyik csatornán(frekvencián) hogy alakul a sebesség. és keresni kell egy olyat, amit nem használnak a környéken és átkapcsolni arra a csatornára a WIFI routert és akkor nem fog másokkal ütközni az ember és jobb lesz az átvitel otthon WIFI-ben.
Mellékelek egy aktuális WIFI mérést a mostani környezetemről, ahol az látható, hogy gyakorlatilag a 14-es csatorna szabad a környeztemben. Így ha most kéne egy WIFI routert beüzemelni nem automatán hagynám, hanem belöném az átviteli csatornát a 14-esre és akkor nem kell mások rádiójelével marakodni. Érdemes néha otthon bemérni a WIFI környezetet és egy nem terhelt csatornát választani.


Candy
(tag)
Blog

Ezek az adapterek elég jó példaként működnek a kínai ewaste-gyártásra. Nulla sebesség, folyamatos fagyásokkal. Van vagy kettő a háztartásban, ebből egyért sajnos pénzt is adtam, de erősen a "soha többé" kategória.

A hulladék, szolgáltatói routerek problémakörének legegyszerűbb megoldása egy saját router (ha tud OpenWRT-t, egyéb custom firmware-t, az se gond), aztán a szolgáltatói átállítása bridge módba. Ezzel ki lehet küszöbölni a leírt szenvedést is, meg legalább nem kell mindennel az általában csak virtuálisan létező ügyfszolghoz rohangálni...


Claude Leon
(senior tag)

Lehet, hogy szerencséd volt?(:
Van hasonló nekem is (az nem freedriver, hanem adtak hozzá CD-t), jópár éve, de linuxon nem sikerült beüzemelni, bezzeg windowson hibátlan:(
A 8821cu_dkms driver meghajtja, de..
Már a fölcsalatkozás is hosszadalmas, mintha erőlködne, azután leesik, és megint próbálkozik, eddig egy szem ping nem ment át rajta (dmesg hoz róla rahedli bejegyzést)
Tegnap benéztem a network-managerbe, wpa3 csatlakozást jegyzett, levettem wpa2-re, azzal már volt igen lassú ping, meg minimális forgalom, azután minden megmeredt, kikapcsolás zökkentette csak ki a gépet.


nemlehet
(őstag)
Blog

Én is ezt szoktam javasolni mindenkinek. Néha néha adnak egy elfogadható routert a szolgáltatók, de többnyire a legszarabb alsópolcos mocskot rakják be a sokszor gigabites netek mellé.

Nálunk van kb 40 eszköz (wifis konnektorok, kapcsolók miatt) ezt egy (pár éve) 10k forintos Archer C5 simán elviszi mindenféle probléma és lag nélkül, de eddig minden szolgáltatós router megfeküdt tőle és állandó instabilitási gondok voltak.


Tamás88
(őstag)
Blog

A szolgáltatós routerek le vannak butítva, nehogy már teljes mértékben ki tudd használni a routert. Soha többé szolgáltatói router.


E.Kaufmann
(addikt)

Az nem baj, ha az admin felület és a tudás le van butítva, ha azt üzembiztosan tudja és nem szállnak el a beállítások, de még ez utóbbi se megy nekik, nem hogy az előbbi. Nagyobb baj a CGNAT terjedése, de a legtöbb júzernek még az se fájna, nem hogy az, hogy wifi szóráson kívül nem nagyon tud semmit a szolgáltatói eszköz.


Plazmacucci
(félisten)
Blog

Egyszer vettem egy ilyen csodát, de az "márkás" volt, és akkora mint egy usb stick. 15 perc intenzívebb használat után felmelegedett és eldobálta a hálózatot.


t72killer
(titán)
Blog

Kérdés hogy áll HOSSZÚ TÁVON a teljesítmény. tizenkevés vagy még azalatti EUR mennyiségért kapni ebayen nemhogy AC, de egyenesen AX címkés stickeket is, szép nagy antennával. Aztán a vásárlói visszajelzésekből kiderül, hogy jó indulás+pár perc pörgős tempó után kaka az egész, esélyesen a Csimnamjung óccó chipset hőszabályozza magát.

Asztali gépbe ha nagyon muszáj, akkor vmi minőségi pcie karit tennék, máskülönben kábel. Annyira, hogy itthon powerline adapterrel oldottam meg két asztali gép netellátását is inkább (fúrni kellett volna az ethernet kábelhúzáshoz, mivel esélyesen 1éven belül költözünk azt meg kihagyom)

[ Szerkesztve ]


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Nekem egy régi laptop Wi-Fi-jének a felturbózásához kellene. És én is keresgéltem már ilyet itthoni webhop-okból, de még a márkásabbaknál (pl. TP-Link) is kokszor írtak panaszokat a vevők (szakadozik, melegszik, az ígért sebességnek a 10-edét sem tudja, stb.). Azt mondják a régebbi "antennások" sokkal jobbak voltak, de olyat már alig találni, ha meg van is, az meg már nem éppen ez az olcsó kategória...


t72killer
(titán)
Blog

A laptopban lévő minipcie (?) egységet érdemes cserélni, ha lehet.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Fogalmam sincs, hogy lehet e, azon kívül egy ilyen laptop szétszedés és ősszerakása írtó macerás, ezernyi kis csavar, mindnek megvan a pontos helye, én ilyenbe biztos nem fogok bele.


t72killer
(titán)
Blog

Típusfüggően pár csavar és ott vagy. Ráguglizol csinált-e már vki bontós vidit a típusról és ha van otthon csavarhúzó csupán 1 kisebb adagnyi lustaság választ el a jobb-stabilabb wifitől🤷‍♂️


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Nekem nem úgy tűnik, még a bill-zetet is ki kell szedni+lefeszíteni a burkolatot.

De amúgy ezen hol lenne az a bigyó?:

[ Szerkesztve ]


L3zl13
(nagyúr)

Szerintem ez az. Nem tudom ki lehet-e cserélni a teljes hátsó burkolat levétele nélkül.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

És ha mégis megpróbálnám, akkor ilyen bigyót milyen néven/neveken kell keresni a webshop-okban, meg hol? (pl. Ali?)


t72killer
(titán)
Blog

Így van, ez lesz az, ha jól látom ott vannak ah antennacsatik :R . Viszont jogos, kell venni szvsz az egész hátlapot, hogy a foglalatból kiszabadítsa az ember :W . Nekem nem egyértelmű a videóból, hogy ehhez elég-e a hátlap-csavarokat kicsavarászni, vagy voltak olyan tetvek, hogy a billentyűzet alá bedugtak még 1 csavart: kipróbálnám h simán a hátlapi csavarok elengedik-e.


szabonagyur
(félisten)
Blog

Milyen gép amúgy? Sok laptop esetében hiába tudod cserélni fizikálisan, maga az eszköz nem fog menni egyáltalán.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Samsung NA-R528-DA08HU

[ Szerkesztve ]


szabonagyur
(félisten)
Blog

Én ha biztosra akarnék menni külső adapterrel próbálkoznék. Ki tudja mennyire tiltott BIOS-ban a más WIFI adapter használat, milyen az antenna stb. Eléggé régi eszköz már ez.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Az Ok, ez volt az eredet terv is, de fentebb már írtam mi ezzel a problémám... De ha itt tud valaki egy biztosan jó típust ajánlani, akkor csupa fül vagyok... Amúgy egy "kínai" TV okosító Android-os Box-hoz is kellene, mert azoknak is híresen ultra gyenge a beépített Wi-Fi-jük.

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Ez jogos, bár nem tudom a csamcsung mennyire csinálja. Lenovo egy katasztrófa sajnos.


szabonagyur
(félisten)
Blog

Nekem asztali géphez TP-Link van, az eléggé stabil.
30/40MB simán tud lefele, többet a routerem nem tud szerintem.


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Pontos típust tudsz írni (vagy linket hozzá)?


tthom
(senior tag)

Nekünk pl. a Tenda AC650-el nem volt bajunk, a gyerekek játszottak vele.. Ha kevés, van gyorsabb is nekik, csak azért írom, mert jó áron van és nekünk működött..

Szerk: TP-Link EAP AP-ról kapták a jelet.. De pl. a Gembird AC1300, vagy mi használhatatlan..

[ Szerkesztve ]


Apollyon
(Korrektor)

Az ilyen wifi donglék piedesztálja az Alfa Network termékei. Nem olcsók, de 3 háztömbnyire is befogod a wifi jelet.
Neked valami hasonló kéne, vagy akár pontosan ez: [link]

Ez AX-es, és egy jobb fajta Realtek chip van benne.

Nekem egy régi, még miniUSB-s Atheros chipsetes van, az még csak N-es 2,4-es wifit tud és lassú (80Mbps), de brutál a hatótávja legalább.

[ Szerkesztve ]


szabonagyur
(félisten)
Blog

Ilyenem van: TP-Link Archer T4U wireless adapter, Dual band, USB 3.0


forumpista
(aktív tag)

Ezzel itt csak az a problema hogy a wifi ugy mukodik 2.4 ghz-en hogy a szomszedos 4 csatorna athallatszik (interferencia), szoval ha mondjuk a 3as csatornat hasznalod akkor telibe zavar mindenki aki az 1,2 es 4-7es csatornan van es vice versa. A 14es meg specialis csatorna a legtobb eszkoz nem is tamogatja.

Ezert azt talaltak ki a szabvanyban hogy az azonos csatornan levo wifik tudnak egymassal “egyeztetni” es megosztani a savszelesseget igy a legkevesbe zavarjak egymast.

A fenti ketto kovetkezmenye hogy a legoptimalisabb csatorna hasznalat az, ha mindenki az 1,6,12 csatornat hasznalja, egyenletesen elosztva, ugyanis ezek nem zavarjak egymast (aki pl 1esen van az nem zavarja a 6osat es vice versa) a csatornan belul meg tudnak egyeztetni az eszkozok hogy a legkisebb fennakadas legyen.

A nalad lathato felosztas az egyik legrosszabb mert szinte mindenki mas-mas csatornat hasznal, igy mindenki zavar szinte mindenkit, es egy csatornan meg alig osztoznak, tehat az egyeztetes sem mukodik a csatornan belul.


csendes
(őstag)
Blog

Egyelőre nincs vele különösebb gond. Az indítás után meg kell várni az USB mód átkapcsolását, ami néhány másodperc. Ami fura, hogy a Prohardver fórum oldalaknak sokszor csak egy része töltődik be azonnal, a többi üres és elég sokat kell várni, amíg az is betöltődik. Máshol ezt nem tapasztaltam.


bytesizelife
(tag)

A szolgáltatói lassú bugos szemetet hiába teszed bridge módba, ott marad a kommunikációs láncban, fékezni a többieket. A Telekomot konkrétan ezért mondtam le, mert nem voltak hajlandóak kiadni se a DSL, se a VoIP jelszót, és marhára elegem volt azokból a gagyibbnál gyagyibb kínai vackokból, amit végberendezés címén adtak. Most Yettel mobilinternet van és Fritzbox.


tthom
(senior tag)

Óó.. a Fritzbox.. Anno szereztem német UPCs Fritzbox dobozt, hogy majd be az itteni helyett.. Persze nem.. :(


bytesizelife
(tag)

Mi volt a gond? A brandinget le lehet szedni, és onnantól te frissíted:
https://www.giga.de/tipp/fritzbox-branding-entfernen-so-gehts/

Egyedül a kábelmodem miatt kell figyelni, mert ha a modem MAC címe be van regisztrálva az adott szolgáltatónál, nem engedik átvinni szolgáltatón belül másik előfizetéshez, vagyis egy használt Vodás modemet nem tudsz Vodás ügyfélként használni. :((

[ Szerkesztve ]


tthom
(senior tag)

Igen, ez volt a gond, hogy én az UPC sajátja helyett szerettem volna modemként is (+router +voip),de a MAC cím miatt nem lehetett és nem is voltak nyitottak a dologra.


Entaro
(tag)

Kb 10 ilyet dobtam ki, csak azt tudom mondani, mint Matuka a pisztácia fagyiról....


bytesizelife
(tag)

Ha olcsón akarsz Fritzboxot, vadássz egy használtat az eBay-en, de csak olyat, aminél a fényképeken látszik a cikkszám.

Pl. a 6591-nél:
2000 2844: retail, international
2000 2857: retail, DE
2000 2827: Vodafone
2000 2858: Vodafone

Hogy az international verzió pontosan mire jó - azt leszámítva hogy ritkább és drágább - fogalmam sincs. A német retail változat simán ment anno Magyarországon, és a német mellett angol nyelvet is be lehetett állítani rajta.


5leteseN
(aktív tag)

Én az asztaliként használt lapos-top-hoz az akadozós-dadogós gyári helyett egy USB-set teszteltem rokonnál. Jobb lett, de csak egy antennás-USB-s lett véglegesen jó. Annál mindig maximum a Wi-Fi-térerő, ritka bontás, jó sebesség. Ennyi volt a különbség (az azonos Broadband-chipes! : figyeltem rá) körömnyi, és a 12cm-es antennás USB-s Wi-Fi között.

Kicsivel több kényelmetlenség az antenna-méret miatt, sokkal nagyobb átviteli biztonság, nagyobb, folyamatos adatátviteli sebesség.
Az a kemény fizika! ;]

10€ volt a két darab pár hónapja, 8821-es chippel.

[ Szerkesztve ]


SunMount3r
(nagyúr)
Blog

Típust tudnál írni, meg, hogy honnan vetted?


5leteseN
(aktív tag)

Realtek RTL8188ETV-chip-es, sok néven, eBay-es.
Semmi különlegeset nem tud, "csak" az antennája miatt hozza fizikából az antenna mérete által adott (vételi) térerő-előnyöket.

Ez volt az elsődleges a kis-öregnél a folyosón lévő router miatt.
Lehet, hogy a 72Mbps-nál is tudna többet Windows alatt(beállítva-szöszmötölés után), de nem kellett, nem is néztem. Egy frekvenciás(ha jól emlékszem: 2,4Ghz/6sáv).

Semmi különleges, csak a dupla-tripla vételi érzékenység a körömnyi(antennás)-USB-vel szemben! :C

Azt a "csúnya" fizikát csak sokszoros áron lehet megszexualizálni, de minek... :DD

Így néz ki:

Nem vagyok otthon, az eladót nem tudom most visszakeresni, de sokan árulják.

Kicsit érdemes azért megnézni mert én kb 10€-ért vettem a kettőt, de most láttam ebből egyet is 14€-ért! Apróság, de minek kidobni ennyit is.
Nekem az adott helyszínen az antenna adta előny volt az elsődleges. vannak nem sokkal többért két frekvenciásak. gyorsabbak is, az antenna szerintem megfizethetetlen előny, amikor majd mégis kell.

Egy "Bocsi" a végére, nem a 8821-es chip-es, hanem 8188ETV-s!
:R :R

[ Szerkesztve ]


csendes
(őstag)
Blog

2.4GHz-en hiába van bármekkora antenna, akkor is határt szab a az n-es szabvány, különösen mivel már otthon is sok eszköz használhatja a mobilokkal együtt. De a gond ebben az esetben a router-rel volt, ami nem működött 2.4GHz-en megbízhatóan, ehhez képest az ac-s WiFI megy 148 mbps-sel is, ahogy látható.


5leteseN
(aktív tag)

A válaszom lényege a körömnyi antenna és 10+ cm-es antenna közötti sokszoros térerő nyereség lett volna.
Ezek szerint elbakiztam. : (

Talán most: Mindegy milyen protokolt-szabványt használ az USB-s kütyü, WiFi(Wireless) esetén ha nincs (elég) rádió-frekis jelszint, nem tudod kihasználni a papíron szereplő, arcba-tolt, csak önmagában jól hangzó de nem valós marketing-sebességet.

A tényekről: Aki kíváncsi, megnézheti az eBay-es eladóknál a korrektebb helyeken szereplő, a két USB-WiFi esetén a vételi képességre vonatkozó dB értékeket.
A "körömnyi-WiFi"-k esetében sokat kell majd keresni, mert az eBay-es eladók(és a döntő többség másutt is) nem szeretik feltüntetni a (brutálisan)kedvezőtlenebb adatait a "örömnyi"-nek!
;]

[ Szerkesztve ]


csendes
(őstag)
Blog

Ez félreértés, egyszerű botantennánál az ideális méret valahol a hullámhossz 20%-a és "kicsivel az 50%-a fölötti" közötti tartományban van: [link]. Vagyis ez 5GHz-en a 12mm-30mm tartomány, 2.4GHz-en értelemszerűen nagyjából a duplája


judas13
(addikt)

Köszi.

üzenetek